aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/18.) Takács Máté
2018. május 06. 11:46:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Bosszúállók: Végtelen háború változatlanul aratja a babérokat ezen a hétvégén, immáron egymilliárd dollár és félmilliárd forint felett, de Magyarországon a Hang nélkül is villantani készül. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_18.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A Bosszúállók nyomában a Vasember 3. ($174.1m/$409m) nagyot kaszált egy héttel a nemzetközi premiert követően. A Fekete Párduc idei érkezéséig a legsikeresebb egyéni MCU-kalandnak számított, öt évvel ezelőtt pedig a 13. helyig vitte az amerikai öröklistán (mostanra tíz helyet csúszott vissza), s mindmáig a harmadik legsikeresebb harmadik rész A sötét lovag: Felemelkedés és a Toy Story 3. mögött.

errefelé
Vasember 3. folytatta aratását újabb közel 45.000 nézővel, miközben már érett a Disneyben a gondolat, hogy az innét kiszivárgott mozis felvétel miatt csúszással sújtják piacunkat minden filmjüket illetően. Messzi másodikként A nagy nap nyitott valamivel több mint 12.000 nézővel, majd csaknem 60.000-rel zárt. Bronzérmes lett a Jurassic Park 3D-s újrázása 7.000 eladott jeggyel; a nem egészen 33.000 új-régi látogató arra nem volt elég, hogy átlökje a film teljes nézettségét az egymillión, de még az eredményesebb térhatású újrázások közé sorolt be.

10 éve...
odaát
Megint Stark: A Vasember ($98.6m/$318.4m) éppen tíz éve indította útjára nem várt vehemenciával a Marvel Studios üzelmeit, s a filmet a kritika és a nézők is olyannyira keblükre ölelték, hogy a 100 milliós nyitány után nyári blockbustereket meghazudtoló léptékben esett csak vissza bevétele. Nyitány/végösszeg arányánál csak A galaxis őrzői és a Fekete Párduc tudott jobbat produkálni az MCU filmjei közül. Közben a második helyen a számító időzítés jegyében A boldogító talán ($14.8m/$46m) találta magát, s bár akkora siker nem lett a romantikus vígjátékból, világszerte mégiscsak több mint 100 milliót kasszírozott...

errefelé
A Vasember nálunk is első helyen kezdett, rendhagyó módon szerda indulással, így öt nap alatt tett szert... 36.000 nézőjére. Nos igen, nálunk volt még hová fejlődni, s ez az első bevetés végül 106.000 látogatóig vitte. Akkortájt, a 2000-es évtized második felében éppenséggel Batman se kezdődött jobban (sőt), Superman visszatéréséről nem is beszélve, szóval... Szóval a május elsejei víkend folyamán még a tavasz tengerentúli sleepere, a 21 - Las Vegas ostroma is megmérkőzött, de alulmaradt alig több mint 7.500 kezdőnézővel, aminek a Csak a testeden át! majdnem kétszeresét szállította (és a tengerentúli szereplése ugyancsak ellentétes képet fest). A kaszinózó fiatalok végül több mint négyszerezték a kezdőtétet, a kísértő nő pedig annak dupláját ültette a vásznak elé.

15 éve...
odaát
Marvel-filmek uralták a nyárkezdetet akkor is, amikor még nem volt univerzumépítés: az X-Men 2. ($85.6m/$214.9m) jócskán felülmúlta elődjét, gyakori vélekedés szerint nem csak bevételekben, hanem kreatív oldalról is. Mai jegyárak mellett több mint 325 millió dollárt jelentene bankolása, és ezt csak arasznyival haladja meg a trilógia zárórésze, Az ellenállás vége - magyarán valóban az egyik, ha nem a legnagyobb sikert arató X-mozit jelenti máig Bryan Singer filmje. Ezúttal is volt ügyeskedő második: a Csáó, Lizzie! ($17.3m/$42.7m) nem volt akkora szám, mint Hannah Montana később, de eladtak rá annyi jegyet, amennyit manapság a Tűzgyűrű: Lázadásra, Az útvesző: Halálkúrára, a Tomb Raiderre nem sikerült - viszont annak meg a magyar mozikba eljutnia nem.

errefelé
A május elsején nyitó X-Men 2. az elsők egyike volt az amerikai premierrel egy időben érkező blockbusterek között. Nem háláltuk meg: 34.000-en járultunk a kasszákhoz, ami több mint 40%-os esést jelentett az első részhez képest. Viszont ráérősebben rendeztük le, köszönhetően a nyári nihilnek, így végül majdnem 138.000 látogatót jegyezhetett, és ez már csak 11%-os hátrányt tükrözött. A harmadik rész három évvel rá növelni tudta az érdeklődést.

20 éve...
odaát
1998-ban még nem volt teljesen kiforrott a nyári idény kezdete, így egy kicsit még várni kellett a kasszabontókra. Addig is Denzel Washington egyik kevésbé emlegetett filmje, A játék ördöge ($7.6m/$21.6m) pattogtatta magát az élre, és ez a tett Spike Lee rendezőnek is csak kétszer sikerült karrierje során. Innen szemlélve nem tűnik különösebb sikersztorinak a Disney-forgalmazta film bevétele, és Washington számára is csak mélyítette a dolgokat a Letaszítva év eleji fiaskója után. A további két premier a 4. és 5. helyet foglalta el. A nyomorultak ($5m/$14.1m) prózai feldolgozásában Liam Neeson és Geoffrey Rush feszültek egymásnak, a pénztárak viszont nem feszültek szét különösebben. Ugyanez mondható el Patrick Swayze kaminos akciójáról, a Fekete kutyáról ($4.8m/$13m) is, pedig a Universal vélhetően #1 helyezésben bízott a több mint 2000 mozisra kalibrált premierrel. Nálunk mindkettő csak videón futott be.

errefelé
Második hete A gömbben vesztek el a magyar nézők, lévén nagy dobás nem érkezett a műsorba. A két újdonság fej fej mellett kapaszkodott fel a listára, miközben azért még A vasálarcossal is küzdöttek. A Különösen veszélyes a Hollywood Multiplex nélkül igyekezett felhajtani a nézőket (ahogy az sok Flamex-filmnél volt akkor szokás), s Keenen Ivory Wayans végül nem vallott szégyent több mint 60.000 eladott jeggyel, noha a Szimatnak szemét, szemétnek szimat és a Tisztítótűz mellett eltörpült ez. A másik premier a Szép remények volt, az egyik első 1998-as keltezésű film a '98-as műsorban. A romantikus dráma hosszú lefutást élvezve végül közel 80.000 nézőt csábított el.

hu_2018_18.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

denzel washington box office patrick swayze x men iron man spike lee jurassic park sphere box office hazai great expectations regebbi hetvege he got game kennen ivory wayans

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr313894934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása