aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bevétel special: április preview Takács Máté
2008. április 02. 13:02:24

Kategória: 6 komment

Április rendszerint lassú időszak a box office-t illetően, hiszen a nyári moziszezont indító május elébe egy stúdió sem kívánkozik túl nagy címet bedobni. E hónapban hasalt el tavaly a Grindhouse és a Next is, a teljesen egyszerű Disturbia pedig három héten át tartotta magánál a vezető helyet, a hónap utolsó hetében roppant alacsony, 9 milliós bevétellel. Áprilisi bukták még az utóbbi évekből: Vadkaland, Szahara, xXx 2, Alamo - A 13 napos ostrom, A legelő hősei, Golyóálló szerzetes, Felpörgetve. Az utóbbi tíz év áprilisban bemutatott filmjei közül mindössze kettő lépte át a százmilliós határt: a Ki nevel a végén? és a Mátrix. Mindennek fényében tehát álljon itt egy nehezen összeállított, szinte azonos esélyekkel induló címeket felvonultató tízes lista az előttünk álló hónap produkcióiból, melyek között azért akad több érdemesebb is.

10., the ruins

A sztori: Egy csapat fiatal Mexikóba tesz kirándulást, ahol egy elzárt ásatási területen valamiféle gonosz vár rájuk.
Az ábra: Akárcsak márciusban, most is egy horror áll a lista végén, ezúttal azonban a megszokott tizen/huszonéveseket fogyatkoztató féle. A Paramount/DreamWorks nem sűrűn ad ki kezei közül ilyen műfajú filmet, ezért az elvárások is szilárdabbak vele szemben, mint társai esetében. A nézők viszont nem a forgalmazó miatt ülnek be egy mozira, s bár előbb érkezik a The Ruins, lesz konkureciája is a hónap folyamán. Az ellenben biztató, hogy ezúttal egy regény megfilmesítésével állunk szemben, ráadásul maga az író öntötte forgatókönyv formájába művét.

9., baby mama
A sztori: Egy sikeres, egyedülálló üzletasszony gyermeket szeretne, s mikor rájön, hogy nem eshet teherbe, felbérel egy munkásosztálybeli nőt, hogy szüljön számára.
Az ábra: A látszat ellenére vígjátékról van szó, amelyben a tengerentúlon állítólag népszerű Tina Fey és Amy Poehler szórakoztatja a nagyérdeműt a Universal Pictures kontójára. Nehéz felidézni olyan komédiát, melyben két hölgyemény mozgosította a rekeszizom-gyakorlatra éhes közönséget, ígyhát a hazai UIP is megteszi a siker érdekében, amit lehet: szinkronnal érkezik a film még a nyár első felében. Észak-Amerikában ellenben megint csak a hasonszőrű filmek jelenléte zavarhatja össze a forgalmazó számításait. (hazai bemutató: június 19.)


8., smart people
A sztori: A megözvegyült professzor életébe új szerelem érkezik, s váratlanul beállít örökbefogadott fivére is.
Az ábra: A hónap felhozatalából legígéretesebbnek tűnő film a Dennis Quaid, Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church és Ellen Page főszereplésével készült Smart People. A Miramax bemutatója elsőfilmes rendezőt és forgatókönyvírót foglalkoztat, akik a jelek szerint nem mondtak csődöt. Remélhetőleg az év végi díjszezonban is ott üdvözölhetjük majd a filmet, csak az a nagy kár, hogy Rachel Weisz kiszállt a buliból, s helyére Mrs. Matthew Broderick került.

7., deception
A sztori: Jonathant, a könyvelőt ügyvéd barátja elviszi egy szexklubba, ami a The List nevet viseli. Ennek következményeképp hősünk hamarosan egy nő eltűnése és egy többmillió dolláros rablás ügyében is első számú gyanúsítottá válik.
Az ábra: Szorosan a Smart People mögött sorakozik a Deception, mint a potenciális nézői és akár kritikuskedvenc a hónapból. A több címváltoztatáson is átesett filmet a Die Hard 4.0-et jegyző Mark Bomback írta, rendezői székében pedig szintén elsőfilmes direktor ül, de minden bizonnyal szereposztásáért fognak felfigyelni rá: Ewan McGregor játssza a zűrbe keveredett férfit, ismerősének szerepében pedig Hugh Jackman látható. Nagyjából a tavaly ilyenkori Töréshez hasonló szereplés várható a Deceptiontől, vagyis közepes kezdés után lassú lefolyás; s remélhetőleg hozzánk is hamar befolyik a Fox produkciója!

6., prom night
A sztori: A végzős bálon egy elvetemült gyilkos kezdni oszlatni a tömeget.
Az ábra: A Prom Night az 1980-as, azonos című horror remake-je, amit a szinte csak hasonló műfajban alkotó J.S. Caldone jegyez, rendezője pedig az eddig szinte kizárólag sorozatokban (A szökés, Kés/alatt, Vészhelyzet) utazó Nelson McCormick. A szereplőgárda nagyjából ismeretlen neveket listáz, de a Sony filmjének előnye, hogy közelebbi, átérezhetőbb settinget tálal az ijesztegetésekre vágyó tizenéveseknek, mint a The Ruins. A 18 milliós mozitól egy erősebb nyitás, majd gyors hanyatlás várható. (hazai bemutató: május 29.)

5., street kings
A sztori: Mikor Tom Ludlow veterán Los Angeles-i rendőrre mutatnak a bizonyítékok egy másik rendőr meggyilkolásának ügyében, a férfi arra kényszerül, hogy szembemenjen mindazzal, aminek egész élete során ő is része volt, s megkérdőjelezze a körülötte lévők lojalitását.
Az ábra: Nagy nézőfavoritnak ígérkezik a Street Kings is, egy igazán ütős szereplőgárdával. James Elloy forgatókönyvíró és David Ayer rendező már bizonyított korábban, így tényleg csak a forgalmazón múlik minden, ami meglepő módon a 20th Century Fox Fox Searchlight részlege. Remélhetőleg kellő teret engednek a viszonylag sok cég (köztük a sosem túl bizalomgerjesztő Millennium Films) által összedobott akcióthrillernek. (hazai bemutató: április 17.)

4., leatherheads
A sztori: Az 1920-as években egy profi focicsapat újdonsült sztárjátékosa szerelembe esik a csapat kapitányának menyasszonyával.
Az ábra: Decemberről került tavaszra George Clooney harmadik rendezése (amelyben most a legfőbb szerepet is ő játssza). A Leatherheads merőben eltér az előzőektől, ami meg is látszik a fogadtatáson: az IMDb-n jelenleg alig több mint 200 szavazat alapján a film 6 csillag alatt áll. Ez startnak nagyon nem jó, mondani sem kell. Mindazonáltal a sportfilmek nagyon mennek odaát, és ugye van itt románc is, no és persze Mr. Clooney sem akárki, így Universal számíthat a mérsékelt sikerre. Minden kiderül még a héten.

3., the forbidden kingdom
A sztori: Egy kung fu-megszállott amerikai tinédzser felfedezése Kínába vezeti őt, ahol csatlakozik egy csapat harcoshoz, akik a bebörtönzött Majomkirály kiszabadítására indulnak.
Az ábra: Idáig kellett várni, hogy napjaink két legnépszerűbb ázsiai (akció)sztárja, Jackie Chan és Jet Li közös filmben szerepeljen, mégpedig a kínai irodalom egyik legnagyobb klasszikusán nyugvóban. A The Forbidden Kingdom ráadásképp fantasy-mozi, amit a Stuart Little, kisegér rendezéséért felelős Rob Minkoff vezényelt le. A forgatókönyvet a Szilaj és A tűz óceánja szkriptere írta, ami megnyugtató dolog (ja, és ő dolgozik A hét szamuráj remake-jén is). Akár havi első is lehet a Lionsgate által forgalmazott filmből, amit mondjuk már csak azért is illene teljesítenie, hogy megtérüljön a beléfektetett 70 millió dollár.


2., forgetting sarah marshall
A sztori: Petert dobja a barátnője, Sarah Marshall, így hősünk végül Hawaiira utazik felejteni. Ott azonban belebotlik exébe és annak új barátjába.
Az ábra: Lassan már nem telik el hónap Judd Apatow-film nélkül. Most ismét producer a gyorsan népszerűvé vált filmes, a forgatókönyv pedig a főszereplőhöz, Jason Segelhez fűződik, aki a Felkoppintva mellékszerepe után most megmutathatja, mire megy egyedül (á la Seth Rogen A 40 éves szűz után); persze az olyan arcok sem hiányozhatnak, mint Jonah Hill vagy Paul Rudd. A magyar keresztségben a Lepattintva címmel megáldott mozi az IMDb-n már jól áll 400 szavazat után (8.1), s ha valaminek, hát egy jó vígjátéknak nem kell meghatározott időszak a sikerhez. (hazai bemutató: április 24.)

1., nim's island
A sztori: Nim tudós édesapjával él egy félreeső szigeten, amely olyan, akár kedvenc regényhőse kalandjainak színhelye. Mikor az apa eltűnik, s a könyv írónője, a visszahúzódó Alexandra Rover házában tűnik fel, a két felnőttnek együtt kell megtalálnia az utat Nim szigetére.
Az ábra: Hiába, újfent egy családi film került az első helyre. A Wendy Orr regényéből készült film április első hetében érkezik több mint 3400 filmszínházba, s egészen az új Narnia-film érkeztéig vonzhatja az érdeklődöket. Nemcsak a történet látszik kedvesnek, de az Abigail Breslin-Jodie Foster-Gerard Butler triónak is csak a szőrösszívűek tudnak ellenállni. A Walden Media produkciójában készült, két rendezőt és négy forgatókönyvírót igénylő Nim's Islandot a Fox mutatja be pénteken. (hazai bemutató: június 26.)

A fentieken kívül jön még az igencsak mostohán kezelt, nálunk végül a mozikat elkerült és DVD-n befutott 88 perc Al Pacinóval, illetve a Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay, ami simán juthat a Buliszerviz 2 sorsára. A Martin Scorsese rendezte Rolling Stones-film, a Shine a Light most úgy néz ki, nem lesz országos bemutató, legalábbis az első héten nem. Eredményét minden esetre a vasárnapi írás tartalmazni fogja.

Címkék

lista box office coming soon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr344535270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2008.04.02. 15:14:35

Tegyük hozzá, az általad is említett áprilisi bukták az év bármelyik szakában is hasaltak volna, ergo nem azért szívtak, mert április, hanem azért április, mert várhatóan szívnak :)

Ismeretlen_82723 2008.04.02. 15:52:39

Úgy tervezem, hogy a jövőben minden hónaphoz mellékelek egy pár ilyen címet, szóval egyszerűen csak elkezdtem. Annyira különben egyik sem hírhedt, ez igaz. :)

Ismeretlen_1068 2008.04.02. 16:08:30

ejj, kell nekünk pont áprilisban amerikába mennünk: nem lesz egy értelmes film a mozikban, amit érdemes lenne megnézni. na jó, a forgetting sarah marshallt a kritikusok is szeretik, talán nem lesz rémálom: http://www.rottentomatoes.com/m/forgetting_sarah_marshall/

Ismeretlen_62806 2008.04.02. 16:33:54

sorozatjunkiek számára a sarah marshall egyenesen álom, kristen bell (needs no introduction) és jason segel (himym) - fun.

Seraphin 2008.04.02. 18:07:22

tipp: Harold és Kumar relatíve siker lesz, Nim szigete pedig relatíve bukás.

Ismeretlen_1068 2008.04.05. 18:39:02

hú, a nim's island akkora bukta, mint annak a rendje: pénteken 3 millióval nyitott a harmadik helyen...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása