aeon flux

ready for the action now, danger boy?

titanic 2008: the art of crying (2006) Zalaba_Ferenc
2008. április 16. 06:22:34

Kategória: 2 komment

A történet főszereplője, Allan a 11 évesek nem mindennapos életét éli. Sorstársaitól eltérően egyáltalán nem furcsállja azt, hogy éjnek éjjelén virrasztania kell zokogó és öngyilkosságal fenyegetőző édesapja mellett.

Ez a kisember a család szíve-lelke, a külön-külön életképtelen családtagokat fáradtságos munkával tartja össze az önjelölt családfő. Bátyja már régóta nem él velük, húga a kamaszkor kevésbé áldásos "mellékhatásaival" zavarja meg az amúgy sem makulátlan légkört, édesanyja pedig az altatókat választja az éjszakai banzáj helyett. Édesapja, a helyi tejesember, nyilvánvaló hibái ellenére a tökéletes apaképet testesíti meg Allan szemében, pedig a látottak alapján még szánalomra sem méltó figura.

A kezdeti életképek és az idillinek még véletlenül sem mondható családi légkör bemutatása után a rendező kicsit (nagyon) más mederbe tereli a történetet. Peter Schonau Fog hibátlan arányérzékről tesz tanúbizonyságot, egy rendkívül megható temetési jelenetet másodpercek alatt billent át sírva fetrengős komédiába és ezt a játékidő során jópárszor meglépi.

Humora egyáltalán nem finomkodó, abszurd és végtelenül gonosz, a totális kiszámíthatatlansággal pedig sikeresen eléri, hogy nevessünk egy olyan témán, amin még véletlenül sem szeretnénk. Schonau Fog egy kisgyermek szemén keresztül mesél a felnőtt élet árnyoldalairól és alaposan bemutat egy olyan problémát, aminek létezése nyilvánvaló, beszélni mégse szeret róla senki sem.

Jannik Lorenzen (Allan megformálójának) személyében egy új sztárt üdvözölhetünk, elképesztő átéléssel alakítja a koraérett, ám végtelenül naiv kissrácot. A színészgárda többi tagja is kitesz magáért, de az erőteljes főszereplői jelenlét mellett ez már szinte fel sem tűnik. A The Art of Crying le sem tagadhatja gyökereit, ízig-vérig dán mozi, egy igazi filmes unikum. Még sok ilyet!

The Art of Crying

Címkék

kritika titanic brumi titanic filmfesztival eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr274535340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malibu 2008.04.16. 20:32:54

visszarasztania? :P Amúgy érdekes film lehet, kösz az ajánlást.

Ismeretlen_84013 2008.04.16. 22:03:58

Micsoda? Nincs is ilyen benne. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása