aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: fear and loathing in las vegas (1998) Zalaba_Ferenc
2009. február 02. 03:21:32

Kategória: 5 komment

Félelem? Reszketés? S mindez Las Vegasban? Akkor bizony csak a jó öreg Hunter S. Thompson keze lehet a dologban - már ami a regényt illeti. Ha valaki ezen szavak láttán/hallatán a filmadaptációra asszociál, annak minden bizonnyal Johnny Depp és Benicio Del Toro féktelen vadulása ugrik be első blikkre. Egy biztos, mind az írott forma, mind pedig a mozgóképes megvalósítás is zseniális a maga nemében. A német UFA - Home Entertainment jóvoltából pedig már Blu-rayen is együtt kereshetjük Raoul Duke-kal és ügyvédjével, Dr. Gonzoval az amerikai álmot...Welcome to Hi-Def Bat Country!

 


KÉPMINŐSÉG
A 2:35:1-es képarányú 1080p/VC1-es transzfer nagyon meggyőzőre sikeredett, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy 1998-ban készült filmről van szó. Igaz ugyan, hogy a kópiát néhol már kikezdte az idő vasfoga - itt-ott kissé koszos, foltos, illetve az egyik hosszabb, snitt nélküli jelenet során percekig ott éktelenkedik egy függőleges csík a képernyőn - de a film túlnyomó része olyan minőséget képvisel, hogy a nagy ámulás-bámulás közben úgysem érünk rá arra, hogy az apróbb hibákkal foglalkozzunk.

 

 

Legyen szó akár a napsütötte sivatagról, a koszban úszó hotelszobákról vagy a drogok szülte vad víziókról, a transzfer minden esetben becsülettel helytáll. A képélesség és a részletgazdagság fergeteges, különösen ha a színészeket premier plánban mutatja a kamera (afelől semmi kétség, hogy Johnny Depp nem sűrűn jár kozmetikushoz :).

 

Raoul Duke és Dr. Gonzo hallucinogén utazása valóságos színkavalkád, a vibráló, élénk színektől kezdve az egészen borús árnyalatokig minden gyönyörűen, kristálytisztán fest HD felbontásban. Ez azért meglepő, mert a Super35-ös eljárással készült filmek gyakorta erőteljesen szemcsés képet eredményeznek, jelen esetben azonban alig-alig akadnak szemcsés felvételek és zajcsökkentésre utaló nyomokat sem találtam. A kép tehát referencia minőséget képvisel, bárcsak minden hasonló korú film így, vagy legalább közel ilyen jól nézne ki...


HANGMINŐSÉG
A lemezen angol és német 5.1-es DTS-HD High Resolution hangsáv található, angol + német felirattal ellátva. Mint ahogy azt a High Reslution elnevezés is mutatja, nem veszteségmentesek "csak" szteroidokkal felturbózott DTS trackek, de kötve hiszem, hogy bárkinek is csalódást okoznának. Terry Gilliam munkái mindig hoznak valami különlegest mind a képi, mind pedig a hangi megvalósítást illetően, jelen film esetében sincs ez másképp. Bár a hangsúly az egyébként nagyon tisztán szóló narráción és az őrült párbeszédeken van, mind a hat csatornának, - s ezáltal nekünk is - kijut a jóból bőven.

 

A Mint 400-as motorverseny során megcsillannak a mélyek, a drogokkal fűtött jelenetek során pedig mi is könnyen elrugaszkodhatunk a valóságtól a kiváló surround mixnek köszönhetően. A kaszinók illetve a Bazooko cirkusz zajai dettó fantasztikusak, az elképesztően tisztán szóló filmzene pedig már csak hab a tortán.

 

Tény és való, hogy a DTS-HD hang nem szól szignifikánsan szebben, mint a Criterion DVD kiadáson található szimpla DTS, de ez utóbbi egy gyakorlatilag hibátlan hangkeverés, így nehéz bármit is érdemben hozzátenni.   


EXTRÁK

Ahogy a katalóguscímek nagy része, ez a BD sem kecsegtet túl sok extrával. Törölt jeleneteket, B-Roll felvételeket, rövid interjúkat (Depp, Del Toro, Gilliam) és trailereket találunk csupán a korongon, mindent SD felbontásban. Bíztam benne, hogy a BD-Live extrák között találok valami nyalánkságot, de sajnos a képgalériák, biográfiák és kiadó egyéb filmjeinek előzetesei mellett nem találtam semmi érdemlegeset.

 

 

Megint egy olyan filmmel van tehát dolgunk, melynek idehaza - jelen pillanatban - még a DVD változata sem beszerezhető, BD változatról pedig még álmodni is kár. Szóval Kedves Olvasó, mint az ügyvéded azt tanácsolom, hogy haladéktalanul szerezd be ezt a BD-t! ;)

Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Címkék

bd johnny depp blu ray benicio del toro terry gilliam fear and loathing in las vegas kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394536266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.02.02. 07:57:05

legutóbb már sikerült végignéznem. ezt a TIDELAND-ről még nem lehet elmondani. :)

Ismeretlen_93066 2009.02.02. 12:22:40

Tipikus love it or hate it movie mindkettő, az egyszer biztos. Ezt a filmet imádom, a Tideland viszont nálam is felejtős. Némileg megleptél, hogy nálad mindkettő az:)

Ismeretlen_1068 2009.02.02. 12:54:13

azt nem mondanám, hogy felejtős, de nem jó film, az biztos. :)

slorinc · http://sireblog.webforce.hu 2009.02.03. 11:34:50

Az extrak ugyse nagyon erdekelnek, felvettem a wishlistemre ezt is :)

Ismeretlen_93066 2009.02.03. 13:04:22

slorinc: nagyon helyes:) Azt egyébként elfelejtettem megemlíteni, hogy amint az a borítón is látható, a lemezen a pár perccel hosszabb rendezői változat található.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása