aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bevétel special: worst of 2007 Takács Máté
2008. január 21. 12:28:01

Kategória: 14 komment

Már javában zajlik a 2008-as filmévad, de az elmúlt évre visszatekinteni csak most lehet kellően jól, mikor már körvonalazódik az összes decemberi bemutató pályafutásának vége. Az elkövetkezendőkben szubjektív szemmel kerül számbavételbe 2007 anyagi szempontból tíz legnagyobb csalódása/leggyengébb mozis szereplése.

10) the seeker: the dark is rising
az ábra:
Fantasy jutott minden hónapra, így bőven jut belőle az évvégi számvetésekbe is - csak éppen nem ott, ahol a korábbi években. Az Ébredő sötétség ugyan kisebb profillal bírt társainál, a 20th Century Fox mégis több negatív all-time rekordot köszönhet a szinte teljesen ismeretlen gárdával készült mozinak. hazai helyzet: Itthon hasonló a történet; az InterCom által forgalmazott film szép csendben leszerepelt november derekán 6,5 millió forintos budapesti első héttel. A fővárosban összesen 11 924 nézőt váltott rá jegyet. produkciós költség: nincs adat. USA bevétel: $8M.

9) the heartbreak kid
az ábra:
Egy napon indult a fenti filmmel Ben Stiller és a Farrellyk R-es komédiája, azonban hasonlóan, ha nem jobban csalódást okozott 14 milliós nyitányával, amivel még a #1 helyet sem tudta megszerezni. Kudarc ez a főszereplőnek és a rendezőpárosnak, s a Paramount/DreamWorksnek sem esett jól a csorba az amúgy rekorder évük vége felé. hazai helyzet: Hogy miért is, azt lehetne kutatni, de az Agyő, nagy ő! idehaza az év egyik legsikeresebb filmjévé lett, három héten át vezetve a fővárosi, és négy héten át az országos listát. Annak ellenére, hogy az ősszel korábban már a Férj és férj minden vígjátékra éhes egyént a mozikba vonzott. produkciós költség: nincs adat. USA bevétel: $36M.

8) aliens vs. predator: requiem
az ábra:
Még viszonylag friss hús a mozikban, azonban már rég bűzlik; az AvP:R-nek nem jött be a karácsonyi premier, és a sok új film érkezése miatt őt fosztják meg folyamatosan a legtöbb vászontól. Pár hét múlva zárja kapuit, alig több, mint az első rész bevételének felével. hazai helyzet: Január 31-től látható. produkciós költség: $40M. USA bevétel: ~$42M.



7) stardust
az ábra:
A Stardust azon kevés filmek egyike, amelyek a nézői és kritikusi visszajelzések alapján érdemtelenül hasaltak el tavaly az észak-amerikai jegypénztáraknál. Az év fantasy-repertoárjának jóformán egyedüli közkedvelt képviselője nehezen találta meg közönségét, amit meghatározni sem egyszerű; ebben rejlik a probléma. Nemzetközi berkekben némi szépítés azért megmutatkozott. hazai helyzet: Nálunk a Csillagpor korrektül szerepelt, hozzájárulva a UIP Duna Film fantasztikus évének fantasztikus őszéhez. Országos vitte a százezer nézőt a kiváló szinkronnal megtoldott felnőtt-mesefilm. produkciós költség: $70M. USA bevétel: $38M.

6) evan almighty
az ábra:
A minden6ó nyomán született Evan, a minden6ó az anyagi csőd egyik szinonímája lesz a jövőben. De a helyzet az, a megkeresett 100 millió dollárjánál sokkal többre nem is volt hivatott, ha józanul gondolkodunk, a hiba az őrületes költségekben rejlik. A Universal nehezen ugyan, de kiheveri a bukást, főleg mivel január elején bejelentette, hogy fennállásának legnagyobb összbevételű évét zárta, beleértve a home video részleg értékesítéseit is. hazai helyzet: A film itthon sem érhetett a Jim Carrey-s verzió nyomába, de köszönhetően a MoziÜnnep nézőtermő jótékony hatásának, egy hónappal bemutatója után már 150 ezer eladott jegy közelében járt a UIP filmje. produkciós költség: $175M. USA bevétel: $100M.

5) hannibal rising
az ábra:
Sokkal nagyobb égés Steve Carell blődlizésénél a Lecter-mítosz sírbaszállása. A Hannibal ébredése a széria korábbi darabjai, A bárányok hallgatnak és a Hannibal premierjét másolva februárban került a mozikba, s közepesnél gyengébb, 13 milliós starját épp hogy meg tudta duplázni. hazai helyzet: Magyarországon egy hónappal később került terítékre a kannibál Hannibal, s ha nem is fulladt akkora érdektelenségbe, mint a tengerentúlon, messze elmaradt a korábbi epizódok nézettségétől. A fővárosban 40 ezer látogatót fogadott, aminél A Vörös Sárkány már első hetében magasabb számot regisztrált 2002 november elején. produkciós költség: $50M. USA bevétel: $27M.



4) next
az ábra:
Nicolas Cage három 2007-es filmjéből kettővel egyéni csúcsokat döntött, de a Next nem tartozik ezek közé. A gyenge lábakon álló sci-fi-szerűségtől nagy tömegekben maradtak távol a nézők áprilisban, mivel akkortájt csak egyetlen filmre voltak hajlandóak beülni (Disturbia). A Nextről bár sok szó nem esett ilyen tekintetben, az elmúlt év egyik legnagyobb buktája. hazai helyzet: Nálunk az SPI a szeptemberi állóvízben küldte a harcmezőre Cage talán a három közül leggagyibb tavalyi séróját, ám a Férj és férj menetelése mellett csak finoman rúghatott labdába. A fővárosban a 25 ezer nézőt sem érte el, amit A szellemlovas és A nemzet aranya: Titkok könyve már az első hete folyamán felülmúlt. produkciós költség: $70M. USA bevétel: $18M.

3) the invasion
az ábra:
A sok hercehurcán átesett Invázió, mint a legtöbb hasonló sorsú film, megsínylette az ide-oda tologatást és halasztást. A Warner végül augusztus közepén kiadta kezei közül a toldozott-foldozott sci-fi remake-et, ám Nicole Kidman és Daniel Craig kettőse harmatgyenge 6 millió dollárt bírt csupán kihúzni a nézők tárcáiból. Ezután gyors út vezetett a 15 milliós, röhejesen alacsony végösszeg felé, ami kis jóindulattal nyitóhétvégének elment volna, ha utána persze még jó ideig kitart iránta az érdeklődés. hazai helyzet: Az InterCom 15-ére biztosított helyet a filmet zsúfolt novemberi naptárában, de akárcsak kint, nálunk is lóhalálában váltak kihalttá a mozik nézőterei. Budapesten is 15 milliót keresett a produkció, csak épp forintban. produkciós költség: $80M. USA bevétel: $15M.

2) grindhouse
az ábra:
A Grindhouse végzete az volt, hogy az elemzők (is) sokat vártak tőle, már ami a bevételeket illeti. A (talán kicsit optimista) jóslatok húsvét hétvégére 25 millióra lőtték be a filmet, azonban a véres valóság ezt végeredménynek hozta. Az amerikai közönség tehát ugyanúgy „nincs hozzászokva" a grindhouse-dologhoz, mint ahogy azt Európa és a többi földrész nemzeteiről vélte a forgalmazó. Talán mégis tehettek volna egy próbát, ennél rosszabbul úgysem járhattak volna. hazai helyzet: A Kárpát-medencében Quentin Tarantino és Robert Rodriguez két külön téma, nem csak ezesetben, de általános munkásságukat tekintve is. Q magához képest nem a legjobb, amúgy elégséges 44 ezer nézőt szólított meg Budapesten májusban a Halálbiztossal, míg a Terrorbolygó csúnyán nem érdekelte a népeket szeptemberben (13 ezer fővárosi jegyvásárló). produkciós költség: $67M. USA bevétel: $25M.



1) the golden compass
az ábra:
Amit már mindenki úgyis tud: a New Line fél királyságát tette fel Philip Pullman fantasyregényére, és rendesen bebukta. A decemberi premier sem volt elég ahhoz, hogy A gyűrűk urának vagy a Narnia Krónikáinak akárcsak az árnyéka lehessen Az arany iránytű. A világ többi részén ugyanakkor szépen teljesít a film, de kétes, hogy ez elég lesz a folytatáshoz. Egy biztos: Kidmant és Craiget nem szabad egy filmben szerepeltetni. hazai helyzet: A magyar nézőket sem mozgatta meg az InterCom bemutatója úgy, mint a Narnia két évvel korábban, de a karácsonyi szünetben azért értékes nézőtízezreket szólított meg. A százezres látogatói határért azonban még küzdenie kell. produkciós költség: $180M. USA bevétel: ~$69M.

Megjegyzés: a fenti lista nem feltétlenül a 'produkciós költség' mínusz 'USA bevétel' egyenlő 'helyezés' mechanizmust használja. Az elrendezésnél figyelembe vételre kerültek egyebek mellett a filmmel szembeni elvárások és az alkotók korábbi munkássága is.

Címkék

lista box office

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464535050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süti 2008.01.21. 12:43:46

Golden compass-t sajnálom, mert nekem az is tetszett.

Süti 2008.01.21. 12:44:22

Golden compass-t sajnálom, mert nekem az is tetszett.

Ismeretlen_82723 2008.01.21. 12:51:47

Én is kíváncsi lennék a folytatására. Legfeljebb elolvasom, bár erre kicsi az esély. :)

Ismeretlen_1068 2008.01.21. 13:32:29

nicole kidmant egyáltalán nem szabadna szerepeltetni. a hideg ráz ki tőle.

Ismeretlen_1068 2008.01.21. 13:34:06

amiket láttam: stardust 10/8 evan almighty 10/3 hannibal rising 10/2 next 10/4 the invasion 10/5 grindhouse 10/6 igazából csak a stardustot siratom, habár nemzetközileg az sem teljesít rosszul.

Koimbra · filmdroid.blog.hu 2008.01.21. 13:47:27

Az AvP:R elég gyéren hozott, kíváncsi lesz e folytatás így.

Ismeretlen_1068 2008.01.21. 13:52:19

szinte esélytelen. ezek az amatőrök (anderson meg a két effektes csóka) sikeresen kinyírtak két klasszikus mozis szörnyet. ez még ripley-nek sem sikerült. :) itt már csak egy "alien begins" és/vagy egy "predator begins" segíthet...

ü 2008.01.21. 14:00:31

stardust 10/10 evan almighty 10/5 next 10/4 grindhouse (Csak a Planet terror) 10/9

Ismeretlen_84013 2008.01.21. 15:33:00

Grindhouse egyben trailerekkel (élmény 10/10, film 8/10) Planet Terror 9/10 Death Proof 6/10 The Invasion 3/10 Next 6/10 Hannibal Rising 4/10 Evan Almighty 4/10 Stardust 9/10 A Stardust sokkal többre volt hivatott és a Grindhouse-élmény is bőven megérte a pénzét, de a többiek megérdemelten hasaltak el. Daniel Craig és Nicole Kidman viszont jobban teszik, ha kerülik egymás társaságát, mert tavaly két méretes buktát sikerült tető alá hozniuk. Nicole Kidman kivehetne már egy hosszabb szabadságot vagy választhatna végre normális szerepeket, mert úgy tűnik, hogy a természetes szépségével együtt tovatűnt a színészi eszköztára is.

brom 2008.01.21. 16:36:31

mondjuk azért az hozzátartozik, hogy az avp-r világviszonylatban most hogy még csak az országok 3/4edében muttatták be hozott 95 milliót... Nem bukott azért az...

Koimbra · filmdroid.blog.hu 2008.01.21. 17:40:22

Nekem az első rész tetszett az AvP-nek, tudom a kevesek között vagyok, de hát ez van:) A második részre pedig azt mondhtam, hogy ha ezek az effektes srácok csinálják akkor tuti elbasszák

Ismeretlen_1068 2008.01.21. 17:58:31

koimbra: van itt még 1-2 arc, akik szintén szeretik az AvP-t, s még tükörbe is tudnak nézni reggelenként. :) szóval ne érezd magad olyan egyedül.

Action 2008.01.21. 19:14:20

Ezek közül csak a Csillagport láttam, és az nagyon tetszett (talán az év legjobb filmje lett nálam). Szvsz a DVD eladások behozzák a költségeket, és akkor talán nem is lesz akkora bukás :)

Ismeretlen_1068 2008.01.21. 19:56:24

még szerencse, hogy a filmelsősorban angol, tehát a nemzetközi bevételek ezúttal sokat nyomnak latba, úgy pedig már nyereséget könyvelt el a produkció.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása