aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: this is it? Takács Máté
2009. november 01. 18:57:07

Kategória: 13 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 30 - november 1.

Halloween éjszakája idén szombatra esett, ami alaposan betett a moziknak. Egyetlen új film került műsorra, amivel kapcsolatban meglehetősen sok találgatás született, s a belé vetett remények végső soron igen vérmesek voltak. A Michael Jackson-film, azaz a THIS IS IT nem tudott felérni a felhajtáshoz, bár elvonatkoztatva aktualitásától és reklámhadjáratától (vagyis pont azoktól, amik nyerővé tehették volna), műfaján belül jól teljesített. A rémület és horror hétvégéjén természetesen a PARANORMAL ACTIVITY - MI TÖRTÉNIK, MIKÖZBEN ALSZOL? volt a slágerfilm a pillanatnyi igényt kielégítő címek közül, míg a múlt héten leszereplő FŰRÉSZ VI. és az ismét műsorra tűzött HALLOWEEN II. nem táltosodott meg ennek hatására sem.



Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 30 - november 1.

Halloween éjszakája idén szombatra esett, ami alaposan betett a moziknak. Egyetlen új film került műsorra, amivel kapcsolatban meglehetősen sok találgatás született, s a belé vetett remények végső soron igen vérmesek voltak. A Michael Jackson-film, azaz a THIS IS IT nem tudott felérni a felhajtáshoz, bár elvonatkoztatva aktualitásától és reklámhadjáratától (vagyis pont azoktól, amik nyerővé tehették volna), műfaján belül jól teljesített. A rémület és horror hétvégéjén természetesen a PARANORMAL ACTIVITY - MI TÖRTÉNIK, MIKÖZBEN ALSZOL? volt a slágerfilm a pillanatnyi igényt kielégítő címek közül, míg a múlt héten leszereplő FŰRÉSZ VI. és az ismét műsorra tűzött HALLOWEEN II. nem táltosodott meg ennek hatására sem.



A csúcson
Ennyi volna? A pop királyából nem lett a box office királya. Pedig a Sony nagyra törő álmokat dédelgetett a THIS IS IT (hazai bemutató: már a mozikban) című koncert-dokumentumfilmmel kapcsolatban: többszázmilliós bevételt reméltek világviszonylatban a szerdától vasárnapig terjedő időszakra, amit a néhány hónapja elhunyt Michael Jackson népszerűségére, a teljesen globális bemutatóra és a limitált vetítési időszakra alapoztak. A szerdai rajt az észak-amerikai mozikban már előrejelezte, hogy az 50 milliós, még nem is olyan túlzó öt napos projekcióból sem lesz semmi; a 7,4 millió dolláros nyitónapot feleekkora csütörtök követte, vagyis a hétvégének 11 millióval vágott neki a HIGH SCHOOL MUSICAL 3: VÉGZŐSÖK rendezőjének filmje. Mivel szombaton jobb elfoglaltságot is találhatott az amerikai, mint a mozi, a lehetségesnél némileg alacsonyabb, 23 milliós első hétvége kerekedett ki a dologból, így az ötnapos eredmény alig haladja meg a Hannah Montana-koncertfilm 2008 februári, három napos startját. Hogy Miley Cyrus nagyobb sztár volna, mint Michael Jackson? God, no. Csak hát van, akit a tévé/mozinézőknek alkottak, és van, aki zenéjével alkotott maradandót, s a nagyvászonra idegenkedve követné közönsége. Eltekintve a Disney pénzgyárától, a koncert- és dokumentumfilmek sosem voltak igazán erősek a mozikasszáknál, így itt csak az elszabott várakozásokat lehet okolni azért, hogy csalódásról írnak a legtöbb helyen. Vélhetően a Sony kibővíti a 2 hetes játszási időt, ha nem a nagy érdeklődésre való tekintettel, hát akkor a szépítés végett. Persze az összkép így se csúnya: a kritikusok szerint ha nem is olyan lehengerlő, mint amilyen a londoni show lehetett volna, azért méltó hattyúdal a THIS IS IT, és az amerikai összbevétel jövő vasárnapra meghaladhatja az félszázmilliót. A továbbiakat a stúdió forgalmazási stratégiája dönti el. Nemzetközileg (beleértve minket is) egyébként sokkal fényesebb a helyzet a 68,5 milliós összeggel, ami a zene (különösen Michael Jackson zenéjének) univerzális eladhatóságának köszönhető amellett, hogy röviddel a halálhír világsajtón való végigsöprése után érkezett a produkció.

Korábbi filmek
A szombati távolmaradások tehát alaposan aláásták a korábbiak üzletét (is). A PARANORMAL ACTIVITY - MI TÖRTÉNIK, MIKÖZBEN ALSZOL? azonban, újabb párszáz mozival megtoldva, ismételten mozgalmas hétvégén van túl. A 16,5 millió dollárral egy hónapos forgalmazását 85 millió közelébe mozdította, így a százmilliós végkifejlet most már garantált a Paramount jelenleg legkedvesebb terjesztése számára. A FŰRÉSZ VI. ellenben mélyrepülésbe kezdett, mint ahogy az már szokásává vált a szériának. A -63% a megtekintésre jó alkalmat szolgáltató szombat este ellenére következett be, és egyébként 5,6 milliós bevételt jelent. A RÉMSÉGEK CIRKUSZA felezte startját, igen nagy erkölcsi csőddé válva, de az anyagiak terén is abszolút kudarc a Universal vállalkozása. Az ASTRO BOY gyerekfilmhez mérten különösen súlyos ütést kapott a szintén 50% körüli zuhanással, és ez a halovány kezdés után szintén partvonalra állító fejlemény. A Fox Searchlight némileg növelte az AMELIA című életrajzi filmet vetítő mozik számát, aminek köszönhetően alacsony nézőelpártolást jegyezhettek fel; 15 milliónál így is legfeljebb Hilary Swank alakításának díjazása esetén juthat messzebbre.

Az AHOL A VADAK VÁRNAK tiszavirág életű jelenségnek bizonyul: a harmadik héten sem mérséklődött, mi több, növekedett a bevétel csökkenési aránya. A százmillió dolláros alkotás már csak valamivel 5 millió felett szerepel a listán, s végcélnak a 75 milliót nézheti ki magának. Ez bizony nem elhanyagolható hiányt eredményez a költségvetésből, s a nemzetközi piacon kemény diónak bizonyulhat egy amerikai mesekönyv adaptációja bárminemű sztárszínész, mondjuk Jim Carrey vagy Johnny Depp nélkül.

A hétvége összesített eredménye az első tizenkét helyezettet tekintve a premier alulteljesítése és a mérsékelt szombati eredmények ellenére is meghaladja a tavalyit, amikor Halloween péntekre esett, és a HIGH SCHOOL MUSICAL 3: VÉGZŐSÖK második hete vezette a mezőnyt, nyomában Zack és Miri pornójával és Angelina Jolie gyermekének elcserélt életével.

Ami jön
Közeledik a holiday season, vagyis a novemberi-decemberi moziszezon, ami sok izgalmas címet rejteget. Kezdetnek itt lesz Robert Zemeckis és Jim Carrey KARÁCSONYI ÉNEK-e, aminek nagy kérdése, vajon a POLAR EXPRESSZ sorsára jut, vagy rögvest visz mindent? Cameron Diaz meglepetést kap a THE BOX-ban, George Clooney jobb Jedi-harcos Ewan McGregornál a THE MEN WHO STARE AT GOATS-ban, Milla Jovovich-ot pedig elrabolják az ufók a THE FOURTH KIND-ban.

A Top 10
1. This Is It ($23.2m/$34.4m)
2. Paranormal Activity ($16.4m/$84.6m)
3. Law Abiding Citizen ($7.4m/$51.5m)
4. Couples Retreat ($6.5m/$87.0m)
5. Where the Wild Things Are ($5.9m/$62.7m)
6. Saw VI. ($5.3m/$22.5m)
7. Astro Boy ($3.5m/$11.3m)
8. The Stepfather ($3.2m/$24.6m)
9. Cirque du Freak: The Vampire's Assistant ($3.1m/$10.8m)
10. Amelia ($3.0m/$8.3m)

updated: 2009. november 3. 13:13

Címkék

michael jackson musical box office documentary

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144537240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2009.11.01. 19:02:49

Naná, hogy kibővíti. :) A Sony most jelentette be a "nagy" sikerre való tekintettel.

Ismeretlen_82723 2009.11.01. 19:07:36

Mindig így van ez. A Rémségek cirkusza is "végül siker lesz a számunkra" - mondaná a Universal, ha kérdeznénk őket.

Ismeretlen_1068 2009.11.01. 19:12:16

gát györgy is azt mondta, hogy a KIS VUK sikeres volt már a bemutató előtt. naná, hisz bizonyára lenyúlt belőle néhány százast.

Ismeretlen_82723 2009.11.01. 19:31:53

Emlékszem, anno a Pesti műsor 1999 márciusának utolsó hetében egy olyan címlappal jött ki, melyen az Európa expressz plakátja virított, rajta öles betűkkel, sárgán virított: "több mint 100 000 néző látta!" (ez a bemutatót követő egy héttel jelent meg). A filmet egész futása alatt Magyarországon nem egészen 60 ezren látták.

Lackó 2009.11.01. 20:12:11

még most sem vagyok képes felfogni, miért nem lehet a paranormal activity paranormális jelenség, és miért nem lehetett a district 9 kilences körzet. és nem kell beidézni a múltkori szakértői választ, miszerint "mert a netes közönség körében így terjedt el", mert az egy bullllllllshit. minden ismerősöm kilences körzetet mond. és nem azért, mert parasztok. hanem mert úgy van magyarul.

Ismeretlen_1068 2009.11.01. 20:15:03

5: ööö, izé, ugye nem feltételezed azt rólunk, hogy szakértőként tetszelegtünk a D9 kérdésében? mi is értetlenkedtünk a kézenfekvő fordítás mellőzése miatt - még annak ellenére is, hogy meglehetősen kozmopoliták vagyunk. :) a PA magyar "fordítása" egyenesen kriminális.

Lackó 2009.11.01. 21:21:29

a "szakértői választ" a forgalmazó üzenetére értettem még a d9 idején. bár az röhejesebb volt, mikor a thank you for smoking címet csak a dvd-megjelenés idejére sikerült lefordítani. jó sokat agyaltak rajta :-)))

Lackó 2009.11.01. 21:25:06

amúgy avatar tippek? ugyebár ott a szent cél, hogy elverje a transformers 2-t, és ne egy pöcegödör filmé legyen az idei aranyérem. az 402+ millió lenne. én annak örülnék, ha megcsípné az all time listán a bronzérmet. mondjuk 475 M$. vagy lehet nem kéne dobálóznom ekkora számokkal, mert a végén még bukik egy ordasat :-P

corax 2009.11.01. 21:29:58

találóbb lenne a Jacko film címének mondjuk a This is SHit :D

Ismeretlen_1068 2009.11.01. 21:30:45

bukni nem fog, de nem hinném, hogy olyan nagyot szólna. ahhoz meg kellene ismételnie a TITANIC univerzalitását, s hát ebben kicsit zavaró az, hogy a filmben vagy mindenki kék vagy 5 méteres mechákban császkál. :) szerintem 250-300 millió között teljesít amerikában és mondjuk 300-350 milliót hoz nemzetközi szinten.

Ismeretlen_84013 2009.11.01. 21:36:31

Úgy néz ki, hogy Kenny Ortega az igazi Halloween-guru, bármivel jelentkezik jövő ilyenkor, tuti a lista elején fog kikötni. A This Is It nagyon kellemes meglepetés volt, koncertfilmként és dokumentumfilmként is megállja a helyét. Idén már ez a második doksi, amiben egy szebb napokat is megélt, a média által szétcincált sztár puszta jelenlétével és őszinteségével elcsendesíti a személyét támadókat, Jacko utolsó utáni fellépését mindenkinek látnia kellene. Siessetek, mert már csak két hónapig lesz műsoron. :)

jimbo 2009.11.01. 22:05:31

először is Jecko nem halt meg, csak hazament. én azt nem értem hogy a rémségek cirkusza hogy tudott ilyen keveset keresni, egyzserüenül a második hétvégén éri el a 10 milliót, pedig ennek is sok rajongója van könyvben, majd az alkonyat 2 szárnyalni fog

Ismeretlen_2582 2009.11.02. 10:05:15

Brumi, ezt nagyon szépen megfogalmaztad: "puszta jelenlétével és őszinteségével elcsendesíti a személyét támadókat". Tényleg így van.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása