aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: ötödször is avatar Takács Máté
2010. január 17. 18:29:25

Kategória: 27 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 15 - 17.

A Martin Luther King Jr.-emléknapot megelőző hétvégén az AVATAR ötödszörre vezeti az észak-amerikai bevételi listát, ám nem mondhatni, hogy fő kihívója kudarcot vallott volna, hiszen az ÉLI KÖNYVE, Denzel Washington vezényletével, erős összeggel lépett a második helyre, ahogy Peter Jackson KOMFORTOS MENNYORSZÁG-a is számottevő forgalmat bonyolított.

> Amerikai mozibevételek, 2010. január 15 - 17.

A Martin Luther King Jr.-emléknapot megelőző hétvégén az AVATAR ötödszörre vezeti az észak-amerikai bevételi listát, ám nem mondhatni, hogy fő kihívója kudarcot vallott volna, hiszen az ÉLI KÖNYVE, Denzel Washington vezényletével, erős összeggel lépett a második helyre, ahogy Peter Jackson KOMFORTOS MENNYORSZÁG-a is számottevő forgalmat bonyolított.

> #1
Bármely stúdió bármit is állítson most csatasorba, hiábavaló erőfeszítése. A 20th Century Fox ötödszörre üdvözölheti a dobogó legfelső fokán fennállása legjövedelmezőbb bemutatóját, az AVATAR-t. James Cameron sci-fi kalandfilmje újabb 42 millióval zár egy hónappal debütálását követően, és ezen bravúr kapcsán a '90-es évek végéhez érdemes visszanyúlni: egyrészt a TITANIC legnagyobb ötödik heti rekordja cserélődött le nem is akármekkora, tízmilliós ráadással, továbbá az 1999-es nyár végi-kora őszi, legendás sikerfilm, a HATODIK ÉRZÉK óta nem volt film ilyen hosszan a legnagyobb érdeklődés tárgya. A hétfői, munkaszüneti nappal ráadásul bizonyosan az AVATAR számlájára kerül az 500. dollármillió is, ahonnét már csak egy röpke hét A SÖTÉT LOVAG pozíciója, és a TITANIC tizenkét éves regnálásának megszüntetése sem kerül már sok időbe ilyen iram mellett. Ehhez már az Akadémia kedvező ítélete sem szükséges, a kérdés inkább úgy formálódik mostanra: mennyivel múlja felül az új Cameron a régit? Észak-Amerikán kívüli berkekben is ez a kérdés körvonalazódik, hiszen a hétvége során (egészen pontosan pénteken, azaz január 15-én) az egymilliárdos nemzetközi bevétel is jóvá lett írva, s innen szintén már csak egy ugrás a 11 Oscar-díjas előd állomása.

> új filmek
A legjobb formáját hozta Denzel Washington és a Warner Bros., hogy megállítsa az évtized box office sztorijának továbbgyűrűzését, de ez is kevésnek bizonyult. Az ÉLI KÖNYVE (The Book of Eli; hazai bemutató: február 25.) mindazonáltal 32 millió dollárt termett három nap alatt, s legalább egy nap (a pénteki) erejéig a vezetést is átvette. Az afroamerikai sztár pályájában ez a második legjobb indítás az AMERIKAI GENGSZTER-t követően, és számottevően jobb, mint a tavaly nyáron kudarcot valló HAJSZA A FÖLD ALATT és a szintén alulteljesítő DÉJÁ VU esete. A poszt-apokaliptikus produkciót a 2001-es A POKOLBÓL óta első ízben jelentkező Hughes-fivérek dirigálták egy eredeti forgatókönyvből, amire közel három éve csapott le a WB és a külföldi terjesztésért felelős Columbia Pictures. Havi viszonylatban a start harmadik helyet ér a mindenkori listán, ennél jobb eredményt az esztendő első 31 napja folyamán csak a CLOVERFIELD és a CSILLAGOK HÁBORÚJA felújított változata ért el. A kérdés persze az, lakozik-e elég erő a filmben, hogy tartós sikerré váljon, nagyvonalúan haladva meg 80 milliós gyártási költségeit? A tavaly ilyenkori tapasztalatokra alapozva van remény a százmilliós végkifejletre, mindazonáltal a film a minőségi rostán fennakadt: bár a kezdeti rendkívül kedvezőtlen visszajelzések mérséklődtek a hétvége során, a Rotten Tomatoes 45%-os értékelése szerint a film jó hírét csak azon nézők terjeszthetik, akik nem találtak kivetnivalót a hullámzó, sokszor eseménytelen cselekményvezetésben és nem érezték úgy, hogy az ÉLI KÖNYVE többet markol, mint amennyit fog.

Peter Jackson is elmérte magát ezúttal, noha ezt már a KING KONG bemutatójakor is volt, aki felrótta a kivi rendezőnek. A KOMFORTOS MENNYORSZÁG (The Lovely Bones; hazai bemutató: március 11.) esetében viszont már az újságírók nagyobb hányada adott hangot csalódottságának, miszerint a rendező amúgy ezúttal is kifogástalan megvalósítású vizuális elképzelései túlburjánzanak Alice Sebold 2002-es regényének adaptációjában, ráadásul nehezen fogadható be az egyszeri néző számára a szörnyű brutalitás és az émelyítő érzelmesség huzamosan gyors váltakozása. Mindezek ellenére a rendező neve és az impozáns színészgárda (köztük az alakításáért Golden Globe-díjra jelölt Stanley Tucci), s nyilván nem elhanyagolható hányadban a forrásanyag kedveltsége elegendő indokot szolgáltatott december második és január első felében a szűkre szabott körű vetítések nézőinek, s most úgy tűnik, a nagyobb közönség számára is érdekfeszítő darab ez a két és negyed órás filmdráma, hiszen péntek és vasárnap között 17 millió dollár értékben vásároltak jegyet rá a 2563 vetítő moziban. Ez az említett, kritikusok által szabott minőségi körülmények tükrében igen jó adat, ugyanakkor a 100 milliós költségvetés ismeretében édeskevésnek tűnik, tekintve, hogy esélytelen a bárminemű díjakból való táplálkozás. Ha mégis elnyeri a mozilátogató többség tetszését a gyenge visszajelzésű produkció (előfordult ez már, például két éve A BAKANCSLISTA esetében), akkor azért kijöhet még jól a Paramount már a mozis terjesztésből is, de könnyen bekövetkezhet a következő hétvégén egy felezés is.

Jackie Chan is öregszik, mint minden pályatársa, ám ez mégsem fizikai képességeiben szab gátat a hongkongi sztár számára, semmint józan ítélőképességében, már amikor szerepválasztásra kerül sor. A Lionsgate vette meg amerikai terjesztésre a THE SPY NEXT DOOR című családi vígjátékot, melyben a már csak részleges karatemester ex-CIA-ügynököt alakít, akire ráhárul barátnője három csemetéjének felügyelete, s hamarosan ősellensége, egy orosz terrorista is feltűnik a színen. Brian Levant, a műfaj szakavatott és általában sikeres (A FLINTSTONE CSALÁD, KUTYABAJNOK, TOR-TÚRA) mestere rendezte az igen gyatra minősítéseket szerzett akciókomédiát (Rotten Tomatoes: 9%), amit a nézők is csak fenntartásokkal fogadtak: a 6. hely jutott a listán a szomszéd kémnek, valamivel 10 millió dollár alatti bevétellel, aminél már csak a csaknem 3000 mozis terjesztés is többet követelt volna meg. Nem kizárt, hogy hosszabb távon érvényesül a maga módján a THE SPY NEXT DOOR, de valószínűbb egy 25-30 millió dollár közötti végelgyengülés.

> további filmek
A SHERLOCK HOLMES és az ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2. ezúttal is egymást követve végzett, azonban helyet cserélve a sorban a negyedik víkendre; a 10-11 milliós bankolások a Warner nyomozójának 180 millió, míg a Fox rágcsálói számára 190 millió feletti állapotot jelentenek, mindkét esetben biztosra vehető 200 millió feletti zárással és további epizódok érkezésével.

A két blockbusterrel egyazon hétvégén startolt EGYSZERŰEN BONYOLULT is immáron határozottan 100 millió dollárt meghaladó végösszeg elé néz, ami az EGEK URA számára még nyitott kérdés. A Paramount eddig 62 milliót dollárt gyűjtött, a kritika által hevesen dicsért filmje lesz jó eséllyel a ma esti Golden Globe-gála fő nyertese. Ez utóbbi jelző sokszorosan aggatható rá a THE BLIND SIDE című sport-drámára is, hiszen Sandra Bullock a Broadcast Film Critics díjátadóján frissen elismert alakításával a Warner bemutatója már 225 millió fölött jár.

A múlt héten debütált produkciók ellenben nem szolgálnak túl sok jó hírrel forgalmazóik számára: bár a SZÖKŐHÉV némi kitartást mutat, 10 nap alatt kerekedett 17 milliójával a Universal nem fog dicsekedni, noha a 19 milliós produkciós költség már csak pár nap kérdése a romantikus vígjátéknak. A DAYBREAKERS-nek ugyancsak nem okozott gondot a 20 milliós büdzsé visszatermelése, ám második hetére a vámpírhorror 65%-ot zakózott, s így már az egy hete még sima ügynek látszott 30 millió dollár alatt is meginog a talaj. A Weinstein Company YOUTH IN REVOLT című vígjátéka szintén nagyarányú elpártolást volt kénytelen elfogadni.

> végszó
Bár mind az AVATAR, mind az ÉLI KÖNYVE és a KOMFORTOS MENNYORSZÁG derekas számokat produkált, a kevesebb forgalomban lévő film okán a hétvége első tizenkét helyezettjének 157 milliós összesített bevétele nem volt elegendő a rekordtörő, tavalyi MLK-víkend lefőzésére, amikor is bemutatkozott 2009 első váratlan sikere Paul Blart személyében.

> ami jön
Paul Bettany egy egész légióval indul csatába, míg Harrison Ford és Brendan Fraser különleges eszközökhöz folyamodik az AVATAR-t visszavonulásra kényszerítendő, mégis a fogtündér szerepében tetszelgő, és ezzel karrierjében új fejezetet nyitó Dwayne "The Rock" Johnson látszik a legesélyesebbnek megálljt parancsolni a sci-finek. De az oddsok mégis az AVATAR-nak kedveznek egy hatodik heti elsőséget előrejelezve.

> a top 10
1. Avatar ($42.8m/$493.3m)
2. The Book of Eli ($32.8m/$32.8m)
3. The Lovely Bones ($17.0m/$17.5m)
4. Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel ($11.6m/$192.7m)
5. Sherlock Holmes ($9.9m/$180.1m)
6. The Spy Next Door ($9.7m/$9.7m)
7. It's Complicated ($8.1m/$88.7m)
8. Leap Year ($5.9m/$17.6m)
9. The Blind Side ($5.6m/$226.8m)
10. Up in the Air ($5.4m/$62.8m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje

box office: 2008 azonos hétvégéje

Címkék

avatar denzel washington jackie chan box office comedy drama action james cameron peter jackson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr764537544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_112472 2010.01.17. 19:13:08

Azon kicsit csodálkozom, hogy az ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2-nek sikerült lenyomnia SHERLOCK HOLMES-t. Az AVATAR jócskán rávert azért a második helyezettre, szóval jövő héten sem kell tartani trónfosztástól. Egy kérdés: odakint a hétfői nap lesz ünnepnap? Kissé homályos a tudásom ezen a téren. Ha igen, akkor plusz 10 millát tuti összeszed Cameron filmje, ami immáron több mint fél milliárd dollárt jelent. U.I.: A vizsgákkal hogy állsz? Kissé lelkiismeret furdalásom van a múltkori miatt. Remélem nincs gáz.

Ismeretlen_104405 2010.01.17. 20:09:48

"Villáminterjú Boris Vallejo festőművésszel Bede Márton: Vallejo úr, borzasztóan idegesítő, hogy máshoz vágnak 500 millió dollárt, hogy három órás filmet csináljon giccses kék lényekről, ráadásul őt még nem is neveti ki a "művelt" világ? Boris Vallejo: Igen. Bede Márton: Köszönöm az interjút!" Ma megvolt a harmadszori megtekintés (apámnak a második, anyámnak az első), természetesen teli volt a Corvin. Csak ámulok és bámulok. Ha vége szakad a film vetítésének, valószínűleg ismét üres(ebb)ek lesznek a mozik, de jelenleg jó érzés dugig tömött termekbe járni.

Ismeretlen_104405 2010.01.17. 20:10:22

A link lemaradt. http://villaminterju.blog.hu/2009/12/17/villamintereju_boris_vallejo_festomuvesszel

Ismeretlen_139112 2010.01.17. 20:22:53

Nemtom, sztem az Avatar látványvilága nem giccses... Viszont úgy tűnik, tényleg le fogja nyomni a Titanicot két héten belül.

Ismeretlen_29159 2010.01.17. 20:51:25

Továbbra sem értem a világot, hogy mit esznek ennyire az Avataron. Jó film oké, de ENNYIRE nem. A marketing sokkal zseniálisabb volt szerintem, meg is hozta az eredményt.

Süti 2010.01.17. 20:52:52

a leglényegesebb szám le sem íródott: 1,602 milliárd. cameron megdönti a saját rekodját :)

Ismeretlen_139112 2010.01.17. 21:05:36

Oscee Ezen a ponton az emberek már régen nem a marketing miatt nézik, hanem mert mindenki hallott róla ismerőstől, baráttól, olvasott róla internetes fórumokon... És nagyon sok esetben azért, mert már látta egyszer és meg akarja nézni még egyszer. És azt eszik rajta, hogy egy jó értelemben vett mese, elsöprő látvánnyal. Ilyen az ember, szereti a mesét :)

Ismeretlen_1068 2010.01.17. 21:20:10

1: az emberek rájöttek, hogy a HOLMES nem jó film, ráadásul semmi pluszt nem nyújt, ami miatt érdemes lenne újranézésre. még azoknak sem, akiknek tetszett.

Ismeretlen_140561 2010.01.17. 21:35:10

8: és az Alvin és a mókusok jó? :) Még nem láttam egyiket sem, de a Holmes tervben van... majd... egyszer... valamikor...valamilyen formában.

Ismeretlen_140561 2010.01.17. 21:37:08

Apropó, valamelyik nap megyek a helyi pláza felé kocsival és egy kedves ismerősömet vettem észre, mire kapott tőlem egy sms-t, hogy "Látlak téged, vagyis láttalak. Fogadjunk, hogy ti meg az Avatart láttátok?" - így legyen ötösöm a lottón. Tetszett neki, pedig nálunk csak 2D-s termek vannak.

Action 2010.01.17. 22:39:30

Ez szerintem se marketing, akkor nem tartana eddig a lufi, max. 1-2 hétig. Egyébként meg nem gondoltam volna, hogy az Avatar ekkora siker lesz... Az előzetesek alapján semmiképpen.

hahakocka 2010.01.17. 22:55:04

1.6 milliárd!!! Ejha akkor a Titanic is befogható akár. Azt hittem maximum 1.5 milliárdot fog hozni. Azért a látvány és ha úgy nézzük a Titanichoz hasonló romantikus katasztrófafilm meghozta a gyümölcsét. A 3d-s jegyek kb. 400 milliót (+25% jegyár) levonnak a bevételéből, ha a többi 2d-s toplistáshoz hasonlítjuk, de még úgyis 2. helyezett már az Avatar! (1.2 milliárd). Cameron is elmondta nemrég, hogy szerinte is sikerülhet a bravúr, a Titanic ledöntése is. Mondjuk a régi filmek hoztak ám 2.3-2.7 milliárd dollárt is! (infláció nélkül számolva). Pl. : Elfújta a szél Star Wars. azt azért nem hiszem hogy eléri. Kéne egy top 100 nézőszámos lista is arra is kíváncsi lennék hogy a nagy blockbuster filmeket hányan nézték meg.

BronzIsten 2010.01.17. 23:30:29

Mindenki ezzel az inflációs marhasággal jön, és 30 évasnél is öregebb klasszikusokkal... Még jó, hogy ezen filmeknél még nagyobb volt a jegyet váltók száma, mikor se internet és jobbára se TV nem nagyon volt a háztartásokba. A film nézés egyenlő volt a mozibajárással, szal hagyjuk ezeket az inflációs eredményeket, mert már rohadtul fárasztóak. Egyébként remélem az Avatar-nak a 2 milliárd is meglesz. tetszett...na :D

Balee 2010.01.18. 00:09:24

@12 ebben egyébként igazad van. Mindenki csak a számokkal törődik, de mondjuk 20-30 éve 100 millió dollár az most megközelítőleg sem annyi. Attól persze ez még szép teljesítmény. Szerintem nem volt nagy marketingje, legalábbis semmivel sem volt nagyobb egy átlag blockbusternél. Mondjuk a mai mozikultúrát sem hasonlítanám össze a régivel. Mert ég és föld a kettő. Faterom kb 20 szor nézett meg egy-egy filmet a 70 es években állandóan full telt házzal. Volt egyszer egy vadnyugatot és hasonlókat. De szeretnék egyszer visszamenni egy napra abba a korba, mikor még ilyen mozik készültek... Maga a film pedig gyönyörű mese. Megérdemli a sikert. Pont.

Balee 2010.01.18. 00:17:16

@13 Nem értem az összefüggést. Attól hogy a filmnézés egyenlő volt a moziba járással, még többet ért a pénz, mint most:). Amúgy meg én is remélem, hogy meglesz neki a 2 milliárd;).

Ismeretlen_1068 2010.01.18. 00:29:27

9: az kizárt, de tőle senki sem várta azt, hogy jól lesz, azaz a film pontosan azt nyújtja, ami várható tőle. mindezek ellenére mindkét film megéri a folytatást, s csak remélni tudom, hogy a következő SHERLOCK-nak némi sztorija is lesz - a humorról nem is beszélve.

Ismeretlen_1068 2010.01.18. 00:30:47

1.5 milliárd? én anno 600 milliót tippeltem neki. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.18. 00:33:02

15: szerintem arra próbált utalni, hogy nem volt alternatíva a mozikra. anno nem volt se dvd, se videó és a tévéműsorok is unalmasak voltak, így ha az ember 'normális' filmet akart látni, akkor kénytelen volt elmenni a moziba. újra meg újra.

Ismeretlen_139112 2010.01.18. 01:14:14

Azaz: a régi mozi bevételeket a mai mozi, DVD és tévés licenszdíj bevételekkel kéne összevetni. Akar valaki tippelni, hogy a Star Wars mennyi pénzt csinált VHS és DVD kiadásokból? :D Sztem tuti hogy lenyomott MINDEN mást.

Ismeretlen_112472 2010.01.18. 11:36:31

13: Elgondolkodtattál. Körbenéztem kicsit a neten. A TITANIC adataihoz mindjárt hozzá lehet adni bevételként még ezeket: US TV Rights (NBC/HBO): $55,000,000 Worldwide video and DVD sales and rentals: $1,200,000,000 És szerintem ezek a számok napról napra csak nőnek. No meg nem teljes az adat így sem, mert például nem tartalmazza a Worldwide TV Rights-okat sem, ami nyilván több mint a US... Egy szó mint száz, tényleg nem érdemes a régi adatokkal összehasonlítgatni, mert az tényleg egy más világ volt. A filmek sem jöttek annyira futószalagon mint most. (pl.: A Disney két egész estés filmje között több év is eltelt, lásd Hófehérke vs Pinocchio, most pedig van hogy egy évben 2 meséje is megjelenik. És még lehetne folytatni a sort.)

TheHungarian 2010.01.18. 13:33:24

20. Még az egyes hozzászólásodra válaszolva, ne foglalkozz vele, mostanában kicsit feszült vagyok a sok számonkérés miatt, így ingerlékenyebb is. :) De most értem haza egy sikeres öltönyös (ugh, hóban trappoltam így) vizsgáról, azaz szóbeliről, amit sikernek könyveltem el. És az Avatar hazai hétvégi budapesti adatait látva még inkább derűs hangulatba kerültem. :) Ami pedig az AVATAR mindent számba vevő bevételeit illeti, szerintem vitathatatlanul, a magas költségvetés ellenére is minden idők egyik - ha nem A - legjövedelmezőbb filmje lesz ez, pláne, hogy most már szinte biztos a legjobb film Oscarja is. A 2 milliárdos mozibevételt el fogja érni, a tévéjogokat pedig már elkezdték értékesíteni természetesen, 2012 közepén várható az amerikai debütálás a kis képernyőn.

Ismeretlen_112472 2010.01.18. 14:52:22

Ennek örülök. (Mármint a szóbelinek!) :) No meg persze az AVATAR magyar számainak is (aminek a részleteire már borzasztó kíváncsi vagyok). Ha 2012-ben lesz a TV-s megjelenés, akkor biztosan már 3D-ben fog ott is tündökölni.

Ismeretlen_1068 2010.01.18. 21:45:41

hétfővel együtt $54.6m-t csinált a film, nemzetközi szinten pedig már 1.64 milliárdnál tart.

Ismeretlen_112472 2010.01.18. 23:12:09

16 millióval rávert a BOOK OF ELI-re. Ezek szerint a mai nap volt szünnap odakint. :)

hahakocka 2010.01.19. 11:41:06

Hungarian: Ne is mond, rám még egy kis szigorlat vár. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.23. 17:20:01

baszki, úgy tűnik, az AVATAR ezen a hétvégén is első lesz.

Lackó 2010.01.23. 19:27:14

meg vagy lepve? :-) és ha az edge of darkness 25m alatt kezd, akkor jövő héten is első lesz... azok a 700 milliós lázálmok már nem is tűnnek annyira lázálomnak.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása