aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: nap, hold, villámok Takács Máté
2010. február 14. 18:32:43

Kategória: 34 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. február 12 - 14.

Köszönhetően a hétfői szünnapnak és nem kevés részt a világ egyik legnagyobb üzleti fogását jelentő Valentin napnak, február második hétvégéje pótolta mindazt, amit január hava elmulasztott. Három film nyitott több mint 3000 moziban, s mindegyik helyet is követelt magának; az élen persze a VALENTIN NAP áll, romantikus filmekhez mérten, de önmagában is szenzációs starttal, kissé leszakadva pedig PERCY JACKSON és a FARKASEMBER vívott vérre menő csatát a dobogó további helyezéseiért. Azért az AVATAR-t sem kellett félteni...

> Amerikai mozibevételek, 2010. február 12 - 14.

Köszönhetően a hétfői szünnapnak és nem kevés részt a világ egyik legnagyobb üzleti fogását jelentő Valentin napnak, február második hétvégéje pótolta mindazt, amit január hava elmulasztott. Három film nyitott több mint 3000 moziban, s mindegyik helyet is követelt magának; az élen persze a VALENTIN NAP áll, romantikus filmekhez mérten, de önmagában is szenzációs starttal, kissé leszakadva pedig PERCY JACKSON és a FARKASEMBER vívott vérre menő csatát a dobogó további helyezéseiért. Azért az AVATAR-t sem kellett félteni...

> #1
Valószínűleg kevésbé ismert tény, szemben a karácsony vagy a húsvét eredetével, hogy a Valentin nap is a keresztény egyház mártírjaira kíván emlékeztetni. Persze mikor I. Geláz pápa 1500 évvel ezelőtt kinevezte február 14-ét a szerelmesek napjának, kevés csokiszív és rózsaszín plüssnyuszi, s még kevesebb hollywoodi produkció állt a kedvesüknek örömet szerezni vágyók rendelkezésére. A modern kor embere efféle problémákkal nem kell, hogy szembesüljön, sőt. Míg tavaly csak apropót szolgáltatott a Warner/New Line a NEM KELLESZ ELÉGGÉ című össznépi komikus-tragikus románccal, idén már direkt módon szerelkezhetett fel több mint 3600 mozi a még több ismert színészt és wannabe-színészt, és még több szerelmi vívódást felvonultató, két órás VALENTIN NAP-pal (Valentine's Day; hazai bemutató: már a mozikban). És lehet-e vádolni a gyenge kritikák láttán a a producereket, ha a kereslet az egekbe szökött már a nyitónapon? Merthogy a film közel 15 milliót tett le az asztalra pénteken, hogy aztán 56 milliós három napos hétvégével a 2010-es lista élpozícióját szúrja ki magának, rövid távon teljesítendő. Ebben nem is lesz hiba, mert bár vélhetően gyorsan továbbáll a közönség, mihelyst lecsengenek a Bálint napi andalgások, a 100 millió dollár elvehetetlen a MICSODA NŐ és a NEVELETLEN HERCEGNŐ rendezőjének új munkájától, és ez elég nyomós érv minden működő színésznek és stúdiónak, hogy jövőre a "még több sztár - még több zsozsó" képletet követve jelentkezzenek egy újabb kiadós párkapcsolat-analízissel.

> új filmek
Nem kellett félteni a további premiereket sem. A családi mozizásra a 20th Century Fox szolgáltatott alkalmat Rick Riordan Percy Jackson-regénysorozata első részének adaptációjával. A PERCY JACKSON ÉS AZ OLIMPOSZIAK: VILLÁMTOLVAJ-t (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief; hazai bemutató: február 18.) Chris Columbus rendezte, aki a Harry Potter-széria első két része óta nem-igen találta a helyét, ám most ismét egy sikeres franchise-indításban vehetett részt, persze közel sem olyan mértékűben, mint 2001-ben. A 31 milliós start messze jobb a vártnál, és szintén 100 milliót kilátásba helyező összeg. Onnan pedig további részekre szólnak a távlatok, hiszen négy könyv lapul még a tarsolyban; a második epizód éppenséggel 2012-re várható. Na, de ne siessünk így előre. Jelen film a Harry Potter-ösvényt követi a lehető legtöbb ponton, például a stáblista-felállásban, miszerint a három fiatal főszereplő megelőzi az ábécérendben sorolt felnőtt színészeket (többek között Sean Beant, Pierce Brosnant, Uma Thurmant és Ray Winstone-t), azonban a kritikusok kevésbé voltak kegyesek a görög mitológiát a mával vegyítő fantasyhoz: a 48%-os Rotten Tomatoes-értékelés ugyan még nem vészes, de azért zavaró. Kérdés, hogy a közönséget meggyőzik-e annyira a látottak, hogy két év múlva visszatérjenek A SZÖRNYEK TENGERE című fejezethez. Addig is tehát, kilenc számjegyű végződés várható, ami már-már olimposzi magasság így február tájékán.

Akinek az édelgő szerelmesek és a gyerekes fantáziálások rövid úton megfekszik a gyomrát, ám bír gyomorral némi bélontást, annak ideális választásnak bizonyult a Universal horror-remake-je, a FARKASEMBER (The Wolfman; hazai bemutató: már a mozikban). A korhatáros monster movie-ra márpedig igen sokan jegyet váltottak, 31 millió dollárhoz segítve hozzá a már közel két éve forgatott produkciót. Ez nagy megkönnyebbülést jelent a földgolyós stúdiónak, akiknek legalább 80 millió dollárjukba volt a rém exhumálása. Ennyi pénzre jelen ponton még abszolúte számíthat bevétel formájában a film, feltéve, ha a nézők nem értenek egyet az újságírókkal, akik szerint egyebek mellett a feszültséget és a valóban félelmetes mozzanatokat teljességgel nélkülözi a film (mi se gondoljuk másképp). Figyelmen kívül hagyva a minőségi szempontokat ugyanakkor elmondható, hogy nem volt sok hűhó semmiért elkészítése, s az se kizárt, hogy végül egy folytatás is zöld utat kap.

> további filmek
A múlt hétvége fénypontját jelentő Super Bowl-döntő rendesen betett a mozik vasárnapi forgalmának, egyedül az AVATAR kapaszkodott foggal-körömmel a listán, kevesebb mint 30%-ot hátrálva. Most mégis jóvá kívánta tenni a közönség múltkori távolmaradását, így a Fox bemutatója nagyobb bevételt regisztrált forgalmazásának 9. hétvégéjén, mint az azt megelőzőn; 23 millió dollárnál többet ezen a ponton csak a TITANIC hozott 12 évvel korábban. James Cameron sci-fije 660 millió dollárhoz ért, s innen tisztán belátható távolság a 700 millió is, ami még februárban megvalósulhat.

Tiszavirág életűnek bizonyul a DEAR JOHN című film, de azért rövid életét nagy lábon éli a múlt héten 30 millióval dobbantó románc. A közel 50%-os csökkenés egyáltalán nem jó a szokottnál nagyobb vasárnapi forgalom mellett, ám az alacsony költségvetés okán akárhogy is alakulnak a dolgok, vitathatatlan sikerről beszélünk. Ez nem mondható el a FROM PARIS WITH LOVE című francia akciófilmről, ami gyenge kezdés után igyekszik tartani magát, de még a 20 milliónak sem ért közelébe 10 nap után.

> végszó
Az első tizenkét helyezett összesített bevétele megközelíti a 190 millió dollárt (ez nem is kevéssel több a tavalyi év azonos víkendjénél), amiért természetesen a premiereket illeti elismerő kézfogás. Január az ÉLI KÖNYVÉ-n kívül nem termett érdemlegeset box office szempontból, míg ezen hónap két hétvége után már négy figyelemreméltó versenyzőt tudhat magáénak, amiből kettő majdnem biztosan 100 millió felett végez.

> ami jön
Ebbéli igyekezetüket nem gátolja semmi, hiszen a következő kör mindössze egy országos premiert tartogat. A VIHARSZIGET nem ígérkezik könnyű mozinak, azonban a várakozás igencsak felfokozódott a tavaly októberről történt halasztás óta, s az első vélemények szerint mind Scorsese, mind DiCaprio a legjobb formáját hozta (van nekik másmilyen?). A Paramount bemutatója a toplista első helyénél nem alább pályázik.

> a top 10
1. Valentine's Day ($56.3m/$56.3m)
2. The Wolfman ($31.5m/$31.5m)
3. Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief ($31.2m/$31.2m)
4. Avatar ($23.6m/$661.2m)
5. Dear John ($16.1m/$53.9m)
6. The Tooth Fairy ($6.1m/$42.0m)
7. From Paris with Love ($5.5m/$16.6m)
8. Edge of Darkness ($4.8m/$36.3m)
9. Crazy Heart ($4.3m/$16.8m)
10. When in Rome ($3.7m/$26.3m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje

Címkék

horror fantasy box office comedy romance wolfman children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr614537660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 18:38:30

a mojo szerint a THE WOLFMAN 150 millió dollárba került. jézus!

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:34:37

én is néztem, hogy de brutál sok a mojonál, de az imdb már csak 85, ha jól emlékszem. A 150 lehet a kamatokkal együtt van számolva:) 2 év nagy idő. Bár lehet az ingatlanfejlesztők amerikában is inkább filmekbe teszik a zsozsót:)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:36:54

A tar kopasz travolta elég gyászos eredményt produkált, ebből is látszik, hogy a taken mekkora sleeper hit volt. Ez nem igazán. DVD-n jó lehet.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 22:39:15

az a baj, hogy el tudom hinni a filmnek a magas költségvetést. a (narratív szempontból teljesen felesleges) londoni kiruccanás például önmagában felemészthetett vagy 20-30 millát, s ha belegondolok abba, hogy mennyi mindent leforgattak, hogy aztán kidobják a kukába... de azért a 150 így is soknak tűnik.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:41:28

na csak hozzászólok mindenhez:) Szegény Mel Gibson rálépett a Harrison Ford pályavonalra. Ford szinte egész színészi tehetségét vesztette el öregkorára, és gibson is elvesztette a box-office vonzerejét. Fordnál egyértelműen csak az indiana lehet sikeres, míg gibson kaphat még esélyt, de pár film és félő kiderül, az emberek már csak rendezőként fogadják el őt. A rendezői pályája viszont nagyon is ígéretes. Változatos filmeket alkotott eddig.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:44:21

igen én is el tudom, hinni, de amikor elszalad a büdzsé és az is mindenki számára tiszta, hogy két évig dobozban volt, akkor valahogy nehezebben derülnek ki a számok. Legalábbis nem az első héten derül ki. Nekem ez gyanús. az ilyen filmek még hetekig N/A-val futnak és akkor szép sunyiban, csendben kiderül a dolog.De képes vagyok elhinni, hogy vaskos lett a vége.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 22:47:39

5. LETHAL WEAPON 5? :) amúgy jó lenne már olyan filmet is látni gibsontól, a rendezőtől, amiben nem folyik a patakvér. :)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:51:07

kellemes meglepetés ellenben (vagy nem?:), hogy Dwayne The Rock barátunk egy közepes mágnes lett, és szinte minden filmje elfogadható pénzt hozott (40-60M) Szerintem ez azért meglepetés tőle. Évek óta itt van és csinálja:) Egész jól és kíváncsi leszek, mi van, ha színész lesz belőle? Szóval nem egy ilyen pár filmes pankrátorocska, hanem tartósan itt van, és a sz*r filmekből is ő egyedül elfogadható:) Ez már minőségi jelző:)

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 22:53:25

8: igen, ez így van, de jó lenne már, ha lekattanna a szar filmekről. nem kérek sokat, csak annyira értékelhető dolgokat, mint a THE RUNDOWN.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:54:26

7. Akár:) de érdekes módon az a sorozat nem hozta annyira a dollárokat, mint legtöbbünk emlékeiben él. olyan elfogadhatót hozott mind, de nem a megasiker kategória.Az ötödik rész brutál sok pénzt vinne és nem hozná vissza, sztem.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 22:58:53

9. Jogos. de valljuk be nehéz megtalálni egy ilyen karakterű csávó helyét a filmvilágban:) Drabár, izmos, egzotikus fizimiskájú. Nem is tudom mi állna neki jól. Én bírom, de nem tudom miért. A rundown jó volt...de a nagy beválasztás a Kelly bukta Southland megmutatta neki, hogy óvatosan a művésziséggel.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:01:12

11: visszahozhatná a 80-as évek fényét. persze, hiú álom...

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:08:11

12: óóó azok a 80-as évek:) Sajnos a modern világ profizmusában nem működik a 80-as évek egyszerűsége. Ami akkor élvezhetően és klasszikus módon volt egyszerű, az ma már csak bugyuta. A mai filmek elé nem ülnék le a tv sugárzáskor (bár nincs tv-m:), de egy jó egyszerű kommandóért leülnék. Lekötne. Persze nosztalgia, meg ilyesmi, de akkor is. amit akkor készült, azt értem, ami ma készül, azt meg sajnálom (tisztelet a kivételes alkotásoknak). Szóval a mai fiatalok, a mai moziba járók nagyrésze nem értékelné a mi korszakunkat. Egy kőkemény akcifilmben, kevés dumával, sok feszültséggel, kevés cgi-vel ütne egy rock film.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:17:01

13: fel lehet éleszteni a nyolcvanas éveket, csupán ügyelni kell az arányokra. igazából rambo is érzett, arnold nem annyira, de mindkettő működött. manapság az akcióhős azt akarja, hogy békén hagyják (bourne) vagy a lányáért tesz mindent (jack bauer az első 24-évadban és persze liam a TAKEN-ben), de pl. bond figurája elég erősen visszaadja azt a no-nonsense hozzáállást, amin felnőttünk.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:17:02

11: ha már 80-as évek, akkor a droid bácsi viszonylag összefoglalja az emlékeinket:)) http://filmdroid.blog.hu/2009/03/21/a_80_as_evek_legjobb_filmjei Lehet rá nyálat csorgatni. Ma már nem lesznek ilyenek. (nem az indiana jones 30. folytatására gondolok:)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:22:04

14: igen, az arányok fontosak. Csak most minden olyan tökéletes a filmekben. A bourne nagyon jó volt, de bevallom, üresnek éreztem és semmire nem emlékszem belőle, nem tudnám megkülönböztetni a részeket (ez az én szegénységi bizonyítványom, meg akkor ellentmondás, mert a letűnt kor sorozatai is összekeverhetőek:)A taken is elment egynek, de nem nézném meg mégegyszer. Sajnos ahogy nézem, ez egész további felnőtt létemre igaz lesz, mert a mai filmeket nem fogom újranézni. Szomorú élet ez, meg a felnőttség:(

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:23:49

16: szar ügy, de ha igazán felnőttél volna, akkor most nem beszélgetnénk itt egy amatőr-blogban muszklis emberekről. :) habár fasz se tudja, nem ismerlek. :)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:23:58

harry brown, na az nem tökéletes film, de tetszett a főhős. Lehetett volna még keményebb a Cain bácsi, de teljesen eltalálták a karaktert. Na ő olyan ódivatú volt.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:26:55

17: Találat:) Jogos:) Apám jön a fantomassal, mert neki az volt, nekünk meg a conan, rambók:) fúú akkor a mai generációnak meg transformer, meg navi a mozihős? Ja meg ez a blog nem is amatőr:)) Teljesen profi.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:26:57

...a film pedig egy nehezen komolyan vehető klisédömping. én nem igazán szerettem. nem egy GET CARTER. :)

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:30:47

igazából a JOHN RAMBO sem volt jó. sly úgy nézett ki, mint egy hormontúltengéses nagymama és mintha gond lett volna a gravitációval, úgy spriccelt mindenhonnan a vér. :)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:32:41

20: abszolút klisé halmaz, de egy kicsit jól esett az öreg fószert nézni aprítás közben. Meg valahogy elkapott a para ezektől a kis g*ciktől (elnézést) olyan, mint egy max payne fíling, ilyen virtuális szipus, majmok, akiket szokás kinyírni. Mint a bosszúvágy, ahol csak azért voltak, mert ki kell őket nyírni:) Szóval ennyiből jó volt. A get carter persze más...:)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:36:21

21: John Rambo: legjobb az egészben, hogy rövid:) Megkajáltunk a plázában, beszéltem a barátokkal pár szót, bementünk, mindenkit leöltek, kijöttünk, röhögtünk egyet és mentünk haza. :)))

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:39:14

22: igen, valóban egy pofás DEATHWISH-remake, csak kicsit túlerőltetik benne a "durva realitás" vonalat. amúgy ha bunkó angol gyerkőcöktől akarsz parázni, akkor nézd meg az EDEN LAKE-et.

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:40:05

23: ja, ezzel én is így voltam, csak utána baromira csengett a fülem, de ez inkább a mozi hibája, nem a filmmé. :)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:41:24

Vélhetően megköveznek minden blogoldalon, ha előveszem azt a dolgot, hogy expendables, meg hogy nem néz ki túl jó...meglincselnek:) de ezt érzem. Szurkolok neki, de nagyon félek, túl lesz bonyolítva. Elég lett volna bele a sly. Tetszik a lomhasága, meg esetlensége. Mint én foci közben, összevissza vagyok fáslizva és 4 féle sportkenőcstől bűzlök, de a gyorsaságot még mindig tudom kompenzálni a jó helyezkedéssel:)) Sly a rambóban, odaáll a gépágyúhoz:)Jó helyen, jó időben:)

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:44:35

és bruce negyedik DIE HARD-ja? egész jó hozta az ósulis hozzáállást. kár, hogy a cenzorok miatt kissé elherdálódott a keménysége...

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:49:08

22: Eden lake, pont a napokban határoztam el, hogy sort kerítek rá. 23: mert hol volt ez? Mompark? Magyarország: minden szórakozóhelyen, moziban, koncerten elcseszik a hangot, és a legzavaróbb, hogy a hangerő maxon van. Nem egyszer keveredtem konfliktusba vendéglátósokkal ez ügyben. Elmegyek biliárdozni és megsüketülök, vagy üvöltenem kell egy méterről a partner arcába:) Szánalom. A kép meg legutóbb a puskinban volt érdekes. Barátom: Eric (jó kis film-ajánlom) Hova kérem a jegyet? hátul középen (szokás), mondja a pénztáros, hogy kicsi a terem, ja mondom, akkor pláne hátra...de azt nem mondta, hogy a vászon akkora mint itthon a laptopom kijelzője:)))Nem láttam el a vászonig.Közelebb kellett mennem minimum a harmadik sorba...pedig sas szemgolyó volt a jelem az óvodában. :)

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:53:12

szerintem duna plaza. szinte fájt, olyan hangos volt. de lehet, hogy csak öregszem. régebben előfordult, hogy rendőrt uszítottak rám, mostanában még a macskám is vígan elalszik a hangfal előtt, miközben megy valami csihi-puhi. egyébként a szórakozóhelyek hangerejének túllövésével maximálisan egyetértek: a bulikban annyira túllövik a hangot, hogy gyakorta egybefüggő hangkása lesz belőle. hogy ez miért jó, fogalmam sincs.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.14. 23:55:47

27:én azt hallottam,olvastam, hogy bruce bácsi kikötötte, hogy ne cigizzen és ne káromkodjon a john meklén, mert példát kell mutatni a mai fiataloknak. Szerintem itt vesztett sokat a film az értékéből:) 1.A cigi menő, 2. a káromkodás menő...:) miről beszélünk? Nekem kell. A cigi nagyon hiányzik a filmekből. Ja és akkor kis ellentmondás, hogy a bruce bácsi megcsinálta a kevin smith filmet, amiben már aztán van káromkodás. Nem értem, de az érdekes lehet. Jó tudom az angol nyelv káromkodásra alkalmas kifejezései elég ingerszegények, de nekem akkor is az ugrik be, hogy predator, első pár perc: Arnold kiszáll a helikopterből, köp egyett, szivar, eligazítás, amikor meglátja rég nem látott carl weathers barátját és üdvözli: jú szán ov ö biccs! Na az helyén van:)))

Ismeretlen_1068 2010.02.14. 23:59:35

30: akkor megy az ujjal mutogatás, ahogy az a felnőttek között szokás, én ugyanis azt hallottam, hogy a producerek kötötték magukat a PG13-hoz. kár. de azért jól szétrúgta maggie q p*csáját. manapság ilyesmit nem túl gyakran lehet látni egy 100+ költségvetésű filmben.

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.15. 00:01:07

29:szoktam én szórakozni, meg szeretem az igényes acid-trance-house-teknót (this is joke):))), de ahol az ember nem utolsó sorban szeretne a barátaival beszélgetni, ott ne kelljen már üvöltenem, mert a logopédus barátnőm is megmondta, nekem nem ideális ez, ugyanis torokból beszélek, nem gyomorból támasztok (szakma ez is:) és emiatt cca. 5 perc toroküvöltéstől bedagadok. Szóval ahol beszélgetnek az emberek, ott lehetne halk zene, ahol meg pörögnek, szeletelnek, dobozolnak a jól koordinált táncos fiatalok ott lehet hangos, mert nem akarom a lihegéseket, cipőtalpnyikorgásokat hallgatni:)

afterward · http://film-igeny.blog.hu/ 2010.02.15. 00:05:40

30: sajnos az amerikai cenzúrabizottság komoly rontó tényezője az amerikai filmiparnak. Na de itt a dolgos hétfő:) Kénytelen vagyok OFF gombot nyomni:) Primitív-egyszerűen brutális-jó arányú-oldtime filmeket kívánok!!!

Ismeretlen_1068 2010.02.15. 00:08:24

33: szintúgy. jó kis eszmecsere volt egy szívecskés képpel díszített poszt után. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása