aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: hannibal rising (2007) Zalaba_Ferenc
2007. július 04. 00:35:32

Kategória: 3 komment

hannibal rising (2007). legenda-rombolásból csillagos ötös. a silence of the lambs nem csupán a kilencvenes évek egyik legjobb thrillerje, de egy aprócska kis jelzőfény a sötétségből kifelé vezető úton: talán hollywood képes lesz újra felnőni, gondoltad és kimondhatatlanul örültél annak, hogy anthony hopkins nevét felfedezte magának a világ. persze, a hollywoodi mesék csupán a filmvásznon érnek véget happy enddel: a film hányattatott sorsú folytatása szépen összerakott, de hihetetlenül üres szériagyilkos-mozi lett, de legalább ott volt neked tóni bácsi, aki még a red dragonban is színészetet színlelt, pedig az csak egy sztárbagázs mögé bújtatott remake volt. és most itt van nélküle a hannibal: the prequel, és kérem szépen, a király meztelen.

nincs bocsánat. dino de laurentiis szégyelheti magát, thomas harris szégyelheti magát, gong li szégyelheti magát, a többiek, akik nevét most már nem fogom megjegyezni, úgy szintén. azt mondják, peter webber rendezőnek víziója van: szerintem egy békebeli páneurópai tévéfilmet vízinoálhat maga előtt, amely nagynak láttatja magát, mégis kénytelen rövidre zárni a terpeszkedést, mert széltében-hosszában repedezik. a nyitány ügetős tempóban rohangászik egyik félkész díszlettől a másikig, s mire azt mondanád, "tádá", már meg is született hannibal lecter, a bosszúszomjas kannibál.

bocsánat: a bosszúszomjas akcióhős, aki válogatott módszerekkel vadássza le azokat a rosszarcúakat, akik oly csúnyán elbántak a kishúgával. közben a tarkólövést érdemlő popil felügyelő (dominic west) időről időre beugrik hozzá, s fenyegetőzik, hogyha nem hagyja abba a rosszalkodást, jól megbánja. üres szavak. mint az a monológ, amit a film felénél levág ködös szemekkel, amely valahol a "hannibal lecter, a kisfiú meghalt, ami megmaradt, az nem ember, az egy szörnyeteg" mondatban csúcsosodik ki a penetráns hülyeség tetőfokán.

de ez még nem minden. hannibal élvezettel próbál magára egy szájmaszkot, ezzel is utalva az egyre homályosabb emlékű bárányokra: nem mintha abban a filmben ő kérte volna, hogy hadd viseljen maszkot... legalább ennyire idétlen utalás az itt-ott feltűnő vadkan is, de a kontárkodás már azzal tettenérhető, ahogy egy kisiskolás félelmet és pszichológiát nem ismerő vehemenciájával próbálják összeerőszakolni a választ a kérdésre: honnan jött hannibal, a kannibál? hát, nem innen. (trailer) 

Címkék

kritika film horror hollywood

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr444534603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2007.07.04. 11:22:50

szerintem ezt már-már vakmerőség megnézni. majd egyszer talán, évek múlva...

Brumi 2007.07.05. 22:12:19

Mítoszrombolás. Szörnyű első 20 perc, meglepően jó főszereplő, gyönyörű Gong Li, jellegtelen filmzene és átlagos operatőri munka, gyenge történet, azonban az erőszak (!) megmenti a filmet a teljes unalomba fulladástól. Nem tartom a Lecter-filmek részének, jobb lett volna ha nem készül el, de azért egyszer meg lehetett nézni. Sima bosszúfilmként ér egy 5/10-et, a Hannibal-mitológia részeként 2/10-et.

McCl@ne 2007.07.06. 12:54:24

Már nem azért, de mivel Hannibal Rising a címe, ez nem egy "sima bosszúfilm". Nem is lehet úgy tekinteni rá. A maszkkal kapcsolatos logikai probléma nekem már az előzetesekből feltűnt, finoman szólva is orbitális baromság, de ha ez lett volna az egyetlen, akkor nincs egy szavam sem.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása