aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: madea vs. oscar Takács Máté
2009. február 22. 19:44:29

Kategória: 5 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. február 20 - 22.


A csúcson
Valószínűleg Tyler Perry a legsikeresebb filmrendező-producer, akit Európában - de legalábbis nálunk - a kutya sem ismer. Az afroamerikai filmes már 2005 óta foglalatoskodik színdarabjai filmre adaptálásával, s amikor a központi figura Madea, a testes hölgyemény (akit Perry játszik), akkor a nézők tódulnak a mozikba. A DIARY OF A MAD BLACK WOMAN 2005-ben még csak 21 millióval lepte meg az elemzőket és mindenki mást, míg az egy évvel későbbi folytatás, a CSALÁDI GUBANCOK (a magyar címért az HBO a felelős) már 30 milliót hozott három nap alatt. Az újabb történet, MADEA GOES TO JAIL címmel, tovább emeli a lécet 41 milliós nyitányával, ami 2009 eddigi legjobb startja, s mindez csupán kétezer moziból. A kritikai visszhang a megszokott módon elég sovány, de vigaszra e frontról egyáltalán nincs szükség. A Lionsgate hálát adhat a gyér felhozatalnak, ami révén minden bizonnyal a fehér közönségből is sokan választották Madea ténykedéseit a börtönben. Ahogy korábban is, gyors elpártolás várható, de ez így is jelent legalább 75 millió dollárt.

További új bemutatók
A hét másik új premierje még kisebb teret kapott a bizonyításra, bár ez a fenti sikerből láthatóan nem jelent feltétlenül gátat. A FIRED UP! című komédia ennek ellenére észrevétlen maradt, mindössze 5,5 millió dollár értékben váltottak rá jegyet azok, akiknek nem jutott ki a szórakozás e formájából az előző, igen mozgalmas hétvégén. A Sony 20 milliót költött a produkcióra, amit már biztos nem lát viszont az észak-amerikai forgalmazásból, mint ahogy valamirevaló kritikákat sem. Mellényúlás, de nem égnek annyira miatta, mint A RÓZSASZÍN PÁRDUC 2. sikertelensége okán. A vége 15 millió dollár alatt várható.

Korábbi filmek
A korábbi produkciók most pihennek egy kicsit egy-két hétnyi kimerítő látogató-áradat után, de figyelemreméltó teljesítmények - akár így, akár úgy - akadnak. A múlt heti bajnok FRIDAY THE 13TH irtó gyenge hétköznapi eredményekkel vágott neki második víkendjének, ami hasonlóan katasztrofálisan alakult. 8 millió dollárral most csak a hatodik, s ez 80%-os mélyrepülést jelent. Most már a 70 millió sem garantált végeredmény. Ezzel szemben a TAKEN negyedik hetében is még dobogós, s újabb impresszív, ám ezúttal már józanabb, 40%-os visszalépéssel 95 millióra tornázta bevételét. A CORALINE ÉS A TITKOS AJTÓ tovább szítja a bábanimáció diadalát, hiszen a film a harmadik körében is, három helyet is előrelépve, tízmillió felett hoz - 53 milliója java része a 3 dimenziós mozitermekből gyűlt össze.

A legmagasabb pozíció a listán, amit a GETTÓ MILLIOMOS eddig elért, az az ötödik hely volt. Most ismét azon trónol a Fox Searchlight terjesztése, hiszen a 37%-os moziszám-növekvés bevételnövekedést is indukált, mialatt a többi film csökkent. A mai este nagy reménysége éppen mostanra ért a százmillió kapujába is. Hogy ehhez szerencse kellett-e? Lehet, hogy így volt megírva. Ha nyer a film, a továbbiakban a határ a csillagos ég, de legalábbis, mint ide Mumbai. Hasonlóan nagy távot tett már meg PAUL BLART: MALL COP is, de nem úgy néz ki, hogy meg kívánna állni; már 120 millió fölött a Sony bemutatója. A top 10-ben szerepel továbbá a NEM KELLESZ ELÉGGÉ és az EGY BOLTKÓROS NAPLÓJA. A romantikus vígjátékok a múlt hét nagy forgalma után jóval kevesebb nézőt fogadtak, míg a sereghajtó A BŰN ÁRFOLYAMA vetítésein szintén több mint 50%-kal több volt a szabad hely.

A legjobb film Oscar-díjáért versengők között a BENJAMIN BUTTON KÜLÖNÖS ÉLETE vezet 124 millió dollárral. A 13 kategóriában esélyes filmdráma a kilencedik hetében is egymillió felett hoz. Vélhetően túltesz majd a Paramount-mozin a GETTÓ MILLIOMOS, amelyre eddig 98 millió dollárt költöttek a lelkes amerikaiak. A messzi távolban harmadik a MILK, ami 30 milliónál már csak akkor hoz többet, ha Sean Penn K.O.-val győz Mickey Rourke felett. Szintén ez a végösszeg látszik reálisnak A FELOLVASÓ számára, már ha Kate Winslet nyer. Ha nem, akkor már csak pár millióval gyarapodik a mostani 23. A sort a FROST/NIXON zárja, ami jóformán minden kategóriájában esélytelen. Nagy kár, nagy kár. Ahogy az is, hogy erre a kiváló filmre 20 millió dollárt sem adtak ki a nézők Észak-Amerikában.

Ami jön
A jövő héten a JONAS BROTHERS: A KONCERT 3D rázhatja fel a jegypénztárakat úgy, ahogy azt most MADEA tette. A moziszám korlátozott, de ez a bevételekben nem jelent gátat, ahogy tapasztalhattuk azt a tavalyi Hannah Montana-film esetében. A Fox hozza még a STREET FIGHTER újabb fejezetét, a jelek szerint csak ezer moziba, ami nagy leégést sejtet. Egy hét múlva minden kiderül.

A Top 10
1. Madea Goes to Jail ($41.0M/$41.0M)
2. Coraline ($11.4M/$53.8M)
3. Taken ($11.3M/$95.0M)
4. He's Just Not That Into You ($8.6M/$70.1M)
5. Slumdog Millionaire ($8.4M/$98.4M)
6. Friday the 13th ($7.9M/$55.1M)
7. Paul Blart: Mall Cop ($6.8M/$121.2M)
8. Confessions of a Shopaholic ($6.7M/$27.4M)
9. Fired Up! ($5.5M/$5.5M)
10. The International ($4.5M/$17.0M)

updated: 2009. február 23. 23:03

Címkék

oscar box office comedy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr194536353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.02.22. 20:08:52

80%-os esés? elég durva. volt már ennél nagyobb? a PP2 vajh mennyibe kerülhetett?

Ismeretlen_82723 2009.02.22. 20:16:07

Ha Box Office Mojo feljegyzéseit nézzük, ebben a kategóriában nem. Mármint 3000 mozi felett. De ami alatta van, az sem renget meg csengőt szerintem túl sokaknál (Undiscovered? Slow Burn? - utóbbi legalább DVD-n befutott hozzánk). Visszatérés a kék lagúnába? Crystal Lake, Blue Lagoon...

Ismeretlen_1068 2009.02.22. 20:37:00

ellenben a TAKEN elképesztően teljesít: amerikában is, világszinten is és az imdb-n is meglepő pontszámmal bír, miközben az empire anno adott rá laza egy csillagot. :) persze, a dvd-megjelenéssel rehabilitálták (3 csillagra), luc besson meg bizonyára azon töpreng, hogy folytathatná: belőle ki is nézem, hogy megteszi.

Ismeretlen_82723 2009.02.22. 20:42:46

Folytatás? Csak láthatnám már a meglévőt! Semmit nem várok jobban az elkövetkezendő negyedévből, mint a Takent. S még szűk egy hónap...

Ismeretlen_1068 2009.02.22. 20:49:21

pedig elvileg be se akarták hozni a moziba. :) szintén várós.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása