aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: i am legend (2007) Zalaba_Ferenc
2007. december 22. 01:11:33

Kategória: 14 komment

ambivalens érzéseim vannak, miközben ezt a kritikát írom. egyrészt az i am legend kitűnő paranoid dráma: az elszigeteltségről és az ember elemi félelmeiről forgatott megfontolt, aprólékos és hiteles dráma - egy nagy hollywoodi eseménymozihoz képest főleg. másrészt az i am legend egy buta akció-horror kiábdándító nemezisekkel, illetve annak látszó rajzfilmfoltokkal.

robert neville (will smith) egyedüli túlélője egy emberi hiba által okozott járványnak, amely röpke három év alatt kiirtja az emberiséget, valamint megfertőzi a kutyákat és a patkányokat. más állatokat nem, mert ők nem bírnak dramaturgaiai jelentősséggel, meg aztán a fertőzött szárnyasok már a resident evilben is cikik voltak. 5.8 milliárd humánum lett porrá, a maradék 10% viszont fényre érzékeny, vérre szomjazó albínó monszterekké mutálódott, ami kifejezetten rossz hír a fertőzésre immunis, egyébiránt nem hallhatatlan robertre nézve.

ezt a sztorit az a richard matheson szövegezte, aki a párbajjal már bebizonyította, mennyire jól ismeri a tudat mélyén rejlő félelmeket, a francis lawrence (constantine) által rendezett film pedig sorban a harmadik feldolgozás a vincent price főszereplésével készült the last man earth (erről a filmről mindent elmond a munkacím: naked terror!), valamint az übermacsó the omega man után, melyben charlton heston osztogatta a golyókat és a meglehetősen ortodox (jobbos?) okosságokat. maga az "i am legend" project se most először került asztalra, a 90-es években ridley scott és arnold schwarzenegger már szemezett vele: abból valószínűleg izom- és borostafitogtató szupervéres mozi lett volna, will smith azonban a PG-13-as korosztálynak dolgozik.

ennek ellenére a film minden, csak nem laza móka. smith valahol az őrület és robotikus rutin határán, valamint a köz által oly szeretett humorát keserűséggel átitatatva teszi a dolgát (csak úgy, mint az i, robotban, csak kisebb hű-meg-há kíséretében), s ha nem épp a kihalt és a természet által újra meghódított new york látványában gyönyörködsz, akkor azon morfondírozol, hogy tényleg ilyen szar lenne egyedül...

de robert nincs egyedül. mikor először szembesül a sötétséggel, félelmét te is sajátodnak érzed, amíg meg nem pillantja... no, hát ez az a pillanat, amikor az intelligensen építkező thriller átmegy nagy hollywoodi bambamoziba. nehezen tudom hova tenni a CGI-t, amely legalább annyira szükségtelen, mint amennyire tré. így aztán még jobban fáj, hogy a butuska és teljesen plasztikus rohangászások ellenére a cselekmény megőrzi ívét, nem vállalja túl magát, rövid és feszes marad, s will smith megbízható játékának hála még néhány katartikus pillanatot is okoz... illetve okozna, ha nem éktelenkedne a vásznon az a csomó kilobájt. szívesen megnéznék egy workprintet, ahol a CGI-t hús-vér emberek helyettesítik, akár zöld sztreccsruhába bújva. jobban értékelném. (trailer)

Címkék

kritika horror sci fi will smith hollywood action i am legend

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254534969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2007.12.22. 09:04:31

látom, már ebből is van dvdscr. szomorú vagyok, mert andrew lesnie (lotr) képei nagyvásznon büntettek. továbbá elfelejtettem méltatni a zene használatát: komponált muzsika először kb. a 20. percben szól. bakker, mekkora film lehetett volna ebből... :(

Ismeretlen_1068 2007.12.22. 10:25:48

jepp. egy oylan fickó ült előttem, aki az összes pisszenésre felugrott, de a szó szoros értelmében. tőle jobban paráztam, mint a filmtől. :)

vargatom 2007.12.22. 14:07:26

A "plasztikus" kifejezés további használata előtt azért nézd meg az értelmező szótárban... annyit megsúgok hogy nem azt jelenti hogy műanyagszerű ;)

FiveStar 2007.12.22. 19:33:25

aeon_flux, te melyik sajtónak dolgozol?

Ismeretlen_13025 2007.12.22. 22:31:27

hát az aeon_flux-nak, blogok rúl dö wörd

Ismeretlen_13025 2007.12.22. 22:42:08

ae: amúgy nem tom mi bajod a dvdscrrel (4giga), még a hang faintos volt. Gondolom akkor nincs is értelme majd megvenni az eredeti lemezt... :) (a 700 megás izé, az azért borzasztó minőségnek tűnt tényleg) + pl az amcsi gengszter fényében (még ha az nem is ekkora látványmozi) furcsa sajtóvetítés után a filmre kíváncsiakat, akik nem kamerást néznek(!) leoltani. A nagyképűt csak azért nem mondom, mert tudom, hogy nem azért mondtad, hanem mert üt vásznon, de ezt nem biztos hogy mindenki vágja részemről ennyit a warezről, csak furcsa volt a beszólásod ma, gondolom mielőtt indultál a sajtóvetítésre, vagy pont amikor megjöttél.. töröld nyugodtan ha túl off.

Malibu 2007.12.22. 22:53:41

vargatom: ki beszélt itt műanyagszerűségről? A plasztikus alakíthatót jelent valóban, de szerintem teljesen rendben van az, ha valaki a "mű" szót helyettesíti vele :)

Ismeretlen_1068 2007.12.22. 22:58:34

a dvdscreener legtöbb esetben nem anamorf, vízjelezett és két csatornára butított interlaced vacak. a legtöbb esetben. van, amikor engem is elcsábít, de még a dvd-R-rel is úgy vagyok, hogy csak azokat a filmeket nézem meg ilyen formában, melyeknek se híre, se hamva a hazai filmforgalmazásban.

á 2007.12.23. 00:20:27

Utoljára vagy három éve találkoztam nem anamorf screenerrel. A sztereo (vagy direkt) hang leginkább az R5 jellemzője. Marad a vízjel, az meg félóránként elviselhető, illetve az egyrétegű lemezre tömörített kép, ami pedig szükséges feltétel a kiírhatósághoz. Ja, és minden létező DVD interlaced, a pontosság kedvéért. Figyelembe véve, hogy ami film tetszik, minden esetben megveszem eredetiben DVD-n, én leginkább maradok otthon.

Ismeretlen_1068 2007.12.23. 07:39:47

biztos más fajta filmekhez volt szerencsénk, de én még nem nagyon találkoztam anamorf screenerrel. mondjuk, leginkább a fordítói munkáim kapcsán találkozok dvdscreenerrel, de ezek egytől-egyig non anamorf, számlálóval, "property"-vel, fekete-fehérbe áthajló képpel felszerelt vackok. amit pedig a netről utoljára szedtem, az american gangster volt, annak is klassz non-anamorf képe volt tejesüvegre hajazó háttérrel. általában én is a házimozira szavazok, de vannak filmek, melyeket egyszerűen muszáj nagyvásznon látni (majd egyszer nekem is lesz projectorom :).

Süti 2007.12.23. 09:14:38

valóban vannak filmek amiket moziban kell megnézni, de egyre kevesebb... nosztalgiából járok én is moziba, a film után rádöbbenek, hogy ezt otthon is megnézhettem volna.

Ismeretlen_13025 2007.12.23. 12:44:39

ae: ezen csak alul volt egy felirat néha, semmi számláló vagy fekete-fehér kép vagy hasonló hülyeség. és a fekete csík is cska akkora volt, hogy az a felirat elférjen (gondolom valami díj miatt küldték, és mégsem olyat küldenek a kritikusnak, ahol a képminőség katasztrófa). na jó, mostmár tényleg elég a warezból részemről.

snake 2007.12.27. 10:10:54

csak a nagyképűduma mindenkitől, de mégis megnézte mindenki a lopott 5.1 hangzású amcsi dvd-r verziót

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása