aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: csak szex és más semmi Takács Máté
2010. május 31. 16:16:16

Kategória: 1 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. május 27 - 30.

Szemben az észak-amerikai helyzettel, nálunk cseppet sem veszített népszerűségéből az HBO sorozatának filmváltozata. Mi több, a SZEX ÉS NEW YORK 2. több nézőt vonzott első négy napján, mint elődje, s egyúttal az év negyedik legerősebb nyitányát tette le az asztalra. Ezalatt a többi versenyzőre a mozizásra jó alkalmat szolgáltató gyereknap volt jótékony hatással.

> Magyar mozibevételek, 2010. május 27 - 30.

Szemben az észak-amerikai helyzettel, nálunk cseppet sem veszített népszerűségéből az HBO sorozatának filmváltozata. Mi több, a SZEX ÉS NEW YORK 2. több nézőt vonzott első négy napján, mint elődje, s egyúttal az év negyedik legerősebb nyitányát tette le az asztalra. Ezalatt a többi versenyzőre a mozizásra jó alkalmat szolgáltató gyereknap volt jótékony hatással.

> #1
Mit szeret a magyar ember a legjobban? Általában az ilyen felméréseken (az ivászat mellett) a szex előkelő helyen szerepel, míg a mozizás csak a fasorban végez. De ha utóbbihoz az előbbi párosul valamilyen formában, akkor abból még lehet valami. Két évvel ezelőtt a SZEX ÉS NEW YORK című vígjáték, melynek alapjául egy olyan sorozat szolgált, ami sosem került fel országos csatorna műsorára (bár a Viasat3 besorolása vitás ezen ügyben), váratlanul nagyot robbantott a magyar piacon, s az év egyik legnagyobb sikerévé vált a maga 290 millió forintos bevételével - és 282 ezer nézőjével -, olyan filmeket kényszerítve térdre így vagy úgy, mint A MÚMIA: A SÁRKÁNYCSÁSZÁR SÍRJA és A SÖTÉT LOVAG. Most újfent hadba szólította Magyarország női lakosságát az InterCom 35 kópián, s nem is kellett csalatkoznia: a SZEX ÉS NEW YORK 2. minden probléma nélkül toborzott csaknem 70 ezer jegyváltót, ami pár ezerrel még jobb is, mint az első epizód hasonló teljesítménye. A 80 millió forintos nyitány az év negyedik legmagasabbja a VALENTIN NAP, A TITÁNOK HARCA és az ALICE CSODAORSZÁGBAN mögött, azonban az elsőt aktualitása, a másik kettőt pedig a 3D-s jegyár segítette hasonló magasságokba. Lényeg a lényeg, nálunk egyelőre maximális sikersztori a Warner költséges divatbemutatója, de ez nagyon ingatag, hiszen fenyeget a gyors hanyatlás, ami az idei évben egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban is. Éppen ezért az első rész népszerűségét csak óvatosan lehet elvárni az újabb eresztéstől, s érdemesebb megállapodni a 200 ezer nézős elvárásban, plusz még 1-2 hétnyi elsőségben.

> új filmek
A dobogó legalsó fokára varázsolta magát a hét másik folytatása, a NANNY McPHEE ÉS A NAGY BUMM. A UIP gyerekfilmje 13 millió forintot sajtolt ki a készséges szülőkből csütörtök és vasárnap között, amiben a vasárnapnak oroszlánrésze van. A NANNY McHPEE - A VARÁZSDADA 2006 februárjában érte a hazai filmszínházakat, amikor általában igen erős a moziba járási hajlandóság, s ilyen körülmények között kerekedett 14,4 millió forint a kasszákba az első hétvégén. Az elmaradás tehát nem jelentős, a négy éves infláció ellenére nézőkben sem, azonban Emma Thompson sajátos nevelési módszerei hosszú távon nagyon népszerűek voltak hazákban, s így 65 millió forint, de ami még impozánsabb, 80 ezer néző tájékára nyúlt az érdeklődés akkor. A 3D-s csodák korában hasonló kitartás nehezen képzelhető el egy tradicionális családi produkciótól, de a nyár folyamán azért még bőven gyarapodhat a brit produkció.

S ha már 3D, akkor egy újfajta tartalmat ismerhetett meg a magyar az elmúlt hétvégén ehhez a formátumhoz. A Budapest Film nagyon gyorsan lecsapott a STREETDANCE 3D című angol zenés-táncos műre, hiszen a világpremier óta még nem telt el fél hónap sem. A gyorsaság azonban a hír hiányát jelenti a forgalmazó nem elég erős marketingje hiányában, plusz még alapos konfúziót a STEP UP rajongói körében, hiszen ez utóbbi harmadik része is, szintúgy 3D-ben, az idei évre esedékes (nálunk augusztus végén). Akárhogy is, a 17 vásznon, kizárólag három dimenziós módon vetített produkció csalódást okozott, hiszen kevesebb mint ötezren éreztek csupán késztetést arra, hogy térben mozgó kezek-lábak közé vessék magukat 1500-1800 forintos áron. A 7,4 millió forintos start csak a 7. helyre volt elegendő, s tekintve, hogy pár hét múlva a TOY STORY 3., majd pedig Shrek is érkezik a kompatibilis termeket követelve, hamar kiszambázik a magyar színpadról a STREETDANCE 3D.

> további filmek
Kamatoztatta a vasárnapot körbelengő programszervezési vágyat a múlt héten arató PERZSIA HERCEGE: AZ IDŐ HOMOKJA, s így folytathatja az aratást. A Fórum kalandfilmje, amely Észak-Amerikában bukott, mint Rottenbiller, nálunk a második héten is igen szép, 39 millió forintos bevételre tett szert, s ezzel már javában 100 millió felett pereg tovább, de ami fontosabb, eséllyel pályázik a 200 ezer nézős gát megugrására is, ami idén bizony a sok biztató indítás ellenére is csupán két filmnek sikerült eddig, nevezetesen a kiugró nemzetközi sikerű, félmilliárdos SHERLOCK HOLMES-nak és a milliárd dolláros ALICE CSODAORSZÁGBAN-nak. Ugyanolyan arányban lépett vissza a TÚL JÓ NŐ A CSAJOM is, mint Jake Gyllenhaal tőrbecsalása. A UIP szinkronizált vígjátéka már jelentősen több nézőt érdekelt, mint a SPANCSEREK ugyanennyi idő alatt.

Ahogy szerte a világon, nálunk is gyorsan rendezi le a közönség a ROBIN HOOD-ot. A UIP által terjesztett történelmi kalandfilm a múlt heti szabadesése után újfent erőteljes mértékben, 44%-ban fogyatkozott. Ez már minden okot megad a vészharang megkongatására, mert három hétvége után sincs még meg a 80 ezer eladott jegy, s hacsak nem változik az iram, hegymenet lesz a 100 ezres határ. Az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT a legfrissebb 3D-s bemutató miatt veszített vászonidejéből, azonban hála a gyereknapnak, bevételei 10%-ot emelkedtek. Eddig 176 ezer nézőt fogadott a DreamWorks animációja, s tekintve, hogy az ifjú közönséget megcélzó darabok mindig hosszabb ideig szerepelnek műsoron, nem zárható ki a 200 ezredik néző meghódítása, de ez már kisebb csoda lenne.

> végszó
Nálunk arányaiban többet ért egy gyereknap, mint a tengerentúlon az egész Memorial Day-mizéria, hiszen egyharmadával növekedett az első tíz helyezett összbevétele az egy héttel ezelőttihez képest. A 179 millió forintból 45%-ban részesedett a listavezető és 22%-ban a második helyezett. A 2009-es májusvéghez képest 25%-ot meghaladó növekményt könyvelhetnek el a mozik.

> ami jön
Néhány nehézágyú után egy kis lazítás következik június első felében. Csütörtökön felhangzik AZ UTOLSÓ DAL, ami bizonyosan nem lesz túl hangos, nem fog beleremegni a föld, és esélyes, hogy nem fog tetszeni - feltéve, ha nem vagy Miley Cyrus rajongója, akikből téblábol egypár a magyar ugaron is, ahogy azt a Hannah Montana-film bizonyította egy éve. Akik nem szívlelik az ilyesmit, azoknak Matt Damon nyújt eligazítást arról, hogyan viselkedik egy tökös amerikai katona a ZÖLD ZÓNÁban.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Szex és New York 2. (80,6m/80,6m) [69 143]
2. Perzsia hercege: Az idő homokja (39,4m/126,9m) [112 695]
3. Nanny McPhee és a Nagy Bumm (13,0m/15,2m) [14 340]
4. Túl jó nő a csajom (9,7m/32,0m) [27 548]
5. Robin Hood (9,5m/92,1m) [79 054]
6. Így neveld a sárkányodat (7,4m/226,8m) [176 376]
7. StreetDance 3D (7,4m/7,4m) [4934]
8. Vasember 2. (6,2m/163,0m) [147 467]
9. A titánok harca (3,6m/208,1m) [148 554]
10. Avatar (2,2m/1677,5m) [1 154 686]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
kritika: NANNY McPHEE ÉS A NAGY BUMM
kritika: STREETDANCE 3D

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

follow me on twitter!

Címkék

box office comedy budapest film sex and the city intercom magyarvalosag children movie 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr444538145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seraphin84 2010.05.31. 21:45:36

Barátnő szerint SaTC2 szórakoztató, végigröhögték az egészet és az év legjobb filmje. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása