aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: where eagles dare Takács Máté
2008. szeptember 28. 20:12:08

Kategória: 7 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. szeptember 26 - 28.


A csúcson
Az előzetes számítások szerint szállt a toplista tetejére a Paramount/DreamWorks költséges szeptemberzáró durranása, a SASSZEM (Eagle Eye). A 29 millió dollár a negyedik legjobb rajt e hónap történetében, és jó kezdet arra nézvést, hogy az őszi szezon első számilliós sikerét üdvözölhessük benne. Nem lehet ebben gátló tényező a negatív visszajelzések hada [itt egy], hiszen három éve a LÉGCSAVAR is állta ezt a sarat, és akárcsak a D. J. Caruso rendező és Shia LaBeouf előző kollaborációja, a DISTURBIA, hosszan kitartó érdeklődés tárgya volt. A 80 millióból forgatott thrillernek, ha mégsem tör kilencszámjegyű magaslatokba, költségeit visszahoznia nem szabad, hogy gondot jelentsen. LaBeouf legközelebb a TRANSFORMERS második részében lesz látható, addig minden bizonnyal kitart a jelen filmből származó, egyre duzzadó fizetsége.

További új országos bemutatók
Szintén jó eredményt hozott a még mindig A SÖTÉT LOVAG révén befolyó bankókat számláló Warner új bemutatója, az ÉJJEL A PARTON (Nights in Rodanthe) című romantikus dráma. A 13 millió dollár jóformán sztenderdnek számít a műfajban (HÁZ A TÓNÁL, A SUTTOGÓ, ZUHANÁS vagy a szintén Nicholas Sparks könyvéből készült SZERELMÜNK LAPJAI), noha kevéssel alulmúlja Richard Gere és Diane Lane előző andalgását, a 2002-es A HŰTLENt. Ettől függetlenül jó kiindulópont, hogy az eddigi Sparks-adaptációkhoz méltó legyen bevételileg, hiszen a már említetten kívül az ÜZENET A PALACKBAN és a SÉTA A MÚLTBA is 40 millió felett zárt, ami a nyitány több mint háromszorosát jelentené jelen esetben. Ez reális és teljesíthető célnak tűnik, a SASSZEMéhez hasonlóan gyarló kritikák ide vagy oda.

Nem kis meglepetést okozva a box office elemzőinek, nyomon követőinek és nem utolsó sorban résztvevőinek, a FIREPROOF című független film, csupán 839 filmszínházból, 6,8 millió dollárral a negyedik helyre kapaszkodott fel. Ez nagyszerű adat egy semmiből jött bemutatónak, hiszen a Samuel Goldwyn Films - akiknek legutóbbi országos terjesztése az AMAZING GRACE volt 2007 tavaszán - csupán a premier előtt pár nappal döntött a széleskörű indulásról. A vallásos, keresztény kötelékben készült film egyébként újfent egy romantikus dráma, ezúttal egy tűzoltóról és feleségéről, a történet pedig a házasságuk próbára tétele körül forog. Ha a jó kezdést eredményes maradás követi, a 20 millió dollár sem tűnik elérhetetlennek, sőt, akár a forgalmazó házi legjobbja is lehet a FIREPROOFból.

Spike Lee-nek viszont nem jött össze a maga felekezetéhez intézett jointja, lévén a MIRACLE AT ST. ANNA, 45 milliós költségvetés mellett, csupán 3,5 millió dollárt gyűjtött össze amúgy mérsékelt számú vetítő mozijaiból. A Buena Vistának sok reménye nem is lehetett a filmmel, amelynek többek között játékideje és témája miatt sem ártott volna a jó visszhang, ami viszont már a torontói filmfesztivál óta nincs neki. Nem csoda hát, hogy az afroamerikai filmes már A BELSŐ EMBER második részéről nyilatkozgat a filmes sajtónak. Mostani filmje 10 millió fölé nem-igen jut.

Jelentősebb limitált bemutatók
Clark Gregg, a TEMETETLEN MÚLT alapötletének szerzője és számos film, például A VASEMBER mellékszereplője rendezői bemutatkozása a Chuck Palahniuk könyvéből készült CHOKE. A Fox Searchlight által forgalmazott film több mint négyszáz helyen látható, ám eredménye csak gyenge közepes, talán éppen az elmért, csak félig korlátozott premier miatt: 1,3 millió dollár gyűlt össze, ami háromezer dolláros átlagot jelent. A filmen még a jó kritikai visszhang sem fog segíteni, mivel az nincs. Még nagyobb kudarc érte azonban a Lionsgate terjesztését. A THE LUCKY ONES Neil Burger, a THE ILLUSIONIST rendezőjének új filmje, Tim Robbins, Rachel McAdams és Michael Pena hármasával, gyenge kritikai- és jó nézői értékelésekkel felvértezve. A filmek legújabb kórságát jelentő iraki háborús téma kevesebb mint ötszáz dollárt termett minden egyes, összesen egyébként 425 moziteremből.

Korábbi filmek
Harmadik helyre csúszott vissza a múlt héten jól kezdő KÍNOS KÖZELSÉG, több mint nézői felét elveszítve; a költségek mindenesetre már zsebben. Ötödik a hónap eddigi legtöbbet hozó bemutatója, az OLVASÁS UTÁN ELÉGETENDŐ, noha a kelleténél nagyobb, az előző víkendhez képest -44%-os harmadik heti eredménnyel. Az IGOR mérsékelt, míg A SPANOM CSAJA masszív visszaesést könyvelhet el, mialatt A SÖTÉT LOVAG az 525 milliót ostromolja, és a januárra meghirdetett IMAX-újrabemutatóval - no meg némi kritikai elismeréssel - akár az 550 millió is összejöhet még, bár a decemberi lakossági premier vélhetően sokaknak jelent majd preferált alternatívát.

Ami jön
A jövő héten már október lesz, és egy halom új film került az észak-amerikai levesbe. A vezér(hím) szerepét a Disney BEVERLY HILLS CHIHUAHUA-vája (vagy hogy ragozzam ezt írásban...) tölti be, de a Sony romantikus-zenés mozija, a NICK AND NORAH'S INFINITE PLAYLIST is komoly érdeklődésre tarthat számot. Lesz még brit komédia Simon Pegg főszereplésével, Michael Moore-paródia/antipropaganda és Universal-dráma Greg Kinnearrel. Kiszélesedik Ed Harris APPALOOSÁja, és Fernando Meirelles VAKSÁGja is végre napvilágot lát (ehem).

A Top 10
1. Eagle Eye ($29.2M/$29.2M)
2. Nights in Rodanthe ($13.4M/$13.4M)
3. Lakeview Terrace ($7.0M/$25.7M)
4. Fireproof ($6.8M/$6.8M)
5. Burn After Reading ($6.2M/$45.6M)
6. Igor ($5.4M/$14.2M)
7. My Best Friend's Girl ($3.9M/$14.6M)
8. Righteous Kill ($3.7M/$34.7M)
9. Miracle at St. Anna ($3.5M/$3.5M)
10. The Family That Preys ($3.1M/$32.8M)

updated: 2008. október 1. 10:35

Címkék

thriller box office shia labeouf richard gere romance spike lee diane lane eagle eye war movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574535894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.09.28. 23:59:44

ránézésre 60 milliósnak kóstáltam volna az EAGLE EYE-t, vajh a 80-ból mennyi lehetett shia gázsija? ezeket az adatokat nem szokták publikálni valahol?

Ismeretlen_82723 2008.09.29. 14:12:13

Az IMDb-re egyelőre nem került fel az erre a filmre vonatkozó adat. A Disturbiáért 400 ezret kapott, a Transformersért már félmillát. Azért 1-2 milliónál sokkal többet valószínűleg most még nem tett fixként zsebre. De rohamos növekedés várható, annyi szent.

hahakocka 2008.09.29. 17:37:03

Sasszem sas sebességgel húzott vele hát nem hinném. De ezt is vártam én tőle. A TDK pedig kezdi lassan a 990-t ostromolni most 985 nél tart összben. Remélem meglesz az általam várt és ígért 1 milliárd. Kellett volna fogadnom is a franc egye meg. (még júniusban)

Ismeretlen_1068 2008.09.29. 17:51:35

a januári re-release biztosan besegít.

Ismeretlen_82723 2008.09.29. 18:00:04

hahakocka: az első mondatodat nem értem. Azt meg szintén hogy érted, hogy "ÍGÉRT 1 milliárd"? Garantáltad a Warnernak vagy mi? :)

Ismeretlen_82723 2008.09.29. 18:01:54

Erről a "TDK"-ról meg mindig a rég nem látott videokazettáim jutnak eszembe. Nem olyan hosszú az a "The Dark Knight".

Ismeretlen_1068 2008.09.29. 18:06:45

de mufurc vki. :) (a valaki se hosszú szó. :) 2008-tól szerintem nem okoz gondot a TDK másik értelmezése sem. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása