aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: paranormális box office-tevékenység Takács Máté
2009. október 11. 18:30:49

Kategória: 26 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 9 - 11.

Az mindegy, hogy Vince Vaughn és a Universal új komédiája, a PÁROS MELLÉKHATÁS kasszát robbantott a hétvégén több mint 34 millióval, az is mindegy, hogy a ZOMBIELAND műfajától szokatlanul jól tartja magát, sőt, az is mellékes, hogy a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT a negyedik héten is bőven tízmillió felett hoz. A hét sztorija ugyanis az, hogy a Paramount kezében lévő, fillérekből összerakott PARANORMAL ACTIVITY című horrorfilm alig több mint 150 moziból a lista 4. helyére ugrott, csaknem 50 ezer dolláros átlaggal...

Az amerikai mozik bevételei, 2009. október 9 - 11.

Az mindegy, hogy Vince Vaughn és a Universal új komédiája, a PÁROS MELLÉKHATÁS kasszát robbantott a hétvégén több mint 34 millióval, az is mindegy, hogy a ZOMBIELAND műfajától szokatlanul jól tartja magát, sőt, az is mellékes, hogy a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT a negyedik héten is bőven tízmillió felett hoz. A hét sztorija ugyanis az, hogy a Paramount kezében lévő, fillérekből összerakott PARANORMAL ACTIVITY című horrorfilm alig több mint 150 moziból a lista 4. helyére ugrott, csaknem 50 ezer dolláros átlaggal...

A csúcson
De menjünk csak szép sorjában. A múlt héten már érezhető volt, hogy az idei október nem folytatja a hónap tradicionálisan alig középszerű mutatóit, hiszen a ZOMBIELAND rácáfolt zsánerének szokásos bajaira, mind box office, mind kritikai téren. A második víkend mindössze egyetlen premiert hoz, de számai kettőt is megérnek: a PÁROS MELLÉKHATÁS (Couples Retreat; hazai bemutató: november 5.) éppen megfelelő távolságba került más egyéb, akármekkora konkurenciát jelentő társánál, éppen elég aktuális színészt vonultat fel, éppen olyasmi, amihez kedve volt a nyomasztó darabokban bővelkedő szeptember után a közönségnek, akiknek kellően széles hányadát sikerült megszólítani, tehát egyértelmű volt, hogy vezető pozícióba keveredik a Universal bemutatója, de még így is sikerült határozottan megfejelni az előzetes várakozásokat a 34 milliós rajttal. Jó hír ez a stúdiónak, akik egész nyáron nem láttak ennyi pénz ennyi idő alatt, s még jobb az újdonsült vezérigazgató és társ-vezérigazgató asszony számára, azt hiszem, nem kell ecsetelni, miért. A film sikerének biztosító faktorai közül érdemes kiemelni magát a főszereplőt, egyben (társ)forgatókönyvírót és (társ)producert, azaz Vince Vaughn-t. Legnagyobb sikere, amit magáénak is tudhat, az ÜNNEPRONTÓK ÜNNEPÉ-hez fűződik, a 200 millió dollárt besöprő 2005-ös vígjátékhoz, amit a szintén nagyszerűen fogadott SZAKÍTS, HA BÍRSZ! követett, s a némi meghátrálást jelentő TÉLB...TÉLBR...*összeszedi magát* TÉLBRATYÓ után a tavalyi NÉGY KARÁCSONY is könnyedén bevette a százmilliós korlátot. Igaz, kritikai fronton a minimális határt sem sikerült teljesíteni, s ez most sincs másképp (Rotten Tomatoes: 13%); azon tekintetben üdvözítő a közönség részéről e tényező ignorálása, hogy fenntartja a mozik forgalmát, másfelől viszont bátorításként szolgál az alkotóknak akár a befektetett energia csökkentésére is, ha továbbra is ilyen számban jelennek meg érdeklődők. A PÁROS MELLÉKHATÁS-ról a kezelőorvos és a gyógyszerész is azt mondaná, hogy százmillió alatt nem áll meg.

Korábbi filmek
És akkor most vissza az elejére, és még előbbre. A tizenévesen Izraelből az Egyesült Államokba vándorolt Oren Peli gondolt egyet, s úgy döntött, filmet készít saját különös tapasztalatai nyomán született ötletéből. Ezen ötlete arról szólt, hogy mi van, ha alvás közben démoni jelenlét lófrál hálószobánkban, s mi lefekvés előtt beállítjuk videokameránkat rögzítésükre? Peli rövidesen saját lakása átalakításába fogott a forgatásra, majd meghallgatott pár száz jelentkezőt egy fiatal pár szerepére, s mikor megtalálta a megfelelőket, különösebb forgatókönyv nélkül, egy darab állványra vagy egyéb helyre rögzített kézi kamerával munkához látott. Az eredményt eljuttatta egy ügynökséghez, akik megszervezték a 2007-es Screamfest-en való vetítést. Ezt követően azonban nem ment egykönnyen az egyről a kettőre jutás, ám végül a DreamWorks-nél kikötött DVD-példányra maga Steven Spielberg is felfigyelt 2008-ban  - állítása szerint megnézése után nála is dolgozgatott a természetfeletti -, s elintézte, hogy Peli remake-et forgathasson, azonban az eredeti egy tesztvetítése annyira jól sikerült (a távozó nézőkről ugyanis kiderült, félelemüktől vezérelve, nem érdektelenségből hagyják hátra a termet), hogy sutba vágták az újraforgatás tervét, s az eredetit küldték moziba. A Paramount azért ezt sem siette el: két hete pár főiskolai városban tűzte műsorra éjféli vetítéssel, s a visszajelzések annyira meggyőzőek voltak, hogy szavazásra bocsátották a film további sorsát. Csakhamar összegyűlt egymillió követelés, így immáron 160 moziban látható a PARANORMAL ACTIVITY. A vetítő helyek alacsony száma és a 8 millió dolláros hétvégi bevétel huszonkét éves rekordot döntött (200 mozi alatt a legnagyobb víkend), 49 ezret jelent filmszínházanként, nem mellesleg az ötödik helyet a listán. Kell-e ezek után még megemlíteni, hogy a kritikai visszhang is kivételesen dicsérő a jelen évtized THE BLAIR WITCH PROJECT-jének kikiáltott ál-dokumentumfilm esetében? Biztosra vehető, hogy még sokáig köztünk lesz ez a filmfenomén.

A démonoknak azért még odébb van az, amit a zombik teljesítettek 10 nap alatt: a ZOMBIELAND ennyi idő alatt 47 millió dollárt gyűjtött, amihez egy egészen erős, csupán 40%-os csökkenést jelentő, 15 milliós második hétvége segítette hozzá. A második helyen álló Sony-bemutató számára még sok vég lehetséges. Ahogy a DERÜLT ÉGBŐL FASÍRT-ról se tudni, meddig lesz képes eljutni. Az említett stúdió animációs sikere 11 millió dollárt hoz a negyedik héten, s ezzel már csak egy harapásra került a százmilliótól. Konkurenciája, a 3D-s TOY STORY-újrázások négy nappal karrierjük vége előtt 23 milliónál tartanak, így hozzávetőleg 25 millión zár a játékbazár. A múlt hét egyéb premierei hamar a süllyesztő felé veszik az irányt: a WHIP IT és Michael Moore szerelmesfilmje ugyan 40% táján csökken, ellenben a THE INVENTION OF LYING több mint felez.

Tavaly ilyenkor a Disney nagyvárosi kiskutyája ismételt a dobogó legfelső fokán, miközben egyebek mellett a HAZUGSÁGOK HÁLÓJA vallott kudarcot. Az idei 12-es mezőny megfejelte az akkori unalmas számokat, s 10%-kal termett több dollárt.

Ami jön
Változatos kínálat érkezik: A Warner Bros. korábban tapasztalt bizalmatlansága ellenére több mint 3500 moziban kívánja bemutatni az AHOL A VADAK VÁRNAK című gyerekkönyv-adaptációt, a felnőtt közönség kiszolgálásáról pedig a Sony A MOSTOHAAPA-remake-je és az Overture kőkemény férfifilmje, a TÖRVÉNYTISZTELŐ POLGÁR gondoskodik.

A Top 10
1. Couples Retreat ($34.3m/$34.3m)
2. Zombieland ($14.8m/$47.6m)
3. Cloudy with a Chance of Meatballs ($11.5m/$95.8m)
4. Paranormal Activity ($7.9m/$9.1m)
5. Toy Story 3D ($7.8m/$22.8m)
6. Surrogates ($4.3m/$32.7m)
7. The Invention of Lying ($3.3m/$12.3m)
8. Whip It ($2.8m/$8.8m)
9. Capitalism: A Love Story ($2.6m/9.0m)
10. Fame ($2.5m/$20.0m)

updated: 2009. október 13. 14:08

Címkék

horror box office comedy vince vaughn

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr724537170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.10.11. 19:06:06

nem értem a felhajtást vince vaughn körül. egyrészt a feje már akkorára duzzadt, hogy elnyelte a saját nyakát: nem szép látvány, másrészt állandóan csak dumál és dumál és dumál, s még a jó filmjeiben (SWINGERS, DODGEBALL) sem túl vicces, amit mond.

Ismeretlen_1068 2009.10.11. 19:08:33

a PARANORMAL ACTIVITY történetében különösen szép dolog a költségvetése: 10.000 dollár. hinnye!

Ismeretlen_1068 2009.10.11. 19:10:00

rosszul tudom, hogy a MEATBALLS lehet az első szeptemberi bemutató, amelynek bevétele meghaladja a 100m dollárt?

Daemiaen 2009.10.11. 19:12:13

Igen, a Fasírt lesz az. Amúgy a premierek hiánya Amerikában nem adja el a korábbi gyengébb alkotásokat, mindegyik film sztenderd eséssel jelezte forgalmazójának a jövő heti min. 1000-es kópiakivonást.

n-drew 2009.10.11. 20:27:57

Tavaly a Sasszemnek is sikerült.

tristram 2009.10.11. 23:17:20

Vajon a paranormal activity tényleg a blair witch nyomába ered, vagy max 50 m körül kifullad majd? Egyébként itt mi a tipp a Jonze mesére? Én képtelen vagyok eldönteni, hogy nagyot hasal vagy egy közepes eredményt ér el (a nagy sikert egyelőre kizárom).

Ismeretlen_1068 2009.10.11. 23:34:30

6: szerintem nagyot hasal. 5: igazad van, ugyan öt perccel október előtt mutatták be és három fillérrel haladta meg a 100 millát, de tényleg összejött neki. :)

Gonzo 2009.10.12. 00:19:00

"Jó hír ez a stúdiónak, akik egész nyáron nem láttam ennyi pénz ennyi idő alatt" ezt a mondatot nemértem. "s még jobb az újdonsült vezérigazgató és társ-vezérigazgató asszony számára, azt hiszem, nem kell ecsetelni, miért." egy olyan laikus BO-rovat olvasónak, mint én, lehetne ecsetelni? persze, nem muszáj, max. hülyén halok meg.

Süti 2009.10.12. 08:48:21

paranormal activity bejön hozzánk?

Ismeretlen_1068 2009.10.12. 09:18:11

passz. nem tudom, hogy a paramount a globális jogokat vásárolta-e meg vagy csak az amerikára vonatkozókat. ha az utóbbi, akkor majd valami független felkarolja és kihozza dvd-n. mondjuk a cinetel vagy a bufi.

Daemiaen 2009.10.12. 09:31:12

n_drew: félreértettem, azt hittem ae az idei szeptemberre érti. :) A Paramount (illetve a DreamWorks) pedig csak az amerikai jogokkal rendelkezik.

Ismeretlen_82723 2009.10.12. 13:46:21

8. Az első elírás volt természetesen, javítva (bár én sem láttam ennyi pénzt, nemhogy a nyáron, soha). Ami a másodikat illeti, gondolj bele: az Universal egyik nyári filmje sem hozta a várt szintet, október elején váltás a vezetőségben, s az új vezetőség alatt elsőként bemutatott film kasszát robbant. Naná, hogy senki nem kérdőjelezi meg a döntést, noha vélhetően kevés köze van a kettőnek egymáshoz, de hát ez már egy más kérdés.

Ismeretlen_82723 2009.10.12. 13:51:27

Ae meg két kattintással kideríthetné, hogy már régebben is vitte a 100 milliót szeptemberi film. :) De a rend kedvéért: Elvált nők klubja, Csúcsformában, Kettős kockázat, Emlékezz a Titánokra!, Mindenütt nő, Sasszem. Szóval javarészt érdemtelenül, úgyhogy a Fasírt az első, ami meg is érdemli. :)

Ismeretlen_1068 2009.10.12. 13:54:25

nem rossz a fasírozott, de nem egy pixar. vagy ide inkább ne hozzam el a KT-s vitát? :)

Ismeretlen_82723 2009.10.12. 14:02:23

Itt nem lenne vita, mert itt nincsenek olyan szőrösszívű egyének. :) De komolyan: azt írják a főkolomposok, hogy régen volt mélység a filmjeikben. Melyikben, ha nem a WALL-E-ben meg (olvasmányaim alapján) ebben? A bogár életében? Már meg se merem kérdezni tőlük, mert beszúrják nekem a házirendet. Na, mindegy. :)

Daemiaen 2009.10.12. 14:03:21

Nem rossz a fasírozott, de (majd)nem egy Pixar. :)

Ismeretlen_1068 2009.10.12. 14:05:14

15: ja igen. meg is kaptam, hogy "ezt nem kéne", pedig én azt hittem, a KT végre egy olyan hely, ahol szabadon lehet véleményt nyilvánítani. :)

Ismeretlen_1068 2009.10.12. 14:05:48

a fasírtnak amúgy itt is van egy nagy rajongója, majd biztos kifejti a véleményét, ha erre jár. :)

Gonzo 2009.10.12. 14:10:33

kösz a tájékoztatást. én nem tudom, mitől lesz BO vmi, és hogy ez mennyire múlik egy vezetésen. a politikában tudom, hogy nem működik a csere, mert mindenki lop, csal, hazudik, kurva. a filmipar és a cosa nostra ennél tisztább egy fokkal: vagy lesz lóvé, vagy lapát.

Daemiaen 2009.10.12. 14:10:58

Mivel most ez egy igencsak látogatott pószt, megengedek magamnak egy off-ot: A Toy Story 3-at 2010. augusztus 5-én mutatják be idehaza.

Ismeretlen_82723 2009.10.12. 14:15:40

Reméljük, akkora sikert hoz neki ez a pozíció, mint a L'ecsónak tavalyelőtt. Az első két rész a Pixar két leggyengébb nevezése hazánkban, szóval csak jobb eredmény születhet 10 hónap múlva.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2009.10.12. 15:23:50

Talán nem csak a dagigyerekeknek extatikus élmény a hamburgereső, meg a sulira pottyanó palacsinta :). Nekem trailer alapján izgalmasabbnak tűnt, mint az UP, meg a Sony már a Vigyázz, kész, szörffel is lemosta a dreamworksös átlagfilmeket. Na nem a pandásat, a többit. :)

Daemiaen 2009.10.12. 16:00:52

Ójaj! De nálunk Shrek júliusban fog tombolni, nem fogja-e hazavágni szegény játékokat? (De.:(

Ismeretlen_82723 2009.10.12. 20:08:52

Ne légy vészmadár. 2007-ben is megfért egymás mellett Shrek meg a Pixar. Igaz, egy hónappal nagyobb különbség volt köztük, mint jövőre lesz, de szerintem nem lesz gond.

Daemiaen 2009.10.13. 11:41:35

Mi lelte a magyar adatokat? Titkosították? :) Sehol sem lelni fel őket. Itt sem. :)

Ismeretlen_1068 2009.10.13. 12:28:31

már jelezték, hogy egy hiba miatt késnek az adatok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása