aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. március 04. 15:03:03

Kategória: 2 komment

the proposition (2005). ellentmondásos és felkavaró. az ausztráloknak valahogy az összes filmjükbe sikerül beleégetni azt a végtelen és időtlen pusztaságot, amely kontinensüket jellemzi. rabbit proof fence, priscilla, mad max trilógia: valamennyi filmből süvölt az a primitív űr, amely fél pillanat alatt kettéroppanthatja a civilizációt, ha úgy tartja kedve. néha sikerül neki ellenállni, de az érzés mindvégig benned motoszkál, hogy a lányok csak azért értek haza, mert a föld engedte nekik, a busz furcsa utasait pedig csak azért nem nyársalta fel egy csapat bennszülött, mert a föld úgy rendelte, hogy máshol garázdálkodjanak. john hillcoat elégikus westernjében viszont nincs könyörület: ausztrália begyűjti kényszerű és vétlen áldozatait, a túlélőkre pedig csak temetetlen hullák és legyek milliói várnak. nick cave (igen, az a nick cave) néhány hét alatt dobta össze a film forgatókönyvét, amely egyszerű, mint az ujjam, mégis elgondolkodtató és kétségbeejtő: egyáltalán hogy volt képes az ember idáig kitartani? hogy engedhette meg neki a természet?

a burns-testvérek könyörtelen gyilkosok: nőket erőszakolnak, bennszülötteket irtanak, úgy élnek, mint az elvadult kutyák, de ha dalra fakadnak, hangjuk, mint az angyaloké. az angol fennhatóság mindent megmozgat azért, hogy elkapja őket, s mikor stanley kapitány (ray winstone remek formában) elkap közülük kettőt, charlie-t (a szikár guy pearce) és a legkisebb, szinte még siheder mikey-t, ajánlatot tesz charlienak: ha megöli a legidősebb, legkönyörtelenebb burns-fivért (danny huston), akkor talán megkíméli mikey életét. charlie belemegy az ajánlatba, ám miközben a bátyát keresi, stanley feljebbvalója (david wenham, mint a kaméleon) elrendeli mikey kivégzését. vérbosszú szaga terjeng a levegőben...

poétikus és primitív, gyönyörű és gyomorforgató - a film bemutatta ausztrália legszebb és legborzalmasabb oldalát. kendőzetlenül, észbontóan szép naplementék, winchester által szétrobbantott fejek látványával kísérve. nem könnyű étek sem a szemnek, sem a léleknek, de látni kell.

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr114534120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padi 2007.01.03. 15:56:17

Nagyon jó lista, bár szerintem a Halál keresztútján jobb mint a Közönséges. Van olyan csavaros, mint az előbbi, van benne egy kidolgozott szerelmi szál és gengszterfilmként is jól funkcionál.

padi 2007.01.03. 15:57:27

Bakker, rossz helyre írtam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása