aeon flux

ready for the action now, danger boy?

pirate bay: lekváros bukta Zalaba_Ferenc
2009. április 17. 13:29:48

Kategória: 57 komment

Kedvenc hírportálom, az index teljesen tárgyilagos hangnemben írt a torrentezős világot csöppet sem megrázó ítéletről: a Pirate Bay 4 alapítóját 1-1 év szabadságvesztésre, valamint fejenként kb. 3m dolláros pénzbüntetésre télték Stockholmban.

A (költői) kérdés csupán az: változik-e valami? A Pirate Bay természetesen jelenleg is vígan pörög.

Címkék

offtopic kalozkodas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584536542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jules152 · http://www.kutyushop.hu 2009.04.17. 13:43:49

másodfokon úgyis megnyerik

y 2009.04.17. 13:49:11

És ha a Piratebay a másodfokú ítélet után (kb. 1 év) bezár, még mindig marad az Isohunt, a Mininova, és a többiek, arról nem is beszélve, hogy ha az SSL alapú (titkosított) torrentezés beindul, akkor aztán kalap-kabát, márpedig a forgalomfigyelés nagyon ebbe az irányba tereli az eseményeket. Ajánlom a zeneiparnak Julius Evola gondolatait a "tigrislovaglás"-ról, szíves felhasználásra.

Ismeretlen_62806 2009.04.17. 13:55:25

vicc, amit a kiadók csinálnak. önégetéssel egybekötött szélmalomharc, nem csak szociális, (jön a helyére három másik) de jogi (king kong védelem :)) szempontból is. tessék alkalmazkodni, és kihasználni az internetet. egyeseknek már sikerült: http://blog.wired.com/underwire/2009/04/trent-reznor-wa.html

Ismeretlen_37621 2009.04.17. 14:13:57

vettem egy tpb pólót, még pushupot is fogok alá hordani :) ha fizetniük kell, szerintem donationből meg lesz pár nap alatt. a mostani ügy csak felhozza a felszínre a témát, márpedig az ilyen korrupt dolgoknak nem tesz jót a fény. a helyzet intenzitása pedig felébreszti az alvó oroszlánokat... valójában hosszútávon sokat segíthet az ügynek ez a kis billenés.

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 14:41:46

teodora: és számodra egészen pontosan mit takar ez az "ügy"?

Ismeretlen_112472 2009.04.17. 14:50:33

Én bevallom őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen mértékű büntetést fognak kiszabni. (Ahogy a nyilatkozatokat olvastam, maguk az érintettek sem.) Valószínűleg a jogi csatározás el fog tartani még egy ideig. Hogy mi lesz a vége a dolognak, illetve milyen hatásokkal fog járni? Nem is tudom... Lehet hogy eztán mindenütt visszafogják magukat a torrent oldalak, meg persze az is, hogy elszaporodik a számuk, és az "elhivatottságuk".

Ismeretlen_37621 2009.04.17. 15:03:08

ae: sokmindent, ami többet ér, mint egy piti vitatkozás. :)

Ismeretlen_114132 2009.04.17. 15:06:38

"Az ítéletet már közvetlenül kihirdetése után kritizálók felhívják a figyelmet egyrészt az Európai Unió többször is kifejtett állásfoglalására, mely radikális megoldások helyett egyeztetéseket és új szabályozások bevezetését javasolja a szerzői jog és az internetes gyakorlat kapcsán, s arra is figyelmeztetnek, hogy a svéd a világ egyik legmagasabb szinten internetező társadalma, s mivel épp itt nagyon magas az „illegális" letöltés, a torrentezés aránya, ezért nem árt elgondolkodni azon, hogy egy olyan tendenciával állunk szemben, melyre a régi törvények és üzleti modellek, illetve az ezekre alapuló szigorítások nem képesek releváns választ adni." (forrás: http://itcafe.hu/hir/pirate_bay_itelet_borton.html) Amúgy meg amig olyan filmek megnézéshez mint a Let the right one in nem létezik más megoldás (a Titanicot most ne hozzuk ide), addig kénytelen vagyok az egyetlen módon megoldani. A Once sikere (és az hogy megjelent itthon) vajon mennyire köszönhető az internetnek és a torrentnek?

Jules152 · http://www.kutyushop.hu 2009.04.17. 15:21:59

http://homar.blog.hu/2009/04/17/breking_betiltjak_az_internetet

Süti 2009.04.17. 15:58:01

csalódnom kellett a svéd "igazságszolgáltatásban" a svédek sok-sok dologban az élen járnak, sokkal modernebb gondolkodásuak mint az európai átlag, de úgy látszik ebben ők sem kivételek. igazából nincs nagy jelentősége ennek az ítéletnek, mert tényleg rengeteg torrent oldal van a pirate bayen kívül. engem inkább az zavar, hogy a kiadók nem látják a fától az erdőt, és erre az erőlködésre rengeteg idő és pénz megy el, ahelyett, hogy a megoldáson dolgoznának.

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 16:22:39

teodora: a piti vitát máshol kell keresned, egyébként tényleg érdekel.

Ismeretlen_87470 2009.04.17. 16:30:29

Természetesen nem változik semmi, hiszen nem azokat ítélik el, akik jogot sértenek, akik készítik és megosztják a fájlokat. Ők továbbra is nyugodtan ügyködhetnek tovább. Majd elterjed a decentralizált keresés és a titkosítás, és akkor hajkurászhatnak több millió felhasználót. No chance. Nem akarom sem védeni, sem elítélni a Pirate Bay alapítóit, az oldal semmit több, mint egy shortcut az internet két, amúgy is elérhető pontja között. Olyan pontok között, ahol amúgy is sokan közlekednek. Ők szimbolizálják a medret, amit az internet és annak sok millió felhasználójának feltartóztathatatlan, öntörvényű folyama váj ki magának. Nincs értelme gátat építeni, a forrás attól nem fog megszűnni. A múltkor volt egy olyan megjegyzés (talán Xpress részéről), miszerint aki szolgáltatást vesz igénybe (megnéz egy filmet) az fizessen érte. Ez teljesen jogos is, de ha én letöltök egy filmet, akkor nem veszem igénybe a DVD/BD gyár, authoring szolgáltatását, a magyar forgalmazó, fordító, szinkronstúdió szolgáltatását, a terjesztő, a kiskereskedő szolgáltatását, a jegyszedő, a mozigépész, a büfés szolgáltatását, sem a kábelszolgáltató, tévécsatorna szolgáltatását. Kizárólag a film alkotóinak szolgátatását "lopom", a többire nincs szükségem, nem érzem úgy, hogy feltétlenül fizetnem kellene érte, és a letöltéssel károsítanám ezeket a szolgáltatókat. Forgalmazóként örülök, ha a csomagolással, a magyar változat elkészítésével, az extrákkal és a terjesztéssel olyan szolgáltatást tudok nyújtani, amiért lesznek akik fizetnek, akiknek most még a DVD jelenti az egyszerű és kényelmes megoldást. A kiadók számára egyetlen utat látok: a korlátozás nélküli, egyszerű, gyors és olcsó fizetős letöltést.

a 2009.04.17. 16:46:30

És minél tovább húzzák a problémával való szembenézést, annál nehezebb lesz visszacsalogatni az "ingyen bármit letöltök" mentalitású embereket a "hajlandó vagyok egy keveset fizetni érte" gondolkodásúak közé.

Ismeretlen_114132 2009.04.17. 17:05:17

"A kiadók számára egyetlen utat látok: a korlátozás nélküli, egyszerű, gyors és olcsó fizetős letöltést." Támogatom! Én is hajlandó lennék fizetni az internetről legálisan letölthető, legalább DVD-minőségű filmekért. Persze DVD-ket továbbra is vennék, de ami nem kapható itthon, vagy szar minőségű, azt inkább a stúdiótól tölteném.

porter 2009.04.17. 17:38:51

"Amúgy meg amig olyan filmek megnézéshez mint a Let the right one in nem létezik más megoldás" van rá más megoldás, de ez a legkényelmesebb.. ez az internetes letöltés egyelőre nekem azért nem szimpi, mert itthon nagyon géphez kötött. majd ha a tévé be lesz beleépítve..vagy megint fizessek plusz tízezreket egy setupbox(vagymi)-ért? és akkor van még mellé számítógépem, meg ps3-am és akkor mindegyiket 5%-ban kihasználtam. hurrá. addig veszem, kézbe fogom , mutogathatom, csodálhatom, polcra helyezhetem, meg söralátét is lehet :)

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 18:04:59

atom: szerintem nem is olyan vészes ez a büntetés. valszeg azt az egy évet le sem kell ülni, vagy mire letudják a fellebezést, addigra lehet, hogy előzetesben meglesz a büntetés. a bírságot pedigki lehet fizetni abból a pénzből, amit a reklámokból összeszedtek. ha nem, akkor összedobják nekik. könnyet nem fogok hullatni értük, de azt sem hiszem, hogy bármi is változik.

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 18:12:15

pizsama: a LET THE RIGHT ONE IN előreláthatólag nyáron moziba kerül. egyébként megrendelheted külföldről dvd-n és bd-n. mindháromért fizetni kell? oops... valahol olvastam egy érdekes fejtegetést ezzel az internetes word-of-mouth-szal kapcsolatban, ami szerint a kultuszfilmek már nem léteznek többé. most már maga a stúdió vagy a forgalmazó terjeszti azt egy adott címről, hogy ez ilyen meg olyan kultikus darab, s mivel az emberek mindent elhisznek, amit elég hangosan mondanak nekik, ezért ezeket a kijelentéseket szorgalmasan adaptálják. így lehet kultfilm a THE NINES szerű mocskokból. :) persze, vannak értékes kivételek, de azok a klasszikus értelemben vett kultuszfilmek, melyeket te magad fedeztél fel vagy egy barátod nyomott a kezedbe, hogy hű meg há, no, azok megszűntek létezni. számomra anno ilyen volt a THE USUAL SUSPECTS. anno főiskolásként mindent megnéztem moziban, szóval ezt is, s úgy jöttem ki óla, mint akit teljesen fejbe kólintottak. másnap háromszor annyian ültünk az előadáson, megint másnap még háromszor annyian. úgy tűnik, nem csak én mondtam el mindenkinek, hogy gyertek, nézzétek meg. :)

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 18:14:01

süti: szerintem dolgoznak a megoldáson, csak addig akarják húzni annak bevezetését, ameddig lehet. hisz még a BD-ről is le kell húzni néhány bőrt. :)

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 18:17:39

"A múltkor volt egy olyan megjegyzés (talán Xpress részéről), miszerint aki szolgáltatást vesz igénybe (megnéz egy filmet) az fizessen érte. Ez teljesen jogos is, de ha én letöltök egy filmet, akkor nem veszem igénybe a DVD/BD gyár, authoring szolgáltatását, a magyar forgalmazó, fordító, szinkronstúdió szolgáltatását, a terjesztő, a kiskereskedő szolgáltatását, a jegyszedő, a mozigépész, a büfés szolgáltatását, sem a kábelszolgáltató, tévécsatorna szolgáltatását. Kizárólag a film alkotóinak szolgátatását "lopom", a többire nincs szükségem, nem érzem úgy, hogy feltétlenül fizetnem kellene érte, és a letöltéssel károsítanám ezeket a szolgáltatókat." szerintem károsítod őket. hisz ezek a szolgáltatók azért fizetnek díjat a forgalmazónak, az államnak, a különböző érdekvédelmi szervezeteknek, azért fizetnek rezsit, azért bérelnek ingatlanokat, azért tartanak alkalmazottakat, stb. mert egy olyan szolgáltatást nyújtanak, melyeknek adott területen ők a törvényes képviselői.

Ismeretlen_37621 2009.04.17. 18:18:57

korrupt politika, maffiaszerű lobbi, előbbiek által folyamatosan nyírbált szabadságjogok, privacy, állati szintre süllyedt birkaéletűekből felállított kamu demokrácia, rettegés és chips, közelgő 1984, cenzúrázott net, acta.. (read wikileaks és torrentfreak).. a végén úgyis az igazság győzedelmeskedik, csak a kérdés, hogy szép eszmék vagy a méltó bűntetés formájában. de most nincs kedvem kifejteni, mert várnak a cylonok.

Ismeretlen_1068 2009.04.17. 18:23:11

egyébként én is támogatom a legális letöltést - zenében már régóta élek vele -, de én nem ragaszkodom ahhoz, hogy a mozibemutatóval azonos időben elérhetővé váljanak a filmek, hisz nem akarom, hogy ez a fajta szórakozási mód bedőljön (mindent azért nem lehet 3D-ben, 12.1-es hanggal eladni :), viszont a mozis és online bemutató közötti időt leszűkteném 2-3 hónapra. sajnos még a stúdiófilmek esetében sem lehet garantálni a világpremiert, hisz számos olyan film van, ami adott területen működhet, máshol nem, s egy film életét csak a legritkábban lehet előre látni.

Ismeretlen_87470 2009.04.17. 18:38:39

ae: "olyan szolgáltatást nyújtanak, melyeknek adott területen ők a törvényes képviselői." Az önmagában NEM szolgáltatás, hogy valakit képviselnek. Miért fizessem én az irodájuk bérleti díját meg az alkalmazottaikat, ha nekem egyikből sem származik hasznom? Adózzak azért, hogy ezt az elavult rendszert fenntartsák? De ebben a gondolatmenetben már durván szétcsúszik az üzlezi érdek és a törvényesség, mert a hazai forgalmazó szempontjából egy külföldi rendelés ugyanakkora kárt okoz, mint egy letöltés, pedig ez legális. Vagy nagyobbat, mert a letöltésből még lehet vásárlás is.

Ismeretlen_83328 2009.04.17. 18:44:58

aeon_flux #16: "egyébként megrendelheted külföldről dvd-n és bd-n. mindháromért fizetni kell? oops..." na nem olyan egszerű az. félretéve baromi hosszú várakozást, úgy alapvetően a DVD még a szállítási díjjal is tökre megérné, mert annyira jók a kinti árak (saját példám UK és US amazon), DE engem pl US amazon mostanra letiltott (tehát nem rendelhetek), mivel sok probléma volt a csomagjaimmal. ez a "probléma" nem más mint a mi drága jó postánk, ami szemtelenül lenyúl mindent, amit csak értékesnek gondol. emlékeim szerint kb 3-4szer rendeltem US amazonról DVD-t, ebből a legelső nem érkezett meg bőven a beígért határidőn belül, így szóltam amazonnak, monsták, h semmi baj, visszafizették a pénzt, majd végül (kb 2 hét késéssel mégis megérkezett) és akkor szóltam megint, meg is köszönték, le is vonták újra a pénzt. a következő 3 rendelésből az egyiknek lába kelt, megint szóltam, megint visszafizették, majd kb rá egy hónapra írtak, hogy többet nem rendelhetek... úgy, hogy láthatták, hogy a jószándék megvan bennem, mert elsőnél amikor mégis megjött rögtön szóltam, de gondolom azóta annyi "bajos" csomag miatt kellett visszafizetni elveszett termék árát kishazánk polgárainak, hogy nekem inkább búcsút vettek, amikor másodszorra is "problémás voltam". szóval külföldről venni sem olyan egszerű

p 2009.04.17. 19:16:38

Hungromit: ne magánszemély, hanem valami cég (munkahelyed)nevére kérd a postázást, akkor hivatalos küldeményként kezelik, és nem merik megkockáztatni a lenyúlást. Nálam beválik.

Ismeretlen_87470 2009.04.17. 19:18:21

ae: Például a korai legális letöltéssel remekül fel lehetne mérni, hogy egy adott területen egy film mennyire működhet, megéri-e leszinkronizálni, bemutatni moziban, kiadni DVD-n vagy BD-n. A legális letöltéshez ugyanis nem nagyon kellene befektetni, legfeljebb egy feliratot kellene készíteni hozzá. Jogdíjat persze kell fizetni, ehhez megfelelő hozzáállás és szerződés kellene a felek részéről, és ebben az irányban várnám én a stúdiók részéről az elmozdulást. Jó dolog a BD, de lényegét tekintve nem több egy felpimpolt DVD-nél, a koncepció változatlan, csodát én már nem várnék tőle.

Ismeretlen_37621 2009.04.17. 19:35:28

a világpremiert is le lehetne azért 1-2 hónapra szűkíteni, nem? sokszor az a bajom, hogy amiről hallok film, reklám, mire bejön, elfelejtem, ami épp megy, totál ismeretlenek, csak arról van infóm, ami R5 vagy USA mozi, az egészből vhogy a végén az lesz, hogy konstans nincs semmi, amit akár megnézni, akár leszedni érdemes volna. a késedelemmel pedig kijönnek a kritikák, imdb, egy 3-4 pontos szarra pedig csak tévedésből ül be vki. igaz, nem jó ilyet tévedni :), de ha már beleölték a pénzt, akkor adják meg maguknak az esélyt rá, hogy első két nap beszopassanak egy pár embert. a másik, hogy szerintem a mozit nem a letöltés, hanem a technika fejlődése öli meg, régen sokan azért mentek oda, mert más egyátalán nem volt. aztán egy ideig olyasmi volt, hogy mozi után amolyan trófeaként emlékbe vagy második nézésre volt a dvd vásárlás, de ma már nem arra kell, hanem arra, hogy otthon ülhessek! a net is arra kell, nem a mozijegy tart vissza, hanem a nyűg. Legális, promt streaming kéne. Nekem pl az a fontos, hogy ha olvasok vagy hallok vmiről, akkor azt itt és most meg akarom nézni úgy, hogy max a hűtőig megyek ki kóláért. Mert a mai emberek attention spanje fél perc, aki/ami késik, lemarad. Minek húznak fel, ha nincs? holnapra el fogom felejteni.

Ismeretlen_114132 2009.04.17. 19:59:24

ae: és másfél év után csillogó szemmel menjek rá a moziba? De DVD-n azért be fogom szerezni, és máris nem CSAK a filmért fizettem, oops...

Ismeretlen_83328 2009.04.17. 20:10:13

p: ez nem is rossz ötlet. ki fogom próbálni, kösz a tippet!

kaamir · http://www.kikotoonline.hu 2009.04.17. 20:20:41

Én inkább azt nem értem, h ezek a kiadók/forgalmazók mért nem álltak már 5 éve a torrent mögé. Kijön a film, fut 2-3 hétig moziban, utána meg a létező összes formátumban felnyomni a PB-re, Isohuntra, Mininovára, mindenhova. A film elejébe egy reklám, meg utána egy, jó pénzért értékesítve. Vagy miért nincs a sony-nak, fox-nak stb-nek saját torrent oldala? Milliós látogatottság, reklámbevételek, filmes kacatok értékesítése az oldalon. Vagy csak divx-ben teljesen ingyenessé tenni a letöltést, a hd-ért, dvd-ért valamennyi összeget elkérni. A sony-t amúgy sem értem; milliós bevétele van az avis dvd-lejátszókból, mp3-as hifikből, lejátszókból. Közben gyakorlatilag küzd ezek ellen a formátumok ellen. Ez milyen már?! Ne töltsd le, de ha mégis, akkor a mi kütyünkön nézzed. pff... De nem, ehelyett tűzzel-vassal harcolnak a torrent ellen, mert ez lopás, meg bűncselekmény, meg anyámkínja. Miközben 9 milliárdos forgalma volt Hollywood-nak tavaly. (csak mozibevételekből, a dvd-eladások nincsenek benne). Nem tudom miért hiszik, h azok akik fizettek a mozijegyért, azok mások, mint akik letöltik. A két réteg között nagyon is nagy az átfedés. Amit nem tudok megnézni moziban, azt letöltöm. Ha most ezekkel a perekkel tízmilliókat kiáltanak ki bűnözőnek, az bizony a mozijegy-eladásokon is meg fog látszani - nem pozitív irányban.

Ismeretlen_59128 2009.04.17. 20:35:03

a magyarok is akcióban: http://index.hu/tech/jog/2009/04/17/szokesben_van_a_magyar_warezkiraly/ "meg lesz itt mindenki bASVA !" :)))

Ismeretlen_87470 2009.04.17. 20:52:48

Az ilyeneket nem is baj, ha elkapják.

Ismeretlen_59128 2009.04.17. 21:01:41

szerintem is, sőt!

Ismeretlen_37621 2009.04.17. 21:11:03

"Christian Engström, vice-chairman of the Swedish Pirate Party said in a comment that the verdict is their ticket into the European Parliament." :) elmúlt órákban +3000-en léptek a pártba. engem főleg ez érdekel, hogy maffialobbisták ne nyúlkáljanak az államgépezetbe. az üzlet meg menjen csak nekik úgy, ahogy viszik..

pimp 2009.04.18. 00:17:12

vicces, ahogy mindenki buzgón érvel, hogy miért tölt le filmeket ("de sokat kell rá várni" v hogy "nem lehet beszerezni máshogy", "a rendszer a rossz", stb.)Ne lopj! ilyen kurva egyszerű. a többi csak mentegetőzés. én pl lopok. töltöm le a filmeket. de legalább nem gyártok mellé ideológiát, hogy megnyugtassam a lelkem. ha filmet töltötök le, loptok. leszarom. csak kérlek benneteket, h ne próbáljátok meggyőzni a világot arról, hogy miért van igazatok.

Ismeretlen_87470 2009.04.18. 01:57:48

pimp: Nem, nem ilyen kurva egyszerű.

Ismeretlen_104405 2009.04.18. 02:18:48

Pimp: tetszik az álláspontod. Lényegre törő, és mentes minden felesleges blablától. Unod már azokat a netszerte fellelhető eszmefuttatásokat, melyek lassan oda lyukadnak ki, hogy a jó utcasarki édesanyjukat az alkotóknak, amiért van pofájuk pénzt kérni a művükért? :-) De ha már eljutottunk az alapokig, akkor ne álljunk meg a fogalmi zűrzavar kapujában. A letöltés legfeljebb a köznapi szóhasználatban lehet lopás. Annak ugyanis fogalmi eleme, hogy egy birtokba vehető dologra tegyük rá a mohó mancsunkat. Mi marad helyette? Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, Btk. 329/A.§ Jogkövetkezmények terén nincs túl nagy különbség, mindkettőért tetemes mennyiségű sittet és pénzbüntetést kaphat az ember. Felesleges szőrszálhasogatás? Egy fenét. Új technológia, új problémák, új bűncselekmények. Bűnüldözési, jogalkotási szempontból se lehet a két cselekményt egymással összemosva kezelni, hiába könnyebb egyébként a jogvédőknek a szomszéd Pistikét azzal nevelni, hogy "a kalózkodás is lopás, érted, fiam, LO-PÁS, mint amikor elszedted Mariska HSM-es tolltartóját". (Másrészt ha terminológiát váltana a nép, talán idővel nem kellene minden egyes warezes hírnél huszonöt júzertől végigolvasni az "A lopás az, amikor elemelek egy autót, ha töltök, az eredeti a helyén marad, tehát az ASVA bekaphattya." című spanyolviasz-esszét.:-)) A hírhez: magam se tudom, hogy viszonyuljak hozzá. A rettenthetetlen szabadságharcossá nemesülésük visszatetsző, viszont azok után, hogy a sorozataim, zenéim kilencven százalékát tőlük szedtem (és a PB a kedvenc torrent-oldalam), a plafon a fejemre szakadna, ha rázendítenék a "megérdemelték a mocskos kalózok" szólamra.

Ismeretlen_1068 2009.04.18. 08:11:21

derceto: rendben van, a rendszer elavult, ezt nem fírtatom, de azt mégsem tartom elfogadhatónak, hogy a törvényt körbejárva, azt kiröhögve, büszkén leköpve keresik az emberek az alternatívát, mikor van más út is. most kiadóként kérdezlek: vettetek a filmjeitekhez VOD-jogot is? a mieink közül sokhoz alapból jár; sok tulajdonos a DVD-t és VOD-ot nem különíti el egymástól: ezeket a filmeket le is töltheted a filmklikk.hu-ról. ti tettetek lépéseket az ügyben, hogy a filmjeitek ilyen formában is elérhetők legyenek?

Ismeretlen_37621 2009.04.18. 08:52:25

Aribeth: ha már paragrafust idézgetsz, olvasd el a SZJT.-t.. (a letöltés legális). A másik, hogy az ideológia néha a gondolkozás jele. Egy darabig még lesz ilyesmi a világban, de nem kell aggódni, sztem nem sokáig...

zenit 2009.04.18. 09:00:16

"Noha a per szimbolikus, lássunk át a szereplők álarcain. Ez már bizony a materiális világ harca a digitális jövővel szemben..." A torrentezés pedig igen is hogy arra tanítja meg az emberiséget, hogy megosztani nagyszerű dolog. Mi ez, ha nem a felsőbbrendű jó? :P

Ismeretlen_104405 2009.04.18. 09:57:02

Teodora: ismerem az Szjt-t, de sehol se találom benne a sokat hivatkozott "letölteni szabad, feltölteni tilos" című népi mondát. Igen, a szabad felhasználás eseteinél leszögezi a törvény, hogy "természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja" (35.§ (1)), de szerény véleményem szerint ez ebben a formában kutyafüle. Jogértelmezés kérdése. Másrészt nem vonatkozik minden egyes műre, lásd szoftverek. Ez közismert a netes körökben? Nem igazán. Végül itt van az adathordozókra kivetett jogdíj kérdése. Előszeretettel hangoztatjuk, hogy "ha egyszer leperkáltuk a jogdíjat, akkor tölthetünk", viszont olvastam már olyan bírósági eljárásról, amelyben az ezzel érvelő sráctól csípőből azt kérdezték, hogy ez mind szép és jó, de hol a számla, amivel bizonyítja, hogy kifizette azokat a DVD-ket? Visszatérve a Btk-hoz, a már hivatkozott paragrafus második bekezdése még szűkebbre vonja a lehetőségeket, mivel büntetendőnek nyilvánítja azt, ha valaki a magáncélú másolásra tekintettel nem fizeti meg a jogdíjakat. Kössssssz. Mielőtt ASVA-alkalmazottnak néznétek: nekem is érdekem a letöltés, és amíg nem üldözik tűzzel-vassal, addig leszedek a netről mindent, amit nem szégyellek. Ám a jogi szabályozás (és jogalkalmazás) kiismerhetetlenségétől és a szájhagyomány útján terjedő kifacsart "szerzői jogtól" falnak megyek.

Ismeretlen_37621 2009.04.18. 10:48:31

Aribeth, a jogértelmezést jogászoktól hallottam, beleértve pl. az Artisjust is, fent van a honlapjukon egy faq-ban. Mondjuk mindegy, mert a kiadómaffia úgyis át fogja iratni, simán a zsebükben van a politika meg a birka nép. A TPB is azt szopta be részben, hogy április elején változtatták meg a svéd törvényeket. Az milyen vicces viszont, hogy a Radiohead tanúskodni fog a riaa ellen. :)

Ismeretlen_37621 2009.04.18. 10:57:56

egyébként még ha halálos vétek is lenne a letöltés, a TPB semmivel sem nyújt több segítséget az illegális tartalom megtalálásához, mint a google.. sőt, utóbbi a legkönyebb, legdirektebb forrás, előadó+lemezcím+rar, voila. csak utánuk nem megy senki, mert őrültség, meg hatalmas cég is, vagy ha mégis, akkor majd a youtube után szűrni/cenzúrázni fogják a keresést is, bye-bye internet. a következő lépés meg a gondolatbűn :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.04.18. 11:04:05

Csak érdekesség: http://subvito.eu/content/view/100/1/

Ismeretlen_87470 2009.04.18. 12:10:26

ae: A stúdiók a szerzői jogokra hivatkozva meghúztak bizonyos határokat még az internet előtti korszakban, amiknek ma lehet, hogy egyáltalán nem ott kellene lenniük ahol vannak, mert a tömegek (nem csak a gonosz kalózok, pénzéhes tolvajok) már ezt a határt tiporják elfelé, egyre nagyobb számban. Nincs az a törvény, szervezet vagy hatóság ami ezt megállíthatná. Vannak, lennének alternatívák. Én próbálom kitalálni, hogy hová kerüljenek ezek a határok, te meg csak mozgatsz mindenkit az egyik vagy a másik oldalra. Nem próbálok ideológiát gyártani arra, hogy miért lenne az illegális letöltés elfogadható, mert nem az. De ettől még tény, hogy van, lesz, és tény, hogy a hatását szinte lehetetlen számszerűen meghatározni. Ami a filmjeinket illeti, konkrétumokról természetesen nem itt fogok diskurálni, nekem vannak elvi aggályaim bizonyos DRM implementációkkal szemben, az infrastruktúra és a minőség is megkérdőjelezhető, szóval erről a dologról még magamat is győzködnöm kell. Én például csak veszteségmentesen tömörített digitális zenéért vagyok hajlandó fizetni, ezért veszek még mindig CD-ket. De ha már felvinném a filmjeinket a netre, akkor szívesen látnám XBOX Live-on, PSStore-on, iTunes-on, ha egyátalán működnének Magyarországon.

Ismeretlen_114132 2009.04.18. 13:27:05

Érdemes meghallgatni azt, amit a belinkelt videón az ELTE-s ürge mondott: "Olyan filmekhez lehet hozzáférni, amikhez egyébként nem lehet hozzáférni...Ez egy óriási lehetőség" :)

Ismeretlen_1068 2009.04.18. 14:23:44

derceto: ezek beindulása csak idő kérdése. ellenben svédországban, dél-koreában elérhetők, mégis tömeges a letöltés. nem vagyok meggyőződve arról, hogy bármit is segítene az olcsó, gyors, minőségi letöltési rendszer. az internet, ami mindenki számára elérhetővé tett mindent, sokkal nagyobb veszélyt, ugyanakkor kísértést jelent, mint bármilyen eddigi legális vagy illegális tényező. nem tudom, mi lesz ebből, de hamarosan kiderül. :)

Ismeretlen_87470 2009.04.19. 05:06:24

ae: Na jó, leírom tizedszerre is, hátha: az illegális letöltés nem fog eltűnni, talán csökkenni sem, hanem itt marad velünk amíg csak lesz internet. Ezen a kényelmes, olcsó legális letöltés sem nagyon változtatna, nem is mertem volna ilyet állítani. Viszont bevételt tudna termelni. Nem vagyok egy közgazdász zseni, de pénzt keresni jobb, mint feleslegesen költeni, pl. jogvédő (muhaha) szervezetekre, meg másolásvédelemre.

Ismeretlen_1068 2009.04.19. 09:47:49

a gyúnyos hangnemet ha kérhetném, mellőzd. ugyanakkor a számításból kihagysz egy "apró" tényezőt, azaz hogy a legális, kényelmes, olcsó, stb. letöltés mennyi bevételt vesz el a "hagyományos" (mozi, dvd, bd) bevételi forrásoktól. van egy olyan érzésem, hogy többet, mint amennyit termelne.

o 2009.04.19. 15:24:42

Senki nem tudja, mennyi veszteséget okoz az illegális letöltés, hiszen aki letölt, az attól még megveheti (megveszi) a DVD-t, BD-t, és akit megfosztanak a letöltéstől, nem biztos, hogy rögtön rohan a moziba, erről már ezerszer szó esett. Maradjunk abban, hogy a "hagyományos" mozi nemigen fog megszűnni, mert a közösségi élmény otthon nem reprodukálható - ez talán pszichológiailag megmagyarázza, hogy a mozi, amelynek már régóta terjesztik a halálhírét, épp évtizedes bevételi rekordokat döntöget. A filmes iparra rárakódott egyéb szolgáltatási ágak, amikről Derceto beszélt, a művész és a befogadó között a technika adott szintjének megfelelően alakulnak ki, és ha többé nincs szükség rájuk, szépen megszűnnek, vagy átalakulnak. Siratni a rengeteg jogtulajdonost és terjesztési / kölcsönzési infrastruktúrájukat az internet korában olyan, mint tüntetni a szikvizes- vagy a jegesember munkájának megszűnése ellen, miközben már minden családba bekerült a hűtő és a szódapatron. Világos, hogy milliók kénytelenek majd más munkát keresni, de a szabadpiac alapvetően ilyen, és ha a technika túlmegy rajtuk, akkor csak nagyon rövid ideig lehet "géprombolókként" jogászkodó tézisek mögé bújva késleltetni az elkerülhetetlent.

Ismeretlen_87470 2009.04.19. 15:39:09

ae: A DVD és BD a gyűjtők játékszere lesz, a mozi pedig a 3D és a szocializálódás helyszíne. Ezek a "hagyományos" bevételi források erősen vissza fognak esni, ez természetes, én ezzel semmi problémát nem látok, így változik a piac az igényeknek megfelelően. Nem a DVD-t és a mozit kell megmenteni, hanem a filmeket, és azokat kell támogatni akik készítik a filmeket. Lehet, hogy a legális letöltés keveseb bevételt termel, de a járulékos költségek is nagyságrendekkel kisebbek (nincs gyártási szállítási, raktározási költség, terjesztői, kiskereskedői árrés, stb). A mondat eleji "lehet" szót kihangsúlyoznám, mert ha elterjedne egy ilyen rendszer amit milliók tudnának használni olcsón és kényelmesen, egy torrent-szerű infrastruktúrával megtámogatva (gyakorlatilag nulla az üzemeltetési költség), az brutális bevételt tudna termelni.

Ismeretlen_1068 2009.04.19. 21:46:02

rendben, meglátjuk.

Ismeretlen_59128 2009.04.20. 20:31:31

AEF! ezt olvastad? http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/20/mentsuk_meg_egyutt_hollywoodot_/?rnd=5917 szerinted mennyit ér egy film? :))) szerintem 1000 , max 2000. :P

orion 2009.04.21. 04:30:52

Milyen érdekes, az átlag 600 ft. Ha ezt felszorzod a jövedelmek közti különbséggel, kb. meg is kapod az amerikai átlagárat. Ami annyit tesz, hogy a DVD pont jól van kitalálva (a magyaroknak is annyit ér, mint az amerikaiaknak, akikre szabták), csak épp nekünk egy kicsit drágábban adják (többet kell érte dolgozni).

Ismeretlen_87470 2009.04.21. 14:55:31

A CeBIT-en mutattak be tévékre ill. önálló lejátszókra készített flash lejátszót, ami szintén jó alapja lehet egy jó minőségű streamelős rendszernek. Ha mozifilmeket most még nem is, élő/animált sorozatokat remekül lehetne nézni. YouTube, Hulu már most is működne.

Ismeretlen_37621 2009.04.23. 09:07:44

kiderült ma a bíráról, hogy tagja a copyright lobbicégeknek, a vád pedig munkatársa és haverja, ciki. de hát ezek a fejlett, nyugati demokráciák már csak ilyenek... egy kis fotosoppot rá, és lehet mosolyogni.

Ismeretlen_1068 2009.04.23. 15:45:32

hú, a korrupt bírák összeálltak az internetkalózok ellen, ez aztán a szentségtörés! :)

Ismeretlen_37621 2009.04.23. 15:54:19

no comment..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása