aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: titanic filmfesztivál 2010 - 4. nap Zalaba_Ferenc
2010. április 11. 23:37:02

Kategória: 2 komment

Van Diemen-föld
(Van Diemen's Land, Ausztrália, 2009, Jonathan auf der Heide)

Van Diemen földjén (így hívták Tasmániát 1855-ig) csak egy szabály van: soha ne bízz meg senkiben. Nyolc fegyenc megszökik a munkatáborból, ezt a fontos információt viszont kevesen tudják közülük. Jonathan auf der Heide remek atmoszférateremtő képessége már a nyitójelentben megmutatkozik, a melankolikus zenei aláfestés hallatán rögtön egy nagyszerű szerzőpáros neve ugrik be (Nick Cave és Warren Ellis, természetesen Az ajánlat kapcsán). Az örömünnep egészen addig tart, amíg ki nem derül, hogy miről is lesz itt szó a továbbiakban. Az esőben, hóban, fagyban hosszú napok óta étlen-szomjan menekülő fegyencek nehéz választás elé kerülnek: éhen halnak vagy megteszik azt, ami az életbenmaradáshoz elengedhetetlen. Innentől kezdve folyamatosan csökken a túrázók létszáma, a végén persze csak egy maradhat. A Van Diemen-föld hétköznapi karakterekkel a középpontban érdekes tanulmány lehetett volna az emberi természet árnyoldaláról, de így bűnözőkkel nem sok kérdést vet fel. Egyszerű és kiszámítható, az eddigi mezőnyben viszont még így is a jobbak közé sorolható. 

Van Diemen's Land
Van Diemen-föld
(Van Diemen's Land, Ausztrália, 2009, Jonathan auf der Heide)

Van Diemen földjén (így hívták Tasmániát 1855-ig) csak egy szabály van: soha ne bízz meg senkiben. Nyolc fegyenc megszökik a munkatáborból, ezt a fontos információt viszont kevesen tudják közülük. Jonathan auf der Heide remek atmoszférateremtő képessége már a nyitójelentben megmutatkozik, a melankolikus zenei aláfestés hallatán rögtön egy nagyszerű szerzőpáros neve ugrik be (Nick Cave és Warren Ellis, természetesen Az ajánlat kapcsán). Az örömünnep egészen addig tart, amíg ki nem derül, hogy miről is lesz itt szó a továbbiakban. Az esőben, hóban, fagyban hosszú napok óta étlen-szomjan menekülő fegyencek nehéz választás elé kerülnek: éhen halnak vagy megteszik azt, ami az életbenmaradáshoz elengedhetetlen. Innentől kezdve folyamatosan csökken a túrázók létszáma, a végén persze csak egy maradhat. A Van Diemen-föld hétköznapi karakterekkel a középpontban érdekes tanulmány lehetett volna az emberi természet árnyoldaláról, de így bűnözőkkel nem sok kérdést vet fel. Egyszerű és kiszámítható, az eddigi mezőnyben viszont még így is a jobbak közé sorolható.

Van Diemen's Land


Vergődés
(Choi voi, Vietnám, 2009, Chuyên Bui Thac)

Duyen egy gyönyörű viatnami nő, aki épp most házasodott össze nála két évvel fiatalabb férjével. Párja lelkiismeretes taxisofőr, ahhoz viszont túlságosan félénk, hogy házastársi kötelezettségeinek eleget tegyen, kapcsolatuk kimerül a beszélgetésben és az egymás mellett alvásban. Duyent barátnője a házastársi kötelék ellenére bemutatja egy igazi férfinak, aki kizárólag a saját szabályai szerint él, ezzel jól felkavarva Duyen idilli mindennapjait. Közben férje is elindul az önfelfedezés rögös útján, az ő társa egy apjától menekülő tinédzser lány lesz. Tiszta, érzelmekkel teli csodaszép film, nincs az a férfi, aki ellen tudna állni egy Duyenhez hasonló angyali teremtésnek.
Adrift

Címkék

kritika 5csillagos brumi titanic filmfesztival 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584537901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frmn 2010.04.12. 17:01:01

Hmm, pedig bíztam benne, hogy ennél jobb lesz.

Ismeretlen_1068 2010.04.12. 17:15:36

Annyit beszéltél róla, hogy ezt én is meg akartam nézni, na de vasárnap nem dolgozunk. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása