aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: bottle shock (2008) Zalaba_Ferenc
2009. április 07. 22:20:55

Kategória: 7 komment

Azt manapság már minden valamit is magára adó borsznob tudja, hogy az amerikai produktum nem ciki, mi több a Napa Valley, mint brand, már jó ideje odahúzta székét a legexkluzívabb pókerasztalhoz, ahol közvetlenül Bordeaux, Burgundia és a toszkán dombok társaságában szivarozgathat. De nem volt ez mindig így. A francia borhegemóniát megtörő, 1976-os „Judgment of Paris" eredetileg egy gall ítészek által a status quo-t újra kinyilatkozató happeningnek indult, amolyan éves-rendes arisztokratikus erőfitogtatásnak, de helyette pofára esés lett, miután a vakteszt mind chardonnay, mind kabszav fronton kaliforniai bort hozott ki győztesnek. Bortörténelmi monumentum, mondhatnók. Hordó-obeliszk. Parasztosan Bottle Shock.

Rutinos néző már egy ideje nem dobálja magát a posztereken „igaz történet" feliratot látván, az viszont még így is vaskosan ciki, ha a napjainkban is élő főszereplő, a 67 éves Steven Spurrier úgy nyilatkozik az adaptációról, hogy kábé két szó igaz belőle. A filmet látván erre egyébként magunk is rá fogunk jönni: tőkék közti fészerben háló kikapós borászlány, pajtában „Callasizált" szuper-vörös, barna trutymóból arany tónusba váltó chardonnay - csak néhány a tucatnyi bulvár-ízű, feelgood túlkapásból, miközben aláfestő zeneként kétforintos filozofálgatást hallgathatunk az ereiben is merlot-t cirkuláltató, huszonéves mexikói kistücsöktől. A jenkik hozzák a rájuk jellemző patrióta jegyeket, és az igazi zamatokat agyonbarrikolva romantikus hőseposszá faragják a sztorit, olyan remek színészt küldve ezzel a túlexponált karikatúrák erdejébe, mint Alan Rickman, aki lassan le is védethetné sokszor megcsodált fennhéjázó arckifejezését. Zárójelben hozzátéve, ennél azért ő jóval többet tud.

A Bottle Shock egy tökéletes darab arról a hollywoodi szalagról, amely lelkiismeret nélkül amerikanizálja és önti fröccsbe a világból összelopott meséket. Plasztik testvéreivel ezáltal állja a versenyt, de valójában csak egy rommá szódázott hosszúlépés. Fogyasszák tehát mértékkel!

Címkék

kritika film 3csillagos alan rickman gecco

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr794536511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.04.07. 22:37:09

az AE-krú legújabb tagja eme csípős-fűszeres, messze nem tablettás ízű kritikával debütál médiabirodamunkban. fogadjátok sok szeretettel Geccót, a geccosays.freeblog.hu alapító atyját.

Ismeretlen_84013 2009.04.07. 22:59:30

Üdv a fedélzeten! ae: Lassan már mindenkit átigazolsz, mint Abramovich. :)

i 2009.04.07. 23:49:24

Már várom, hogy Human is elkezdjen írni ide :-)

Ismeretlen_9654 2009.04.07. 23:54:26

vagy inkább AE felveszi moderátornak. :) nem sok komment maradna.

orion 2009.04.08. 19:25:06

Az amerikaiak szeretik megfilmesíteni történelmük dicső pillanatait: csoda a jégen, csoda a borosüvegben stb. A sorozat következő darabja a csoda a zöldasztalnál lesz, ami vagy arról fog szólni, hogy kitört a béke a Közel-Keleten, vagy arról, hogy legyőzték Kínát pingpongban.

Kollár Balázs 2009.08.03. 21:38:49

Borzalmas kritika (v inkább vélemény). Olyan szinten mellé nyúltál vele, hogy az félelmetes. Abszolút nem a helyén kezeled a dolgokat a filmmel kapcsolatban, de sebaj, vhol el kell kezdeni :)

Ismeretlen_76970 2009.08.08. 18:22:13

Hallgatlak, Balázs. Majd ha látom Malatinszkyt kazettás magnóval lecsoszogni a pincébe, akkor kezdek kételkedni a mű szeplőtlen sterilitásában.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása