aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: az elhitt hulk Takács Máté
2008. június 15. 21:01:54

Kategória: 4 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. június 13 - 15.


A csúcson
Bizalmat szavazott az amerikai közönség az egyik legnépszerűbb, de az ábra szerint a vászonra legnehezebben átültethető szuperhős újabb tálalásának. A belső démonnal való küzdelem és a tényleges szörnyetegekkel való zúzda 2003-ban az első hétvégén nagyon bejött a Universalnak box office ügyileg, ám ezután pillanatok alatt tűnt el a semmiben Ang Lee filmje, amiben közrejátszott a felemás megítélés is. A több mint két órás művet a The Incredible Hulk alkotógárdája most egyszerűen semmissé tette, a teljes tartalmát összvissz másfél percben ledarálva az új mozi főcíme alatt. Aztán nagyon kevés jellemvázolást követően, jópár sótlan karakterrel meghintve összecsap a kisebb méretre szabott, farmergatyásított zöldség az eredeti koncepciójához képest kissé (eléggé) módosított Abominationnel, majd vége is a filmnek. De ez éppen jó volt ahhoz, hogy a rendkívül elégedett nézők 55 millió dollárt hagyjanak ott a jegypénztáraknál az első három napon. Ez úgy hétmillióval marad el az öt évvel ezelőtti változattól, de mindenképpen jó eredmény. Ami szintén figyelemreméltó, az a kritikusok kezdeti lelkesedése, ami ugyan alábbhagyott mostanra, de még így is meghaladja az elődöt. A további kilátásokat illetően figyelmeztető jellegű, hogy péntekről szombatra elég erős 14%-ot esett a napi bevét, s az sem megszokott egy nem kimondottan előnyös megítélésű első résszel rendelkező folytatásnál, hogy lassabban fogyatkozik az érdeklődés iránta. Azaz elég intenzív közönségvesztés várható, de legalább egy 120-130 milliós vég, ám szó se róla, A hihetetlen Hulk valahol mérföldkő jelentőségű, hiszen ma már azt is megteheti egy stúdió, hogy balul elsült filmjét egyszerűen újracsinálja. Csak tenné ezt tényleg jobban.

További új országos bemutatók
A hét igazi sikertörténete M. Night Shyamalan további karrierje szempontjából perdöntőnek kikiáltott filmje, a The Happening. A rendező előző projektje, a Lány a vízben alaposan elázott 2006-ban, amit már előrevetített A falu kritikai és sok esetben csalódott nézői fogadtatása, anyagi eredményesség ide vagy oda. Tehát a magyar keresztségben Az esemény címet kapott mű a Hatodik érzék és a Jelek hagyományait kívánta folytatni, amire a marketingkampány során igyekezett kellően rámutatni a Fox. Számításaik bejöttek, hiszen a film 30 millió dollárt, azaz költségvetésének felét hozta az elmúlt három nap folyamán, vagyis rendesen felülmúlta a végül 18-22 millió közé lőtt elemzői várakozásokat. S tette mindezt a katasztrofális, noha a Lány a vízbenénél nem rosszabb kritikai fogadtatás ellenére. A Shyamalan-féle suspense-re így szemmel láthatóan még vevő a közönség, de újfent riasztó a másnapi nagymértékű, jelen esetben majd' 22%-os csökkenés. Az elkövetkezendőkben ugyan jó szolgálatot tesznek a nyári hétköznapok a bevételnövelésben, azonban megint csak méretes erózió várható a következő hétvégére. A 80-90 millió csak meglesz talán, s látunk még jót az egy szempillantás alatt dicsőítettből utálttá lett indiai mestertől.

Jelentősebb új limitált bemutatók
A hét legjobb mozinkénti átlagos bevételét Werner Herzog 2007-es dokumentumfilmje, a Thinkfilm által forgalmazott Encounters at the End of the World érte el, egészen pontosan 17 ezer dollárt egyetlen filmszínházból. A száz perces filmben Herzog az Antarktiszra kalauzolja el nézőit, a visszajelzések alapján egészen egyedülálló képekben.

Korábbi filmek
A Kung Fu Panda a második helyre csúszott vissza, azonban újabb 33 millióval járult hozzá immáron 117 milliós összbevételéhez, egészen hasonló eredményt produkálva a két évvel ezelőtti Verdákéhoz. Abba, hogy a finis is megegyező magasságokban, egészen pontosan 240 millió tájékán legyen, csak maga a Pixar szólhat bele két hét múlva a Wall-E-vel. Adam Sandler Zohanja ugyanakkor 57%-os huppanással előnyét hátránnyá alakította a Férj és férjhez képest. Most 68 millióval várja jövő heti vígjáték-konkurenseit. A Top 5-öt Indiana Jones zárja újabb 14 millióval, ami éppen elegendő volt a 276. millióhoz; ezzel A kristálykoponya királysága felhágott Spielberg házi toplistájának legalsó dobogójára. Tízmillió alá esett harmadik hetében a Szex és New York, újabb 50% feletti csökkenéssel, de már a 120 millió közelébe jutva. A Vasember a képregényadaptáció-vetélytárs érkezése ellenére csupán 24%-kal regisztrált kevesebb látogatót, ami eddigi legjobb ilyen eredménye, s így már kevesebb mint egy hét kérdése a 300 milliós határ meghódítása.

A Top 10
1. The Incredible Hulk ($55.4M/$55.4M)
2. Kung Fu Panda ($33.6M/$117.3M)
3. The Happening ($30.5M/$30.5M)
4. You Don't Mess with the Zohan ($16.4M/$68.8M)
5. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ($14.7M/$276.5M)
6. Sex and the City ($9.8M/$119.5M)
7. Iron Man ($5.6M/$297.9M)
8. The Strangers ($4.0M/$45.3M)
9. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian ($3.2M/$131.9M)
10. What Happens in Vegas ($1.7M/$75.8M)

updated: 2008. június 17. 9:29

Címkék

comics thriller box office hulk action edward norton shyamalan kung fu panda

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr814535553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Digitális Antikrisztus 2008.06.15. 21:46:28

Shymalan smash, haha én megmondtam. A barna erő!

Ismeretlen_1068 2008.06.15. 22:15:15

szerintem második hétre rekord méretű zuhanást produkál. :) más: ahogy ezt a hulk plakátot elnézem, nem csupán ronda, de még hazudik is: a new yorki jelenetnek semmi köze nincs a chrysler toronyhoz; jó 5-10 km-rel feljebb, harlemben játszódik.

Ismeretlen_62806 2008.06.15. 22:25:46

és a visitor 11. helyét meg sem említed? :)

Ismeretlen_1068 2008.06.15. 23:43:00

ez a lista korántsem teljes: hová tűnt pl. a speed racer?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása