aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the savages (2007) Zalaba_Ferenc
2009. április 24. 15:30:48

Kategória: 10 komment

Azt már megszokhattuk, hogy a „Csajom csöcse pöcs alakú - avagy miért ciki a pöcs alakú csöcs" című egybites ökörségek simán helyet kapnak a hazai forgalmazók égisze alatt, ugyanakkor azon Mulder is elmerengene egy évadnyit, miért tűnik el az illetékesek Bermuda-háromszögében egy Oscaron is megfuttatott kiváló dráma, miért kap vászon helyett korongot, és miért bólint rá bárki is a magyar címre, amikor az „Apu vad napjai" fordítás a film kontextusában pontosan annyira kompetens, mint mondjuk a „Laska gombák identitása", vagy az „Aszfaltmókus"?

Tamara Jenkins ingoványos talajra merészkedik, amikor a kamaradarabok szegényes kelléktárával felvértezve, az apjuk elhelyezése apropóján összekényszerített testvérek szintjére szúrja le a kamerát, bepillantást engedve azok szürke, talán karikírozottan is hétköznapi életébe. Láttunk már hasonló, egyszerűségében megfogó zsánerkísérleteket csúnyán bedőlni (Buscemi - Interview), vagy saját magát is elunni (Ceylan ­- Three Monkeys), szóval nehéz az ügy, a komolyabb dobást most abszolváló író-rendező viszont egészen meglepő ügyességről tesz filmjével tanúbizonyságot. A kedves humorral fűszerezett dialógusok megkímélik a nézőt a faltól falig komolykodástól, ugyanakkor a lényeg sem veszik el - az szerencsére harsogás nélkül, nyugodt melankóliával fúrja be magát a lélekbe. A korrekt dramaturgia mellett képi világában sincs miért szégyenkeznie az anyagnak: amikor a színész és a történet van porondon, természetesen csak a háttérben szolgál, ellenben üresjáratban parádés (és meglepő!) többletet is képes szervírozni, mint amilyen az arizonai sivatagban felhúzott instant mintatelep - egy Marsra költöztetett nyugdíjas-kolónia allegóriája, mint a társadalom számára haszontalan öregek távoli lerakata.

Mind Philip Seymour Hoffman, mind Laura Linney kitűnően hozza az érzelmileg és karrierjében is egy helyben topogó, begubózott értelmiségit, aki kelletlenül ugyan, de legalább morálisan próbál megfelelni a társadalmi normának, amit a tehetetlen szülők elhelyezése jelent. A közös cél kikényszerítette együttlét természetesen konfliktusoktól terhes (ezek a legjobb részek), de szerencsére Jenkins ennek ábrázolásában is követi a filmen végighúzódó manírmentes, realisztikus színészvezetést, és egy-egy teátrális attrakciótól eltekintve inkább csendes, néhol kifejezetten csak a gesztikulációra hagyatkozó játékot követel aktoraitól. Az érzelmi amplitúdókat keskeny sávban tartó rendezés pedig eléri célját: a végeredmény egy végig kézben tartott és hangulatos alkotás, amely apu vad napjait nyomokban sem tartalmazza ugyan, de az életdarálta harmincasok azért kapnak általa egy kis gondolkodnivalót. Nem apuról.

Címkék

kritika film philip seymour hoffman 8csillagos gecco

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr134536563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimp 2009.04.24. 16:33:02

jó írás, szeretem ahogy írsz, de jó lenne, ha a kritikádban pár mondatban összefoglalnád a történetet, mert ez kevés: "az apjuk elhelyezése apropóján összekényszerített testvérek..." üdv

pimp 2009.04.24. 16:35:34

aeon: arra azért kíváncsi lennék, szted miért nézhetetlen a film (ha jól látom 1-est adtál rá kritikustömegen). szval szted nem érdemes megnéznem?:)

Ismeretlen_114132 2009.04.24. 16:48:34

"miért tűnik el az illetékesek Bermuda-háromszögében egy Oscaron is megfuttatott kiváló dráma, miért kap vászon helyett korongot" - örüljünk hogy eljut Magyarországra és nem netről töltik le!

efes · http://asanisimasa.blog.hu 2009.04.24. 17:31:05

Hoffman szerintem ma a legjobb formát futó férfi (és néha női:) színész. BIZTOS, hogy ez a filmje is, ha másért nem, hát miatta nézhető.

Ismeretlen_1068 2009.04.24. 17:48:43

nekem nem sikerült végig kínlódnom. biztosan rossz passzban voltam, ne vonjatok le ebből semmilyen következtetést.

n4nom4n · http://seygirfnuarb.deviantart.com/ 2009.04.24. 20:08:15

én bírom ezt a Philip Seymour Hoffman-t

Ismeretlen_76970 2009.04.24. 20:27:52

Efes, egyetértek, drámában biztos, de gyakorlatilag műfajfüggetlenül is kíváncsi lennék ki kit merne beküldeni ellene a ringbe, mondjuk az utóbbi öt év filmográfiája alapján. Lumet, Sorkin, Shanley - mindenben kiváló.

Real013GSF 2009.04.24. 20:36:22

Ha a legjobb színészekről kérdeznek, Hoffmant valahogy mindig kifelejtem,de most hogy így mondjátok, nem sok ember küldenék be ellene a ringbe.. A filmet kicsit régen láttam, de bejött nagyon.

Ismeretlen_29159 2009.04.25. 12:26:22

PSH miatt must see, de tőle függetlenük is jó film, legalábbis ha komálja az ember a stílusát.

kbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.04.26. 16:11:14

Szerintem is csaknem nézhetetlen a film: http://kovacsbalint.blog.hu/2008/09/12/oreg_koromra

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása