aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: grindhouse (2007) Zalaba_Ferenc
2007. szeptember 02. 01:42:36

Kategória: 9 komment

szerintem robert rodriguez elég pipa lehetett, mikor meglátta a death proofot. talán kicsit becsapottnak is érezhette magát, hisz saját szegmense minden tekintetben megfelelt azoknak a szabályoknak, melyeket tarantinóval közösen lefektettek, mielőtt mindegyik elvonult leforgatni a maga szegmensét. a planet terror 120% agyatlan akció-horror valami biofegyverről, amely kelésekkel teli zombikat csinál az emberekből. szerencsére elég gyorsan pörög ahhoz, hogy elgondolkodj azon, hogy minek is nézel ilyen faszságokat, ami néhol nem is szórakoztató, hanem gyomorforgató, mi több gyomorforgatóan gagyi.

persze, persze: szándékosan. ebbe aztán lehet kapaszkodni és kénytelen-kelletlen röhögni azon, ami ott van, s ami talán nem is annyira ötletes, nem is annyira vicces, talán ezerszer lerágott, lecupákolt és tisztára nyalt csont; csak mert A-listás sztárok együtt marhulnak B-kategóriás kultarcokkal, csak mert rodriguez és tarantino tálalja vacsorát, akkor ennek coolnak kell lennie.

azért összejön néhány olyan pillanat, ami erőltetés nélkül is cool: példának okáért rose mcgowan és a tüzes kis combprotézise hihetetlenül vaskos piros pontokat szereznek, freddy rodriguez (csak névrokon) kriminálisan rövis kórházi ámokfutása is első osztálya, és marley shelton tengernyi szemeiben is el lehet időzni naphosszat, miközben kezét tördeli (a szó szoros értelmében) azért, hogy felhívja a néző figyelmét arra, milyen klassz kis színésznő ő valójában.

a from dusk till dawn sokkal szerethetőbb mozi, mint ez a túlpörgetett zombi marhaság, de legalább állja a szavát, s nem tarantinózik torpedózik szét egy B-mozit csak azért, mert egyszerűen képtelen megállni, hogy ne túráztassa vég nélkül a szereplők pofáját. a death proof kapott már tőlem hideget, meleget egyaránt: most inkább nem ragoznám. csak annyit, hogy hiába a rövidített játékidő, másodszorra látva a szegmens baromi fárasztó, s még a nagy mozi végi autós üldözés is csak pukkan, nem durran. az átvezető filmecskék büntetnek, de hát ezt te is tudod, hisz rongyosra nézted őket a youtube-on.

embertpróbáló volt ez a bő három óra, mégis jó volt moziban látni a grindhouse-t, ami minden hibája ellenére derék vállalkozás. azért az igazi grindhouse-közönség hiányzott még hozzá. (trailer)

Címkék

kritika horror tarantino grindhouse action rodriguez

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr234534689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_62806 2007.09.02. 04:15:53

A filmek valóban nem tökéletesek (én még egy csillagot azért rádobtam volna), a fíling azonban szerintem nagyszerű volt. Holnap valami hosszabb írást is összedobok róla, most már késő (ehem... korán) van ehhez, csak gondoltam megkérdezem: nem nin-es pólóban moziztál? Mintha láttam volna egy aeonflux-szerű alakot kisuhanni a kossuthból. :)

Brumi 2007.09.02. 10:40:09

Én péntek este néztem a Corvinban és eszméletlen jó feeling volt a Korda teremben. Egy biztos, hogy elég rég láttam olyan előadást, ahol a közönség őszintén (egy emberként) tapsolt a megtekintett alkotás(ok) után. Itt tényleg csak azok voltak, akik a két rendező és az exkluzív premier miatt jöttek el és rendkívül jó érzés volt egy ilyen közönséggel együtt nézni ezt a vegytiszta örömmozit. Planet Terror 9/10 (bár nagyon hajlok a 10/10 felé, ez majd a hosszabb változatnál kiderül), Death Proof 7/10 (rövidebben jobb lett, mert nem olyan rohadt unalmas az első fél óra, de nagy kár Kurt Russel bónuszjeleneteiért és a táncért), a trailerek átlagosak, közülük is Eli Roth Thanksgiving-je sikerült a legjobban. Tarantino filmje önmagában megállná a helyét (bár még így is a leggyengébbje), de a Grindhouse koncepciót figyelembe véve és Rodriguez Planet Terror-ját látva QT-nek most nem sikerült a feladatot teljesíteni. A Grindhouse mozik nem rendelkeztek agyszebész szövegekkel, vér, bél, szex és banális szövegek voltak a védjegyeik, de egy pillanatra sem álltak meg (unalmasak meg főleg nem voltak), 90 perc agyatlan szórakozásban lehetett része az arra tévedőknek. Ennek ismeretében Rodriguez hibátlanul teljesítette a feladatot, Tarantino pedig életében először leverte a lécet.

Ismeretlen_1068 2007.09.02. 10:48:36

egy daesu-szerű alak honnan tudhatná, hogy néz ki egy aeonflux-szerű alak? :)

Ismeretlen_32319 2007.09.02. 11:10:18

engem elvarázsolt a múvi, nagyon tetszetős volt így egyben. de azon csodálkozom, hogy a death proof nem tetszett jobban rövidítve. :D

Ismeretlen_1068 2007.09.02. 11:15:34

úgy tűnik, egyszer bőven elég volt látni. kurt russell villanásain kívül alig találtam benne értékelhető momentumot.

Ismeretlen_13025 2007.09.02. 13:11:31

akkor túl sok pontot adtál neki elsőre :)

Ismeretlen_47663 2007.09.03. 08:42:46

majd meglessük ,mert néha (sajnos!) nem 1ezik a véleményem aeon-éval de azért még odafigyelek arra amit dicsér :)

gombi 2007.09.03. 10:20:29

szegmensszegmensszegmens... kampókézkampókézkampókéz... mester! do not let me down ;-) csak köcsögölök. hogyan tudom eme orbitál hibámat kiküszöbölni, hogy nem abszolváltam magam az előadásra (igazolt hiányzás! tétmeccsen voltam)?!?! valahogy szerezzük befele aeonmester yo? pusza!

Ismeretlen_1068 2007.09.03. 10:47:21

jó, hát tessék figyelembe venni azt is, mikor készült a fenti recenió-szósz. :) abszolválás nagyon soká, most kicsit beteltem tarantinóval, tarantinótól. hamarost 28dl/28wl double feature (előadások között fake trailerek helyett fake barátokkal fake beszélgetések :). (csak köcsögölök én is. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása