aeon flux

ready for the action now, danger boy?

az évtized legjobb filmjei #40-31 Zalaba_Ferenc
2010. január 06. 14:48:02

Kategória: 23 komment

10 év, 50 film, 8 szerkesztő, 1 blog. Folytatódik az évtized legjobb filmjeinek rangsorolása. (Kapcsolódó anyag: #50-41.)

40. A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE (USA, 2001, Steven Spielberg)

Lehet továbbra is azon feszülni, hogy mi lett volna, ha tényleg Kubrick rendezi a filmet, de a lényegen nem változtat. Spielberg Kubrick jegyzeteiből igazán komoly sc-fit hozott össze. Igaz, hogy a vége nyögvenyelős egy kicsit, de a rendezőnek rengeteg gondolatiságot sikerült belevinnie a filmbe, melynek forgatókönyvét is ő jegyzi - közel húsz év után az elsőt. (DL)

39. KILL BILL VOL. 1-2 (USA, 2003-2004, Quentin Tarantino)

A Death Prooffal ellentétben Tarantino a Kill Bill első felében még képes volt a saját lábain megálló filmet készíteni a hommage gyűjtemény köré. Bár a második részben elvétette az arányokat, a bevezető epizód sokadszorra is sajátos élmény: egy átjáró QT gondolatoktól és filmektől zsongó fejébe. (DA)

Bár a Menyasszony bosszúhadjárata két felvonásban került a filmszínházakba, mégis egyben az igazi. Esszenciális Tarantino-mozi, világbajnok szereposztással, hibátlan soundtrack-kel, sok-sok vérrel és hatalmas dumákkal. Szerintem Tarantino legjobbja; igen, a Ponyvaregény előtt. (BR)

A halál torkából visszapattanó Menyasszony sajátos feketelistán zongorázik, útját a bosszú erdejébe fejek és végtagok övezik, de az utolsó névvel való szembesülés mindenhová kérdőjelet rajzol. Vérben tocsogó, bűnjó stílushommage két fejezetben a la Tarantino. (Z)

38. ETERNAL SUNSHINE OF A SPOTLESS MIND (USA, 2004, Michel Gondry)

A banálisnak ható forgatókönyv lapjait életre keltve két színész élete alakítását nyújtja, miközben a kihelyezett kontextus magához öleli a legmeghatározhatatlanabb emberi érzés mibenlétét. Gondry elhiteti, hogy a szerelem törékeny idilljéhez két ember kell, nem több. (Z)

37. 36 QUAI DES ORFÉVRES (36, Franciaország, 2004, Olivier Marchal)

Marchal saját rendőréveinek keserű tapasztalatát gyúrta bele az utóbbi évek legkerekebb rendőrdrámájába, melyben nem csupán két francia színészóriás feszül egymásnak, de olyan alapvető emberi értékek és defektusok, mint a becsület, az integritás, a kapzsiság és a telhetetlenség. (AE) (Kritika)

36. 4 LUNI, 3 SAPTAMANI SI 2 ZILE (4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS, Románia, 2007, Cristian Mungiu)

A három fejezetre szakított abortuszdráma egyszerre festi fel egy letűnt kor pusztulással körbemázolt miliőjét és három ember sorsának kényszerű összekapcsolódását. Aki gyenge, az belerokkan, mert Mungiu semmi egyebet nem akar, csak a néző lelkének egy darabkáját. (Z)

Egy ritka jó példa arra, amikor a vérfagyaszó thrillerelemek és a dráma egymásra találnak. A színészek elsőrangúak. Bebe úr karaktere pedig az évtized egyik legjobban megírt szerepe. (DL) (Kritika #1, Kritika #2)

35. THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD (USA/Kanada, 2007, Andrew Dominik)

Egy Terrence Malick-film Terrence Malick nélkül. Andrew Dominik folytatja a Chopperrel megkezdett utat, ismét egy törvényen kívüli figuráról mesél. Brad Pitt tökéletes választás volt a paranoiás bandavezér szerepére, de Casey Affleck elvakult rajongóból gyilkossá vedlett Robert Fordja az igazi katalizátor a filmben. Nick Cave és Warren Ellis zenéjét pedig az angyalok írták. (BR)

Már a cím is lelövi a poént, már amennyiben is beszélhetünk arról. Mégis sikerült az elejétől fogva érdekesen tálalni ezt a jól ismert történetet. Brad Pitt Jesse Jamese annyira antiszociális, amennyire csak lehet, Casey Affleck pedig bámulatos érzékkel formálja meg a gyáva gyilkost. Nick Cave-et (és Warren Ellist) itt is ki kell emelni, aki a The Proposition után megint kellemesen andalító filmzenét írt. (DL) (Kritika)

34. GLADIATOR (USA/Anglia, 2000, Ridley Scott)

Ridley Scott filmjének hála az új évezredben ismét reneszánszukat élik a szandálos eposzok, de Maximus felemelkedéstörténeténél jobb nem került a mozivásznakra. Russell Crowe végtelenül karizmatikus, méltó ellenlábasa Joaquin Phoenix hataloméhes kígyójának, de Oliver Reed utolsó alakítása mellet sem lehet szó nélkül elmenni. Hans Zimmer és Lisa Gerrard gyönyörű zenéje pedig már csak hab a tortán. (BR)

33. MEMENTO (USA, 2000, Christopher Nolan)

Kirakósjáték másképpen. A Nolan-tesók visszafelé elmesélt története igazi stílusbravúr, Leonard „memóriahibáját” sikeresen átörökítik a nézőre, a soron következő 10 perc mindig nem várt meglepetéseket tartogat. Így kell forgatókönyvet írni. (BR)

Guy Pearce élete az időkezeléssel együtt a fejtetőre áll: a sziklaszilárdnak tűnő konklúzió, a jogosnak vélt emberölés percről percre veszít súlyából, hogy aztán a tetoválásokkal együtt minden bizonyosság semmibe vesszen. A két Nolan könyve szimplán az évtized legjobbja. (Z)

“Mi tesz azzá, akik vagyunk?” - egy kérdés, melyet már sokan felvetettek, rengeteg különböző válasszal. Nolan szerint a kulcs az emlékekben rejlik: egy pofonegyszerű, mégis hihetetlenül invenciózus ötlettel azonosítja a nézőt főhősével, akinek antik tragédiákba illő sorsa csak kérdéseket hagy, reményt semmit. (DA)

32. THE DARK KNIGHT (USA, 2008, Christopher Nolan)

Christopher Nolan komolyan vette a bőregeret és a Batman Begins-szel sikeresen újraindította a Joel Schumacher által kivégzett franchise-t, ezután pedig bevetette a legnagyobb ütőkártyáját, Jokert. Heath Ledger félelmetesen zseniális alakításával beírta magát a filmtörténelem legemlékezetesebb gonoszai közé, de Aaron Eckhart Kétarca mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Intelligens blockbuster, hasonlót leghamarabb a következő Nolan-filmnél láthatunk. (BR)

Az éjfeketébe burkolózó fiktív városban a káosz fejedelme rántja le a leplet az emberi faj jellemhibáiról. Aki elébe lép, elbukik, legyen szó államügyészről, rendőrfőnökről, vagy denevérjelmezbe csomagolt milliárdosról. Nolan eposzának a relevanciája a legijesztőbb. (Z) (Kritika #1, Kritika #2, Kritika #3, Kritika #4)

31. WALL-E (USA, 2008, Andrew Stanton)

Azt hiszem, ha negyven éve Kubricknak valaki azt mondja, hogy a 2001 legsikeresebb követője egy botladozó animált robot lesz, aki melltartókat próbál fel szemüvegnek, nos, a mester talán még arra sem méltatta volna, hogy kiröhögje. Szerencsére ez a beszélgetés nem történt meg, így ő továbbra is tévedhetetlen. (DA)

Andrew Stanton némafilmes csodával megfűszerezett szerelmi története az évtized legsikerültebb sci-fije. WALL-E pedig a valaha készült legjobb animációs karakter, egész egyszerűen imádnivaló. Pixar mindenek felett! (BR) (Kritika)

(Kapcsolódó anyag: #50-41.)

Címkék

z brumi aeonflux top film daesu dick laurent kazama samlowry the hungarian top decade

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr724537495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_85627 2010.01.06. 15:30:36

Nem mondom, itt aztán volt csillaghullás :)

Ismeretlen_87170 2010.01.06. 15:40:26

Eternal Sunshine-nak és a Jesse Jamesnek nagyon örülök, a Memento-ra meg először rávágtam, hogy overrated, de aztán inkább csak az zavar, hogy egy helyezéssel gyengébb csak a TDK-nál... ez nem stimmel szerintem, nagyon nem. De végülis mindegy. Kill Billt újra kéne nézni, mert nem csak nekem, de körülöttem mindenkinek úgy maradt meg, hogy a 2. része jobb, mint az első.

frmn 2010.01.06. 15:49:13

Nem mondom, a lista második része alaposan meglepett, főleg, hogy az itt szereplő filmek közül nekem nem egy nagy-nagy kedvencem, és értelemszerűen jóval előbbre helyeztem volna őket. Ezek után végképp kiváncsian várom a folytatást.

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 15:53:41

3: látod, mégsem a TDK az első. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 15:54:19

2: az én all time listámon sokkal nagyobb lenne a különbség... a MEMENTO javára.

anita 2010.01.06. 16:04:34

MEMENTO jócskán veri a mezőnyt..

Ismeretlen_122225 2010.01.06. 16:08:35

3: csatlakozom, érdekesen alakul ez a lista :)

anita 2010.01.06. 16:15:28

Az A.I. meg az ő kicsit nyögvenyelős vége.. Úgy elbaltázták, mint annak a rendje.. Mondjuk az egész film képileg is meg amúgy is túlságosan szirupos, cukormázas magához az alapötlethez képest.. Ami egyébként tetszetős, és nem állítom, hogy nem volt szórakoztató nézés közben, amikor egyszer 100 éve láttam a TV-ben.. Sőt még most is előttem van Jude Law.. aki zseniálisat hozott ki ebből a szerepből is.. Ha jól belegondolok ez nem is egy rossz film.. :-)

Ismeretlen_13599 2010.01.06. 17:31:50

A Mementót pont tegnap néztem újra, így meggyőződhettem, hogy egyáltalán nem a csavar meg az ötlet viszi el a hátán a filmet. Guy Pearce brillírozik, a mellékszereplők kitűnően castingoltak, de a film egyik fő erőssége a vágás, ami mindig a megfelelő pillanatban egyértelműsít, és a megfelelő pillanatban konfúz. Nálam biztos, hogy a Wall-E picit hátrébb lenne, de amúgy csak hevesen bólogatni tudok a listán, és a rövid kommentárok tökéletesre sikeredtek minden esetben, le a kalappal, srácok.

Ismeretlen_112847 2010.01.06. 17:32:13

Én meg azt nem értem miért tartja mindenki annyival jobbnak a Kill Bill 1. felvonását a másodiknál. Lehet hogy az első rész pörgősebb, de egy Tarantio filmben kb. ez az utolsó szempont. A történet a 2. részben teljesedik ki, ahogy maga Tarantino is, hiszen ő a karakterek és a párbeszédek nagy mestere, és ugye magát a címszereplőt is itt ismerjük meg, nem is beszélve Madsen vagy Daryl Hannah karakteréről, egyszerűen minden jelenet zseniális amelyben szerepelnek.

Hoax 2010.01.06. 17:36:31

A Dark Knight olyan unalmas volt, hogy eloszor bealudtam rajta. Masodjara csak azert nem aludtam be rajta mert nem egyedul neztem es nem akartam paraszt lenni, hogy hangosan horkolok. Az egesz filmet Heath Ledger viszi el, amugy rem unalmas es vontatott. Sotetnek egyaltalan nem mondanam mint ahogy azt a kepregenyben megszokhattuk. Nem ertem a nagy paradet korulotte. Mondom ezt ugy, hogy 10 eves korom ota kepregenyeket gyujtok (most vagyok 30) nagyon sok Dark Knight-ot olvastam es van is jopar Legends Of The Dark Knight, lattam az osszes Batman filmet nemegyszer. Lehet nem vagyok filmkritikus csak egy atlag ember de a kepregeny nyomaba sem ert a film szerintem. Szubjektiv ez is akarcsak ez a toplista. A tobbi film viszont rendben van. Igaz a 4 LUNI, 3 SAPTAMANI SI 2 ZILE ezt nem lattam. De valoszinuleg bepotolom majd a kozeljovoben.

Ismeretlen_66823 2010.01.06. 19:01:35

Ez tök jó, eddig azthittem az AI az csak nekem tetszett. Az meg hogy kinek szirupos a vége és kinek nem..értelmezés kérdése, de igazából anno mikor néztem beleéltem magam mindenféle belemagyarázás nélkül és meghatódtam.. Bár én a Transformers 1 végén is sirtam egy kicsit.

iciri 2010.01.06. 19:30:25

ha jol emlekszem en a 36-ot vegig se birtam nezni

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 21:42:35

13: tudom, nem egy könnyű film, engem is megviselt. :)

homer · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2010/01/06/az_evtiezed_legjobb_filmjei_40-31/#comments 2010.01.06. 22:47:59

Az A.I. vége nyögvenyelős? Szerintem az mentette meg a filmet(még ha baromság is). Kill Bill-re meg körülöttem mindenki azt mondja hogy xar, egyébként szerintem is az. Azt a moviet nem tudom hova tenni, meg azt sem hogy miért dicsérik ennyire, bár a második annyira nem volt rossz. A dark knight-ot nagyon csípem, de igazából Heath Ledger játéka tette naggyá a filmet(számomra), ezen kívül viszont az első volt a jobb:)

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 22:52:43

10: a legfőbb gondom az a KILL BILL-lel, ami a DEATH PROOF-fal: tarantino egy zsánerfilmet akart mindkettővel forgatni és egy darabig tartani is tudta magát a szándékéhoz, de aztán mindkét produkció esetében elszaladt vele a ló. a KILL BILL első része ennek megfelelően jobban tartja magát a felvállalt szándékhoz. ettől függetlenül a második rész sem rossz, csak jó sokat tökölődnek benne céltalan figurákkal.

iciri 2010.01.07. 09:47:52

14: az a baj h nem neheznek, hanem tul benanak, patoszosnak ereztem h komolyan vegyem (valszeg nem csak a zeneje es a szinkron miatt)

Ismeretlen_63220 2010.01.07. 10:29:32

A Gladiátor helyezésén kicsit szipogok, mert szerintem őrületesen nagy film. A DK szerintem helyén van, mert túlspilázzátok. Az A.I pedig rohadtul komor, épp ezért nem is olyan rossz, épp ezért pont jó helyen van az is. A Kill Bill meg nekem nem film, hiába vannak benne zseniális megoldások, nem áll össze. Egy Jackie Brown százszor kenterbe veri. Szóval az is a helyén van.

Ismeretlen_112847 2010.01.07. 16:41:20

16: Én szerintem is jobb Tarantino többi filmje (kivéve persze a Death Proof), de ha már választani kell, a második rész jobb nálam holott mindenki az elsőt tartja jobbnak, ezt akartam csak mondani.

Ismeretlen_1068 2010.01.08. 07:48:55

17: a zenéjét is sokat hallgatom. :)

Ismeretlen_1068 2010.01.08. 07:52:07

19: világos. a második rész talán tarantinósabb, viszont a kinyilatkoztatásai gyengébbek, figurái között legalább annyi van, amelyik mellément, mint amennyi betalált. én azt a feszültséget egyáltalán nem éreztem, mint pl. a BASTERDS során, ahol tényleg nem lehetett tudni, mi lesz a végkimenetel, a KILL BILL esetében azért sejthető volt, hogy meg fogják ölni billt. :)

frmn 2010.01.08. 11:53:25

Gyerünk, legyenek szívesek kitenni a következő adagot, ide már nem jön több comment, leült a suspense :)

Ismeretlen_1068 2010.01.08. 11:58:27

talán majd holnap. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása