aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: iron man 2 Takács Máté
2010. április 29. 05:43:10

Kategória: 12 komment

Nálunk már be is robban a mozikba a hétvégén a nyár hangulatfelelőse, Vasember. Itthon magabiztosan vág neki 2008-as önmaga lefőzésének, de mi a helyzet Észak-Amerikával?

Nálunk már be is robban a mozikba a hétvégén a nyár hangulatfelelőse, Vasember. Itthon magabiztosan vág neki 2008-as önmaga lefőzésének, de mi a helyzet Észak-Amerikával?

A Vasember 2008 egyik legnagyobb durranásának bizonyult a tengerentúlon. Már a kezdetekkor is meglepetést okozott 100 milliós nyitányával, de a 317 milliós véghez vezető, visszafogott csökkenésekkel kikövezett út volt az, ami igazán kiváltotta az elismerést. A Paramount bemutatója az éves lista második helyéig jutott, csupán egy másik szuperhősfilm, A sötét lovag került elé, tisztes távolságba. És máris adja magát az összevetés. A denevérember ugyanis fenemód sikeres első részének is köszönhette, hogy olyan szédítő magasságokba jutott. Ez most is adott: A Vasembert kitörően jól fogadta a kritika, a Rotten Tomatoes-on csak 1%-kal áll kisebb értéken a mutatója, mint A sötét lovag esetében, s a nézők körében is mérhető sikert aratott Jon Favreau filmje. De a Batman: Kezdődik! és A Vasember box office adatai között igen komoly eltérést tapasztalhatunk; utóbbit már első ízben is csúcsra járatta a közönség, így megnyugodhat a Warner: a Vasember 2. nem fog A sötét lovag, de talán még a Pókember babérjaira sem törni végső soron.

A várakozás felfokozott, de kérdés, hogy elegendően éreznek-e majd késztetést arra, hogy még többet lássanak ugyanabból? Hiszen különösebben nem igyekeztek megkülönböztetni marketingjében a folytatást: lényeges, de nem szembetűnő pont csupán a címszereplő "megduplázódása" War Machine révén; mellette az új fenyegető szerepében Mickey Rourke erőteljes vonása az előzeteseknek, de az ostorral csattogtató pankrátor a bizonytalanok szemében akár nevetség tárgyává is fajulhat. A sötét lovag premierjéhez felvezető út sokkal több izgalmat tartogatott, hatásosabb népszerűsítő elemekkel operált, ikonikus, fajsúlyos gonosztevője (ami A Vasembernek, és amúgy a Batman: Kezdődik!-nek sem volt) már a start előtt nagy kedvenccé vált.

A Vasember erénye ugyanakkor főhősében rejlik. Robert Downey Jr. sármja és humora volt a kulcsa az első rész nyerő mivoltának is, ez tagadhatatlan. Azóta a színész amellett, hogy begyűjtött egy Oscar-jelölést, megszilárdította sztárstátusát is a Sherlock Holmes világméretű blockbusterré válásával. Rajta kívül persze a név az, ami eladja a filmet, elvégre Vasember mégis csak az oly népszerű képregényhősök egyik legalapvetőbbje (noha ez nem volt világos 2008 előtt), ráadásul a Vasember 2. a nyári idény startpozíciójában foglal helyet. Ez is hozzájárul majd emberes méretű nyitányához, amit a múltkorinál gyorsabb hanyatlás követ majd, ezúttal függetlenül a fogadtatásától.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
05.07. pénteki nyitónap: 57.500 millió dollár
05.08. szombat: 53.185 millió dollár (-7.5%)
05.09. vasárnap: 37.495 millió dollár (-29.5%)
nyitóhétvége: 148.180 millió dollár
végösszeg: 389.950 millió dollár (a nyitány aránya: 38%)

nemzetköz & itthon
A Vasember két éve szépen muzsikált a világ más tájain is, de ebben nem elhanyagolható szerepet játszott az amerikai siker. Ezúttal azonban a megbízható múlt már segíteni fogja a 266 millió dollár nagy arányú túlszárnyalását. A májust már negyedik éve egy képregény-adaptáció világpremierje nyitja meg, így igazán hozzászoktak mostanra a programhoz a nézők szerte a bolygón. A Pókember 3. 2007-ben egészen lehengerlő adatokat szállított, s az X-Men kezdetek: Farkas is derekasan állta a sarat. A Vasember 2. számára a 400 milliós nemzetközi bevétel nem lenne túlzó célkitűzés.

Magyarországon az első epizódot 105 ezren látták két évvel ezelőtt, ami nem kiemelkedő, de korrekt eredmény volt, tekintve, hogy a hős jószerével az ismeretlenségből lépett elő. A Batman: Kezdődik!-re 88 ezer jegyet értékesítettek 2005-ben, s a második rész ezt 156%-kal múlta felül. Vasember nyilván nem szerzett akkora népszerűséget, mint Gotham City őrzője, így ha duplázás nem is lesz belőle, egy 50-60%-os emelkedés minimális elvárás.

rendező: Jon Favreau
szereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson
forgalmazó: Paramount
költségvetés: 200 millió dollár
magyar bemutató: április 29.

kapcsolódó anyag:
IRON MAN 2 kritika
THE NIGHTMARE ON ELM STREET box office countdown

Címkék

comics box office action robert downey jr iron man jon favreau

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr704537974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.04.29. 07:43:37

Azt hiszem, ezekkel az adatokkal én is ki tudok békülni, ugyanakkor bele sem merek gondolni, mit produkált volna a film, ha 3D-ben forgatják vagy - keresztet vet - átkonvertálják gyorsan.

Lackó 2010.04.29. 08:09:56

transformers 319m iron man 318m transformers 2 402m nem hiszem, h az iron man 2 kevesebbet hozna 400 milliónál. nyitó: 164m, záró: 410m, szorzó: 2,5

Ismeretlen_1068 2010.04.29. 08:18:34

Ebben a filmben összesen annyi akció van, mint bármelyik TF bármely fél órájában. Sokak ezt olyan kevésnek fogják találni, szerintem, hogy nem ülnek be rá újra meg újra.

Ismeretlen_140561 2010.04.29. 11:30:24

Szerintem A sötét lovag esetében hozzájárult egy kicsit a Heath Ledger és halála körüli hírek, illetve Joker karaktere is egy lényegesen ismertebb és kedveltebb negatív hősként funkcionált, nem is volt véletlen, hogy a premieren többen is Joker jelmezben jelentek meg, de a fiatalok körében a mai napig népszerű ez a viselet farsangkor vagy hasonló rendezvényeken, de még Hegyalja Fesztiválon is láttam ilyet, míg Batmannel ritkábban találkozik az ember. A Batman: Kezdődik itthoni gyengébb szereplése pedig bizonyára annak is betudható, hogy feliratosan játszották, ami sajnos szintén megosztja egy kicsit az itthoni közönséget.

tristram 2010.04.29. 11:51:55

Jó elemzés, olyan szempontokkal, amire nem nagyon gondolna a laikus. Mindenesetre én arra számítok, hogy áttöri a 400 milliós határt Amerikában. Tippjeim: nyitány: 152m végeredmény: 420m nemzetközi bevétel: 440m

jimbo 2010.04.29. 14:49:11

szerintem is szépen fog indulni a film és ez lesz az idei nyári szezon legtöbb bevételét hozó filmje. nyító hv.: 130-140 millió összbevétel: 370-380 millió ezt a tdk párhuzamot nem értem, mert Nolan filmje akkármennire is tökélete volt, a legtöbbett mégis Heath halálának köszönheti. gondolon nem sokan követik a tengerentúli magazinműsorokat, de ott a tdk premierekor úgy mutatták be a filmet, hogy szinte a riportok csak Heath-ről szóltak, és az általa megformált karakter olyan gonosz volt, hogy az eljátszása az életébe került. bár a vasember 2-ben is van egy szereplő aki meghalt, de ő nem a film központi karaktere és vele még nem is láttam reklámot.

Ismeretlen_82723 2010.04.29. 15:00:27

Én is ezt tartom a nyár topfilmjének bevétel szempontjából, de megnézve azért azt kell mondjam, nem érdemli meg. A sötét lovagot pedig úgy éreztem, bele kell vennem a dologba, még ha fényévekre is van a két film egymástól, mert sok helyen, fórumon felmerült ez az összevetés. (Azt nem kétlem, hogy Ledger halála közrejátszott, de mégis úgy érzem, nem volt számottevő tényező a bevételek alakulásában. Sajnos ezt nem tudhatjuk meg sehogy se.) A 400 millió a Vasember 2. számára egyébként persze meglehet (hisz csak 10 millió pluszt jelentene a fentiekhez képest), de a Transformersszel kapcsolatban lényeges különbség, hogy ott valódi (mármint nem ember irányította) robotok törtek-zúztak, s valahogy az egész nagyszabásúbbnak hatott, nagyobb volt a "muszáj látni"-tényező; ez előnyére válik szerintem a Bay-műveknek Vasemberrel szemben. Aztán tévedhetek jó nagyot is, pár hónap múlva majd kiderül.

hahakocka 2010.04.29. 22:04:43

Szerintem olyan 800 millió körül lehet majd az összbevétele olyan 410-420 is összejöhet USA-ban azon kívül olyan 380 körül. (USA-ban általában jobban mentek a képregényfilmek nem? )

hahakocka 2010.04.29. 22:06:50

Ez a Ledgeres dolog hülyeség már sokszor mondtam hogy a Parnassussal kiderült és bebizonyosodott, hogy nem a halála volt a lényeg. Hanem a film minősége volt aki 4-szer nézte meg USA-ban. A Parnassust alig nézték meg pedig az volt ténylegesen sajnos Heath utolsó filmje szinte közvetlenül halála előtt.

tristram 2010.04.29. 22:31:39

A Parnassust badarság felhozni. Teljesen más kaliber, másrészt addigra már teljesen lecsendesült az őrület a halála körül. Az egyébként sem gondolja senki, hogy csak a Ledger körüli mizéria lett volna a fő tényező, de tényező volt, az kétségtelen.

jimbo 2010.04.29. 23:23:15

hahakocka: ne úgy nézd, hogy ha meghal egy színész, akkor az a film amiben szerepel az majd sikeres lesz. a tdk-nál egyszerűenül nagyon jól összejöttek a dolgok: 1. a 2008-as év egyik legjobban várt filmjének egyik (ha nem a legfőbb) főszereplője 2. az általa alakított joker karakterének a zsenialítása már akkor nyílvánvalóvá vált (már oscar esélyesnek tartották az első előzetes megjelenése után), mielőtt meghalt 3. maga a karakter a halált szimbolizálja és a médiában szerettek úgy fogalmazni, hogy Joker ölte meg Ledgert, ami lényegében igaz, mert a karakter eljátszása annyira kimerítette, és annyira felpörgette agyilag, hogy a fáradsága ellenére nem tudott aludni normálisan, és ezért használt egy csomó altatott. nyílván ha nem hal meg, akkor is az év legtöbb bevételét elért filmje lett volna, úgy a vasember előtt néhány tíz millióval. végül tán, igazából azon is el lehetne elmélkedni, ha nem Ledger, hanem pl. Bale vagy Gary Oldman vagy Aaron Eckhart hal meg, akkor is lett volna ekkora hype?

Ismeretlen_82723 2010.04.30. 10:10:55

Budapesten az év 2. legjobb nyitónapját hozta a film. Többen látták mint az első részt, akár annak szerdai, akár a megegyező csütörtöki adatát nézzük, de lehet, hogy nem annyival, hogy jelentős javulás álljon be végül. A hétvégére országosan 60-65 ezer néző várható.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása