aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: i have a dream... Takács Máté
2009. január 19. 12:43:14

Kategória: 4 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. január 16 - 18.


A csúcson
..méghozzá az az álmom, hogy az év hátralévő részében is olyan adatok szülessenek, mint Martin Luther King Jr. emléknapjának hétvégéjén, illetve az azt megelőzőn. Négy új országos premier lépett színre, s további kettő lépett szintet még a tavalyi felhozatalból. Egytől egyig beváltották, mi több, nem egyszer felülmúlták az általános várakozásokat. A hétvégét a Sony vígjátéka, a PAUL BLART: MALL COP nyerte, igazán kiváló, 31 milliós eredménnyel. Kevin James tehát első igazi főszerepével január havának harmadik legnagyobb startját jegyzi, máris leszorítva a dobogóról a múlt héten rátelepedett GRAN TORINÓt. A produceri székben James megszokott társa, Adam Sandler ült, úgyhogy az ismert minőség jellemzi a MALL COPot is: a 26%-os Rotten Tomatoes-ítéletet azonban nyilván kiröhögik az alkotók és a forgalmazó, hiszen nagy valószínűséggel 2009 első százmillió dolláros bevételű címével van dolgunk. Az már elég Sandler egy saját vígjátékára, noha a MALL COPot négyszer fedezi.

További új országos bemutatók
Harmadik helyre érkezett az élre törésre legnagyobb eséllyel bírt VÉRES VALENTIN 3D (My Bloody Valentine 3D) című horror-remake. A Lionsgate terjesztésének előnye abban rejlik, hogy 3 dimenziós mészárlást kínál az erre fogékony amerikai közönségnek, s ha már ez így van, nem is aprózták el: több mint 1000 3D-kompatibilis filmszínházban látható, s ezzel új csúcsot állított fel, ami az elkövetkezendő 2009-es bemutatókat nézve nem lesz hosszú életű elsőség. Bár nem jellemző a műfaj képviselőire az érdeklődés folyamatos fenntartása, a 21 millió dollár talán megháromszorozható a speciális tulajdonság révén, s az sem utolsó, noha valószínűleg irreleváns szempont, hogy a kritikusok nagyobb része jól szórakozott a látottakon. Ez is pont egy horrorfilmmel esik meg. Ritka dolog, meg kell becsülnie a nézőknek, s akkor talán 60 millió fölé jut a hozzánk február végén érkező gyilkolósdi.

Mindezek mellett a hét legnagyobb nyertese mégis - bár most aztán lehet vitázni ezzel a jelzővel - a NOTORIOUS című biopic a Fox Searchlight forgalmazásában. A The Notorious B.I.G. avagy Biggie Smalls életét feldolgozó film 20,5 millió dollárt keresett kevesebb mint 1700 moziból, s így bizony a hét legjobb mozinkénti átlagos bevételét tudja felmutatni, nem kevesebbet, mint 12 ezer dollárt. Tény és való, hogy nagyon népszerű rapperről van szó, így nem csoda a heves érdeklődés, no meg ki tudja, hányan hitték Hitchcock klasszikusának reissue-ját a cím mögött. A tartalomhoz híven két helyütt is erőszakos cselekmények kísérték a film vetítését, ami a híradásokban is meghozhatja gyümölcsét, s ha valamelyik forgalmazó ért a jó stratégiákhoz, hát az a Fox Searchlight. Mindegy is, hogy a kritikusok nem találták kimondottan érdekfeszítő alkotásnak a FÉRFIBECSÜLET rendezőjének filmjét, mert a befektetett pénzek vélhetően hamar megtérülnek, s 50 millió fölé jut a NOTORIOUS. Idő kérdése, hogy lássunk egy Tupac-játékfilmet is.

Ötödik lett a legtöbb moziban debütált KUTYASZÁLLÓ (Hotel for Dogs). A DreamWorks családi filmje 17 millió dollárra volt képes a kutyával már megterhelt filmpiacon, de ez amúgy önmagában is jó eredmény. Vélhetően a hétfői nap nagy kedvencéről van szó, így könnyedén 25 millió feletti állást mutat majd a mérleg az első hét befejeztével. A továbbiakban nincs akadálya a kedvező átlagos változásokat magában foglaló gyarapodásnak, s bár ez sosem tényező a gyermekeket megcélző filmeknél sem, de a kritikusok is alig szapulták a produkciót a Rotten Tomatoes 45%-os tanúbizonysága szerint. Végül a VÉRES VALENTIN 3D és a NOTORIOUS bevételét meghaladó végösszeg kerekedik a KUTYASZÁLLÓ számára.

Ugyan csak a 8. helyre lépett elő, ám ez majd' 9 millió dollárt jelent a DEFIANCE-nek. A Paramount Vantage két hétig tartotta csak szűk körnek elérhetően Edward Zwick a kritika által szokás szerint elutasított filmjét, ami kiemelkedő eredményeket hozott. Az újságírók nagyjából arra a konszenzusra jutottak, mint Zwick legtöbb produkciója esetében: profi munka, nagyobb mélység nélkül. A nézőket ez újfent nem érdekelte, s ami azt illeti, nagyobb bevételhez juttatták három nap alatt az új művet, mint a VÉRES GYÉMÁNTot 2006 decemberében. Ha olyan jó átlagos változást nem is várhatunk ezúttal, mint akkor, a 30 millió nem jelenthet gondot, de egy 50 milliós költségvetés mellett a jobb eredmény is elvárható. A tizenharmadik helyen áll most az Overture Films által gondozott, két Golden Globe-ra jelölt LAST CHANCE HARVEY. Az immáron ezer moziban játszott film jó, 4 ezres átlagot generált, vagyis hétvégi bevétele meghaladja a 4,2 millió dollárt. Jelenlegi 4,8 milliója kis szerencsével és jó sok pozitív szájhagyománnyal 15 millió fölé emelhető.

Korábbi filmek
Nem fogytak még el a kedvező adatok. A múlt héten igen nagy meglepetést nyújtó GRAN TORINO folytatja elképesztő pályafutását. Most 22 millióval állta a számtalan új film támadását, s az élmezőnyben sikerült maradnia, nevezetesen a 2. helyen. 73 millió dollárnál tart már Clint Eastwood filmje, ami nem csak hogy több, mint a büdzsé kétszerese, de messze a legjobb perform a színész karrierjében. Jövő hét ilyenkorra már 90-95 millió közé várhatjuk a hozzánk sajnos csak április közepén érkező alkotást. A CSAJOK HÁBORÚJA és A TÚLVILÁG SZÜLÖTTE azért megsínylette a sok új opciót, így 44-53%-os csökkenéssel kellett számolniuk, míg a MARLEY MEG ÉN hasonló adatot mutat ilyen téren, mivel két kutyás film nem fér meg egy csárdában. A tízes listát a frissen Golden Globe-ozott SLUMDOG MILLIONAIRE zárja, s a mozielvonás ellenére való 50% feletti bevételnövekedés idén először mutatja jól, hogy mennyit jelentett az amerikai külföldi újságírók szava, s ez vonatkozik a többi díjazott egész heti szereplésére is. A hétvégén szép csendben a BENJAMIN BUTTON KÜLÖNÖS ÉLETE és az ESTI MESÉK is csatlakozott a százmilliós blockbusterek 2008-as táborába, 26 tagúra növelve az elit klubot.

A 2009-es Martin Luther King-hétvége nem elhanyagolható módon a mindenkori legnagyobb bevételt hozó januári víkend lett, a becsült adatok alapján 165 milliós aggregált bevétellel, az első 12 helyezettet tekintve. Soha rosszabb évkezdést!

Ami jön
A jövő héten kicsit lenyugszanak a kedélyek, de az UNDERWORLD újabb epizódja gondoskodik róla, hogy ne maradjunk újabb 20 millió feletti nyitás nélkül. A fantasyknél leragadt Brendan Fraser is próbálkozik ismét a TINTASZÍVvel, míg a FROST/NIXON és A SZABADSÁG ÚTJAI először lép országos szintre.

A Top 10 (becsült adatok)
1. Paul Blart: Mall Cop ($31.8M/$31.8M)
2. Gran Torino ($22.0M/73.0M)
3. My Bloody Valentine 3D ($21.3M/$21.3M)
4. Notorious ($20.5M/$20.5M)
5. Hotel for Dogs ($17.0M/$17.0M)
6. Bride Wars ($11.7M/$37.5M)
7. The Unborn ($9.3M/$32.6M)
8. Defiance ($8.9M/$9.3M)
9. Marley & Me ($6.2M/$132.6M)
10. Slumdog Millionaire ($5.8M/$42.7M)

Címkék

horror box office comedy biopic children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954536225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2009.01.19. 13:47:27

Szegény, csőd szélén táncoló Lionsgate az egyetlen forgalmazó, amelyiknek nem érhet fülig a szája a hétvége láttán. Picit sajnálom őket, no meg a horror műfaját is, mert egy kritika által is dicsért műfajfilm megérdemelt volna egy 30 millió feletti nyitást. Clint pedig csúcs, ahogy robog öreg Torinóján.

Ismeretlen_1068 2009.01.19. 13:47:43

mesés eredmények, de azért én jobban örültem volna, ha daniel craig feje díszeleg a cikk elején.

Ismeretlen_1068 2009.01.19. 13:50:46

a lionsgate kissé túlvállalta magát: előre-hátra bevásárolt rengeteg készülő produkciót és kallódó katalóguscímet. mindenesetre kár lenne értük, már csak az elképesztően színvonalas blu-ray kiadványaik miatt is.

Ismeretlen_82723 2009.01.19. 14:25:31

Craig már kapott fél felületet két hete, most kicsit többet kellett volna nyújtania ehhez. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása