aeon flux

ready for the action now, danger boy?

új bd-tervek a criteriontól Zalaba_Ferenc
2010. május 06. 10:32:56

Kategória: 18 komment

A Criterion az a DVD/BD-kiadó, amely itthon képtelen lenne megélni, de talán még Európa többi országában sem boldogulna, ugyanis az esetek 99%-ban rétegfilmeket adnak ki, de olyan kiadásban és körítéssel, melynél szebbet és jobbat eme rétegfilmek rajongói el sem tudnak képzelni.

Nagy ritkán összeállnak egy-egy nagy stúdióval, hogy a saját címkéjük alatt kihozzák egy-egy stúdiófilm rendesen összeszedett kiadását - így jelenhetett meg náluk a ...BENJAMIN BUTTON, sőt anno DVD-n az ARMAGEDDON is. Igen, Michael Bay és a Criterion.

Hamarosan újabb 5 nagy cím érkezik a kiadó gondozásában, melyek közül 2-3-at biztosan begyűjtenék, ha nem lennének A-régiósak. Szóval ez a lista leginkább a független lejátszó-tulajdonosoknak szól:

  • ANTCHRIST
  • DARJEELING LIMITED
  • THE SEVEN SAMURAI
  • THE THIN RED LINE
  • VIDEODROME

Nagyon bízom benne, hogy Malick mesterművének jogtulajdonosa, a Fox átveszi majd a Criterion vélhetőleg extrákkal rendesen feltuningolt változatának nemzetközi forgalmazását is, ugyanis régóta álmodom arról, hogy ezt a filmcsodát BD-n is feltehessem a polcomra. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

Címkék

kult lars von trier cronenberg terrence malick criterion war movie bd hir akira kurosawa

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004538013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87470 2010.05.06. 12:29:28

Nekem jöhet az A-régiós TTRL! :DDD

Ismeretlen_1068 2010.05.06. 12:30:08

Majd jól megnézem nálad. :)

m 2010.05.06. 12:39:20

pardon my french, de AZTAKURVAMINDENSÉGIT! deszép vásárlás lesz ebből :)

Ismeretlen_62806 2010.05.06. 13:24:47

anyám, ebből a darjeelingen kívül mind instant get. remélem, nem egy napon jönnek, mert akkor nem fogom tudni eldönteni, hogy kurosawa vagy malick legyen az első. :)

Süti 2010.05.06. 13:47:25

videodrome kell...

mr. 2010.05.06. 14:02:15

nekem még a darjeeling és a 7samurai is. milyen jó, hogy régiókódos vagyok.. Süti, te nem?

ommadawn 2010.05.06. 14:35:14

A DVD-érában a Criterion jószerivel csak régiómentes filmeket adott ki... Nem értem ezt a szokásukat miért nem tudják folytatni?

orion 2010.05.06. 16:21:35

A Criterion DVD-k R1-esek. Nem véletlenül. Szerintem az ő extráik nem szoktak átkerülni mainstream forgalmazók kiadványaira, de ezt csak úgy saccolom. Egyébként Európában az angol MoC, a német Arthaus stb ugyanilyen minőségi rétegfilm kiadó. De kétségtelen, hogy nincsenek sokan. Még a nagyobb amerikai rétegfilmes cégek is (Kino, Anchor Bay) messze elmaradnak CC-ék mögött.

ommadawn 2010.05.06. 18:19:53

Igaz, megnéztem... A Brazil független, de a Solaris már R1...

clive 2010.05.06. 19:18:54

Én már annak is örülnék, ha az Antikrisztus végre kijönne DVD-n idehaza eredeti képarányban. Tudom, hogy Bufi hozza, de miért kell ennyit várni rá? A hét szamurájt már kérdezni se merem jön-e valaha:(

orion 2010.05.06. 21:42:33

9: A régi kiadványok R0-sok. Megnéztem, nekem is van egy R0-som, ami még a 90-es években jelent meg. Ilyen filmeket, mint a Hét szamuráj, amelyeket még DVD-n sem volt hajlandó kiadni senki (megjegyzem, Cseh-Szlovákiában Kuroszava kb. komplett életműve kapható - 1000-1500 ft körüli árakon), szerintem felesleges BD-n várni. Ráadásul pl. ehhez a filmhez nálunk csak a rövidebb változathoz létezik szinkron, hiszen tudtommal csak azt vetítették, és mivel kb. 70 perc hiányzik, így új szinkront kéne hozzá csinálni. Nehéz elképzelni, hogy ezt bárki is felvállalná.

Ismeretlen_1068 2010.05.06. 22:26:24

Egy négy órás filmhez millió körül van a legolcsóbb szinkron ára (már ami nem tőlünk keletre készül érdekes akcentusú magyar hangokkal :), valóban kevesen lennének, akik bevállalnák. Ennek ellenére talán nem lenne bukta.

clive 2010.05.07. 09:01:44

Szerintem Kuroszavánál a szinkron nem osztana vagy szorozna olyan sokat. Mondjuk a Káosz és a Derszu Uzala (bár megjelenne újra) szinkronja tök jól sikerült, de alapvetően, aki venne Kuroszava filmet az felirattal is azonnal rákapna, mint gyöngytyúk a takonyra. Ezek nem a csak a Tesco turkálójában vásárló rétegnek szóló filmek. A Birodalom nem tudom, hogy fogyott, de ott se hozott volna több vásárlót a szinkron. Mondjuk a Volt egyszer egy vadnyugat szinkronnal viszont több vásárlót hozott volna ez biztos. Valahogy meg kellett volna oldani a bővített jeleneteknél. Szerintem kellő akarattal rárakhatták volna az eredeti szinkront kibővítve.

orion 2010.05.07. 16:32:37

12: Szerintem se lenne bukta, csak költséges: Bizonyára drága a jog. Mindent japánból kellene/illene fordítani. A DVDBeaver alapján a felújított Criterion kópiája az egyetlen szóbajöhető verzió (ha nem a papírtasakos szintet célzod be), ami nyilván szintén drága. Valószínűleg 2 lemezre férne csak rá. Ha már nem 990 lenne, és nem is 1990, akkor illene hozzá extrát is tenni/venni. És akkor még a szinkron is. Viszont kereslet azért valószínűleg lenne rá.

Ismeretlen_1068 2010.05.07. 18:22:45

13: A BIRODALOM? Nem túl jól. Sajnos nincsenek millióink arra, hogy az emberek szájába rágjuk, hogy már pedig ez a sorozat kell nekik (pedig zabálnák, ha látnák), ráadásul a viszonteladók jó része be se vette, mert 1. nem amerikai 2. többe kerül 990 Ft-ért. Épp a minap beszéltem valakivel, hogy mennyit kajtatott a sorozat után, mire tudott venni magának egy példányt, nálunk meg tele van vele a raktár...

Ismeretlen_1068 2010.05.07. 18:28:22

14: Szerintem csak 990 Ft-os kategóriában és csak szinkronnal lenne esélye. Az a nagyon-nagyon vékony réteg, amely még vesz drágábban/új áron DVD-t, az is elképesztő elvárásokat támaszt a kiadványokkal szemben, melyeket ennyi pénzért nem lehetne teljesíteni. Teszem azt, ha 1.990 Ft-ért jönne ki a DVD, akkor a Tesco kapásból be sem vételezné (a 15-ben említett okok miatt), így ugrott a teljes magyarországi piac 50%-a. Nem mintha a másik felében olyan sokat foglalkozna a viszonteladó termékkel. A DVD leginkább nyűg - kicsi az árrés, túl nagy a választék, túl gyors a forgás -, ezért aztán csak kihányják és ha elfogy, akkor senki sem foglalkozik azzal, hogy után rendeljen. Az összes nem 990 Ft-os kiadványunkból megjelenéskor megy e a teljes fogyás 70-80%-a, s utána meg mást se hallunk, hogy "kerestem, de sehol se találtam".

orion 2010.05.07. 20:30:53

"Szerintem csak 990 Ft-os kategóriában és csak szinkronnal lenne esélye." Hát, 990-ért, nem tudom, de szerintem minimum 7-8 ezer példányt biztos el kéne tudni adni belőle, csak a nullszaldóhoz. Már ha a minőségre megyünk, felújított, hosszabb kópiával, új szinkronnal. (Mert persze azt is meg lehet csinálni, hogy kihozod gagyiban: Nem veszel új kópiát, így ott az eredeti szinkron, 2. lemez sem kell stb. Csak hát, ez a film nem ezt érdemli. Ha csak így lehetne, akkor inkább sehogy.) Ami a Tescót illeti, én ott még embert, nem vásárolni, még nézelődni sem szoktam látni (rajtam kívül). Igaz, én akkor járok oda, amikor nincs tömeg. MM-Saturnban viszont már más a helyzet. Ha a Tesco tényleg 50%, az szomorú, és tulajdonképpen nem az ő hibájuk, hiszen náluk a DVD tényleg csak melléktermék, a "bedobok valamit a kosárba" kategória, ahogy egy benzinkúton az élelmiszeres részleg. Rajtuk kívül is kellene legyen élet, sőt, ott kéne lennie igazán. A "kerestem, de sehol se találtam" nem a piac hibája elsősorban, már ha nem tartjuk hibának, hogy nem vagyunk 50 milliónyian, és nem háromszor ekkora a GDP/fő-nk, mert akkor nálunk is az lenne, mint a nagy nyugati országokban: Amit 2000-ben kiadtak, azt még 2010-ben is megveheted (többnyire). Így viszont, gyári képviseletek nélkül, alkalmanként többszöri közvetítőn át vett jogokkal (lásd pl. ázsiai filmek) elég behatároltak a lehetőségek. A jog gyorsan lejár, a magas költséget muszáj visszahozni - ehhez nem is kell torz vásárlói magatartás, magától is felborítja a dolgokat. Amikor pedig nem joglejáratos filmről van szó, akkor megint egy szélesebb problémába ütközünk, ugye. Hiszen egy amerikai/angol ilyenkor megnézi az Amazonon. És az Xpress és az Amazon között mindössze ismertségben, ottani és az itteni internet penetrációban ill. online vásárlási szokásokban, valamint szállítási és szolgáltatási minőségben van különbség. És ezek közül csak kevésnek van köze az árréshez, vagy a vásárlási hajlandósághoz. Meg kell próbálni a legkisebb lyukba is bemarketingelni a Cornerfilm nevét, hogy idővel(!) önálló márkáva tudjon válni. Ami csak akkor sikerülhet, ha a vásárlónak nem hagysz esélyt a csalódásra. Egyetlen kiadványnál sem. Ha csak évi 2-3 filmet lehet így kiadni, akkor annyit érdemes kiadni. Vagy csináld azt, amit mások időnként: Mindent kihozol 990-es Tesco kiszerelésben is, és "normálisban" is. És manapság már egy szimpla dombornyomott kartontok is extrának számít. Egyébként, visszatérve a Hét szamurájra, ez megint az a film, amit illene az államnak támogatnia. Egyrészt dotációval, másrészt vevőként, hogy a lehető legtöbb iskolai és közkönyvtárban elérhető legyen. A Metropolis ugyanígy. A másik, hogy esetleg meg lehetne próbálni összehozni egy nemzetközi kiadványt (az előző Metropolis DVD-nél ugyanazok a lemezek forogtak angoloknál, németeknél, franciáknál, pedig ezek nagy piacok, ugye) - a románokkal. Mert a cseheknél, szlovákoknál, lengyeleknél már mindkét film régen megjelent.

clive 2010.05.07. 21:21:42

Ti biztos jobban értetek ehhez, de szerintem is írjatok mindenkinek, aki támogatást adhat a magyar államtól kezdve, az Eu-n át az alkotó ország kulturális minisztériumáig stb. Hátha adnak ilyenekre valamennyit. Egyébként csak arra utaltam a Birodalommal kapcsolatban, hogy a szinkron költségét legalább megspórolta a Corner és eddig senkit se zavart a szinkron hiánya.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása