aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: kilenc Takács Máté
2010. február 08. 15:21:54

Kategória: 1 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. február 4 - 7.

A Budapest Film komoly előnyhöz jutott azzal, hogy a KILENC című musical lényegében egyedüli premierként került műsorra, ám a közönséget még sem ez a kilences hozta lázba: az AVATAR kovácsolt előnyt ennyi Oscar-jelöléséből és az érdekes újdonsággal nem szolgáló felhozatalból, s toborzott még több nézőt, mint egy hete...

> Magyar mozibevételek, 2010. február 4 - 7.

A Budapest Film komoly előnyhöz jutott azzal, hogy a KILENC című musical lényegében egyedüli premierként került műsorra, ám a közönséget még sem ez a kilences hozta lázba: az AVATAR kovácsolt előnyt ennyi Oscar-jelöléséből és az érdekes újdonsággal nem szolgáló felhozatalból, s toborzott még több nézőt, mint egy hete...

> #1

Az InterCom világraszóló sikereket archiváló bemutatója, az AVATAR közel 70 millió forinttal vezeti a magyarországi toplistát, pedig már nyolcadik hete van műsoron. Az Akadémia első körben bőkezű volt a sci-fi kalandfilmmel, így a tévéhíradók és egyéb médiumok sem rejtették véka alá az információt. Ez is hathatósan működhetett közre a 4%-os emelkedésben a múlt hétvégéhez képest, de a megújulni képtelen kínálat is a monstrum malmára hajtja a vizet. A film 257 millió forintot gyűjtött eddig (mármint az egymilliárdon túl, mert egybe írva elvész a felfoghatóság), és az eladott jegyek száma is szélsebes iramban közelít az egymillió felé; a következő szombatot már 900 ezer látogatóval köszöntheti az AVATAR, onnan pedig már csak rongyos háromszázezer fő választja el a rendszerváltás óta bemutatott filmek abszolút legnézettebbje címtől, jó apropót szolgáltatva arra, hogy végre számbavegyük, mik is érdekelték a magyart leginkább az elmúlt húsz esztendőben.

> új filmek
Hiába a 22 kópia, hiába a számos Golden Globe-jelölés és az a néhány alig jelentős Oscar-nomináció, a KILENC nem tudott élni a lehetőséggel, hogy a hét vezető premierjeként dobogóra kerüljön. A Budapest Film így A DOBOZ után ismét vaskos csalódást kénytelen elkönyvelni, de ami azt illeti, most igazán. Mert lehetett volna ez bőven jobb 8,6 millió forintnál. Rob Marshall korábban a CHICAGÓ-val meghódította Budapestet és az országot, hiszen a UIP által gondozott produkció több mint 200 ezer jegyet értékesített, jóllehet, a legjobb film Oscarja nagy segítség volt ebben. Hiába irányítja a férfiakon keresztül a világot a Daniel Day-Lewis-t körülvevő hölgykoszorú, a box office-t Észak-Amerika után nálunk sem bírták uralmuk alá hajtani (a fővárosban például az összkihasználtság egészen siralmas, a 7%-ot sem elérő volt). A 30 millió forintos bevétel ezek után már igazán kedvező végeredmény volna.

Michael Moore vitathatatlanul nálunk is igen szép eredményeket ért el dokumentumfilmjeivel, ám azok az idők is csakhamar elmúltak. Az Oscar-díjas KÓLA, PUSKA, SÜLTKRUMPLI közel 30 ezer nézőt érdekelt, míg az otthonában százmilliós kasszasikerré váló FAHRENHEIT 9/11 már az 50 ezres vízválasztót is megközelítette. Először a Best Hollywood, majd a MOKÉP örvendhetett ezen sikereknek, azonban a Budapest Film a SICKÓ-t nem bírta hasonlóképpen eladni a magyaroknak, pedig egészen aktuális időben érkezett a biztosítás-alapú egészségügyi rendszer boncolgatásával. A KAPITALIZMUS: SZERETEM! bemutatójához a Fórum Hungary kitett magáért (még interjút is készítettek a filmessel), ám mindössze 1075 néző érezte úgy, hogy ezt érdemes választani a műsorból, ebből is 1015 fő jut Budapestre, ahol mindössze 5%-ig teltek meg a nézőterek.

> további filmek
A második helyét egy hónapja őrző SHERLOCK HOLMES nem sokkal hozott kevesebbet, mint egy hete, és már csak néhány nap kérdése a kétszázezredik néző fogadása az InterCom filmje számára. Ugyancsak nem változott a helyzet a dobogó legalsó fokán. A HOVA LETTEK MORGANÉK?, csupán 5%-os csökkenés mellett, bebiztosította magát a százmillió forintos bevételre. Az EGYSZERŰEN BONYOLULT ezalatt csatlakozott a 200 ezer nézős filmek táborába, s ezzel az ilyen magasságba jutó 2009-es bemutatók számát 14-re növelte (ez kettővel több, mint 2008-ban).

> végszó
Mivel a KILENC nem kapott szárnyra, a korábbi filmek mindegyikére alig csökkent az érdeklődés, sőt, stagnálás és növekedés is előfordult. A top tíz összbevétele ugyanakkor 2%-ot csökkent a múlt héthet képest.

> ami jön
Két világpremier is érkezik. A szinkronizált VALENTIN NAP nálunk is nagy siker elé néz, míg a 18 éven felülieknek szóló FARKASEMBER szintén komoly várományos. De vajon sikerül-e bármelyiküknek letaszítania a trónról az AVATAR-t, aminek 3D-s termeit a TOY STORY - JÁTÉKHÁBORÚ 2. is fenyegeti?

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Avatar (69,8m/1257,0m) [878 474]
2. Sherlock Holmes (12,8m/226,4m) [194 922]
3. Hova lettek Morganék? (10,3m/87,1m) [75 501]
4. Kilenc (8,6m/8,6m) [7666]
5. Egyszerűen bonyolult (7,6m/234,4m) [201 727]
6. A szállítmány (6,8m/17,6m) [14 509]
7. Toy Story - Játékháború 3D (6,2m/16,8m) [11 598]
8. Szökőhév (6,0m/15,9m) [13 525]
9. Vén csontok (4,1m/20,3m) [17 273]
10. Alvin és a mókusok 2. (3,8m/118,8m) [114 103]

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Címkék

avatar musical box office budapest film forum hungary intercom documentary magyarvalosag box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr384537633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_112472 2010.02.08. 16:02:56

És igen! Az AVATAR egymaga több pénzt gyűjtött össze, mint a Top10-ben szereplő másik 9 mozi együttvéve. Drukkolok, hogy meglegyen az egymilliomodik néző is. Jövő héten szerintem a Valentin Nap igencsak meg fogja szorongatni. (De megelőzni nem fogja.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása