aeon flux

ready for the action now, danger boy?

olvastam: harry potter és a halál ereklyéi (2007) Zalaba_Ferenc
2008. május 11. 20:33:57

Kategória: 5 komment

rowling nagy hantamester. kötetenként bedob valami új ketyerét - halálfalókat, jóslatokat, lélekörzőket, most meg ereklyéket -, aztán összefűzi őket valami ködös fonállal, melyek igazából csak figurái számára egyértelműek. persze, nem mindnek, hisz most már harry pottert is baromira idegesíti, hogy körülötte csak úgy hemzsegnek a mindentudó arcok, csak őt nem hajlandók beavatni - az ő érdekében, mondják. ugyan, csak az élete múlik az információn.

természetesen sok olvasót épp ezek az idegörlő kérdőjelek láncolták a regényhez, engem inkább a feszes dramaturg fogott meg, aztán meg hiába is tagadnám: megkedveltem ezeket a figurákat, melyekre hét kötet alatt tényleg ragadt némi jellem.

a cselekmény ezúttal nagyrészt a roxforton kívül játszódik: a két részre szakadt varázslóvilág közötti háborút most már nem lehetett az iskolafalak között megvívni (kicsit azért a muglik világának is odapiríthattak volna). harry potter és társai folyamatos menekülésben vannak, s közben bejárják az előző regények majd' összes helyszínét. az alternatív nosztalgiát lelki és testi harcok színezik, meg persze a megszokott nyomozás valami nagyon fontos cucc után.

a végső csata elkerülhetetlen: nagyívű és drámai, ám a regénnyel együtt én minimum két fejezettel korábban abbahagytam volna... ellenben örültem, hogy kiderült, rowlingnak ugyanaz a kedvenc karaktere, mint nekem. és ezért kijár 50 pont a mardekárosoknak.

Címkék

fantasy harry potter olvasmany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr704535418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_62806 2008.05.11. 21:12:57

én hülye, az epilógust olvastam el először. utána nem tudtam nem gyűlölni a könyvet. (persze egyébként is nehéz lett volna - rowling nagyon szemét módszert alkalmaz, ahelyett, hogy bármi újat kitalált volna, gyorsan kikereste a szövegszerkesztőjében az előző kötetek leíró részeinek néhány teljesen lényegtelen elemét, és eljátszva, hogy ő ezt bizony jó előre megtervezte, rájuk aggatta, hogy ezek ilyen meg olyan fontos dolgok, és harry ezekkel győzelmet tud aratni. ezzel el is intézte az írást, a maradék 700 oldalt csak fel kellett dúsítani fejezeteken átnyúló sírásokkal a legidegesítőbb/jelentéktelenebb szereplők halála után.)

Ismeretlen_1068 2008.05.11. 21:53:17

mekkora hülye vagy. :) a könyv jókora átverés, de működik. persze, aki utálni akarja, annak sem lesz nehéz dolga.

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.05.11. 22:45:46

Mert ki Rowling kedvenc karaktere? Nekem nem jött le.

Ismeretlen_1068 2008.05.11. 23:05:26

ha válaszolnék a kérdésre, az spoiler lenne.

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.05.11. 23:06:25

Értem, akkor elolvasom inkább újra.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása