aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: fight club (1999) Zalaba_Ferenc
2009. január 03. 03:25:02

Kategória: 13 komment

Legújabb BD tesztünk alanya korunk egyik meghatározó mozgóképe, sokunk all time kedvenceinek egyike - a David Fincher által rendezett Fight Club. A német Kinowelt jóvoltából december eleje óta hozzáférhető a film Blu-rayen, ráadásul egy gyönyörű fémdobozos (steelbook) kiszerelést kapott, amely szvsz a legszebb, legötletesebb darab amihez eddig szerencsém volt. Íme:



Nincs könnyű helyzetben az ember, ha egy közel tízesztendős, rendkívül szuggesztív képi világgal bíró kultfilmet kell tesztelnie. Ismerve a nem éppen pozitív hangnemben íródott német teszteket, biztos voltam benne, hogy nem lesz könnyű dolgom a képminőség elemzésével. Miután azonban befutott a várva várt szappandoboz és a lemez bekerült lejátszóba megnyugodtam, ugyanis egy újabb félreértett, túlzottan nagy elvárások elé állított HD transzferrel van dolgunk...


KÉPMINŐSÉG

AZ 1080p/VC-1-es transzfer természetesen az eredeti 2:40:1-es képarányban került fel a kétrétegű (BD 50) korongra. Örömmel konstatáltam, hogy a Kinoweltes srácok a transzferbe egyáltalán nem piszkáltak bele, ergo nyoma sincs DNR-nek (digital noise reduction/digitális zajcsökkentés) illetve egyéb "képjavító" eljárásnak sem. A kép tehát szemcsés, mi több, az egyik legszemcsésebb amit eddigi BD-s pályafutásom alatt láttam. Azt nem tudom, hogy ez a 35mm-es Kodak Vision kamerákkal való munka eredménye, vagy Fincher pakolta bele utólag, de az kétségtelen, hogy nagyon jól áll a filmnek. A szemcsék mögött nagyon finom részletek bújnak meg, így az összhatás egy nagyon különleges, ínyencek számára pedig egyenesen fantasztikus filmélményt nyújthat.





A Fight Club BD-n is hozza a mocskos, sötét atmoszférát, köszönhetően a film szinte egésze alatt meglepően jól muzsikáló feketéknek, illetve a néhol hideg, néhol pedig meleg, de mindvégig kissé fakó színárnyalatoknak. A közeliek szinte minden esetben korrekt részletgazdagsággal bírnak, csupán az éppen nem fókuszban zajló dolgok, illetve a távoli képek muzsikálnak esetenként gyengébben. A transzferre tehát - azzal együtt, hogy senkinek nem lesz része "HD Wow" effektusban - nem lehet panasz. A szemcsés kép pár perc alatt megszokható (sőt, megszerethető!), a korábbi dvd változatok képét pedig simán übereli a BD transzfer minden tekintetben, úgyhogy a vérbeli rajongók és a különleges képi megoldásokra vevő BD gyűjtők is minden bizonnyal elégedettek lesznek.


HANGMINŐSÉG
A 7.1-es angol DTS HD High Resolution (48 kHz/2046 kbps/24-bit)  mellett van még egy 6.1-es DTS ES (48 kHz/1536 kbps/24-bit) eredeti mozis hangsáv és egy ún. headphone surround sáv is (német track is van mindegyikből). Feliratok tekintetében sem fukarkodik a kiadvány, ugyanis hét, azaz 7 darab felirat van a korongon. A vicces csupán az, hogy mind a hét sub német. Nemhogy magyar, de még angol felirat sincs a korongon.



A DTS HD hang 5.1-es rendszeren is igen impozáns teljesítményt nyújt. A film leginkább a dialógusokra koncentrál, ezáltal pedig a center és a front hangfalakra helyezi a hangsúlyt, de amint lehetőség nyílik egy kis vadulásra, azonnal akcióba lendül mindegyik csatorna. A Dust Brothers filmzenéje (főként az intro) csodálatosan szól, a bunyók pedig az aktív surround közreműködésnek köszönhetően mintha csak a szobánkban zajlanának.


A mélyek és a dinamika egyaránt nagyon rendben vannak, sőt, utóbbi már-már túlzottan is. :) Normál hangerő mellett kissé halkak a párbeszédek illetve a narráció, a hangeffektek viszont baromi nagyot szólnak. Mikor Norton a repülőn elfilozofálgat magában, hogy mi lenne ha lezuhanna a gép, akkor épp nyúltam a távirányítóért, gondolván, hogy nem fog elég jól szólni a "zuhanás". Nos, a hangosításra nem került sor, így is majdnem leszállt a fejem. Szóval csínyán kell bánni a hengerővel, nem véletlenül van ott a headphone hangsáv. :) A hang tehát annak ellenére is közel referencia értékű, hogy nem veszteségmentes formában került a lemezre.


EXTRÁK
A négy darab audiokommentártól kezdve a törölt/alternatív/bővített jeleneteken, storyboardokon és trailereken át az így készült kisfilmekig minden megtalálható ami a korábbi DVD kiadásokon is rajta volt (minden régi extra SD felbontásban került a korongra). Nem maradtunk azonban HD-s nyalánkság nélkül, ugyanis kaptunk egy nagyon jó kis PiP (Picture in Picture/kép a képben) kommentárt. Egyetlen hátulütője, hogy az angol felirat erről is lemaradt, aki viszont jól beszél németül az örülhet, deutsche untertitel itt is van.


További HD exkluzív extra a BD-Live fícsör, melyet német barátaink nemes egyszerűséggel DynamicHD-nek hívnak. :) Innen elvileg letölthetünk egy exkluzív interjút Edward Nortonnal (HD-ben), előzeteseket FullHD-ben, a film szereplőinek bio és filmográfiáját illetve belépést nyerhetünk a "Fight Club Internet Community" részlegbe ahol chatelhetünk más FC rajongókkal is. Azért írtam, hogy elvileg, mert bármennyire is szerettem volna, 2 óra alatt egyszer sem sikerült csatlakoznom. Sebaj, majd legközelebb.
Aki még semmit nem tud a filmről az minden szükséges információt megtalálhat a bónusz cuccok között, de a hardcore fanok számára is rejtegethet meglepetéseket a PiP kommentár illetve a BD-Live extrák. Példaértékű az extra felhozatal, tíz pont.


A film idén ünnepli a 10. szülinapját, így a Fox minden bizonnyal megjelenteti végre az USA-ban és Angliában (esetleg idehaza) is, de nagyon ösze kell szedniük magukat, ha ennél jobbat akarnak csinálni. Véleményem szerint a transzfernek csak árthatnak ha belenyúlnak, az extratartalmat sem hinném, hogy felül tudják múlni, de egy 7.1-es DTS HD Master Audio hangsávval azért már tudnának villantani. :) Remek kis BD-vel van tehát dolgunk ezúttal is, rajongóknak kötelező, de akik finnyásak a képminőségre és csak a makulátlan, kristálytiszta, szemcséktől mentes transzfereket tűrik meg FullHD-s kijelzőjükön azok messzire kerüljék el.


Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Címkék

bd brad pitt edward norton blu ray fight club david fincher kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr354536167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.01.03. 10:09:33

király teszt! kérdés: filmzajban a kép veri a 300 szintjét? a PiP kommentár forgatási képek vannak vagy bezélő fejek vagy vegyesen?

Ismeretlen_47663 2009.01.03. 10:10:21

egy kérés: az első képet (a steelbox frontját) valami nagyobban nem tudnád feldobni valahova... előre is köszönöm !

Ismeretlen_1068 2009.01.03. 10:11:32

a részemről amúgy meg fogom várni az angol (esetleg magyar) változatot, mert azért mégis csak jól jön egy angol vagy egy magyar felirat mankó gyanánt. (persze, ha extrákban gyengébben muzsikálnak, akkor mehetnek a levesbe. :)

Ismeretlen_93066 2009.01.03. 12:55:42

n4nom4n, itt a kép: http://www.imagebam.com/image/80e6cc22556633 Ae: szerintem valamivel intenzívebb még a 300-nál is. A PiP kommentárt nem néztem még végig, de beszélő fejekre nem emlékszem belőle. inkább behind the scenes jellegű.

Ismeretlen_47663 2009.01.03. 12:58:31

köszöntem :)

Ismeretlen_22500 2009.01.03. 14:02:25

és a bevágások? (tyler megjelenései a film elején, a végén a pénisz?) ezek is kockázhatóak? megnéznék róla egy-egy screenshotot rendes minőségben, anno csak a vhs-t lassítottam a végletekig.

Ismeretlen_93066 2009.01.03. 14:40:02

naturka: ki bizony:)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.01.06. 22:47:59

Ha már Fincher... most láttam a Curious Case of Benjamin Button-t: Fincher-ben zsinórra másodszor csalódok, de sorban egyre nagyobbat.

Ismeretlen_93066 2009.01.07. 00:49:31

nagyon vártam a TCCofBB-t, de én is csalódtam benne picit... akit érdekel, itt találhat még pár igen jó minőségű screenshotot a Fight Club BD-ről: http://whiggles.landofwhimsy.com/archives/2008/12/fight_club_bluray_impressions.html

Ismeretlen_1068 2009.01.07. 06:58:31

hallod, ezek a képek csúnyák. csupa piszok, rengeteg zaj, feketék helyett tejes szürkék, rendesen elbátortalanodtam. ráadásul a blu-ray.com is nyomott rá egy kemény kettest: http://www.blu-ray.com/movies/movies.php?id=2230&show=review félek, a foxos változat sem lesz szebb, ugyanis volt szerencsém megdöbbentően rossz foxos HD-transzferhez (master and commander), amit nem lett volna szabad bevállalni.

Ismeretlen_93066 2009.01.07. 12:24:14

a blu-ray.com-osok bolondok:) a teszter rühelli a filmet, nem csodálom, hogy ezzel a lendülettel le is pontozta a képet...az audiokommentárban egyébként mondja Fincher, hogy szándékosan piszkolta be, hogy hatásosabb legyen a film. szóval tény, hogy nem egyszerű eset a transzfer, de egyáltalán nem csúnya.

Ismeretlen_1068 2009.01.07. 12:29:52

meg kéne néznem a saját szememmel. mikor jársz budán? :)

Ismeretlen_93066 2009.01.07. 12:59:01

hehe, ritkán, mint a fehér holló:) egyébként én sem hiszem, hogy a fox-os "szebb" lesz. max ráküldenek szokásukhoz híven egy laza dnr-t és nem lesz semmi zaj a képen, viszont ezáltal el is fog veszni minden részlet...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása