aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: kutyavásár másodszorra Takács Máté
2008. október 12. 19:52:16

Kategória: 1 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. október 10 - 12.



A csúcson
A négy premier ellenére nincs változás az amerikai toplista élén: második hete legnépszerűbb a Disney BEVERLY HILLS CHIHUAHUA címet viselő családi filmje. Az ábra igencsak hasonló a tavaly ilyenkorihoz, hiszen egy éve a stúdió GYEREKJÁTÉK című komédiája kényszerítette meghátrálásra a Farrelly-fivérek és Ben Stiller AGYŐ, NAGY Ő!-jét, az utóbbiba vetett magas elvárásokra fittyet hányva. A 17 millió dollár 40%-os esést jelent most, és a továbbiakban ennél is mérsékeltebb csökkenés várható a most 52 milliónál tartó kutyafalkától.

Új országos bemutatók
Bármennyire is fájó, Ridley Scott új mozija leszerepelt minden fronton. Hiába a jól csengő nevű direktor és két főszereplő, a közel-keleti üzelmek a kortárs filmekben továbbra sem kelendő témakör a tengerentúli közönség körében. Tavaly számos hasonszőrű produkció vérzett el (KIADATÁS, A KIRÁLYSÁG stb.), s ezt a sort folytatja a HAZUGSÁGOK HÁLÓJA (Body of Lies) is most 13 millió dolláros startjával, amivel a lista harmadik helyére kapaszkodott fel. Ami azonban nekünk, nézőknek végképp elszomorító (elvégre mi egy garast sem látunk a bevételből...), az a csak közepes kritikai fogadtatás. Remélhetőleg nem súlyosbodik a helyzet masszív felezésekkel, hanem DiCaprio legutóbbi munkája, a VÉRES GYÉMÁNT mintájára szépít némileg az erőtlen kezdésen a HAZUGSÁGOK HÁLÓJA, amitől én sokkal többet reméltem, mint 40-50 millió dollár, pláne a 70 milliós költségek mellett.

Éppen ellenkező sztori a QUARANTINE szereplése. A 12 milliós költségvetésű horror 14 millió dollárral lepte meg az elemzőket, amivel a top 20 legjobb mozinkénti átlagát érte el. A pénteken még a vezetést is magánál tudó filmről ráadásképp nagyobb részt kedvező írások láttak napvilágot, noha a Rotten Tomatoes 65%-a egyelőre csak két tucat újságíró véleményét fedi le. Két hét múlva érkezik a FŰRÉSZ V, de azért kezdőösszegét a Sony bemutatója még megduplázhatja. Hatodik helyen nyitott a hét legtöbb helyütt játszott premierje, a THE EXPRESS című sportfilm. A Universal azonban ezúttal elmérte az igényeket, hiszen harmatgyenge, 1600 dolláros moziátlagot hozott a Dennis Quaid főszereplésével forgatott produkció. A 4,6 millió dollár nagyon távoli a 40 milliós büdzsétől, úgyhogy ez már a kezdőrúgásnál vesztett meccs; tizenegynéhány milliónál messzebb nem jut a film. A legrosszabbul azonban mégis a Fox SZIKRAVÁROSa (City of Ember) járt. Nem elég, hogy jóformán zéró reklámmal támogatták meg az első blikkre még ígéretesnek is tűnő fantasyt, kegyelemdöfésként alig több, mint 2000 filmszínház tűzte csak műsorra a 38 milliót felemésztő mozit. A 11. hely és 3 millió dollár jutott most ki a hozzánk karácsonykor érkező produkciónak, a végeredmény pedig 10 millió alatt várható. Felemásra sikerült a THE DUCHESS szélesedése. Az immáron 1200 moziban vetített kosztümös dráma a kilencedik helyre lépett előre, átlaga viszont határozottan lecsökkent, hétezerről háromezer dollár alá. 13-15 millió dollárnál többre nincs sok esélye.

Korábbi filmek
A SASSZEM harmadik hete képzi számottevő érdeklődés középpontját 11 milliós bevételével, s így a 80 milliós thriller már 70 millió fölött jár. A múlt héten bukott filmek egytől-egyig bukfencelnek lefelé a listán, a VAKSÁG és a HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE -70% körüli változása nyitányukhoz hasonlóan katasztrofális; mindkét film átlaga 300 dollár alá zuhant, így jövő hétre emberes mozielvonás várható (már most, a második héten is kevesebb helyen láthatóak, mint egy hete, ami ritka eset).

Ami jön
A jövő héten MAX PAYNE kíván rendet tenni több mint 3000 moziban, reméljük, ő nagyobb szerencsével jár az eheti felhozatalnál. 2000 moziban debütál Oliver Stone filmje, a W., aminek box office potenciálját igen sötét felhők övezik még most is. Lesz még korhatáros vígjáték és független dráma is.

A Top 10
1. Beverly Hills Chihuahua ($17.5M/$52.5M)
2. Quarantine ($14.2M/$14.2M)
3. Body of Lies ($12.9M/$12.9M)
4. Eagle Eye ($10.9M/$70.4M)
5. Nick and Norah's Infinite Playlist ($6.4M/$20.7M)
6. The Express ($4.6M/$4.6M)
7. Nights in Rodanthe ($4.5M/$32.3M)
8. Appaloosa ($3.3M/$10.9M)
9. The Duchess ($3.3M/$5.6M)
10. Fireproof ($3.1M/$16.9M)

updated: 2008. október 14. 9:09

Címkék

horror fantasy thriller box office russell crowe ridley scott leonardo di caprio children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr734535937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.10.12. 21:56:10

jézus, mekkorát bukott az EMBER. mi a deanc van az emberekkel?! csivavák?! ne már...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása