aeon flux

ready for the action now, danger boy?

mi a baj, dr. jones? Zalaba_Ferenc
2008. május 26. 08:52:28

Kategória: 45 komment

most, hogy már letudtuk a bemutató hétvégéjét, magyarán az AE olvasótáborának 99%-a már látta a filmet, kicsit mélyebben és a spoielerekben térdig gázolva mehetek neki a filmnek. abban a többség egyetért, hogy ez a film "nem az igazi", de valóban így lenne? pro és kontra harc, de szigorúan csak azoknak, akik már látták! (spoilermentes kritikáért katt ide!)

pro.

harrison ford. 19 évvel öregebb, fehéren világít a haja, s mikor a motor hátulján ül, olyan képet vág, mint a két morgó fazon a muppet show erkélyén, ugyanakkor nem probálja magát fiatalabbnak eladni, mint teszem azt, nicolas cage, aki így meg úgy festi a haját, epilálja a mellszörzetét, barnítja a bőrét és olyan nőket dug, akik későn szülött lányai lehetnének. ehyelett harrison benyel egy-két "mi van, tata?" poént, itt-ott kicsit rozsdás és nagymama korú nőkkel hetyeg, ugyanakkor korát meghazudtoló módon tolja az akciót, üt-vág, ugrál, fekszik, szalad, mint aki egész életében ezt csinálta (ami indiana jones-ról el is mondható). az esetek többségében (ha épp nem üt ki 8 orosz mamlaszt fél perc alatt) teljesen hiteles.

látvány. sok-sok eredeti helyszín, ill. díszlet, a CGI leggyakrabban háttérfestésre redukálódik. nincs az az érzésed, mint az elő-star warsok nézése közben. ja, s ebben színészek játszanak. :) kaminszki remekül idézi vissza az első filmek képi világát: rengeteg a barna és a zöld, a kamera előnyben részesíti a klasszikus szögeket, nem át a teáscsésze nyakán és a csukott ablaküvegen és még véletlenül se vonja el a figyelmet a cselekményről. ugyanakkor raklapnyi oldschool megoldást lehet kiszúrni, mint pl a térképen mászkáló piros csík.

akció. az area 51-ben játszódó nyitány: telitalálat. motoros roham a yale-en: telitalálat. dzsippes hajsza a dzsungelben: telitalálat... lenne, de erről majd később. ez a három rész egyszer tobzódik az új ötletekben (köszönhetően dan bradley-nak, a filmvilág egyik nagy "unsung hero"-jának) és a klasszikus megoldásokban, ugyanakkor játékos, pörgő és természetesen vértelen, hogy apraja-nagyja nézhesse őket tátott szájjal.

leböff. shia minden várakozást felül teljesítő, minden kétséget kizáróan magán hordozza a következő nagy sztár bélyeget - ha el tudja vinni a hátán az eagle eye-t, akkor ezt akár márványba is véshetik. oscar-díjat valószínűleg soha nem kap, de tódulni fognak rá az emberek. szóval rendben van a csávó, mi sembizonyítja ezt jobban, hogy még az is simán megbocsátható neki, amikor a nagy brandót majmolja.

élmény. john williams taktusainak, harrison ford félszeg vigyorának és az egész kalandozós ramazurinak hatása alól elég nehéz elmenekülni. szar dolog felnőni, de néha akad egy-két film, ami feledteti ezt az érzést. egy darabig.

kontra.

történet. no, ezúttal szinte biztos, hogy lucas keze van a dologban. ugyan, mit lehet várni egy olyan muksótól, aki kvázi kitalált egy világra szóló vallást, amit aztán öreg fejére megpróbált materializálni, s ezzel saját rajongóit rúgta tökön? tanult hibáiból? nem igazán, de legalább felismerte őket, s jó előre figyelmeztett mindenkit, hogy ez az indy azért más lesz, mint a többi. oké, oké, bejött az ufó-téma, ezt mindenki sejtette, de hogy azokat a szakrális jegyeket, melyeket az előző részeknek már a címei magukban hordoztak, ezúttal áhítattal teli, de rendkívül ködös handabandával tálalja, az egyszerűen pofán vágja a nézőt. ha valaki megkérdezné, miről szólt a kristálykoponya, erősen vakargatnám a fejem, pedig már kétszer láttam. a címszereplőt logisztikázzák ide meg oda, amelyről kiderül, hogy 13 űrlény (amelyről aztán kiderül, hogy nem is 13, nem is űrlény, hanem valójában egy interdimenzionális entitás. hogy az mi a tököm, azt nem tudom) egyikének elveszett buksija. felmerül egy csomó kérdés: hogy a frászba veszítette el a fejét? hagyta, hogy letépjék a nyakáról, miközben ott hereverészett a trónján, vagy csak simán elgurult? és mi az a szöveg, hogy "ha visszaviszed a koponyát, tiéd a varázsereje". a gráltól sokáig éltél, a sankara kövektől jól élhettél, ez mit csinált veled: kiégette a szemed. és mindezt miért? nem azért, mert elloptad, mint a frigyládát, francokat: azért, mert visszavitted.

cselekmény. a történet kibontása is meglehetősen lelombozó. nézed, ahogy jones mindenféle idézetekből, halott nyelvekből és hierogrifákból kiindulva fél pillanat alatt összerakja a sztorit, mintha teljesen magátólé értetődő lenne, s esélyt sem hagy arra, hogy a néző akár egy fél percig is járathassa az agyát. nem mondom, hogy a korábbi epizódok cselekménye baromi erős lett volna, sőt, de azokat legalább végig le lehetett követni (kivéve a templomot, amiről egy mostani megtekintés során derült ki, hogy nincs is történetet :). ez a rejtvények közötti mentális és tényleges rohangászás egyrészt az eredeti sztori hiányosságait hivatott takargatni, illetve az akciójelenetek közötti unalmasabb részek áthidalására szolgálna, miközben pont ellenkező hatást ér el: ha kimaradsz a buliból, akkor érdektelenné válsz, unatkozni fogsz.

párbeszédek. szintén az előző kettő szerves része, amely leginkább abban merül ki, hogy jones magyaráz, de mint a gép, a többiek pedig figyelnek. máskor paprikázás megy jones és mutt/marion/irina/mac között, de ez még csak-csak, de mikor hihetetlen nagy elánnal prezentálnak ilyeneket: "- visszamentek az űrbe? - nem, az űrök közötti űrbe.", akkor az ember rettenetesen elszégyelli magát.

szereplők. korábbi kritikámban pozitívan nyilatkoztam cate blanchettről. törrdelmesen bevallom, elvakított a színésznő szépsége (mint mindig), de ha elfújom a rózsaszín ködöt, akkor láthatom, hogy ő is csak egy robot, amely ha kell, csúnyán néz és nagyokat mond, ha kell, akkor harcol, de a legtöbb esetben ő is csak a háttérben ácsorog, s hallgatja, hogy jones magyaráz. mentségére legyen szólva, a jones-filmek soha nem a gonosztevőkről szóltak (én pl. egyik nevére sem emlékszem). cate-tel viszont nem bánt el olyan csúnyán a sors, mint john hurttel és ray winstone-nal. az előbbi egy ütődött professzor, aki leginkább azért olyan, amilyen, mert ha képes lenne a normális kommunikációra, akkor fél pillanat alatt leleplezné a soványka rejtélyeket. persze a film végén egy csapásra magához tér, mindenféle különösebb ok nélkül. szerencsétlen ray winstone köpönyegforgató figurája pedig egy az egyben át lett emelve a múmia című filmből (amely pont a jones kultuszra épül), még a sorsa is ugyanaz, mint bénié (kevin j o'connor) azt leszámítva, hogy az a szerencsétlen patkány abban a filmben nem akart meghalni. mac az év egyik legpocsékabb haláljelenetét tudhatja magáénak: fekszik a földön jones ostorába kapaszkodva, kb. két méterre jones-tól, s ahelyett, hogy nyolcvanhatszor feltápászkodna, inkább búcsúzkodik. mint egy rossz ed wood-film...

cápák. ahhoz nem férhet kétség, hogy jones világéletében mázlista volt. sőt, a frigyládában még kopultyút is növesztett. :) azonban az, hogy eddig mindent túlélt, csak részben tudható be emberfeletti szerencséjének. jones ugyanis nem csak vakmerő és pimasz, de hihetetlenül ügyes is, s ahogy mondani szokták: saját szerencséjének kovácsa. természetesen a rossz sorsra kárhozott temple of doomban kilógott a lóláb a gumicsónakos menekülésnél, de a trilógia odáig soha nem emrészkedett, hogy a főhős egy több mérföldet repülő fémdobozba bújva éljen túl egy atomrobbanást, vagy egy másik rögtönzött liánokon ráérősen lengedezve beelőzzön két autót. valahol azért meg kell húzni a határt.

konklúzió.

nem szeretném elismételni azt, amit már spoilermentes kritikámban egyszer megfogalmaztam. döcög és röcög ez a film, s ugyanolyan szélsőséges véleményeket szül, mint a star wars előzményei: az elvakult rajongók egyik fele mindent benyelt, a másik meg semmit. :) továbbra is tartom magam ahhoz, hogy élveztem a filmet, de a korábbi epizódokkal ellentétben (nos, azzal a kettővel) ez nem fog olyan sokáig élni a kollektív emlékezetben. egy a sok nyári megalomán film közül, melyben történetesen egy klasszikus hős játszik.

Címkék

kritika harrison ford spoiler indiana jones shia labeouf george lucas spielberg adventure

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr274535477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.05.26. 09:16:46

Nagyon korrektül összefoglaltad mindazt amit én is jónak/rossznak tartottam a filmben. Pár dolog, ami talán kimaradt. Földikutyák, WTF? Még mindig nagyon nehezen tudom megemészteni őket, főleg amelyik kiejti a kaját a kezéből Indy láttán... Temetős jelenet: Kövezzetek meg, de nekem baromira bejöttek az őket megtámadó őrültek, jó kis akciót lehetett volna belőle rittyenteni, erre hipp-hopp vége lett. Utána a katakombákba való csatangolásból is lehetett volna több, csapdákkal (nem skórpiók) meg hasonlókkal, szóval ezt is keveseltem egy kicsit. Beszólások: Tudom, hogy volt pár, de valahogy egyet se tudok felidézni. Nem voltak olyan frappánsak, mint a Kereszteslovag léghajós jelenetének "Nem volt jegye!" beszólása. Szájbarágós dolgok: Mac végső árulását miért kellett ennyire pocsékul felvezetni? Elég lett volna a piramisban elárulni, hogy tudták követni őket az oroszok, nem félpercenként bevágni ahogy Irina megtalálja a nyomkövetőt. Tudom, hogy apróság, de engem zavart.

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 09:23:13

egy fontos dolog, ami kimaradt: antiklimax. marion nagy ugrását (szintén cápa) követően már semmi olyan nem történt, ami kicsit is izgalmas lett volna. újabb fél pillanat alatt megoldott rejtvények, újabb ellenfelek, akiket a kopina felmutatásával le lehetett rázni, valamint a végső nagy összecsapás helyett ácsorgás, rácsodálkozás, majd kivonulás az összeomló mindenségből. spalko és jones egyszer sem küzdött meg egymással. de még csak marion vs spalko meccs se volt.

Seten 2008.05.26. 09:33:31

"rögtönzött liánokon ráérősen lengedezve beelőzzön két autót" Esetleg két pont között a legrövidebb út az egyenes? :)

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 09:51:46

és pont úgy, pont arra, pont annyival és pont akkor?

Action 2008.05.26. 10:09:18

Jó az összefoglaló, nagyjából nekem is ez a véleményem. Vannak bizonyos akciójelenetek, amik elmennek egy ilyen jellegű filmben és vannak olyanok amik nem. A liánozás után esik szét a film rendesen. A főgonosz csaj meg szvsz azért halt meg, mert biztos tudták az ufók, hogy gonosz orosz :) Más normális magyarázat nincs. Még mindig kiváncsi vagyok, milyen lehetett Darabont sztorija...

Ismeretlen_82723 2008.05.26. 10:59:46

Spalkót egyszerűen felemésztette a hatalmas tudás, amit átadott neki az "interdimenzionális entitás". Darabont meg ha jól tudom, Conneryt szervesen belevette a buliba + bratyót tett bele Jones-nak, akinek szerepét Kevin Costnernek szánta. Egyébként érdekes, hogy Koeppen és Lucason kívül csak Jeff Nathanson kap kreditet a forgatókönyvért, holott Jeb Stuart 1995-ös, "Indiana Jones and the Saucer Men from Mars" munkacímű szkriptjéből rengeteg dolog került bele a végső verzióba, így a gyilkos hangyák, a rakétaszán, az atombiztos hűtőgép és az esküvő is, igaz ez egy másik nőszeméllyel. Ennek a változatnak a csúcspontja az amerikai kormány és a repülő csészealjak közti összecsapás lett volna. Nekem a fenti kontra részből leginkább Mac szerepe az, ami fájt. Tényleg pofonegyszerű volt a fazon.

Seten 2008.05.26. 11:06:39

Ez a pont így, pont úgy, pont ott, pont akkor kb az összes Indiana filmre igaz. :) A "főgonosz" pedig amilyen okos volt, olyan hülye is. Sztem legalábbis túl sok volt az átadott tudás az ő agyának (erre gondolhatott volna korábban is) és ez tette be neki a kaputt. :)

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 11:09:56

liánokon lógva, elvis frizurás majmok között, velük szempillantás alatt összehaverkodva, mint vmi mondvacsinált maugli?! egy disney rajzfilmben csak-csak (add hozzá a pockokat), de nem egy indiana jones epizódban. de az is lehet, hogy spielberg így kért elnézést a frigyládában kinyírt pókmajomért. :)

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 11:10:42

theH: gondolod? nem pedig az nyírta ki, hogy olyan csúnyán nézett rá az idegen? :)

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 11:15:53

"történet. no, ezúttal szinte biztos, hogy lucas keze van a dologban. (...) oké, oké, bejött az ufó-téma, ezt mindenki sejtette," Találós kérdés: ki forgatta most le a negyedik olyan filmjét, amelyikben űrlények vannak? "felmerül egy csomó kérdés: hogy a frászba veszítette el a fejét? hagyta, hogy letépjék a nyakáról, miközben ott hereverészett a trónján, vagy csak simán elgurult?" Komolyan felteszünk ilyen logikai kérdéseket egy Indiana Jones-film kapcsán? Eleve rossz hozzáállás, ezen az alapon az előzőek is tele "plot holes"-szal, mégsem zavart senkit. "szereplők. korábbi kritikámban pozitívan nyilatkoztam cate blanchettről. törrdelmesen bevallom, elvakított a színésznő szépsége (mint mindig), de ha elfújom a rózsaszín ködöt, akkor láthatom, hogy ő is csak egy robot, amely ha kell, csúnyán néz és nagyokat mond, ha kell, akkor harcol, de a legtöbb esetben ő is csak a háttérben ácsorog, s hallgatja, hogy jones magyaráz. mentségére legyen szólva, a jones-filmek soha nem a gonosztevőkről szóltak (én pl. egyik nevére sem emlékszem)." Konkrétan egy szélsőséges és alulírott gonoszfigurát játszik, ebben nem volt több. "természetesen a rossz sorsra kárhozott temple of doomban kilógott a lóláb a gumicsónakos menekülésnél, de a trilógia odáig soha nem emrészkedett, hogy a főhős egy több mérföldet repülő fémdobozba bújva éljen túl egy atomrobbanást, vagy egy másik rögtönzött liánokon ráérősen lengedezve beelőzzön két autót. valahol azért meg kell húzni a határt. " ugyan már. Ha a gumicsónakot elhitted, ha a "csille lerepül és pont egy másik sínre zuhan" jelenetet elhitted... és még sok mást, akkor ez sem gond. Egyszerűen ilyen dolgokba Indynél belekötni az alapokkal való kötözködés; én pontosan a teljességgel hihetetlen akciókra számítva ültem be a moziba és szórakoztam jól. Osztán meg az állatok és a liánok... Pont ezek a teljes agymenések tették gyermeki élvezetté a filmet. Lehet felháborodni rajtuk, de ezek az apróságok mutatták azt, hogy az ezeken fanyalgó nézőkkel ellentétben a Lucas-Spielberg párosban még mindig van egy kevés a gyermeki fantáziából. + Spalkót tényleg egyértelműen a hatalmas tudás pusztította el; szerintem ez elég nyilvánvaló volt. "spalko és jones egyszer sem küzdött meg egymással." - szerintem ugyanez igaz az utolsó kereszteslovagra is.

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 11:23:01

"liánokon lógva, elvis frizurás majmok között, velük szempillantás alatt összehaverkodva, mint vmi mondvacsinált maugli?! egy disney rajzfilmben csak-csak (add hozzá a pockokat), de nem egy indiana jones epizódban." Pont erről van szó. Fel lehetne sorolni, a "klasszikus" epizódok hány akciójelenetét vette Spielberg/Lucas...nem máshonnan, mint harmincas évekbeli Donald kacsa-rajzfilmekből (kezdve ugye a guruló kősziklával...) (Persze, persze, ezeket gyerekként könnyebb elfogadni.)

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 11:27:06

(akarom mondani, Donald kacsa-képregényből)

Ismeretlen_41270 2008.05.26. 11:27:35

nálam negatívumok a CGI-állatkák, se a prérikutyák, se a majmok nem kellettek volna bele, nem is néztek ki jól, hangyák is csúnyák voltak és oda nem illők, liánokon lengés szintén rossz, UFOs befejezés ímmel-ámmal, ha már a 700éves lovagot, vértől hívővé válást, frigyládaszellemeket elnézzük, akkor ezt is, de valahogy mégis kilóg a lóláb kicsit. ugyanakkor Cate Blanchett sztem jó volt, kocsival fára, onnan folyóba érkezés nekem teljesen Indy-s fordulat, akkor már inkább a vízeséseken keresztüljutás zavart. de a film nekem is tetszett... Lackox az egyértelmű, hogy az UFO-s téma Lucas sara, ő volt az, aki visszadobta Darabont szinopszisát (ami, ha jól tudom Atlantis-os lett volna)

Ismeretlen_82723 2008.05.26. 11:33:58

>>"spalko és jones egyszer sem küzdött meg egymással." - szerintem ugyanez igaz az utolsó kereszteslovagra is.

Ismeretlen_93064 2008.05.26. 11:54:10

'antiklimax' Ez az 1-3.ra is jellemző, mármint a nagy üldözős akcióklimax utáni 20 perc 'tengés-lengés' :)

Action 2008.05.26. 11:57:31

Én azt gondolom, hogy a készítők beleestek abba a hibába, hogy nagyobbat, hangosabbat akartak, mint az előző részek. Talán ennek köszönhető, hogy a végefelé sok "cápaugrás" volt. Mert lehet, hogy valami jól néz ki leírva, meg sztoribordon, de leforgatva esetleg gáz. Csillés példa: ott az ugratós rész szvsz szórakoztató volt, de ha 3x egymás után eljáccák, az már ciki. Spalko halála: az is lehet magyarázat, hogy ha túl sokat tudsz, megdöglesz, vaze :)

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.05.26. 11:58:24

Azért egy csilleugratás és egy atombomba túlélése között van némi különbség. Mert míg előbbi a realitásoktól csak hajszálnyira, max. kőhajításnyira van, utóbbi inkább fényévekre!

Ismeretlen_6782 2008.05.26. 12:23:05

Á, az atombomba túlélése egész pofás volt, az nem gáz - hogy miért kellett bele egyáltalán egy ilyen abszolút nem sztoriba illő jelenet, azon már lehet vitatkozni, de nekem ez is belefért. Viszont az area 51-es nyitány határeset, a Yale-es motorozás kifejezetten gáz volt szerintem. A dzsungelben dzsipezéstől viszont a trailer alapján nagyon tartottam, de az (najó, a tarzanozást kivéve) lélegzetelállító lett, kár hogy nem olyan az egész végig. De ez csak pár momentum, egyébként pedig nagyon-nagyon egyetértek ezzel spoileres cikkverzióval is!

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 12:33:41

Én az atomrobbantást ugyanolyan "ezt is meg merjük tenni" hülyeségként könyveltem el, mint a csilleugratást, egyben jó bevezető utolsó figyelmeztetésnek arról, hogy "most már tényleg felejtsd el, hogy a realitást keresd itt, ebben a filmben, hallod?"

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.26. 12:37:09

A helyzet az, hogy ahány véleményt olvastam, nagyjából mindnek (a néhány nagyon fanyalgón túl) az volt a közös nevezője, hogy összességében szórakoztató volt, leszámítva, hogy... és innentől nincs közös nevező. Vagyis kinek ez nem tetszett annyira, kinek az; populáris, nagy költségvetésű filmnél nehéz is mindennel mindenkinek megfelelni, viszont sikerült valamennyire szinte mindenkinek örömet okozni. És ez a lényeg. Amúgy meg fenntartom Indyvel kapcsolatban az alapállításom: nem elemezni kell (a korábbi részeket is lehetne), csak hátradőlni és élvezni. Én ezt tettem, és asszem, én jártam jól.

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 13:39:31

ha esetleg vki szarnak találta a negyedik részt, az nézze meg, milyen játékokat adaptáltask az első háromból: http://www.gametrailers.com/player/34277.html az atari változat szerintem mindent ver. :)

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 13:52:14

kedves laxcox! naná, hogy felteszek egy csomó kérdést: ha hidegen hagyna az indy saga, s casual nézőként tekintenék rá: beülnék, hátradőlnék, aztán kifelé menet elfelejteném, akkor azzal a korábbi részek örökségét degradálnám.:) az első három film története sokkal kevesebb kérdést, hézagot vet fel. természetesen vannak homályos részek ott is, de részben erre alapulnak a legendák. igen ám, de egyik sem merészkedik vissza a legenda alapjához: a frigyláda, a kövek vagy a grál születéséhez, ezzel szemben a negyedik film odamerészkedik a kvázi bölcsőhöz, s sem megoldást, sem feloldást nem kínál. nem hittem el sem a gumicsónakot, sem a csillés ugratást (egy szóval sem állítottam, hogy a korábbi részek tökéletesek, főleg nem a temple of doom), ugyanakkor könnyebben bevettem (az utóbbit, az előbbi már sok volt), mint a negyedik rész túlzásait, melyekből több van, mint az első részekben összesen. nem kifogásoltam az akrobatikus üldözéses kardozást: ha baromi ügyes vagy, baromi mákod van és az összes védőangyal ott csücsül a válladon, akkor komolytalan kalandnak elmegy, mi több, kifejezetten szórakoztató, de ha faágon landolsz, több mérföldes repülést élsz túl egy ólomládában, no az maximum paródiaként működik. az indiana jones-filmek korábban pedig az előbbi kategóriába tartoztak. az teljesen világos, mi pusztította el spalkót, de hogy miért, az baromság. elfüstölt, csak mert túlterhelődött az agya? meg egyáltalán miért terhelték túl az agyát? meg miért az ő kívánságát teljesítették, mikor nem is ő rakta vissza a fejet? meg ha visszaszolgáltatják a fejet, akkor hálából miért kell összedőlnie a világnak? és.. és... mindegy. kellett egy nagy rombolda a végére, hogy ezzel frappánsan, de mindenféle fantáziát mellőzően varrják el a szálakat.

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 13:53:46

gaillard: a frigyláda felnyitását és a kereszteslovag csapdáinak kivédését és a fater megmentését én nem nevezném antiklimaxnak, pláne nem a templom hidas jelenetét, amely a trilógia egyik legszebb darabja.

Koiimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.05.26. 14:04:49

Nem vagyok egy elvakult rajongó, nem is igazán vártam nagy hévvel a filmet, de az tény, hogy régen az eredeti trilógiát megnéztem vagy 100szor. Mikor a negyediknek vége lett az első gondolatom az volt, hogy én de megnézném most rögtön megint akár. Szerintem ugyanolyan szinten volt kaland és mese mint az előzőek. Nem volt ezzel probléma.

Ismeretlen_93064 2008.05.26. 14:11:20

...maradjunk annyiban, hogy a Skull végén speciel tényleg csak a money shot volt érdekes :)

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 14:15:04

egészen odáig, amíg köddé nem vált, miközben a sziklák meg átmentek bullet time-ba? :)

Ismeretlen_57629 2008.05.26. 16:02:49

Én Lacxox-al értek egyet. Oké, az ae által felvetett események problémásak, de én is úgy érzem, hogy kár pont ezeket hibának felhozni. Imádtam a filmet, az egyetlen egy darab dolog, ami nem tetszett, az a liánozás volt, de csak ez az egy. Nem háborodtam fel, hogy Indy túlélt egy atomrobbantást (még jó, hogy túlélte :)), a Yale(?)-beli motorozás nagyon jó volt, semmi CGI :) A dzsungeles harc is tetszett, a vízeséses rész is poénos volt. Egy szó, mint száz: én maximálisan azt kaptam, amire vágytam, felhőtlen szórakozást. Kinek ez, kinek az tetszik. Ezernyi dolgot, hihetetlen húzást fel lehetne sorolni, nem csak az Indy-univerzumból, hanem majd minden filmből. De ha a valóságot akarom látni, bekapcsolom a tévét és nézem a NGC-t, a Discovey-t vagy a híradót. Én alig várom már, hogy a Skull-t is a polcomon tudjam év végén és egy nap megtekintsek minden részt. Addig örüljünk, amíg vannak olyan alkotók Hollywood-ban mint Spielberg és Lucas akik tudnak felhőtlen mód szórakoztatotni minket :))

gez 2008.05.26. 18:28:33

nekem végig az volt az érzésem a film nézése közben, hogy minden egyes túlzás és marhaság teljesen szándékos, mintha Spielberg és Lucan egy marha nagy fityiszt mutatna a nézőnek. "Indiana Jones 4? nesze nektek, itt van!" fogadok, hogy röhögnek a markukba.

Ismeretlen_1068 2008.05.26. 18:40:06

az első hétvégi bevételeket látva meg főleg. :)

daveyjones · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2008/05/26/mi_a_baj_dr_jones/#comments 2008.05.26. 23:56:00

Lucas azt mondta a forgatás előtt hogy a végső forgatókőnyv elkészítésében rengeteget segitett spielberg aki sok elképzelést adott nekik, egyszóval ufók, shia, a családi civakodások az hogy sonka nem szerepelt benne, ezért sem értem miért george-ot kell csesztettni ha valami nem tetszik, a trűkőkkel annyira nem volt gond mint ahogy mondjátok, én a gyűrűk úra effect-jein téptem a hajam sokszor annyira xar volt, azt meg dicsértétek, de mindeggy, ez a cikk meg egy kicsit eltulzótt ez egy indy film! a legtőbb felsorolt hiba nem is az, én egyébként jobban őrűltem volna Sean Patrick Flanery-nek mint shia-nak, de igy sem volt rossz.

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.27. 07:14:26

Persze, hogy szándékosak a marhaságok és túlzások (többnyire), pont ezt a játékosságot szerette mindenki Spielbergben és Lucasban, mielőtt - velük némileg ellentétben - fel nem nőttek. A "space between spaces" egyébként a tér-idő kontinuum másik neve, aminek igazából még értelme is van, még ha kicsit bénán is hangzott a film végén. "em hittem el sem a gumicsónakot, sem a csillés ugratást (egy szóval sem állítottam, hogy a korábbi részek tökéletesek, főleg nem a temple of doom), ugyanakkor könnyebben bevettem (az utóbbit, az előbbi már sok volt), mint a negyedik rész túlzásait" - Ez korral is jár (nem vagyunk gyerekek). Amúgy én sem vettem be, de már akkor is abszolút a helyükön kezeltem őket: poénok. Nem hibák, poénok. Teljes logikai képtelenségekkel már az első klasszikus epizód is tele volt, például érdekes, hogy ott van egy épület a sivatagban, de senki nem néz bele évezredeken át (ahonnan hőseink kitörnek - ahol a múmiák vannak, mögöttük egy fallal pedig a Frigyláda); vagy ott van a tengeralattjárós jelenet - igen, tudom, eredetileg mutatták volna, hogy a lasszójával rögzíti magát a periszkóphoz merüléskor, de amellett, hogy ez azért lássuk be, amolyan hidrogénbomba szinten lehetetlen, az alapból négy irányba pásztázó periszkóppal lehetetlen lett volna észrevétlennek maradnia. De egyik sem zavar, mert eszemben sincs ilyeneken kötözködni egy marhára szórakoztató kalandfilmben. Jut eszembe, Indy mintha Belloqkal sem küzdött volna meg, nem? :) Minden epizódban megküzdött egy benga állattal valami igen veszélyes helyzetben (felrobbanó repülő, bányagépek, tank), ami itt is megvan (hangyák körbe), a gonoszt meg a Frigyládában és a kereszteslovagban is a természetfeletti hatalom pusztította el.

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.05.27. 08:51:43

Én is lacxox pártjára állok, olyan jó hangulata volt a filmnek, hogy még LaBeouf Tarzankodása sem lógott ki a szememben. Egyedül a végén, az említett űrök közti űrbe résznél mosolyogtam kicsit kínosan és néztem körbe feszengve. Btw, Darabont forgatókönyve engem is elkezdett érdekelni. Lehet, hogy azzal még nagyobb móka lett volna :)

Ismeretlen_1068 2008.05.27. 08:58:34

arról a szkriptről már mindenféle városi legenda terjeng: indy-nek lánya van, nem fia, az apjával ÉS a "gonosz" testvérével kalandozik, stb. ki mit tud a projectről?

Ismeretlen_57629 2008.05.27. 15:52:41

A wikipédián ezt találtam a Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága cikknél: "Darabont forgatókönyve az 1950-es években játszódott, megmaradt nácikkal Jones nyomában.Visszatért Marion Ravenwood is, de Indy fia nem szerepelt benne, ellentétben a pletykákkal. 2002 decemberében, Spielberg bejelentette, hogy két filmet tervez leforgatni, mielőtt 2004-ben belevág az Indiana Jones 4-be, 2005-ös bemutatóra.] Noha tetszett neki a szkript, Lucas 2004 februárjában elutasította. Ő és Spielberg belátták, hogy az '50-es évekbeli színtérben nem lehet figyelmen kívül hagyni a hidegháborút, s az oroszok sokkal hihetőbb ellenségek lennének. A rendező úgy érezte, nem tudna viccelődni a nácikkal a Schindler listáját követően, s Ford szerint is „A nácikat már teljesen kifacsartuk.” Lucas úgy hallotta, hogy Joszif Sztálint magát is érdekelték a kristálykoponyák." (Ezt már én írom:)Darabont számára már adott volt a tengely, a kristálykoponyák "világa", de sem M. Night Shyamalan sem másik két fickó nem tudta megírni jól a könyvet (Night el se kezdte). David Koepp az addigi tervek többségét összegyűjtve, kiegészítve írta meg a végleges forgatókönyvet, szóval Darabont ötletei is érvényt szereztek :) Egyébként 1995-ben Jeb Stuart el nem fogadott szkriptje ez volt (szintén wiki): "Indiana Jones and the Saucer Men from Mars forgatókönyv Jeb Stuart tollából, 1995. február 20-ról: Az eredeti szkript prológusa 1949-ben, Borneóban játszódik, amikor is Indiana megkéri Dr. Elaine McGregor kezét, miután kalózokkal számolt le. A nő otthagyja az oltárnál, mivel a kormány a segítségét kéri egy idegen eredetű, egyiptomi, maja és szanszkrit írással borított henger dekódolásában Új-Mexikóban. Indiana követi menyasszonyát, miközben oroszokkal és földönkívüliekkel küzd meg a hengerért. A forgatókönyvben helyet kaptak marabunta hangyák és egy rakétaszános verekedés is, illetve az, hogy Indiana úgy él túl egy atomrobbanást, hogy hűtőbe zárja magát; tetőpontként pedig megütközik az amerikai hadsereg a repülő csészealjakkal. Idősebb Henry Jones, Picúr, Sallah, Marion és Willie mind felbukkannak Indiana és Elaine esüvőjén. Indiana mindemellett az OSS korábbi ezredeseként szerepel." Amint látszik, nehéz szülés volt a negyedik kaland, de részemről probléma mentes :))

Ismeretlen_74520 2008.05.27. 23:46:06

az összes, "atombombát megúszni", és egyéb kritizálók: ugye nem 8-12 évesek írnak ilyen véleményeket? mert ha igen, jogos a felvetés. más külöben nem értem ezt a sok kritikát. persze-persze a régiekben elfogadható volt és még vicces is. most miért nem?? naná, anyu főztje is jobb volt 7 évesen, aztán jött a meki és az ízesített óvszer és sokkal fincsibbek voltak. jones b-szériás vasárnapi matinékból merít értelem, néha összefüggő sztori nélkül, akkor hát kezdjük szidni a két legkommerszebb fazont, miért olyan irracionálisak? szar felnőni, tudom, de hát ez van. spielbergék meg nem túl gyermekiek, hanem túl okosak, mert tudják, mindenki a gyermeki én-re vágyik... ja, még egyet nem értek: az az átkozott prérifarkas miért éli túl rendszeresen a 3-500 méteres zuhanásokat, és miért csak két ragtapsszal rohangál egy zuhanás után? borzasztó belegondolni is....

Ismeretlen_74520 2008.05.27. 23:50:07

/egyetlen kérdés azonban motoszkál bennem: az idősb Jones ugyebár halhatatlan volt, akkor hát hogyhogy meghalt? jones pedig halhatatlan, ezért éli túl még az atomot is ;o)/

Ismeretlen_1068 2008.05.28. 00:20:03

a grál gyógyító erejű, de nem elég csak egyszer inni belőle, a lovagok is folyamatosan használták, meg aztán talán a grállal együtt a hatása is megszűnik, ha kiviszed a templomból.

Ismeretlen_39435 2008.05.28. 10:30:39

Szvsz ami gáz volt, az maga a kristálykoponya. Celofánnal kitömött plexi. WTF?! Ezt leszámítva, azt kaptam, amit vártam. Bugyuta sztori, irracionális menekülések, sok akció, sajátos poénok. Plusz Indi figurája. Renben van ez így.

kz 2008.05.28. 11:16:02

Megnéztem a filmet, próbáltam úgy tenni, mintha Indy-t néznék és az hűtőszekrényes dologgal nem is volt gond, még meg is mosolyogtatott, sőt sok egyéb mással sem, de a végét már nem vette be a gyomrom. Nagyon sajnálom, hogy ilyen módon vetettek véget ennek a filmnek. Kövezzetek meg, de számomra ezért csalódás volt, amúgy az utolsó 20 percig tényleg de ja vu volt..

Ismeretlen_57629 2008.05.28. 19:34:06

István, úgy ahogy aeon_flux mondja: a lovag megmondta, az előcsarnokban levő nagy pecséten kívül megszünik a grál ereje, amikor Elsa meg is próbálta kivinni, meg is nyílt a föld s elnyelte a grált. talán azért még is ad egy kis plusz pontot az életerőnek, Indy azért meghúzta rendesen, az apjánál inkább csak a sebre öntötte. s hogy miért gondolom azt, hogy Indy olyan sokáig élhetne? Az Ifjú IJ kalandjaiban megjelenik a 93 éves Indy is 1992-ben :))

Lacxox · http://lacxox.sarok.org 2008.05.29. 12:52:47

Arról nem beszélve, hogy egy kis frenchise-építő szándékkal a filmben Indy emleget is egy kalandot, amely az ifjú IJ-sorozatban volt látható...

Ismeretlen_1068 2008.05.29. 13:24:08

"Az Ifjú IJ kalandjaiban megjelenik a 93 éves Indy is 1992-ben" ez komoly? van időutazós rész a tévésorozatban?

Iván István 2008.05.30. 08:18:29

a grál ereje igen, megszűnik. de a doppingszer is hathat akkor, amikor már nem vagy benne a bűvös erőmezőben...amúgy az öreg indy ivott is belőle. mindegy is. meghalt, mert lucasék azt mondták. és én hiszek nekik. ha.ha.ha.

Quarron · www.lofogo.hu/sovartpage 2008.06.04. 15:24:40

...szerintem Lucast '95 táján elvitték az UFO-k, és valami silány másolatot hagytak itt helyette :) A sztori gyenge pontja a "háttér", vagyis a kristélykoponya. Az égvilágon semmi rejtély nem fűződik hozzá, csak hogy valódi-e vagy sem. Volt egy manus (Hedges), aki bemet az erdőbe, aztán amikor kijött ott volt nála, és azt állította, hogy egy romvárosban találta, ami nem tudja hol van. Gondolom ezután senki sem csodálkozik,hogy nem feltétlenül hittek neki (Mózesnek nagyobb szerencséje volt a kőtáblákkal). Nincs akkora mitosza, mint a Frigyládának vagy a Grálnak. Egyébként meg azt hiszem, egy Indy rajongó álmából felriadva is tudna legalább öt olyan okkult tárgyat mondani, amit még Tia Carrera sem talált meg, de még a Kristálykoponyára is rá lehetne húzni egy okkult sztorit (még a gondoltaolvasás is jól beleférne). Ezt a családias üldözős sztorit bármilyen máss OKKULT tárgyra is rá lehetett volna írni. Indiana Jones ugyanis az okkultizmusról szól, ezt nem ártott volna Lucasnak is észrevenni, és nem erőltetni egy olyan sztorit, aminek a korai változatát évek óta mindenki körberöhögi a Neten. Hogy mennyire gyenge a történet jól mutataja hogy az IMDB-n már a Végzet temploma alatt jár, pedig ebbe még a jokernek számító Jones-család szálat is bevették, ott meg a Sankara sztori egymaga viszi a filmet. Az meg már nem a történet hibája, hogy Lucas nem akarja észrevenni, hogy valójában senki sem akar(t) ÚJFAJTA Csillagok háborúja és új Indy részeket látni, hanem a régi hangulatot várta vissza. Ehelyett elkezdi utánozni a saját utánzóit (Múmia, Karib-tenger...). Ahogy egy ismerősöm fogalmazott, a tarzanozás után úgy érzte, a Tom&Jerry élőszereplős változatát látja, pedig addig egészen jó volt a film. Én személy szerint azt hittem az első Roswell-es utalásoknál, hogy a bolondját járatják velünk, hogy azt higgyük majd UFO-k lesznek, a végén meg majd kiderül az okkult turpisság, de nem TÉNYLEG arról szól ami már az első két percben sejthető... sajnos!

ZsOca 2008.07.14. 14:41:26

Lacxoxszal értek egyet. Ettől Indiana Jones az Indiana Jones, hogy indákon ugrálnak, autón kardoznak, ráadásul egyszerre kettőn is! Én amikor megnéztem, totálisan elfogott az az igazi (nagyon kellemes és imádott) Indiana Jones feeling. Minden filmebn lehetne keresni és találni hibákat, de minek ? Nu és a Die Hard 4 ? Láttátok ? Amikor a pilóta nélkül förgó repülőre esik és megmenekül...minden külső segítség nélkül rájöttem, hogy valószínű ez kamu jelenet, de nem érdekelt, mert úgy néztem, hogy ez DIE HARD és ettől Die Hard, mellesleg nagyon jól megcsinálták a filmet, jól szórakoztatott. Tudtam, hogy milyen filmet nézek és így is néztem. Ha a Schindler listájára ülök be, és abban mondjuk tovább szalad egy muki miután négyet belelőttek (ami egy átlagos akcióhősnek semmi), vagy kimászik szakadt trikóban a krematóriumból (elnézést mindenkitől ezért a durva példáért, senkit nem szeretnék megbántani), persze hogy hőbörögve jövök ki a teremből, mert az más kategóriájú film, amire másképp ül be az ember. Esso mint száz, nem vitatkozni szeretnék, csak azoknak az embereknek, akik szeretik, imádják Spielbergéket vagy Fordot vagy az Indiana Jones filmeket, azoknak ezek az ócsárló, lehúzó szavak bántják a lelküket és rosszul esik. Köszönöm szépen a meghallgatást és mindenkinek jó szórakozást a "filmjéhez" ! ZsOca

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása