aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: iron man (2008) Zalaba_Ferenc
2008. október 05. 01:46:23

Kategória: 37 komment

Kétségtelen, hogy az idéi év egyik legjobban várt bd-je az iron man volt, így a paramountos srácok bízva abban, hogy talán nekik lehet meg az első "1 million seller bd", nagyon odatették magukat, hogy a hd mozizást egy új szintre emeljék...

Már a bd kézbevétele is fantasztikus élmény, ez nem kis részben köszönhető a jópofa csomagolásnak. A gyönyörű, dombornyomott slipcase-en az iron man gúnya van, míg a tok borítóján stark figyel atlétában (a hátulsó részeken pedig pont fordítva). A manapság használatos, csupán a borítót másoló slipcase-ek mellett nagyon üdítően hat ez a megoldás. Még ilyeneket.

A lemez a lejátszóba helyezése után nagyjából 5 percig nem adott életjelet, majd egy aranyos "szeretnék-e a lemezhez bd live cuccokat letölteni" kérdés leokézása után újabb unalmas percek következtek. De aztán bevillant a paramount hi-def logo, ezzel együtt pedig bizakodó mosoly kezdett kialakulni az arcomon, halleluja.

Azt kell, hogy mondjam, nemigen láttam még ilyen hangulatos menüt. A tökéletes minőségben kivitelezett iron man elővarázsolja a menüpontokat majd továbbra is aktívan mocorog a háttérben, közben pedig szól a soundtrack. Ha rábökünk egy pontra azt szintén ő aktiválja valamilyen módon. Higgyétek el, ha így leírva nem is, de élőben nagyon f#sza.

KÉPMINŐSÉG

Már a moziban világossá vált, hogy az iron man bd-n valami egészen különleges élményt fog nyújtani. Az 1080p/AVC MPEG-4es transzfer (2.40:1, BD-50) szerencsére nem is okoz csalódást. Jon Favreau a filmet super 35mm-es filmmel forgatta PanArri és Panavision kamerákkal, Angenieux illetve Cooke lencsékkel. Ez a megoldás közel sem olyan drasztikus mint amit Nolan használt a The Dark Knight esetében, de azért tetten érhető. Éppúgy találkozhatunk olyan jelenetekkel amelyeket látva leesik az állunk és olyanokkal is, amelyeknél legfeljebb elismerően biccentünk, hogy ez biza nem rossz.

Az első pár perc a sivatagban például abszolút hd demo minőség, csodálatos színekkel, részletességgel és kontraszttal. Később kissé "lágyabb" képminőséget kapunk, majd a barlangos jeleneteknél újra csúcsformába lendül a transzfer. A feketék meglepően mélyek, de plazmán valószínűleg még durvábbak (én lcd-n teszteltem, hdtvtest.co.uk kalibrációval). Az előbb említett jeleneteknél érdemes még rátérni a részletességre, ami valami elképesztő. Az ember azt szokta meg, hogy ha sötét jelenet van akkor a részletesség nuku, képzaj pedig megy ezerrel. Nos, itt a sötét jelenetknél is nagyon korrekt részletességben lehet részünk, hatalmas piros pont érte. A filmzaj pedig igen erőteljesen jelen van a film egésze alatt, pár perc alatt megszokható, ráadásul megy is a film stílusához.

Akad azonban pár jelenet ami aztán tényleg a hd csúcsa, melyeket bátran használhatunk demózásra ha átruccannak a haverok. Ilyen pl a szürke páncéllal történő első repülés, vagy az első bevetés a vörös-sárgában. Gyönyör a köbön.


HANGMINŐSÉG

A Dolby TrueHD 5.1 hangsávot (48kHz/24-bit) csupán rövid időre nyílt alkalmam kipróbálni, hát mit is mondjak...talán azt, hogy az ilyen filmek miatt találhatták ki az otthoni mozizást? A film tele van olyan jelenetekkel amelyek hangrendszerünk minden porcikáját igénylik és a maximumot hozzák ki belőle. Gondoljunk a film első pár, igen akciódús percére, már ott akkora dózist kapunk, hogy nem térünk magunkhoz, de a későbbiekben, a páncél prototípusának első bevetése vagy a páncél 2.0 első akciója és repülős üldözése is a legfenségesebb zene a dübörgésre vágyó füleknek.

A hang magas hangerőnél sem torzít egyáltalán, egyszerűen nem találni benne kivetnivalót. Nem szabad megfeledkeznünk a dialógusokról sem, amelyek szintén elképesztően tisztán szólnak. Minden szépen érthető, a háttérben minden apróság hallható (a hátsó surround hangfalak nem tétlenkednek ilyenkor sem). Kevés ennél jobb hangminőséggel rendelkező korongot találunk a piacon, etalon.
Azért azok se csüggedjenek akik csak a szimpla core hangsávot tudják előcsalni a lemezről, a fent leírtak arra is ugyanúgy vonatkoznak.
(Magyar hang illetve felirat az amerikai kiadáson nincs, de ha minden igaz a bd fellelhető magyar vonatkozással is itt-ott) 

EXTRÁK

Bármily meglepő, ebben a pontban sem tudom szapulni a bd-t, ugyanis mindkét lemez jól meg van tömve extratartalommal. Az elsőn a "The Invincible Iron Man" című doksifilm a legnagyobb durranás, mely hősünk képregényes múltját boncolgatja igen részletesen, közel 50 percben, hd-ben. Ja és még Stan Lee is megszólal:)

Találunk még 11 darab kimaradt/bővített jelenetet is, melyek egyszeri nézésre jók ugyan, de nem veszítettünk sokat azzal, hogy kimaradtak a filmből. A következő extra az egyik legnagyobb ínyencség, a "Hall of Armor". Megvizsgálhatjuk ugyanis a filmben szereplő összes páncél szinte minden porcikáját full hd-ben, akár közvetlen közelről. Lenyűgöző részletességgel vannak kidolgozva, fantasztikus látvány.



A második lemezen található az "I Am Iron Man" című doksi, mely közel 2 órás hosszával talán a kiadvány legértékesebb extrája. Downey-tól kezdve Stan Lee-ig mindenki megszólal és tényleg baromi sok dolgot megtudhatunk a film készítésének minden fázisáról.
Ha még nem volt elég az így készült doksikból a "Wired: The Visual Effects of Iron Man" minden extrára éhes gyomrot jóllakat. Az iron man páncél készülésének minden fázisába betekintést nyerünk (mindhárom páncélt  három különböző speciális effektusokkal foglalkozó cég készítette). Illetve láthatjuk az ILM (Industrial Light & Magic) első kidolgozott iron man jelenetét, melyben a páncélját ptóbálatja valahol a sivatagban (nincs a filmben).

A "Rehearsal Footage" pontban Robert Downey Jr. szerepre való ráhangolódását csodálhatjuk meg (hatalmas!), illetve Jeff Brigest, Favreaut és Downeyt nézhetjük miközben egy jelenetet próbálnak. A "Still Gallery" pontban nagyjából 200 HD felbontású, kiváló minőségű képet nézhetünk meg, illetve találunk még 3+1 trailert is.  


Mint azt a borító is hangoztatja, a kiadvány BD-Live kompatibilis. Kapunk is egy "Iron Man IQ" nevű kis kvízjátékot, melyben a filmből vetített képsorok közben/után kapunk néhol könnyebb, néhol pedig nehezebb kérdéseket. Nem egy bonyolult játék, de nagyon rá lehet kattanni. Eredményeinket a netre is fellőhetjük, ha kellően jó eredményt érünk el (nekem még nem sikerült:)

A fentiekhez azt hiszem nem tudok többet hozzátenni. Ha van olyan lemez amiért érdemes beruházni egy FullHD rendszerbe, akkor ez az a lemez.

Screenshotok nagyobb méretben 1 2 3 4 5

Címkék

blu ray robert downey jr iron man paramount bd kazama bd teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr294535917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 08:48:16

"talán nekik lehet meg az első 1 million seller bd" - elvileg jövő hét péntekre kiderül, hogy mennyi fogyott, de az már publikus, hogy első hétvégéjén megdöntött minden rekordot.

Ismeretlen_62806 2008.10.05. 08:48:17

"Ha van olyan lemez amiért érdemes beruházni egy FullHD rendszerbe, akkor ez az a lemez." most megragadom az alkalmat, hogy feltegyek egy fél-off kérdést: már a hd-dvd halála óta szeretnék összerakni itthon egy fullhd rendszert: a pénz összejött rá, az összetevőket kinéztem, de sajnos helyproblémák miatt nem sikerült a kivitelezés, kb az egész lakást át kellett volna rendezni, illetve új bútorokat venni, és ez egyedül sem könnyű, nemhogy akkor, ha kevésbé videofil csaláttagok jóváhagyását kéri az ember. A projekt végül jegelve lett, főleg annak fényében, hogy egy év múlva lehet, hogy külföldre költözöm. Most azonban új pc-t fogok vásárolni egy 24"-os fullhd monitorral és arra gondoltam, hogy veszek bele egy 20k-s pio bd-olvasót és hozzá a lehető legjobb pc-s hangrendszert (hangkártya beleértve),ami még mindig nem nagy szó, tekintve, hogy a legdurvább 7.1-es csomag kerül annyiba, mint egyetlen rendes hangfal. Szóval, a kérdés: szerintetek megérné-e a jelentősen rosszabb kép- és hangminőség mellett a hd rendszer (esetleg hozzam át a sony egyberendszert a tv mellől? ez esetben már lenne egy gyenge közepes hangom, csak a kép csorbulna)

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 08:50:03

"A lemez a lejátszóba helyezése után nagyjából 5 percig nem adott életjelet" - erről volt szó a külföldi fórumokon is (sony lejátszód vagy ps3-ad van?). sokan panaszkodtak, hogy lefagyott a lemez, de kiderült, hogy a player első behelyezéskor máris felmegy a netre és letölt egy-két dolgot, ami a lemez kezeléséhez, ill. tartalmának megjelenítéséhez szükséges.

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 08:52:14

"mint amit Nolan használt a The Dark Knight esetében" - félOFF: a warner a napokban erősítette meg, hogy a TDK (bocs theH :) bd-változatán az IMAX-ban felvett jelenetek 1.78:1 képarányban lesznek fenn. hmmm, vagy mmm?

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 08:55:31

"de ha minden igaz a bd fellelhető magyar vonatkozással is itt-ott" - elvileg jövőre a paramount bd-k is megjelennek magyarországon, de aki nem tud várni odáig, az megrendelheti innen: http://www.mediadis.com/

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 09:13:58

daesu: alapvetően nem pártolom a számítógépes "hádézést", hisz a formátumnál a méret a lényeg: 70-80 centis képátló esetében még nem nagyon jön át felbontásban a dvd és a hd közötti különbség, nem hogy 60 centi esetében, de a kép így is nagyon szép lesz (a színek, színárnyalatok, fények és árnyékok megjelenítésében).

Ismeretlen_62806 2008.10.05. 09:16:33

én is így voltam vele, de mostmár azzal hitegetem magam, hogy amennyivel kisebb a monitor, annyival közelebbről nézzük. :)

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 09:20:45

ha nem akarod társasági élménnyé fejleszteni a házimozizást, akkor nyugodtan gubbaszthatsz a monitor előtt. :)

Ismeretlen_62806 2008.10.05. 09:22:54

akarom, csak mint írtam, jelenleg nincs rá lehetőség :)

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.10.05. 09:51:36

Na, akkoj Kajácsonyja énis Bédé-lejáccót kéjek...

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 11:36:06

én karácsonyra paramount bd-ket (is) kérnék magyarországra.

Ismeretlen_93066 2008.10.05. 11:46:18

ae: jaja, ps3 van. Annak ellenére, hogy tudtam, hogy a javított változatot kaptam, azért eléggé izzasztó perceket töltöttem a loading screen társaságában:)Most már egyébként hipp-hopp betölti magát, szóval no problem. tdk téma: amennyire én tudom, az 1:78:1 az nem imax képarány(?). De ha Nolan így érzi jónak és a kép részletessége megmarad akkor egye fene. Annál még mindig jobb mintha rányomnának két fekete csíkot, hogy ne háborogjon a kispolgár a változó képarány miatt.

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 12:02:06

valóban nem az, de az áll hozzá a legközelebb. az IMAX képarány 1.43:1. a bevont iron man bd-kkel vmi más gond volt, ez a "hiba" sajna mindegyiknél jelentkezik - feltéve, ha a ps3-ad, nd-játékosod automantikusan felcsatlakozik a netre.

stavanger · stavanger.freeblog.hu 2008.10.05. 15:30:29

nem kötekedésképp, de: "blu-ray teszt: iron man (2007)"

Ismeretlen_1068 2008.10.05. 15:43:45

májfolt!

Ismeretlen_88360 2008.10.05. 16:47:46

a bd tesztekből lehetne rendszer :)

Ismeretlen_13025 2008.10.06. 01:36:42

Plusz Nagy B, már nem azért, nekem AE mondta.

Ismeretlen_93066 2008.10.06. 17:02:27

ezen a blogon nem csípjük a nagybetűket, úgyhogy ezen szerintem ne akadjunk fenn;)

rhynn · rhynnhosei.blog.hu 2008.10.07. 14:42:09

nemrég a GLS meghozta a maszkos Iron Man DVD kiadást. Eszméletlen durván néz ki, megfogni, majd felnyitni a maszkot meg eszméletlen felemelő érzés. BD még nincs, talán karácsonyra, addig is ezzel kell beérnem. majd' 6000 volt így is az "Ultimate 2-Disc Edition", ha van rá érdeklődő, este küldök róla pár képet. egy kérdés: BD-n is vannak ugyanúgy régiók mint a DVD-n? A sony BD player meg a PS3 hogy kezeli ezeket? meg még egy: azáltal, hogy nagyobb a kapacitás, van esély, hogy több nyelven legyen felirat rajta? a szinkron cseppet sem érdekel, de mondjuk elképzelhető magyar felirat külföldi BD-ken?

Ismeretlen_93066 2008.10.07. 16:58:10

Ugyanúgy vannak régiókódok itt is. A ps3 és a többi bd lejátszó is régiókódos, tehát az itthoniak csak B-s lemezeket játszanak le (meg persze a régiófüggetleneket, sok ilyen lemez van) Elég sok külföldön megjelent bd-n van magyar szinkron és felirat is.

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 01:59:14

nekem ma transformers bd-t hozott a lista (ne fújoljatok: tesztlemez :), jó kis magyar felirattal.

rhynn · rhynnhosei.blog.hu 2008.10.08. 08:38:58

aeon: ha meglesz a BD lejátszóm, esetleg ilyen tesztlemezeket átpasszolhatsz. Transformersből nekem az alutokos változat van, nagyon jó az is, tele van extrákkal. Egyébként a Vasember maszkos változat kb ugyanilyen menüt tartalmaz, mint a BD, nagy része megvan az extráknak is, nyilván nem az összes, s egész jó a képminősége is.

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 08:48:25

lista helyett postát akartam írni. :) késő volt, na. rhynn: ugye nem haragszol meg, ha azt mondom, hogy idegeneknek nem szívesen adom kölcsön a lemezeimet.

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 11:31:13

a magyar feliratos TRANSFORMERS BD előtt le a kalappal: két lemez, dugig extrákkal, gyors és folyamatosan frissülő BD LIVE funkció, HD felbontású doksik (mind magyar felirattal!), PiP szövegek és persze hibátlan kép és hang.

Ismeretlen_93066 2008.10.08. 12:10:47

slipcase is van hozzá, nem? Mondjuk én tuti kihagyom, mert hiába jó a lemez, ha a film kaki:)

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 12:16:04

az nincs hozzá, a borító viszont sajátos: fronton optimus, a backen megatron. a speckók, tartalom, stb. egy külön insterten jött, ami viszont elég csúnyán el van méretezve - csak úgy, mint a dvd esetében.

Ismeretlen_62806 2008.10.08. 13:37:29

kazama! tudnál adni egy email/msn előrhetőséget? thanks

Ismeretlen_93066 2008.10.08. 13:44:07

click my nick:) (e-mail)

Ismeretlen_62806 2008.10.08. 13:49:39

oda írtam 2 napja, csak válasz nem jött, és azt hittem, nem használod. lehet, hogy spambe dobott? :)

Ismeretlen_93066 2008.10.08. 13:56:41

Ritkán nézem a leveleket, sorry:) De már ment a válasz.

rhynn · rhynnhosei.blog.hu 2008.10.08. 14:23:15

aeon: csak viccelődtem, igaz, a smiley lemaradt, most pótlom: :) Azt viszont egy mailben megírhatnád, hogyan lehet feliratkozni ilyen "listára", ahol promo BD-ket küldözgetnek :D

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 14:28:48

promó? megvettem, vazze, súlyos eurókat csengettem ki érte. :)

rhynn · rhynnhosei.blog.hu 2008.10.08. 14:34:24

"ne fújoljatok: tesztlemez" vélhetően ezt értelmeztem félre. Mea maxima coulpa. Honnan rendelsz egyébként? Amazon?

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 14:39:40

tesztlemez, mint olyan, ami kiváló hang - és képminőséggel bír, magyarán tesztelheted vele, mit bír a rendszered.

Ismeretlen_1068 2008.10.08. 18:38:53

no, ez már tényleg nem semmi: According to various retail sources, on average, 20% of all 'Iron Man' discs that were sold last week were on the Blu-ray format. For Internet-based stores, that percentage climbed to an astounding 50%. While final unit sales data has yet to be reported, it is expected that 'Iron Man' is the highest selling Blu-ray yet.

Ismeretlen_93066 2008.10.08. 18:44:46

Wow, mint a cukrot:) helyes.

Ismeretlen_1068 2008.10.13. 14:10:16

most hozta meg a postás a holland verziót. minusz: nincs papírfekni, holland nyelvű borító plusz: nem csak a filmen van magyar felirat, de mindkét lemez összes extráján is (ezek mind-mind HD-ben). alapvétel. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása