aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office magazin: blockbusterek magyarországon XII. Takács Máté
2009. augusztus 22. 23:02:02

Kategória: 5 komment

A 2002-es év első felében csak úgy záporoztak a sikerfilmek, a 13 címből négyre is több mint félmillió jegyet adtak el. A második hat hónap már kevésbé ilyen bőkezű; hat filmet tüntettek ki figyelmükkel több mint 200 ezren, s hogy ebből nem lett több, az az egyenlőtlen elosztásból is fakad: relatíve gyér és zsúfolt kínálatú hónapok váltakoztak, így történhetett meg, hogy október és november bőséges havában egyetlen produkció vette be csupán az áhított határt, ám decemberben megérkezett az éves bronzérmes, igaz, messze elődje alatt végezve, s visszatért egy másik kedvenc is, aki felrázta, nem csak megkeverte a karácsonyi időszakot.



A 2002-es év első felében csak úgy záporoztak a sikerfilmek, a 13 címből négyre is több mint félmillió jegyet adtak el. A második hat hónap már kevésbé ilyen bőkezű; hat filmet tüntettek ki figyelmükkel több mint 200 ezren, s hogy ebből nem lett több, az az egyenlőtlen elosztásból is fakad: relatíve gyér és zsúfolt kínálatú hónapok váltakoztak, így történhetett meg, hogy október és november bőséges havában egyetlen produkció vette be csupán az áhított határt, ám decemberben megérkezett az éves bronzérmes, igaz, messze elődje alatt végezve, s visszatért egy másik kedvenc is, aki felrázta, nem csak megkeverte a karácsonyi időszakot.

2002/2

Július forróságában még javában dübörgött a JÉGKORSZAK, a vezető pozíciót is vissza-visszakaparintva magának, mikor a UIP egy új mesét tárt a gyerekek elé: SZILAJ, A VAD VÖLGY PARIPÁJA amerikai színre lépéséhez hasonlóan a magyar pusztát sem lóhalálában, csak módosan közelítette meg, ám jó versenyparipához illően gyorsított az iramon második hetére, s a nyár elmúltát követően is hosszú időre kibérelte a hétvégi matiné előadásokat. Így végül Bryan Adams sem lett zabos, joggal énekelhette, hogy "Here I Am", hiszen a DreamWorks animációs mozija bevette a 200 ezres határt. A filmet kísérő kampányban azonban teljesen más dimenzióban munkálkodtak, akik AZ OROSZLÁNKIRÁLYt igyekeztek megidézni, hiszen semmilyen szempontból nem győzhet egy ló a nagymacska ellenében: a rendszerváltozás óta jegyzett 200 ezer néző feletti listán ugyanis épp e két film alkotja az animációs műfaj felső és alsó sarkát. Július második hete semmi újdonságot nem tartogatott, így készülve a 18-án startoló bombára. Visszatértek ugyanis azok, akik megtisztítják Földünket a galaxis söpredékétől, hogy megtisztítsák a toplistát a középszerűen muzsikáló versenyzőktől. A MEN IN BLACK - SÖTÉT ZSARUK II mit sem veszített öt évvel korábbi népszerűségéből, sőt, Budapesten az első hétvégén 9%-kal többen jelentkeztek harmadik típusú biztonsági őrnek, mint 1997 szeptemberében, s ez egyébként az év eddigi harmadik legnagyobb rajtját jelentette A KLÓNOK TÁMADÁSA és A GYŰRŰ SZÖVETSÉGE mögött. Az augusztusi áradat sem sodorta el a filmet, így mire minden csápot lenyisszantottak és mindenki így vagy úgy, de hazament, a 470. ezredik néző kapujához ért a számláló, s ez csupán 3%-os gyengülés az elődhöz képest, ami több mint szuper, főleg az amerikai, 24%-os zuhanáshoz képest. A világviszonylatban összegyűjtött több mint 440 millió dollár után azonban ott a kérdés: hogyhogy nem készült csakhamar harmadik rész? Hát, talán magukba szálltak az alkotók, s rájöttek, hogy 140 millióból egy, az első részt teljesen megszégyenítő blődlinél azért jobbat is kanyaríthattak volna. Ám a lelkiismeret-furdalás mostanra már elmúlt, a folytatás jelenlegi állás szerint 2011-re bejegyezve.


Augusztus kevésbé volt kíméletes, a forgalmazók és a nézők részéről egyaránt: jópár élvonalbeli produkció sorakozott fel hétről-hétre, ám a válogatós magyar kilenc számjegyű mértékben sem időutazásra, sem rettegésre nem volt kapható, pláne nem egy arénában, ellenben egy ÉDES KIS SEMMISÉG-re azért több mint 120 ezren befizettek, hiszen már meglehetősen rég láttak efféle meredek vígjátékot (egy hónapja a BŐVÉR SZÁLLÓ-t, két hónapja a 40 NAP ÉS 40 ÉJSZAKÁ-t). A hónap közepén Scooby-Doo kutyagolt be, de külföldiül ugatott, s noha ez a filmbarátoknak kedvező fejlemény volt, a forgalmazó számára örök leckét adott: gyerekfilmet szinkronnal. A Best Hollywood a GET CARTER után újabb Sly-gépezettel rukkolt elő, ám hiába a Magyar Nagydíjhoz való időzítés és a szinkron, a több mint egy éves FELPÖRGETVE motorjából alig 60 ezer nézőnél kifogyott a benzin. A hetet a franciák vitték, hiszen Jean Reno olyan lazán taposta a japó táncgépet, hogy a WASABI - MAR, MINT A MUSTÁR megközelítette a százezer jegyváltót. 22-én a gallok rátettek még egy lapáttal. Az ASTERIX ÉS OBELIX: A KLEOPÁTRA-KÜLDETÉS szellemes magyarításával elvitt a korba, ahol a szfinxnek még volt orra, és igazi európai látvány tárult elénk: trükkökben kissé harmatos, nőkben igen erős monicabeluccis. Christian Clavier és Gérard Depardieu egyiptomi téblábolásába szinte pontosan ugyanannyian ütötték bele az orrukat Budapesten az első műsorhéten, mint az 1999 karácsonyán vetített első rész esetében. Az FF Film és a UIP közösen gondozott bemutatója teljesítette küldetését, s noha a 314 ezer jegyváltóért tejbenfürösztés nem jár az illetékeseknek, azért a nem túl nagy mértékű visszalépés az elődhöz képest dicséretes eredmény, tekintve az azóta alábbadott sztenderdeket. Ezek a harmadik rész megérkezéséig tovább zsugorodnak, így annak közel 200 ezres vívmánya szintúgy nem alábecsülendő. A francia kapcsolat megvolt a hét egy másik sikerfilmjében is: Milla Jovovich ragadott fegyvert A KAPTÁR-ban, hogy korántsem mézre vágyó lakóit legalább ideig-óráig átküldje a másvilágra. Az SPI akciója figyelemreméltó módon bevette az országos százezer nézőt, a magas korhatár és a limitált kópiaszám ellenére is. A nyarat az InterCom három filmmel búcsúztatta, ám Bruckheimer nyári bombája nálunk sem robbant akkorát, s Austin Powers is leggyengébb bevetését jegyezte. Egyedül Stuart Little, a kisegér verekedte át magát a korláton, ám sokkal halkabban cincogott régi önmagánál: a folytatás több mint százezres szadékot hagyott elődje és maga között.

Szeptemberben a sárguló leveleken és az iskolakapun kívül kevés új látnivaló akadt, az év egyik szenzációja mégis ekkor érkezett. Sztárrendező és sztárszínész mindent vivő kollaborációjaként várták odaát a KÜLÖNVÉLEMÉNY című sci-fi akciót, ám a rajtnál egy Disney-mese megszorongatta, így csak a további hetek arányaiban jó eredményei érdemelnek elismerő szót. A magyar különvéleménnyel bírt: nálunk a lendületes, félszázezer nézős fővárosi rajtot az amerikaihoz hasonló derekas helytállás követte, így a Philip K. Dick adaptáció országszerte megközelítette a 270 ezer eladott jegyet. A hánytató dorongok és a romlott szendvicsek ijesztő jövővíziója azonban legyőzőre talál három évvel később, mikor a szcientológia földi helytartója H.G. Wells munkásságával is összefut, de fiacskáját változatlanul siratja. Két héttel később, szeptember 26-án az angol és amerikai humor jeles képviselői keltek birokra. Hugh Grant szerepeinek jellege mit sem változott tíz év alatt, nem így érdeklődői száma. Az EGY FIÚRÓL azért listavezetőként nyitott, s végül 114 ezer nézőig vitte, ami mondjuk négy esküvőre és egy temetésre meglehetősen sok résztvevő volna. Ezalatt Adam Sandler kezdő hátrányát előnnyé kovácsolta, ami nem csoda, hiszen az ökörség híre jobban terjed. A KISMENŐ nem lépett az APAFEJ nyomdokaiba, de megerősítette a tényt, hogy a komikus errefelé is igen népszerű.


Október újfent felkavarta a kedélyeket változatos kínálatával. A nézők kapkodták is fejüket egyik teremből a másikba, de a amerikai nyári slágerfilmek sorra gáncsolták egymást a 200 ezer néző felé vezető úton. 10-én Vin Diesel lendült akcióba egy új-zélandi csóka ármánykodásait szó nélkül nem hagyván. A xXx-ből a tengerentúli sajtó új generációs James Bondot kreált, amit a hidegvérű brit ügynök nem sokkal később jól ki is röhög. Az InterCom akcióbombájának mindössze egy hajszálon múlott (egészen pontosan 1363 fejen), hogy nem lett az elit klub tagja. Egy héttel később újabb törekvő kém lepleződött le a pannon közönség előtt, akinek pár évvel később ugyancsak meggyűlik a baja azzal a nyughatatlanul a filmhősök vesztét akaró új-zélandi vészmadárral. A BOURNE-REJTÉLY az október 23-i munkaszüneti nappal segítve korrekt kezdést tett le a UIP asztalára, de a svájci bankszámlájára nem utalhatott végül többet, mint a 102 ezer jegy után járó pénzösszeget. A folytatásokban már nem lesz elég szusz a százas határ befogásához sem. 24-én baljós JELEK-re lehettek figyelmesek a szemfüles nézők, akik nem voltak annyian, mint Shyamalan mester korábbi dobásainál. Mel Gibson mindmáig utolsó főszerepe cirka 25 ezerrel kevesebb hívőt toborzott egy hét alatt Budapesten, mint a HATODIK ÉRZÉK vagy A SEBEZHETETLEN, de utóbbinál nyugodtabb tempóban lépdelt lefelé, ha előbbinek nem is érhetett nyomába ezen tekintetben sem. Összesen 190 ezren láttak, s páran biztos oda is sóztak volna az író-rendező úrnak, de az igazán vitás filmjei csak ezután jönnek majd. A szülinapi partikra meghívó nélkül beállító extraterresztriális egyéneknél csak egy német tinédzser beszélő pélója otrombább, de az ilyesmit ugye tárt karokkal fogadjuk itt, a Kárpát-medencében. A HANGYÁK A GATYÁBAN 2 kezdeti nem túl feltűnő, nyugalmi helyzetéből újabb sikeres vígjátékká állt elő, hiszen a 136 ezer néző csak 21%-kal marad el az első epizódtól, s közte ugyebár egy CSAJOK A CSÚCSON is lopta a szelet. A hónap utolsó napjától olyan veszély fenyegetett, akit egy pohár vízzel vagy egy gyors kufircolással nem lehet elintézni: Thomas Harris fantáziájából Lecter doktor mellett egy hasonlóan félelmetes gyilkos lépett ismét vászonra A VÖRÖS SÁRKÁNY című thrillerben. A nyitóhéten 32%-kal kevesebb szék volt foglalt a főváros mozijaiban, mint másfél éve a HANNIBAL előadásain, de ez az alacsonyabb szintű kezdés is elegendő volt ahhoz, hogy három hétig trónoljon a bevételi lista élén a UIP bemutatója, amiből jól látszik, milyen siralmas novemberrel kellett szembenéznie a moziüzemeltetőknek. Brett Ratner filmje a következő év elején átszenvedte magát a 200 ezer nézőn, s ezzel közel megismételte az eredeti mű, a nálunk 1989-ben vetített AZ EMBERVADÁSZ eredményét. A négy és fél évvel későbbi eredettörténet nálunk is bottal ütheti elődei nyomát, de azért még nem lesz olyan vészes a fogadtatása, mint Észak-Amerikában.

November tehát hallatlanul katasztrofális számokat hozott, pedig filmből nem volt hiány. Az InterCom ismét triplázott 7-én, ám említésre méltó módon csak a LILO ÉS STITCH - A CSILLAGKUTYA című rajzfilmet vetítő mozik pénztárainál sorakoztak fel a szórakozni vágyók, de ebből sem született olyasvalami, amit a forgalmazó szívesen mutogatnia. Az ATLANTISZ által kijelölt új, tudományos-fantasztikus ösvény és a szokásos, édibédi kisállatos motívumok keveréke odaát ugyan a sikerreceptek listájára került föl, nálunk a novemberi animációs Disney-produkciók között az említett 2001-es csalódás mögé sorolt be 160 ezer nézővel, ami ugyanakkor amellett, hogy emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, a hónapot is nyerte. A következő héten szolgálatra jelentkező világsztárokkal Dunát lehetett volna rekeszteni: Harrison Ford, Gene Hackman és Robin Williams együttes erővel is alig győzte országos szinten meghaladni az 50 ezer eladott jegyet, ami igen lehangoló mutató. Az ATOMCSAPDA, AZ ARANY MARKÁBAN és a SÖTÉTKAMRA nyilván nem hivatott az év topfilmjei közé kerülni, de az érdektelenség így is igen méretesnek mutatkozott. A hetet egyébként az ÜTKÖZÉSPONT nyerte, vagy inkább bukta legkevésbé. 21-én Jackie Chan és öltönye hadonászott jobbra-balra A SZMOKINGER-ben, azonban mostanra a hongkongi akciósztárt már szívesebben nézi a magyar a kisképernyőn, így a UIP kénytelen volt 70 ezer néző alá adni. Az utolsó héten némi fény gyulladt az alagút végén, s ez megint a franciáknak volt köszönhető. Jason Statham bárminemű beépített önmozgosítás nélkül aprította az ellent öltönyében, s tette mindezt olyan meggyőzően, hogy A SZÁLLÍTÓ végül 150 ezer néző fölé kúszott, egy kicsit meglovagolva a TAXI sikerét, és a Besson-Kamen írópáros második legnépszerűbb közös munkájává lépett elő AZ ÖTÖDIK ELEM árnyékában. A folytatás mellett sem száguldunk el, s a harmadik epizód futama 2009-es viszonylatokban számítva ugyancsak elégedettségre ad okot, noha messze a korábbiak alatt végez. A karácsonyi hangulat is kezdetét vette már egy hónappal az ünnepek előtt, amiről a TÉLAPU 2 - VESZÉLYBEN A KARÁCSONY gondoskodott. Az 1994-es, nálunk egy évvel később vetített sikerfilm folytatása nem kezdett sokkal rosszabbul ősénél, ám lefutásuk igen eltérő képet eredményezett: az új rész esetében 145 ezer nézőnél megtelt a puttony, ami az előzménynek kevesebb mint fél hónap alatt megvolt. A harmadik felvonás a magyar mozikat már elkerüli.


December 5-én az InterCom mentőövet dobott a süllyedő látogatottságnak; folytatódott ugyanis 12 év harmadik legnézettebb filmje. A HARRY POTTER ÉS A TITKOK KAMRÁJA egyetlen rejtélyt őrzött: lesz-e ismétlés? Az első hétvége adatai némi visszalépést hoztak A BÖLCSEK KÖVÉ-hez képest, de aggodalomra okot még nem szolgáltattak; nem így a továbbiak: a harmadik héten a fővárosban 60%-kal alacsonyabb nézőszámot regisztráltak, igaz, az új résznek ez a szentestés hetet jelentette, az elsőnek pedig az eggyel későbbit, az év legjövedelmezőbb időszakát. A film a magas mértékű elpártolástól függetlenül baziliszkuszi méreteket öltött, s még akkor is megnézték volna legalább félmillióan, ha az egész film párszaszóul szólt volna. A Titkok Kamrájába betekintők száma 675 ezerre rúgott, ami 34.7%-kal jelent kevesebb jelentkezőt az egy évvel korábbinál. A Potter power tovább fog csökkenni az elkövetkezendőkben, de ettől még minden alkalommal alaposan felrázza a mezőnyt; a 6. epizód éppen mostanában. Két hét múlva a Disney legnagyobb csődjét jelentette, ahogy tette azt nem sokkal korábban hazájában is. A KINCSES BOLYGÓ világegyetemre szólóan hasalt el az amerikai aszfalton, míg nálunk hasonlóan cudar adatokra ébredt a forgalmazó: az első hétvégén kevesebb mint ötezer fővárosi váltott jegyet a méltatlanul semmibe vett produkcióra, s bár némi szépítés mutatkozott a továbbiakban, a 88 ezer néző toronymagasan a leggyengébb eresztés a Disney-klasszikusok sorában - egészen A ROBINSON CSALÁD TITKA érkezéséig. A Musker-Clements rendezőpáros idén decemberben új esélyt kap. A forgalmazó InterComnak némi vigaszt nyújtott, hogy átvehették a UIP-Duna Filmtől a Bond-széria moziforgalmazási jogait is a home video mellé. A HALJ MEG MÁSKOR! megszilárdította a Bondba vetett bizalmat, messze a legnépszerűbb darabbá válva a régre visszanyúló széria történetében Észak-Amerikában, s errefelé is növelte ázsióját brosnanos elődeihez viszonyítva, noha 1989-ben több mint 370 ezer jegyet lyukasztott ki Walther PPK-jával JAMES BOND, A MAGÁNYOS ÜGYNÖK. A jubileumi, 20. kaland nálunk is ölre ment Harry Potterrel a heti listavezetésért a téliszünetben, s mire lecsendesedett az eddigi kétség kívül leghangosabb és legtudományos-fantasztikusabb bevetés, 265 ezren épültek be az MI6-be, majd vettek könnyes búcsút Pierce Brosnantől. Daniel Craig négy évvel később kedvező fogadtatásra lel, de sem akkor, sem két évvel később nem töri át a 200 ezres határt. Az év legvégén Reese Witherspoon kívánta bizonyítani, hogy ő MINDENÜTT NŐ, ami felől senkinek semmi kétsége nem is lehet, különösen annak a 124 ezer magyarnak, akik a nagyvásznon fürkészték bájos arcát - kellett is némi gyönyörködtető látvány, mert a csúf orkok és egyéb bestiák már a kapukat döngették ismét.

Az első féléves top 10 a következőképpen módosult, azaz

2002 legnézettebb filmjei Magyarországon

helyezés, film (országos nézőszám) forgalmazó

1. Star Wars II. rész: A klónok támadása (812 130) InterCom
2. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (805 085) InterCom
3. Harry Potter és a Titkok Kamrája (675 908) InterCom
4. Jégkorszak (585 124) InterCom
5. Valami Amerika (529 187) Budapest Film
6. Men in Black - Sötét zsaruk II (469 875) InterCom
7. Szörny Rt. (353 608) InterCom
8. Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés (314 392) FF Film & UIP
9. Pókember (294 936) InterCom
10. Hídember (294 427) Mokép

folytatása következik

a cikksorozat első része (1997/1)
a cikksorozat második része (1997/2)
a cikksorozat harmadik része (1998/1)
a cikksorozat negyedik része (1998/2)
a cikksorozat ötödik része (1999/1)
a cikksorozat hatodik része (1999/2)
a cikksorozat hetedik része (2000/1)
a cikksorozat nyolcadik része (2000/2)
a cikksorozat kilencedik része (2001/1)
a cikksorozat tizedik része (2001/2)
a cikksorozat tizenegyedik része (2002/1)

a UIP-Duna Film támogatásával

Címkék

box office bond harry potter magyarvalosag box office magazin box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr134537033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikice 2009.08.23. 08:48:23

...azért hiába első a Klónok támadása az évben, a betépett bolhaként ugráló Yodát akkor is agyoncsapnám. Pedig régen szerettem, főleg a füleit, meg ahogy az V. részben belerágott Luke fagyasztott virslijébe.

Ismeretlen_1068 2009.08.23. 09:02:33

meg ahogy R"-t püfölte a botjával. priceless. kevés CGI-figura van, akit lehet szeretni (év végén talán néhánnyal több lesz :) és yoda nem tartozott közéjük.

mikice 2009.08.23. 09:30:38

Nem tudom, hol láttam, de valaki egyszer egy zümmögő légy hangját keverte a röpködő Yoda alá - az is pont ilyen idegesítő. --- Mindemellett tök jó nosztalgiázni ezekről az évekről, köszönöm az összefoglalót!

Ismeretlen_82723 2009.08.23. 09:41:48

Lehet, hogy mégse Jar Jar Binks a legzavaróbb az új Star Wars-okban? ;)

Ismeretlen_1068 2009.08.23. 23:10:15

nem, jar jar kikezdhetetlen. he is the shit, ahogy seth rogen mondotta a FANBOYS-ban. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása