aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office magazin: blockbusterek magyarországon IV. Takács Máté
2008. augusztus 27. 18:21:28

Kategória: 8 komment

1998 első hat havának tizenegy 200 ezer néző feletti filmjére összesen 3,65 millió jegyet értékesítettek, amiből több mint 1 milliót a TITANICra váltottak. A második félévben még ugyanennyi produkció lépte át a kijelölt határt, ám a milliós megasiker hiánya ellenére is magasabb számot mutat a kiemelt címek összesített nézőszáma (3,81 millió fő). Ugyanakkor, a második félévet nyerő, s egyben éves ezüstérmes produkció sem érte el a félmillió látogatót.

1998, 2/2

Fél év sem telt el februári sikere, A SAKÁL premierje óta, de Bruce Willis már egy újabb tucat-thrillerben villantotta meg vonzerejét a magyar piacon. A KÓD NEVE: MERKÚR határozott bukta lett hazájában, ellenben nálunk 229 ezer néző érezte úgy, hogy gonosztevősködése után muszáj megnéznie kedvencét újra, amint menti a menthetőt. A UIP bemutatója magabiztosan verte a két héttel korábban debütált, jellegzetesen semmitmondó címmel mozikba küldött, nem kevésbé fordulatos ÉLETRE-HALÁLRÁt, amelyre 164 ezren fizettek be; az InterCom másik eredményesebb júliusi nevezése a MR. MAGOO című Leslie Nielsen-bohóckodás volt.


Augusztus jóformán egy-egy új bemutatót tartogatott minden hétre, de két durranás is született. A felvezetést Harrison Ford francia polinéziai kiruccanása, a HAT NAP, HÉT ÉJSZAKA szolgáltatta, azonban a romantikus kaland csak AZ ÖRDÖG MAGA számainak lemásolására volt képes. Egy héttel később már a nyár egyik igazi nagypályása szórakoztatta a nagyérdeműt. Mel Gibson és Danny Glover párosa harmadjára tért vissza a HALÁLOS FEGYVER 4-ben, bebizonyítva, hogy nem túl öregek ehhez a szarhoz, s újfent magukkal hozták a visszavonulása előtt utoljára látható Joe Pescit, illetve a Kevin és Pierce között kétszer is Mellel kacérkodó Rene Russót is, míg Jet Li első hollywoodi szerepében vetett mindannyiukra keletiesen higgadt, gyilkos pillantást, mígnem amerikaiasan ellátták a baját. Az akció-komédiát 391 ezren pillantották meg baj nélkül, így az InterCom már negyedik '98-as háromszázezer néző feletti bemutatóját pipálhatta ki, majd két hét múlva folytatta is a sort az év legagyonreklámozottabb (mert van ilyen szó) pénzcsinálójával. Roland Emmerich második New York-rombolásának sztárja olyan intenzíven karcolt végig a városon méretét váltogatva, ahogy az amerikai nézettségi listán zuhant szörnyléptékkel hétről-hétre. A GODZILLA nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de egy elszabadult gyík már csak ilyen. A magyar vásznakra meredvén 492 ezer homo sapiens követte végig, amint Matthew Broderick és kompániája szó szerint a halál torkából menekül meg egy sárga taxival, és ellátogat a Madison Square Gardenbe, ahol életre-halálra szóló meccset játszik néhány éhes szájjal. A film eredménye messze elmarad A FÜGGETLENSÉG NAPJA performjától, és a hat évvel későbbi HOLNAPUTÁNt sem sokkal előzi meg.

Pusztán két hetet kellett várni, s máris legyőzőre talált a TriStar adoptált japán gyermeke. Szeptember 10-én üstökösként csapódott a magyar flaszterba Bruce Willis harmadik ez évi bombája. Az ARMAGEDDON az év bajnoka lett világviszonylatban, míg nálunk a második helyen végzett, noha 1998-as filmként övé az arany. Az év legbődületesebb patriotizmus-maszlagja olyan ellenállhatatlan módon szédítette nézőit, hogy 495 ezer magyar sem mondhatott rá nemet, így tehát nem sokkal kerekedtek a Godzilla távoli rokonait a Föld színéről eltüntető meteorok az Egyesült Államokba vízum nélkül betévedt pikkelyes ázsiai menekült (meg is fizetett érte: halállal) fölé. Bruce világraszóló, az armageddont végül meghiúsító önfeláldozása egymagában közel annyi nézőt vonzott, mint két korábbi filmje együtt, s 73%-kal múlta felül a májusi DEEP IMPACTet. Egy héttel később a UIP kisebb viszonyokban engedte gondolkodni a blockbustereket csak úgy faló magyart, s elénk tárta az év egyik legjobb filmjét, melyben az emberiség helyett "a küldetés célja egyetlen ember". A RYAN KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSE az előző két InterCom-monstrummal ellentétben nem pusztítóként indult neki, hanem jó stratéga módjára, s hosszú ideig szerepelt a mozik műsorán, akárcsak hazájában, hogy aztán kamatoztatni tudja Oscar-díjai gyümölcsét. Így végül, egészen hasonlóan a márciusi LESZ EZ MÉG ÍGY SE szerepléséhez, 304 ezren vettek részt a misszión, ami után eldönthették, hogy James Francis Ryan közlegény kiérdemelte-e. Spielberg fél évvel korábbi, másik "művészfilmje", az AMISTAD a direktor úr 1990 után készült filmjeinek mélypontját jegyezte a Kárpátok között (beleértve E.T. 2002-es visszatértét is), míg a RYAN KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSÉt megfejelni eztán már csak egyetlen mozija lesz képes (hogy A KRISTÁLYKOPONYA KIRÁLYSÁGÁnak sikerül-e, egyelőre nyitott kérdés).


A titániumon való fúrás és az Omaha Beach-i strandolási viszonyok nehézségei után valami igazi kikapcsolódás-félére vágytak a moziba járók, s az október 1-jén indult ZORRO ÁLARCA éppen megfelelőnek bizonyult. A klasszikus történeten végrehajtott vérfrissítés Észak-Amerikában csak kevéssel maradt le a bűvös százmillió dolláros határról, azonban másutt - a műfaj népszerűségének ismeretében - nem okozott csalódást. Magyarországon több mint negyedmillióan látták Antonio Banderast világviszonylatban karrierje legnagyobb bevételét hozó és Catherine Zeta-Jonest első megjegyzett szerepében, vagyis a francia középkor kardvívói A VASÁLARCOSban azért jobban érdekelték a közönséget, mint az újkori Kalifornia szabadságharcosának vívódásai. A 2005-ös folytatásra már 58%-kal kevesebb jegy kelt el. Októberben Jim Carrey jobb helyeken méltányolt alakítása A TRUMAN-SHOWban nyert még meg magának 171 ezer nézőt, majd az X-AKTÁK nyíltak meg a honi mozikban is, azonban a 156 ezres adat inkább normális, mint para.

A hónap végén érkezett MAFFIA! és a november 5-én bemutatott SZIKI-SZÖKEVÉNY, lévén egészen hasonló szórakozást kínáltak, egymás terhére voltak, így egyikük sem érte el a 200 ezer megtekintőt. Leslie Nielsen ez évi két filmje együtt sem teljesítette a DRÁGÁM, ADD AZ ÉLETED! eredményét. A nagy nevettető már csak a HORRORRA AKADVA harmadik és negyedik részében, illetve a SUPERHERO MOVIE-ban tűnik fel a nagyvásznon. November 12-én elállatiasodott a hangulat. Rágcsálók és emlősök hadai, köztük Eddie Murphy szállták meg a főváros több mint egy tucat filmszínházát, hogy a kiéheztetett apróságokat ellássák tíz éven aluliakra szabott poénokkal. A DR. DOLITTLE még a téli szünetben is nagy sláger volt, s mire észbe kapott az InterCom, már több 400 ezer pluszos filmje volt 1998-ban, mint az előző évben, ráadásul az éves lista első hat helyezettje is tőlük került ki ekkora már. A 432 ezer eladott jegy übereli a két évvel korábbi BÖLCSEK KÖVÉRE számait is, s ahogy Banderasnak, úgy Murphynek sem sikerült 1998-as bizonyítványát a későbbiekben akár csak megközelítenie is bármely nem-SHREK filmjével. A 2001-es folytatás a 102 KISKUTYA mintájára nem ér elődje nyomába, de azért még tisztességes adatot produkál. Nincs november Disney-rajzfilm nélkül. A francia púpost és a görög erőlegényt ebben az évben egy kínai harcosleány váltotta. A MULAN Észak-Amerikában népszerűbb volt közvetlen elődjénél, míg nálunk fordított helyzet alakult ki: az InterCom bemutatójának hosszú futása alatt kevés híján negyedmillióan konstatálhatták, hogy ezek a hunok nem olyanok itt a filmben, mint mink. Ez persze a célközönségnek biztos nem szegte kedvét, sőt, a felnőttek számára is minden adott volt a jó szórakozáshoz. Egy év múlva TARZAN olyan magasságokba tör majd, ami AZ OROSZLÁNKIRÁLY óta nem volt tapasztalható. A zsúfolt novemberben még Nicolas Cage és Meg Ryan angyali találkozására, George Clooney és Jennifer Lopez egyszerre hűvös és forró románcára és Michael Douglas egy tökéletes bűntényre irányuló cselszövögetésére kelt el több mint százezer jegy. Steven Seagal első kudarcával szembesült magyar rajongói részéről: A PATRIÓTA rém gyenge szereplését már csak a mester két filmje fogja követni a DVD-s futószalagozás előtt.


Másolva a több mint 650 ezer embert vonzó A MINISZTER FÉLRELÉP stratégiáját, december második hetében mutatta be a Budapest Film Koltai Róbert vígjátékként aposztrofált szenvelgős szösszenetét. Az ÁMBÁR TANÁR ÚR távolról sem generált akkora érdeklődést, sőt, 238 ezres mutatóját a következő évi Kabay-Koltai-remekmű is maga mögött hagyja majd. Dobó Kata ígéretesen kezdődött hazai karrierje holtvágányra fut rövidesen az EURÓPA EXPRESSZ-szel, hogy aztán 2005-ben helyre rázódjon egy újabb, A MINISZTER FÉLRELÉPhez fogható vígjátéksikerben. Az ÁMBÁR TANÁR ÚR mindazonáltal 1998 legnézettebb hazai terméke lett, s legyőzőre legközelebb csak egy év elmúltával talál. December 17-én érkezett meg hozzánk a film, amitől már jó ideje hangos volt a filmipari sajtó a tengerentúlon. A vígjátékok súlyos mérföldköveként a KERESD A NŐT! legalább akkora siker lett világszerte, mint otthonában, ami nagy szó egy amerikai komédia esetében. A sorból természetesen Magyarország sem lógott ki, így a karácsony az újfajta hajzselék és a rossz helyre szorult érzékeny pontok szellemében telt, Ben Stillert végérvényesen felhelyezve a műfaj hazai rajongóinak térképére. A Farrelly-fivérek korábbi dobását, a DUMB ÉS DUMBER - DILIBOGYÓKat ugyan nem érte utol Mary, akiben van valami, ellenben a rendezőpáros későbbi filmjei mind-mind a KERESD A NŐT! 385 ezer nézője alatt fognak végezni. Az év utolsó havában még EGYIPTOM HERCEGE részesült a magyar mozilátogatók kitüntetett figyelmében. A SCHINDLER LISTÁJA óta a legmélyebb zsidóság-film a Disney tradícióit megszégyenítő dallamokkal és animációval hajtotta rabszolgasorba a karácsonyi szezon nézőit, s a röpke egy hét alatt összegyűlt 106 ezer eladott jegyet a következő év folyamán 336 ezerre egészítette ki, így Mózes egészen az éves lista 8. helyéig vezette ki népét Egyiptomból, a UIP legérdekfeszítőbb 1998-as bemutatójává avatva Katzenbergék produkcióját, bizonyítva az Oscar-nyertes állítást, miszerint "There can be miracles, When you believe."

Az első féléves Top 10 a következőképpen módosult, azaz

1998 legnézettebb filmjei Magyarországon
helyezés, film (végső országos nézőszám) forgalmazó

1. Titanic (1 020 466) InterCom
2. Armageddon (495 229) InterCom
3. Godzilla (492 491) InterCom
4. Dr. Dolittle (432 193) InterCom
5. Halálos fegyver 4 (391 531) InterCom
6. Keresd a nőt! (385 582) InterCom
7. Alien 4: Feltámad a halál (346 762) InterCom
8. Egyiptom hercege (336 204) UIP
9. Ryan közlegény megmentése (304 295) UIP
10. Lesz ez még így se (301 773) InterCom

folytatása következik

a cikksorozat első része
a cikksorozat második része
a cikksorozat harmadik része

Címkék

magyarvalosag box office magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr214535794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87620 2008.08.27. 20:40:17

A Godzillát mai napig szeretem, pedig tudom, hogy szar film, de az általános iskola első napját ezzel a mozival zártam, az Armageddon meg még jobban a szívemhez nőtt az évek során, emlékszem, feliratosan láttam, 7 évesen meg egyszerre nem tudtam figyelni az eseményekre és a feliratra, úgyhogy apám olvasta nekem a szöveget, én meg élveztem a meteor-lovagok baromságait :)

Ismeretlen_82723 2008.08.27. 21:55:35

Én is bírom mindkettőt, főleg az Armageddont. Egyfajta (ritka fajta) klasszikussá nőttek a szememben.

ju 2008.08.27. 23:56:46

a cikk jó csak hossz be vaghxoik baszva ti vbsfűéllaotok kuzrvac film pina

Ismeretlen_1068 2008.08.28. 00:11:04

az év kommentje? :)

Ismeretlen_1068 2008.08.28. 08:30:00

azt hiszem, ez volt az az év, amikor édesanyám rácuppant a plázákra. én szállítottam föl és alá (akkoriban még jócskán vidéki voltam), cserébe ő finanszirozott egy mozit, amit én választottam ki, így történt, hogy együtt néztük meg a THERE'S SOMETHING ABOUT MARY-t és a SAVING PRIVATE RYAN-t. rossz választás, nagyon rossz. főleg az utóbbi. :) de azért derekasan végigülte mindkettőt, le a kalappal. :) a LETHAL WEAPON 4-t a duna plazában néztem meg egy haverommal. miközben mi odabenn ültünk, odakinn stallone grosszált a fitness teremben és a mozi területén. a haverom ezt soha nem bocsátotta meg nekem (pedig fogalmam se volt arról, hogy a színész egyáltalán magyarországon van. 10 éve még hol volt az internet? :)

Ismeretlen_1068 2008.08.28. 08:31:34

egy kis pontozás: 1, Titanic (1 017 457) InterCom - 10/9 2, Armageddon (495 229) InterCom - 10/6 3, Godzilla (492 491) InterCom - 10/6 4, Dr. Dolittle (432 193) InterCom - 10/x 5, Halálos fegyver 4 (391 531) InterCom - 10/9 6, Keresd a nőt! (385 582) InterCom - 10/7 7, Alien 4: Feltámad a halál (346 762) InterCom - 10/1 8, Ryan közlegény megmentése (304 295) UIP - 10/9 9, Lesz ez még így se (301 773) InterCom - 10/8 10, A vasálarcos (298 421) UIP - 10/4

Ismeretlen_82723 2008.08.28. 09:17:44

A Godzillát napra pontosan a bejegyzés megszületése előtt 10 évvel mutatták be nálunk. Számomra azért is emlékezetes a megtekintése, mert ez az egyetlen film, ami alatt kikényszerültem a mellékhelységbe - 2x is. Azóta nem nagyon vedelem a kólát a vetítés alatt és mindig bekukkantok a mosdóba kezdés előtt. :)

Ismeretlen_1068 2008.08.28. 09:26:58

alap. ezt az eljárást úgy hívják, "biztonsági pisi". :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása