aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: egy szöszi szerelme (1965) Zalaba_Ferenc
2007. november 11. 23:15:53

Kategória: 3 komment

a szöszi örök. internet ide, tévé oda, bulvárlapok meg amoda, naiv szőkékből még manapság is dunát lehet rekeszteni: nincs is olyan férfi a földkerekségen, aki ne ismert volna legalább egy olyan csajszit, akinek szépségén és hiszékenységén túl nincs más fegyvere. hisz az utóbbi az, amivel könnyedén le lehet ütni egy férfit a talpáról. igérhetsz neki fűt, fát, ahogy szoktad, ezúttal azonban hangyányit sem kell törődnöd azzal, hogy szavaid mögött legyen bármi. ez pedig maga a megtestesült tévéfotel.

szöszi pedig bevesz mindent: őzikés poént, banális tenyérjóslást és bazári gyűrűt, így aztán egyik szerelemtől a másikig rohan egy lelki roadmovie hőseként, s persze mindig pofára esik. tulajdonképpen üres ez a film, mint főhősének buksija: nézői kultuszt minden bizonnyal a szöszi bevillantott idomaival és az amerikai pitét idéző, de annál sokkal ismerősebb helyzetkomikumával vívott ki magának. forman ennél csak jobb lett.

Címkék

comedy milos forman eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr24534862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neander · http://kalozblog.blog.hu/ 2008.12.11. 16:44:39

Nem igazán értek egyet. Szerintem a szöszi főhős nagyon is tisztában van helyzetével, ahogy mások kihasználják, és tudja, hogy soha nem tud kikerülni az "üzem" fogságából. Persze, reménykedik, meg saját magának hazudik egy szebb világot, de ez csak illúzió. Például amikor döntenie kell, hogy a vén bakával vagy a zongoristával vagy egyedül tölti az éjszakát: egyik se jobb a másiknál, de ő azt választja, ami a szabadulás lehetőségével kecsegtet. Persze bukó az is, de ezt akkor sem nevezném naivitásnak, inkább elkeseredettségnek. A helyzetkomikum meg valami fantasztikus: a katonák csajozásán szakadtam a nevetéstől, de a hármas ágyjelenet is méltán emlékezetes. Szerintem sima 8/10-es a film, mondjuk tény, hogy ezután Forman sokkal jobb filmeket is készített (Tűz van babám, Száll a kakukk, Elszakadás).

Ismeretlen_1068 2008.12.11. 16:56:50

wow, ezt hogy sikerült előásni? :)

neander · http://kalozblog.blog.hu/ 2008.12.11. 17:12:59

Heh, az utóbbi hónapban ledaráltam a legtöbb Forman filmet, és kb mindegyik hasonló dolgokról szól. No meg a tanár is felhívta rá a figyelmünket:) Azért vicces, hogy ez az egyetlen magyarnyelvű kritika a filmről. Azt hitem, hogy valamivel népszerűbb nálunk a Szöszi.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása