aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: gamer over Takács Máté
2009. szeptember 06. 18:48:15

Kategória: 12 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. szeptember 4 - 6.

Ha valamiért hálásak lehetnek az amerikaiak Kanadának, az a Labor Day elnevezésű munkaszüneti nap. Kérdés, hányak előtt ismeretes, hogy a 19. század vége felé Peter J. McGuire munkás-szakszervezeti vezető Torontóban járt, s annyira megtetszett neki az ottaniak munkaünnepi fesztiválja, hogy hazatértével kezdeményezte is a szeptember eleji pihenőnapot. Több mint 125 éve már tehát, hogy a tengerentúlon szeptember első hétfője jelenti a munka ünnepét, s a kezdetekkor nem is sejtették, hogy az akkor ébredező film iparrá szélesedésekor ez még sok hasznot jelent majd. Most, 2009-ben három új produkció kívánta kamatoztatni a négynapos víkendet, több-kevesebb sikerrel. Sandra Bullock újabb vígjátéka, az ALL ABOUT STEVE a körülményekhez képest jól vette az akadályt, míg a Neveldine-Taylor rendezőpáros mozija, a GAMER a három évvel korábbi CRANK szereplését sem bírta megismételni...



Az amerikai mozik bevételei, 2009. szeptember 4 - 6.

Ha valamiért hálásak lehetnek az amerikaiak Kanadának, az a Labor Day elnevezésű munkaszüneti nap. Kérdés, hányak előtt ismeretes, hogy a 19. század vége felé Peter J. McGuire munkás-szakszervezeti vezető Torontóban járt, s annyira megtetszett neki az ottaniak munkaünnepi fesztiválja, hogy hazatértével kezdeményezte is a szeptember eleji pihenőnapot. Több mint 125 éve már tehát, hogy a tengerentúlon szeptember első hétfője jelenti a munka ünnepét, s a kezdetekkor nem is sejtették, hogy az akkor ébredező film iparrá szélesedésekor ez még sok hasznot jelent majd. Most, 2009-ben három új produkció kívánta kamatoztatni a négynapos víkendet, több-kevesebb sikerrel. Sandra Bullock újabb vígjátéka, az ALL ABOUT STEVE a körülményekhez képest jól vette az akadályt, míg a Neveldine-Taylor rendezőpáros mozija, a GAMER a három évvel korábbi CRANK szereplését sem bírta megismételni...

A csúcson
A vezető pozíció ettől függetlenül nem került új kézbe. A múlt héten taroló A VÉGSŐ ÁLLOMÁS 3D megőrizte az első helyet, ami a TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA óta először sikerül filmnek. A 12 millió dollár még relatíve mérsékelt, 55%-os negatív változást jelent, ami mindenképpen a szombatinál csak alig kisebb vasárnapi bevételnek köszönhető. A horrorszéria negyedik felvonása 10 nap alatt 47 milliót gyűjtött, ami éppen megegyezik a második epizód teljes bevételével, s nem mellesleg több mint 30%-os előnyt jelent a harmadik részhez viszonyítva, ami a legjövedelmezőbb a sorozatból a maga 54 milliójával, egyelőre. Mindezek után kérdés, hogy valóban ez-e a végső állomás, ez, amelyiket eredetileg DVD-re szántak. 65-70 millió között ér majd célba a WB/New Line produkciója.

Új bemutatók
Pénteken ugyan megszorongatta a 20th Century Fox új vígjátéka, az ALL ABOUT STEVE a 3D-s ijesztgetőt, azonban a vasárnapi összesítés csupán a harmadik helyre sorolta. A 11 millió dollár ettől függetlenül elégedettségre okot adó eredmény, hiszen az előjelek kedvezőtlenek voltak, olyannyira, hogy a négy napra sem szavaztak meg a produkciónak mindenhol 10 millió feletti eredményt. A csupán 2251 mozis premier mellett a siralmas kritikák azok, amik kétkedésre adtak okot, annak ellenére, hogy jól tudjuk: ez nem számít a közönségnek, ha valami felkelti az érdeklődését. Az érdeklődés tárgya pedig jelen esetben Sandra Bullock, aki a főszerep eljátszása mellett produceri teendőket is ellát. Ennek fényében még rosszabb fejlemény a mindössze 5%-os Rotten Tomatoes átlag és az ezzel járó, tényleg nagyon-nagyon gyatra vélekedések (jeles versenyző az év legrosszabb filmje címért, egyúttal a FÉKTELENÜL 2: TELJES GŐZZEL-t is "verve" a kritika-összesítő oldalon), mert nem igaz, hogy nem érezte, mennyire nem stimmel, ami készül. Jóllehet, elkészültének már két éve, s azóta talán el is feledtette a NÁSZ-AJÁNLAT lehengerlő sikere a világszerte kedvelt színésznővel a dolgot, viszont a forgalmazó részéről remek húzás volt a tavaszi bemutatót elhalasztani mostanra, hiszen a nézők nem feledték a nyári szórakoztató pillanatokat, így repetázni kívántak. Viszont ha van igazság a földön, futótűzként fog a film rossz híre terjedni és bevétele apadni, ahogy a jó szájhagyomány is segítette a gyarapodást a NÁSZ-AJÁNLAT esetében. A 30 millióra mindenesetre jó eséllyel pályázik az ALL ABOUT STEVE.

2006 szeptemberének elején, szintén a Labor Day hétvégéjén került az észak-amerikai mozikba a CRANK - FELPÖRÖGVE című akciófilm. A friss, a valóságtól alaposan elrugaszkodó megoldások, a fékeveszettség és a magas szintű erőszak hamar számos rajongót toborzott magának, s mivel a film anyagiak terén sem vallott kudarcot - noha különösebb siker sem lett belőle -, a folytatás is megszületett, jóval kisebb felhajtással kísérve. A Mark Neveldine - Brian Taylor rendezőpáros most új produkcióval jelentkezett, de a bevált recepten nem változtattak. A GAMER - JÁTÉK A VÉGSŐKIG (Gamer; hazai bemutató: október 22.) hasonló, ha nem nagyobb mértékű hisztérikus erőszakot tartogat a nézők számára, s ezúttal sci-fi köntösbe bújtatja az öldöklést. A nem túl távoli jövőben ugyanis online játékosok hús-vér embereket irányítanak egy kíméletlen öld-ahogy-éred játékban, aminek Gerard Butler lesz kénytelen résztvevője. A meglehetősen korlátozott számú közönséghez szóló akciófilm 9 millió dollárt bírt kikontrollálni az amerikai fiatalokból, ami csak a negyedik helyhez volt elég, nem beszélve arról, hogy módfelett magasabb prognózisokat figyelhetett meg a böngésző az utóbbi napokban a Lionsgate terjesztésének címe mellett. Ez a 9 millió eleve kevesebb a CRANK 10,5 milliójánál, s még akkor nem számoltuk az azóta növekedett jegyárakat, ami tovább növelné a nézőkülönbséget. Mindemellett a kritikai fogadtatás is hűvösre sikeredett. A Rotten Tomatoes 21%-ához mellékelve olyan vélekedéseket olvashatunk, miszerint a film óriási öngólt lő azzal, hogy saját nézőit kritizálja, ráadásul az elüzletiesedett és erőszakot közvetítő (ill. a kettőt összefonó) médiát bírálja, miközben maga is egy erőszakos üzleti vállalkozás. S a jelek szerint sajnos semmi több, de nyilván nyerhet rajongókat stílusával, ahogy tette azt a CRANK is. Gerard Butler egyre szilárdabb renoméjának azonban semmiképpen sem tesz jót most a GAMER, s az erőtlen starthoz gyors esés dukál, így 25 milliónál nem számíthat többre a megváltást a jövő heti Tyler Perry-filmtől remélő Lionsgate.

Mike Judge-dzsal szintén azon a hétvégén találkozhatott a közönség legutóbb, mikor Jason Statham meghalt, mielőtt jobban lett volna. 2006 szeptemberében a HÜLYÉK PARADICSOMA azonban csak limitáltan került a mozikba, így mintha ott se lett volna, el is tűnt csakhamar. A Beavis és Butt-Head alkotója újabb komédiája, az EXTRACT sem kapott éppenséggel túl nagy teret a bizonyításra, de ami azt illeti, jobb is így. A Jason Bateman, Mila Kunis és Ben Affleck főszereplésével készült film 4 millió dollárt hoz csupán, ami átlagát tekintve nem sokkal haladja meg a kétezer dollárt. Nem jó hír ez a vergődő Miramax számára, s valószínűleg az sem vigasztalja őket, hogy (épphogy) friss paradicsomot érdemelt ki a mű: a konszenzus szerint a filmnek akadnak vicces pillanatai, s az alakítások is a helyükön vannak, noha visszalépést jelent Judge korábbi munkáihoz képest. Ez az apró kedvező fejlemény azonban nem lesz elég semmihez, így 10 millió dollár alatt végez az EXTRACT.

Korábbi filmek
Továbbra is a dobogón trónol a BECSTELEN BRIGANTYK. Quentin Tarantino filmje bőven 10 millió felett hoz a harmadik héten, s ezzel már 90 millió fölé került a Weinstein Company gyermeke. Jó eséllyel válik ezek után a filmes legnagyobb bevételt elérő munkájává a második világháborús alkotás, noha a PONYVAREGÉNY mai árfolyamon számítva éppen kétszer annyit keresett tizenöt éve, mint amennyit a brigantyk 17 nap leforgása alatt. A népszerűség meglepő a DISTRICT 9 esetében is; a TriStar sci-fije éppen átlépte a 100 milliót vasárnapra, amire azért a bemutató előtt csak a legelbizakodottabbak mertek volna fogadni. A WATCHMEN - AZ ŐRZŐK 107 milliója rövidesen lefőzésre kerül az éves észak-amerikai listán, aztán jöhet a folytatás. Nem így a HALLOWEEN II-nek. Annak idején a szériát nem gátolta a sikertelenség egy újabb fejezet megnyitásában, azonban a Weinstein Company jobb, ha alaposan megfontolja, hogy akár csak 20 milliót is invesztáljon egy újabb Rob Zombie-horrorba. A remake/folytatás 65%-ot szaltózik, ami a levegőben lógott a csalódást keltő nyitányt követően. Az 5,5 millió dollár alig löki 25 fölé a filmet, s ennél bizony az első rész már három nap után többet jegyzett két éve.

Egy évvel ezelőtt Nicolas Cage indult rohamra, s bár a VESZÉLYES BANGKOK első lett, kevesebb mint 8 milliós nyitánya az év legharmatosabb #1 debütjét regisztrálta. Akkor ráadásul még csak vasárnap-erősítő hétfő sem követte a hétvégét (hiszen az első szeptemberi hétfő az előző hétre esett), így nem is csoda, hogy a 2009-es első őszi kör 61%-kal haladja meg a tavalyi top 12 együttes bevételét.

Ami jön
Szerdán, azaz a 2009. év 9. havának 9. napján érkezik a 9 című sci-fi, ami a DISTRICT 9-hez hasonlóan egy korábbi (Oscar-jelölt) rövidfilm egész estés (de legalábbis 80 perces) változata. Pénteken aztán női hétvége kezdődik: Tyler Perry újabb műve (I CAN DO BAD ALL BY MYSELF) mellett gyilokra (SORORITY ROW) és nyomozásra (VAKÍTÓ FEHÉRSÉG) számíthatunk hölgyemények jóvoltából.

A Top 10
1. The Final Destination ($12.4m/47.5m)
2. Inglourious Basterds ($11.6m/$91.8m)
3. All About Steve ($11.2m/$11.2m)
4. Gamer ($9.2m/$9.2m)
5. District 9 ($7.1m/$101.4m)
6. Halloween II ($5.7m/$25.8m)
7. Julie & Julia ($5.3m/$79.0m)
8. G. I. Joe: The Rise of Cobra ($5.2m/$139.5m)
9. Extract ($4.3m/4.3m)
10. The Time Traveler's Wife ($4.3m/$54.7m)

updated: 2009. szeptember 8. 23:37

Címkék

horror thriller box office comedy sci fi sandra bullock action gerard butler mike judge 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr124537066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2009.09.07. 10:12:57

Az Ice Age 3. már 657,5 millió dollárnál jár Amerikán kívül. Hét közepére minden idők 3. legnagyobb, az USÁ-n kívüli bevételt fogja elérni. És akkor most gondoljunk bele abba, hogy ha mindez tavaly nyáron, jóval gyengébb dollárárfolyam mellett történik, már A király visszatér sem lenne második... (Persze a Titanicot nem fenyegeti semmiféle veszély.)

Ismeretlen_82723 2009.09.07. 10:23:58

De az USA-ban úgy tűnik, nincs benne 200 millió dollár se, s valószínűleg egy negyedik rész már ennyit se hozna. De egy 850m dolláros filmet folytatni kell, nem? Amit meg kihagytam a fentiekből: a Transformers 2 már 400 millió felett jár, csak hogy essen szó róla.

Daemiaen 2009.09.07. 11:03:52

Szerintem benne van még egy folytatás lehetősége még akkor is, ha Amerikában nézettségben igencsak elmarad elődeitől.

Ismeretlen_82723 2009.09.07. 11:37:58

Eljön még az idő, mikor Hollywood kifejezetten az USA-n kívülre gyárt filmeket. :)

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 15:47:15

Hm, a dollár most is gyenge, s az elmúlt 4-5 évben erős infláció és jegyáremelés volt. Nem is beszélve a 3D-s emelt helyárakról... Ettől függetlenül nagyon szép, s számomra érthetetlen a Jégkorszak 3 szereplése.

Ismeretlen_82723 2009.09.07. 16:27:00

Szerintem érthető: a számítógépes animációk általában sikeresek, ráadásul most a már ismert és kedvelt szereplők mellé a mindig népszerű dinoszauruszok párosultak, mindez a reneszánszát élő 3D-vel körítve. Konkurencia is zéró, bár nálunk a Fel labdába se rúghat mellette még negyed éves különbséggel sem.

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 19:25:47

Igen, tudom, csak valahogy ez rám nem igaz a Jégkorszak esetében. Pedig szoktam szeretni minden nagy blockbustert. :) De az animációs filmeknél valahogy finnyásabb vagyok. TF2 jöhet, HP6 jöhet, de Shrek3 már nem, Wall-E meg kivétel! :)

hahakocka 2009.09.07. 20:36:54

A Hp6 meg már 910-nél jár mégis talán ez lesz a 2. legsikeresebb HP? Shrek tuti úgy néz ki nem lesz már akkora siker és minőség egy ilyen sikeres Jégkorszak után, sőt a Madagaszkár is azért villantott már. 833 millió az a 850 a Jégkorszak 3 esetében, azért az is hatalmas eredmény ki várt ekkorát itten? Jó hogy majdnem nem 1 milliárddal nem az első milliárdos animációs film.

hahakocka 2009.09.07. 22:29:27

Bocsánat 917 milliós a Hp6. Mindig össze vissza frissítenek egyszer délután már egyszer késő este egyszer meg 8 fele. Domestic: $297,594,000 32.4% + Foreign: $619,600,000 67.6% = Worldwide: $917,194,000 A Jégkorszak 4. részét szerintem a 3d miatt tuti bevállalják majd.

Ismeretlen_129422 2009.09.07. 23:03:41

A 3D a kapukban. Tarol. S ha az Avatar tényleg über lesz, s kasszát is robbant, akkor paradigmát vált a mozi. HP majd a hetedik résszel robbanthat ennél nagyobbat, már ha érdekel majd akkor még valakit a 2D. :D

Ismeretlen_112472 2009.09.08. 09:33:15

Miért? Az nem 3D-ben fog eljönni közénk? Igazán belefeccölhetne annyi plusz pénzt a Warner... főleg hogy az utolsó etap 2 részletben fog elénk kerülni.

Ismeretlen_129422 2009.09.08. 12:43:26

Elvileg nem 3D-ben jön majd. Még belefeccölni? :) Már a 6. is 250 millát kostált marketing nélkül. :) De szerintem a Hobbit sem 3D lesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása