aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: tinta szív Takács Máté
2009. január 25. 19:37:50

Kategória: 2 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. január 23 - 25.

A csúcson
De szívás az is, hogy az UNDERWORLD csak a kötelezőt hozta: ez nem volt elég az adatok tanúsága szerint a vezető pozíció megszerzéséhez. A családbarát korhatárral megáldott, a múlt - hosszú - hétvégén meglepetést okozó PAUL BLART: MALL COP élvezhette ismét a nézők kitüntetett figyelmét, ami az első helyet jelenti a toplistán. A Sony filmje 21,6 millió dollárt szállít második körben, ami figyelemre méltó, 32%-os visszalépést jelent, annak ellenére, hogy egy hete a hétfői szünnap miatt a vasárnap is több pénzt termett a megszokottnál. 65 millió dollár környékén jár jelenleg Kevin James a plázazsaru szerepében, amiből jó eséllyel lesz százmillió is egy hónapon belül.

Új országos bemutatók
Az UNDERWORLD: A VÉRFARKASOK LÁZADÁSA (Underworld: Rise of the Lycans) így kénytelen a második helyről szemlélni az eseményeket, azt is csak épp' hogy 20 millió feletti nyitánnyal. Ez a sorozat leggyengébb ilyen adata, és egyben 23%-os elmaradás az EVOLUTIONtől. A Sony részlege, a Screen Gems ezt írhatja akár Kate Beckinsale hiányának számlájára is, bár kétséges, hogy a hölgyemény ennyit számít a közönségnek. Valószínűbb az, hogy két nem kimondottan hibátlan epizód után már csak azok tartottak ki a széria mellett, akik kifejezetten kedvelik a vámpíros-vérfarkasos történeteket. Mindez annak ellenére történt, hogy úgy tűnik, az effekt-szakemberből lett rendező, Patrick Tatopoulos filmje a legjobb megítéléssel bír a trilógiából (itt is). Akárhogy is, a 35 milliós költségvetést nem lesz gond visszatermelni, de a várható intenzív esések következtében 45 milliónál sokkal többre nem számíthat az év első folytatása.

Ha A VÉRFARKASOK LÁZADÁSA csalódást keltett, akkor a TINTASZÍVre (Inkheart) már rámondhatjuk azt is, hogy megbukott. A New Line Cinemához, így a Warnerhoz tartozó fantasyregény-adaptáció, Bredan Fraser főszereplésével 7,6 millió dollárt keresett három nap alatt, amivel csak a hetedik helyig jutott most. A koprodukciós országokban, így Németországban és az Egyesült Királyságban már december óta látható a film, előbbiben korrekt, de nem kiemelkedő, utóbbiban kevésbé megnyerő számokkal. Tetézi az amerikai kudarcot a közepes alatti kritikai megítélés is: a Rotten Tomatoes úgy összegzi az újságírók véleményét, hogy túl sok az ismert panel és kevés az igazi varázslat. Annyi legalább elmondható, hogy Iain Softley, a K-PAX - A BELSŐ BOLYGÓ és A TITKOK KULCSA direktora egy újabb műfajt pipálhat ki. A TINTASZÍV nem jut messzebbre 25 milliónál.

Korábbi filmek
Az MLK, azaz Martin Luther King-hétvége erős számai ellenére jópár film tartotta magát tízmillió fölött újfent. A GRAN TORINO megállíthatatlanul tör előre, mindenféle elismerés nélkül, harmadik hetében harmadik a listán, s újabb 16 millióval toldja meg bevételét, ami most már a százmillió kapujába helyezi Clint Eastwood filmjét. A GETTÓ MILLIOMOS 10 Oscar-jelöléssel a zsebében vágott neki 1400 mozinak, s az akadályt jól vette: minden nomináció egymillió dollárt ért péntek és vasárnap között, s ezzel már elhaladt az 55. millió mellett a film összbevétele. A százmillió ezesetben is valószínűsíthető, főleg a legjobb film díjával. Hasonló hatást gyakorolt a BENJAMIN BUTTON KÜLÖNÖS ÉLETÉre is az Akadémia bőkezűsége: a 150 milliós filmalkotás így némi emelkedést élvezett az egy héttel korábbiakhoz képest, s most 111 millióval várja a továbbiakat.

A listán a KUTYASZÁLLÓ mögé került mostanra a több mint nézői felét vesztő VÉRES VALENTIN 3D és a közel negyedelő NOTORIOUS is. Utóbbi zárja a top 10-et, ami még A CSAJOK HÁBORÚJÁt foglalja magában az említetteken kívül.

A SZABADSÁG ÚTJAI
csupán három Oscar-jelölés birtokosa, s ez némileg közrejátszott az érdeklődés megcsappanásában. Ezer filmszínházban látható már a Paramount Vantage filmje, s 5,2 milliós eredménye már 5 ezer dollár alá süllyesztette átlagát. Még gyengébb lett ezen mutatója a FROST/NIXONnak: az 5 kategóriában esélyes Universal-terjesztés a 16. helyig vitte 1099 moziból, 3 milliós hétvégi bevétellel.

Ami jön
Január negyedik hétvégéje ismételten felülmúlta 2008 hasonló időszakát a top 12 film bevételét tekintve, ami kihívást jelent a következő hétvégének, amikor is egész Amerika a Szuperkupa-döntőt bámulja vasárnap és a mozik látogatottsága alaposan megtizedelődik. A sport iránt nem érdeklődők kósza dollárjaiért Renée Zellweger és a NEW IN TOWN, Liam Neeson és a TAKEN, illetve David Strathairn és a HÍVATLAN VENDÉG száll versenybe, egyúttal rajtuk a sor, hogy a tavaly ilyenkori Hannah Montana-koncertfilm meglepő sikerével egyensúlyba hozzák a hétvégét.

A Top 10
1. Paul Blart: Mall Cop ($21.6M/$64.9M)
2. Underworld: Rise of the Lycans ($20.8M/$20.8M)
3. Gran Torino ($16.2M/97.8M)
4. Hotel for Dogs ($12.9M/$37.5M)
5. Slumdog Millionaire ($10.7M/$56.1M)
6. My Bloody Valentine 3D ($10.0M/$37.7M)
7. Inkheart ($7.6M/$7.6M)
8. Bride Wars ($6.9M/$48.6M)
9. The Curious Case of Benjamin Button ($6.1M/$111.1)
10. Notorious ($5.8M/$31.9M)

updated: 2009. január 26. 22:22

Címkék

fantasy box office

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr694536240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.01.25. 22:21:47

iain softley-t én nem engedném megafon közelébe... még az ún. "független" filmjeitől is hidegrázást kapok.

Daemiaen 2009.01.26. 09:46:14

És csak robog a Torino... Naná, hogy le(jjebb)szerepelt az Underworld, lévén ez a legszórakoztatóbb (teszem hozzá, az egyetlen szórakoztató) epizód. Nem is vártam mást.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása