aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: the a-team Takács Máté
2010. június 08. 09:46:50

Kategória: 11 komment

Menti-e a nyári filmek becsületét a héten érkező A szuper csapat?

Menti-e a nyári filmek becsületét a héten érkező A szuper csapat?

A Perzsia hercege: Az idő homokja bukása után körültekintőbben kell eljárni a biztos(nak vélt) befutókkal is. A Disney produkciója ígért ugyan kalandokat szép számmal, mégsem generált akkora érdeklődést, mint azt várni lehetett. A szuper csapat ugyancsak egy már megalapozott névre támaszkodik, s előzetesei szintúgy a műfajra jellemző vonásokkal tarkítottak. Azonban jelen esetben egy jóval ismertebb forrásról van szó, és az akciófilm is könnyebben csúszik, látványos jelenetei könnyebben befogadhatóak, még akkor is, ha az előzetesek tanúsága szerint a realitás határát súrolják; ez már megszokott dolog. Már jó ideje nem múlt el nyár nyerő akciófilm nélkül (G. I. Joe: A Kobra árnyéka, Wanted, Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed), s mellesleg az efféle sorozatadaptációk is sikerre találtak a legtöbb esetben (Mission: Impossible, S.W.A.T. - Különleges kommandó, Charlie angyalai). Továbbá, az amerikai közönség valós igényeinek hetek óta tartó figyelmen kívül hagyása is erős számokhoz segítheti a régóta készülő produkciót. A szuper csapat az akció mellé némi humort és a népszerűségükön tavaly igen nagyot növelő színészeket (Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley) kínál.

A veszélyek persze fennállnak. Kitarthat a közönség ellenállása a kevés újat nyújtó filmkínálattal szemben még akkor is, ha az akciófilm gyorsan fogyasztható és eldobható zsáneréről van szó. Megfordítva egy fentebbi állítást, ha abból indulunk ki, hogy a Perzsia hercegét a látványos jelenetek ígérete nem segítette box office dicsőséghez, akkor ezúttal is van ok az aggodalomra. A kezdeti siker születésének esélyei persze jóval magasabbak, ámde ezután jön a képbe a szokásos mumus, azaz az érdeklődés rohamos tempójú apadozása. Idén ez alaposan sújtotta A titánok harcát, és a jelenleg még a top 10-ben tartózkodó Robin Hood és Vasember 2. átlagos változási mutatói is -50% táján állomásoznak. Hasonló sors vár A szuper csapatra is, de olyan pontról, ami már nem ronthat nagyot az összképen.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
06.10. pénteki nyitónap: 18.800 millió dollár
06.11. szombat: 17.860 millió dollár (-5%)
06.12. vasárnap: 13.395 millió dollár (-25%)
nyitóhétvége: 50.055 millió dollár
végösszeg: 131.725 millió dollár (ebből a nyitány 38.0%)

nemzetköz & itthon
A szuper csapat nemzetközi szinten is kellően ismert széria, de nem is ez az elsődleges szempont. A siker kulcsa egyszerűen abban áll, hogy látványos akciókat ígér a legforróbb időszakban, ami a nem-amerikaiaknak még nagyon is fekszik, ahogy azt a Perzsia hercege is bizonyítja a napokban is; ehhez párosulva egy mindig jótékony hatással bíró amerikai kasszarobbantás meghozhatja a a Foxnak első idei globális blockbusterét. A Wanted két évvel ezelőtt Észak-Amerikán kívül több mint 200 millió dolláros bevételre tett szert, így ilyen magasságokban sem túlzás gondolkodni, pláne, hogy majd' két hónapja lesz minderre Hannibalnak, Szépfiúnak, Rosszfiúnak és Murdocknak a következő ambiciózus akció-mozi, a Salt ügynök nemzetközi bemutatójáig.

Magyarországon sem kell a többségnek bemutatni az eredeti sorozatot, igaz, nincs akkora kultusza, mint egyes kortársainak. Ettől függetlenül nincs ok kételkedni abban, hogy sokakat szólít majd moziba, jóllehet, dolgát nehezíti majd, hogy igen mozgalmas időszakban kerül műsorra. Augusztus elején csak úgy váltogatják egymást a 3D-s darabok, a különböző korosztályt megcélzó fantasztikus filmek, de az igazi fenyegetést a heti szinten érkező direkt vetélytársak jelentik: egy hét különbséggel érkezik a már említett Angelina Jolie-mozi, majd a Ragadozók és a jelenlegi ábra szerint a The Expendables is, mindkettő ugyancsak szinkronizáltan, ami manapság sokat nyom a latban az alkalmi néző választásánál. A 100 ezer látogató azonban még egy ilyen zsúfolt mezőnyben is meg kell, hogy valósuljon az InterCom várományosának.

rendező: Joe Carnahan
szereplők: Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley, Quinton "Rampage" Jackson, Jessica Biel, Patrick Wilson
forgalmazó: Fox
magyar bemutató: augusztus 5.

kapcsolódó írások
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

box office action intercom coming soon liam neeson a team bradley cooper

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr644538200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.06.08. 09:50:56

Én is kereken 50 milliót tippeltem volna. :)

Ismeretlen_82723 2010.06.08. 09:56:35

Kár, hogy nekünk olyan sokáig kell várnunk. Az InterCom nagyon elengedte magát az utóbbi időkben. Április 15-től május 27-ig teljes hiátuson voltak, most meg 3 filmet küldenek a vágóhídra, ahelyett, hogy hoznák ezt. Tudom, tudom, a stúdiók szava (is) számít.

batboy 2010.06.08. 11:14:08

mivel Biel nincs a plakáton ez mindjárt -20 mil. ugyebár :D

tristram 2010.06.08. 11:47:42

Szerintem is nagyjából ezt fogja futni. A gyenge kínálatnak köszönhetően talán van esélye robbantani, igaz én ezt mondtam a Perzsia hercegére is. A karate kölyökről lesz ilyen előrejelzés? Azt néztem, hogyha elérné az első rész sikerét, akkor azért durván felülmúlná a várakozásokat.

Ismeretlen_1068 2010.06.08. 11:51:35

Jó lenne szimplán csak átugrani ezt az idei nyarat és átváltani a következőre: ott legalább lesznek érdekes és ígéretes filmek.

duwy 2010.06.08. 12:17:54

ae: Nem létezik, hogy olyan filmek közül, mint az Inception, The Expendables, Knight and Day, Toy Story 3, Jonah Hex, Splice, The Others Guys egyik se érdekeljen... Nekem ezeken kívül még a The Kids are All Right és a The Killer Inside Me is várólistás, de szerintem a Last Airbender-t, a Predators-t és a Sorcerer's Apprentice-t is meg fogom nézni, bár utóbbi három minőségével kapcsolatban vannak kétségeim.

anita 2010.06.08. 12:23:38

AE-6: .. és augusztus 26-ra ígértek még Mr. Nobody-t is!!! :)

duwy 2010.06.08. 12:31:46

7: Erről a Mr. Nobody-ról még évekkel ezelőtt olvastam, azóta teljesen elfeledkeztem róla. Amúgy a történet és a színészek alapján ígéretesnek tűnik.

Ismeretlen_1068 2010.06.08. 12:35:51

6: A TOY STORY 3-at már láttam - az nem okozott csalódást, sőt... ellenben a többi filmmel kapcsolatban tele vagyok félszekkel vagy szimplán csak nem érdekelnek. Kivéve az INCEPTION-t, ami viszont talán anyagilag nem lesz olyan combos, mint ahogy azt sokan várják - pl. a Warner fejesei.

anita 2010.06.08. 13:39:52

8: Na ugye, hogy ugye.. :)

Lackó 2010.06.08. 21:28:49

nyitó: 55m záró: 180m szorzó: 3,25 tracking: fuck'em

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása