aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: pandomínium Takács Máté
2008. június 08. 20:49:37

Kategória: 3 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. június 6 - 8.


A csúcson
Everybody was kung fu fighting! Ezt nem lehetett kihagyni. A DreamWorks Animation eddigi legjobb nem-Shrek startjának örvendhet, hiszen a Kung Fu Panda, Jack Black hangszerelésével, 60 millió dollárt bunyózott össze a hétvégén, könnyedén szerezve meg a vezető pozíciót. Az idén mennyiségileg szokatlanul gyér (legalábbis az utóbbi 1-2 évhez képest) CGI-mezőny másodikként csatasorba állított példánya így a Paramount zsinórban harmadik bemutatója, ami kiváló eséllyel pályázik a 200 millió dolláros végösszegre, s ezzel a stúdió 2007 után újfent az évi első lesz az egymilliárd dollár meghódításában, elég rendesen felülmúlva tavalyi önmagát. De vissza a filmre! A több mint 4000 moziban látható produkció 20 millióval startolt magabiztosan pénteken, s mivel ilyenkor, júniusban már ráérősebb az ifjúság hétköznapokon is, a szombat csak kevéssel alakult magasabban, amit egy 23-24% közötti vasárnapi csökkenés követett. Így a film június havának 3. legeredményesebb nyitányát villantotta, éppen befarolva a rivális Pixar Verdákja elé. Ha már Pixar, akkor nem árt az asztalilámpásoknak felkötniük a bugyogót, hiszen Wall-E-nek illene megugornia lánctalpaival a hadakozó állatokat; ez már csak azért is kihívás, mert legutóbbi bemutatójuk 47 millióval indult egy éve. A Kung Fu Panda tehát szép siker a 2008 számláján, amit az igazán jó kritikai visszajelzések csak fényesítenek.

További új országos bemutatók
De nem éri meg szarozni Adam Sandlerrel sem. Az odaát marha népszerű komikus újabb agymenése, a You Don't Mess with the Zohan! erős másodikként 38,5 millióval zárta első három napját, ami éppen a 2006-os Távkapcs és a tavalyi Férj és férj között helyezkedik el. A méregdrága, 90 milliós vígjáték jól illeszkedik a főszereplő box office-teljesítményeinek sorába, ami már az 1998-as A vizesnyolcas óta nem akar lankadni, noha csúcsát is akkor érte el (A vizesnyolcas: 161.5M, Apafej: 163.5M). Ebből is látszik, az egyáltalán nem tényező, hogy ezen komédiákat rendre nem szívlelik különösebben az újságírók, de hát van, ami nem változik. Sandler megmarad Will Smithnek kicsiben, s újabb 110-120 milliós filmet szállít le a Sonynak, most épp Judd Apatow-val és Dennis Dugan rendezővel, akivel már igen jól összeszokott párost alkotnak.

Jelentősebb új limitált bemutatók
Majdnem beszivárgott az első tízbe a meglepően rövid, pusztán két órás Sarkar Raj című idei indiai mű. A bollywoodi alkotásokra specializálódott Eros forgalmazó hetven helyre küldte ki a filmet, ahonnét 642 ezer dollár folyt be, vagyis 9 ezer mindenhonnét. Megmérettetett a mutatós amerikai trailerrel felszerelt, első kazah Oscar-jelölt, a Mongol. A Picturehouse forgalmazásában, öt filmszínházban bemutatott alkotás igen jó, 27 ezer dolláros átlaggal képviseli magát. Remélhetőleg a hazai forgalmazó sem ül rajta már túl sokat. Különösebb felfordulást nem okozott a Sony Pictures Classics által terjesztett, When Did You Last See Your Father című brit dráma. Jim Broadbent és Colin Firth 8 helyen látható apa-fiú párosa összesen 39 ezer dollár értékben érdekelte az amerikaiakat. Arányaiban közel hasonlót produkált a Seann William Scott és John C. Reilly főszereplésével készült, The Promotion című komédia. A Weinstein Company számlájára 30 ezer dollár került így hat teátrumból.

Korábbi filmek
A múlt hét bajnoka a vártnak megfelelően méreteset zuhan, egészen a negyedik helyig. A Szex és New York azonban 21 milliós második hétvégéjét zárva már tényleg csak egy ujjnyira van a százmilliótól, amiben oroszlánrésze van a lukratív hétköznapi bevételeknek is. Még dobogósként végezte harmadik körét az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Noha a kalandmozi újból határozottan veszített közönségéből, a 300 millió dollár már elvehetetlennek látszik tőle. Most 253 millióval vezeti a Jones-kalandok inflációt ignoráló toplistáját. A Vasembernek egyszer csak meg kell fékeznie magát, se ez most jött el egy 45%-os esés képében, de persze ez már cseppet sem számít a szezon eddigi vezetőjének. A 288 millió dollárból hamarosan 300 millió lesz, aztán lehet keményíteni a második részre. Ellenben a Narnia Krónikái következő epizódját már nem kéne erőltetni, hacsak nem a nemzetközi piac ígéreteiért, mert a hazai pálya az már katasztrofális a Caspian herceg számára, lévén a 200 milliós produkció újabb 56%-ot ugrik hátra negyedik hetében. Így már a 140 millióra sincs sok esélye, ez pedig kevesebb, mint elődje végső bevételének fele.

A héten tehát bejöttek a piacralépők számításai. A következő párost már több kérdőjel övezi. A The Incredible Hulknak az első rész nem túl jó emléke ellenére magas rajtot jósolnak az elemzők, akár újra 60 millió felettit. Ezzel szemben Shyamalan The Happeningjének nem ígérnek túl sok jót, s bizony csak a húszasokba helyezik a péntek 13-án mozikba kerülő művet. Meglátjuk.

A Top 10
1. Kung Fu Panda ($60.2M/$60.2M)
2. You Don't Mess with the Zohan! ($38.5M/$38.5M)
3. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ($22.8M/$253.0M)
4. Sex and the City ($21.2M/$99.2M)
5. The Strangers ($8.9M/$37.3M)
6. Iron Man ($7.5M/$288.8M)
7. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian ($5.7M/$126.0M)
8. What Happens in Vegas ($3.4M/$72.3M)
9. Baby Mama ($0.8M/$57.9M)
10. Made of Honor ($0.8M/$44.7M)

updated: 2008. június 10. 8:59

Címkék

jack black box office comedy animation indiana jones sex and the city narnia adam sandler iron man kung fu panda

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584535523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87620 2008.06.08. 21:42:18

Hát Panda nekem nem csapott túl nagyot, persze lehet, hogy az ovis karate-kiképzésem erősített meg ennyire :) Na de amúgy, harcokból több van mint poénból (bár azért a "kick to a tenders" ütött), és ez itt nem is nagy gond, mert a harcok aztán tényleg látványosak, szépen és pörgősek, de azért meglepett, egy főleg a gyerekeknek készült animációs film esetében.

Ismeretlen_1068 2008.06.08. 22:08:35

és nem maradhat le: 11. the visitor ($0.5M/$6.0M) maga mögé szorította a speed racert és a forgetting sarah marshallt is. :)

Katrin 2008.06.10. 11:40:33

Ha valakinek nem lenne türelme végigmazsolázni a fenti statisztikai adatokat, azoknak belinkelnék egy frappáns összefoglalót valódi értékekről. http://mage.hu/2008/5/31/gold

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása