aeon flux

ready for the action now, danger boy?

apró dolgok Zalaba_Ferenc
2007. november 10. 09:45:19

Kategória: 17 komment

idézem howard stringert, a sony egyik elnökét:

"érdemeivel próbáltuk megnyerni a formátumháborút, és úgy is tűnt egy darabig, hogy sikerül, mikor a paramount átállt a másik oldalra. de a győzelem igazából csak presztizs kérdése. ha végül a hd dvd nyerne, nem kellene mást tennünk, csak kicserélni a meghajtókat a playstationökben. ez nem olyan nagy dolog."

idézem magamat:

"anyád."

Címkék

ps3 hd dvd playstation 3 blu ray high definition hd hir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr894534858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

q 2007.11.10. 10:47:41

Hát, felvállaltad, hogy a háború vége előtt élvezni akarod a HD előnyeit, szóval bele volt kalkulálva ez is, nem?

Ismeretlen_1068 2007.11.10. 10:53:01

hát persze. igazából a megfogalmazás nem tetszik: "mi az nekünk? néhány millió eladott ps3, bd-lejátszó, bd, ugyan már!" :)

b 2007.11.10. 11:07:20

Úgy csinálsz, mintha a vevő valaha is számított volna az effajta háborúkban... :-)

derceto 2007.11.10. 12:23:33

Épp tegnap olvastam egy kiválóan megfogalmazott véleményt erről az egészről, ami megegyezik az enyémmel: http://www.highdefdigest.com/news/show/Joshua_Zyber/Commentary:_Living_in_Fear_of_the_Niche/1154 Szó sincs itt semmiféle győzelemről, két formátum van és marad is jó ideig, és ezt a cégek is kezdik elfogadni. Csak az elvakult rajongók "háborúznak" még egymással a netes fórumokon. Tragédia, hogy két formátum lesz? Most, 2007 végén annyi különböző, gyakran ugyanazt a célt szolgáló elektronikus és informatikai szabvány vesz minket körül, hogy naphosszat számolhatnánk, legyen szó file formátumokról, hálózati protokollokról, digitális hangformátumokról, adathordozókról (lásd memóriakártyák, írható lemezek), alig találni olyan eszközt, ami ne kezelne konkurens szabványokat a felhasználó számára szinte észrevehetetlenül. A HD DVD és Blu-ray lejátszók sem csak egyféle formátumot kezelnek, hiszen ott van a CD és a DVD is, amik szintén nem fognak egyik napról a másikra eltűnni, a támogatásuk szinte kötelező elvárás a piac részéről. Ugyanilyen elvárás lesz a két HD formátum támogatása is, a piac egyszerűen ki fogja kényszeríteni a kombó lejátszókat, ami egyébként egy nevetségesen triviális dolog, hiszen mindkét formátum ugyanazokat a video- és hangformátumokat, hálózati protokollt támogatja, csak a fizikai lemez felépítésében és az interaktív rétegben különbözik. Előbbire egy kettős olvasófej, utóbbira némi programozás jelent megoldást. Így mindenki jól jár, a kiadók saját igényeik és lehetőségeik szerint választhatnak, hogy DVD-n, HD DVD-n, vagy BD-n jelentetik meg filmjeiket, a szabványok kitalálói minden lejátszó után beszedhetik a saját licenszdíjukat, a vásárlónak pedig nem kell választania. Ma még kicsit kényelmetlen a helyzet, mert mindenki a győzelemre rendezkedett be, de szerintem most vagyunk a fordulóponton, és innentől nyitva az út a kombó lejátszók előtt. Itt csak az háborúzik, aki tényleg háborúzni akar. Én inkább HD filmeket akarok nézni, mindegy milyen formátumon.

proci 2007.11.10. 21:43:24

az a helyzet, hogy a két formátum nem annyira kedvező, mivel ezek tényleg teljes mértékben helyettesítő terméket jelentenek (kb mintha a dvdk dvd-r és dvd+r formátumoban jelentek volna meg kis egyszerűsítéssel). namármost az ember nem jókedvből szokott több lejátszót tartani, amikor egy is elég lenne (meg ugye ilyenkor már figyelni kell a tv bemeneteinek számára is, mint szűk keresztmetszetre). a kombó végülis a kiadvány szabványosítóinak/jogtulajdonosainak jó, mert közös fejegység kell, tehát a licensz miatt mindkét tábor örvend. a kiadók megint örvendnek, mert egy film egy kiadóhoz tartozik, és a filmek nem helyettesítő termékek (ha én a sárga kakukkfüvet akarom megvenni, mert annyira jó, helyette nem biztos, hogy a reptéri szállítóra be fogok nevezni, hiába a hasonló téma... ha pedig mindkettő tetszik, akkor megveszem őket egymás mellé), tehát alapvetően ez nekik érdekük. a gyártók megint örülnek, biztosabb és szélesebb a piac. a felhasználó megint örül, mert nem kell olyan dolgokra figyelni, mint mi mire jelent meg eddig. csak éppen a lejátszó árába bele lesz építve mindkét formátum jogdíja, mert ezt valakinek ki kell fizetnie, és ez a végfelhasználó lesz. és jöhet a buktató, avagy a kombók elején "véletlenül" kiadni pár rossz szériát, mellé médiafelhajtást csinálni, ami ha nem is öli ki ezt a lehetőséget, elnyújtja az elterjedését. mindenesetre utóbbi időben kezd kabaréba fordulni a dolog, avagy az egyik oldalon egy Warneres úrról azt nyilatkozzák, hogy szerinte lehetséges a HDDVD preferálása, másikon szintén egy Warneres úrról meg azt, hogy szerinte meg a BR preferálás a lehetséges. az infok meg megint érdekesek, ugyanazt a hírt két három oldal általában négy különböző egymásnak ellentmondó módon is képes tálalni.

derceto 2007.11.11. 01:06:26

Igen, a kombó lejátszók árába bele lesz építve mindkét formátum jogdíja, de ez elhanyagolható különbséget jelent, ugyanis ezen két összegen kívül még egy rakás egyéb jogdíj is ott van (Dolby, DTS, HDMI, DVD, CD, SACD, VC-1, MPEG2/4), amik mindkét formátum lejátszóinál egyaránt szerepelnek. Tehát szó sincs arról, hogy a licenszdíjak mértéke megduplázódna a kombó lejátszóknál. És ha már a lejátszó áraknál tartunk, ha nem lenne két rivális formátum, a lejátszók árai sem zuhannának ilyen mértékben. Nem mondom, hogy jó dolog a két formátum, de 2007-ben már egyszerűen nincs technikai akadálya, hogy két szabvány megférjen egymás mellett. Jó, hogy van a Blu-ray, hogy az olyan kiadók, mint a Disney vagy a Bandai Visual maximálisan kihasználják az extra kapacitást és lehetőségeket, és bitre tökéletes kiadványokat gyártsanak, míg a kevésbé tehetős, kisebb kiadók élhetnek a HD DVD jelentősen olcsóbb előállítási költségével. A kombó gyártóknak nem hiszem, hogy érdeke lenne szabotálni ezt az irányt, sőt! Miután lassacskán egyértelművé válik, hogy nem lesz győztes, a kombó lejátszók adhatnának igazán nagy lökést mindkét formátumnak. Azt tudom, hogy rengetegen várnak a Samsung első igazi kombó lejátszójára. Olyannyira, hogy a gyártó le is állította következő BD lejátszójának tervezését, és csak a kombót fogja kihozni.

proci 2007.11.11. 04:53:57

okés, a jogdíjak mértékével nem vagyok tisztában (dupla árra nem számítottam, de némi érezhető plusszra igen). az mondjuk tény, hogy a külön egységek ára gyorsabban zuhan, mint történt ez a dvd esetében. ha máris kihasználják a featurjeit/a több helyet, akkor tényleg van értelme. a dvd alapján a hd content/telipakolt lemezek tekintetében eléggé szkeptikus voltam. pontosabban attól féltem, hogy nyer a BR, aztán hirtelen elfelejtik kihasználni a HDhez képesti bónusz featureoket. jobban belegondolva a két formátum emiatt nagyon is jó nekünk. a kombó gyártóknak nem érdeke, de ettől függetlenül kiadói részről némi ráutaló magatartást (hopp, hát ezt meg ezt a lemezünket se viszi az adott lejátszó, de a többin jó szóval nem mi vagyunk a hibásak... a nem kombókkal egyébként sincs ám probléma) még el tudok képzelni. mindenesetre ha a Samsung teljesíti az ígéreteit (teljes értékű lejátszót dob piacra minden tekintetben), akkor valószínűleg a csata vásárlói részről eldőltnek lesz nyilvánítva.

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2007.11.11. 20:12:43

Pont ezért nem mertem/akartam még ps3-at venni.

proci 2007.11.12. 17:38:51

apropó, a bejelentés mikor hangzott el? pontosabban hetedike előtt vagy után? ezen a napon publikálta ugyanis a slysoft a BR+ védelem törését, ami az összes eddig megjelent BR+ védelmű lemezt lejátszhatóvá (és mellesleg másolhatóvá) tette számítógépen. ugyan a BR+ ereje a megújíthatóságában van -egy revízió segítségével updatelhetőek a lejátszók, hogy a kijátszások ne működjenek, egyébként pedig letiltható a használatuk-, viszont a törés meglepően gyorsan megtörtént (egy hét, ami a töredéke annak, mint amire bárki is számítani mert). azt, hogy pontosan mit is használt ki a törés egyenlőre nem tudni (valószínűleg a Power DVD, mint az egyetlen PCs lejátszó lehetett a gyenge láncszem). egy security update elkészítése pedig eléggé sok idő és pénz, namármost ha ilyen ütemben törik azokat is, akkor az egész BR+ védelem megkérdőjelezhető létjogosultságú. felhasználói oldalról ez pozitívum, mert külföldi fórumok szerint ha minden egységed HD kompatibilis is volt a HTPCdben, akkor se mindig játszódott le a lemez (mellesleg az asztali lejátszók egy részével is baj volt). kiadói szempontból ez azért érdekes (és itt jutunk vissza a topichoz), mert az egyik nagy emiatt volt BR exclusive.

Ismeretlen_1068 2007.11.13. 08:18:18

a sony-nak harddrive-csere helyett inkább azon kellene elgondolkodnia, hogy a következő firmware frissítésbe berakja a régiókód-függetlenítést is. a kiadók többsége már nem veszi komolyan ezt a dolgot: igazából csak maguk ellen játszanak, hisz elenyésző azon filmek száma, melyek más kiadóhoz tartoznak tengeren innen és túl, s emiatt esetleg más formátumhoz, kiadói politikához tartoznak. a megjelenési gap pedig már rég jelentősségét vesztette.

derceto 2007.11.14. 10:59:10

Nem hiszem, hogy a Sony bevállalná a régiófüggetlenítést, viszont meglep, hogy még egyik gyártó sem állt elő egy "rejtett" függetlenítési lehetőséggel, amit mind a mai napig beleraknak a DVD lejátszókba. Nézd meg mit csinál a New Line: BD-n és HD DVD-n is kiadják a saját filmjeiket, de HD DVD-n pár hónappal később, csak azért, mert ott nincs régió, és nem akarnak ártani a nemzetközi forgalmazóiknak. Nohiszen. Mindenesetre eldöntöttem, hogy én nem akarok ezen szívózni. USA, Japán, Korea mind "A" régiós, szóval egyértelmű, hogy milyen lejátszót veszek. Pontosabban vettem, már csak ide kell érnie... :)

Ismeretlen_1068 2007.11.14. 11:02:45

ezek szerint a hajlakk régiókódos? ejj, pedig potn megéheztem rá a pozitív kritikákat olvasva.

Til 2007.11.18. 08:46:19

Az LG BH100 egy kombó lejátszó és már kapható pár hónapja. Van egy pár hibája ugyan, de a filmet magát lejátsza. Szvsz ezt a formátum háborút az fogja nyerni, amelyikhez olcsóbb lesz az író és az írható lemez. Éppen új számítógépet akarok venni és ez már htpc házba fog kerülni, blu-ray és hd-dvd meghajtóval. Asztali lejátszó szerintem hülyeség, sokkal többe kerül, pc amúgy is kell otthonra, szóval miért ne lehetne 3 eszközt berakni egybe. Sőt, akkor már tv sem lesz külön, kártya a gépbe és kész. A HDCP meg bekaphatja, AnyDVD HD mindent lejátszik.

Ismeretlen_1068 2007.11.18. 09:07:26

ha jól értem, monitoron akarsz majd hd-filmeket nézni?

proci 2007.11.18. 11:09:39

és nem lesz vele egyedül;>. pontosabban: tvhez képest vannak előnyei (jobb felbontás, belépő 720p és 1080ps megjelenítők lényegesen olcsóbbak, bár kisebbek). ha nem fér be a lakásba a tv és a monitor is, lehet a kettőt egymás helyettesítőjének használni. én jelen pillanatban ezen gondolkodom, avagy legyen 130 környékén egy tv nagyobb képátlóval és 720as megjelenítéssel, vagy ugyanennyiért 24"os monitor 1080as támogatással. viszont (és itt a lényeg) dvi-hdmi átalakító létezik, hangot is átvivő hdmi kimenet megint csak létezik (radeon hd38x0ás széria már tudja), hardveres képjavítás van (és a radeonok nagyon szépen szerepelnek), hdmi kompatibilis monitor megint csak létezik, tehát meg lehet építeni a kompatibilis rendszert. és ekkor mind1 lesz, hogy a kijelző tv vagy monitor (monitorban általában nincs post-processzor, de az htpcnél a videokari dolga). tv megoldható, van videobementes monitor és van tvtuner is. valamint számítógépet lehet médiaszerverként is alkalmazni. olcsóbbnak nem biztos, hogy olcsóbb megoldás lesz (nekem is mindenes igásló lesz, ha valaha elkészül:)), halkság stimmel, skálázhatóság stimmel, házak vannak megfelelők (tehát vannak a piacon erre a célra kitalált pici és szép házak), tehát úgy egészében teljesen más a helyzet, mint pár évvel ezelőtt. és ha úgy vesszük, hogy van egy számításigényes munkára optimalizált gépünk, ami alkalmas játékra és multimédiás feladatokra is, akkor az ár/érték aránya már korántsem rossz (ha viszont nem akar az ember rajta dolgozni és/vagy csak egy megjelenítőt kell kiszolgálni, akkor a ps3 mutatói jobbak). probléma annyi maradt, hogy még mindig sok odafigyelést igényel az alkatrészek összeszedése. gondolok itt a teljesítményigényre, a hűtés/zaj mumusra és a helyigényre (befér e a házba a bővítőkártyák/lejátszók/winchesterek hada... szerverházat egy komplett vízhűtéssel ugye nem túl célszerű alkalmazni... bár láttam már egyedileg asztalba épített gépet is, ami minden kritériumot maximálisan teljesített). másik részről pedig elkezdődött kiadóoldalról a szokásos szivatás (még teljesen kompatibilis rendszernél se mindig hajlandó pár lemez a lejátszásra). szóval megoldandó problémák vannak dögivel, de némi odafigyeléssel és elég sok utánnajárással egy HTPCként is tökéletesen megfelelő pc megépíthető.

Ismeretlen_1068 2007.11.18. 11:16:06

nem olcsó, viszont sokkal körülményesebb, ráadásul képméretben is alulmarad egy hd tv-nek: mi ebben a jó? :) tudom én, csak az olyan kényelmes figuráknak, mint jómagam az kell, hogy legyen a készüléken egy ON/OFF és egy PLAY gomb, s a többit intézze a rendszer. átalakítók, kimenetek, szoftverek, frissítések, optimalizálások... öreg vagyok én már ehhez. :) a következő upgrade - majd egyszer... - egy projector lesz.

Til 2007.11.18. 16:12:10

aeon_flux: igen, egy 26-os Acer monitort néztem ki (fullhd). Ez nekem elég lesz, mert kicsi a szobám, kb 2 méterről fogom nézni. De ha nagyobb lenne a szobám, akkor elgondolkoznék azon, hogy egy dvi vagy hdmi bemenetes lcd tv-t veszek inkább (persze csak 720-asat, mert csóró vagyok :), meg egy kisebb monitort. Szinte már minden videókártyán két kimenet van, szóval az egyik kimeneten folyamatosan ott lenne a meidacenter, a másikon meg a monitor. Meg kinéztem az imon rádiós távirányítóját is, amin megnyomod az on/off gombot, ki be kapcsolja a gépet, illetve nekem majd standbyból ébreszti, mert az csak 1 mp. Mennyivel egyszerűbb egy távirányítóval zenét lejátszani, képet nézegetni, tvt nézni, műsorújság a netről a mediacenter szoftverbe, tvből felvétel, tv-pause, meg minden ami kell :) Ha veszel két tv tunert, akkor pip is megvalósítható. Vagy az, hogy az egyik tuner vesz fel egy műsort, a másikon meg tvzel. A kivetítő jó ötlet, én is gondolkoztam rajta, csak kicsi szobába felesleges. De ez is csak akkor lenne jó, ha fullhd lenne. A legolcsóbb fullhd kivetítő az amazonon 1500 dollár körül van, az nálunk 2000-2500. De nálam ez is úgy működne mint amit írtam az előbb, számítógépre kötve. A mediacenter szoftver kérdéses még. Majd végigpróbálgatom mindet ha meglesznek a cuccok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása