aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: partra vetve Takács Máté
2017. május 28. 17:42:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Memorial Day hétvégéjén A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja a fő attrakció, noha az ötödik rész árnyéka csupán a korábbi, bevétel-bajnok epizódoknak. Igazán rosszul viszont a Baywatch járt: a teljesen átértelmezett életmentősdi a hitvány kritikákat nem tudta meggyőző pénzekkel ellenpontozni.

baywatch.png

> új filmek
2003 július közepétől hónapokon át a top 10-ben tartózkodott A Fekete Gyöngy átka, ami nem aratott akkora nagy, elsöprő kritikai sikert, mint amennyire a nézők keblükre ölelték. Jack Sparrow kapitány a 2006-2007-ben bemutatott, trilógiává duzzasztó részekkel csak tetézte népszerűségét, hogy aztán a négy évvel későbbi, már csak magában lógó és erős közönyt kiváltó negyedik felvonás horgonyt vessen a franchise-nak. Így A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales; hazai bemutató: már a mozikban) a síron túlról nyúlt most át a maga milliárdjáért, mert ugye, az előző rész a frenetikus nemzetközi sikernek köszönhetően csatlakozott a legnagyobb pénztermelők közé. Az amerikai lehetőségek ezúttal nem verdesték az eget. A Disney 230 millió dolláros vállalkozásának 200 millió dolláros bevételnél többet nemigen jósoltak, és most úgy fest, az is kihívás lesz. 62,2 millió dollárral nyitott ez a talán utolsó rész, ami kevesebb mint fele a tizenegy évvel ezelőttinek, és persze messze-messze elmarad nemcsak A világ végén akkor Memorial Day-hétvége-rekordot jegyző nyitányától, de az Ismeretlen vizeken 90 milliójától is. A sok millió között azért jár némi vállveregetés azért, amiért sikerült a lehetőségekhez mérten jól eladni a filmet a közönségnek, akik összességében kedvezően értékelték a látottakat. Nem valószínű persze, hogy ez elég maradóerőt jelent majd a hétről hétre érkező kihívók mellett, de azzal együtt, hogy könnyen unható sorozat epizódjáról van szó, éppen úgy a megszokás is vezérelheti még egy darabig a nézőket. Mindent összevetve, a Salazar bosszúja 175 millió dollárig hajózhat az amerikai piacon, ami méltatlan a korábbiakhoz, de kifulladásnak éppen megteszi. Pláne, ha további 208 millió dollár már a kasszákban a további piacokról.

A régi televíziós sorozatok gyakran befürödtek a vászonra adaptálva (Én, a kém, Miami Vice, A szupercsapat...), ám olykor hálás alapanyagnak bizonyultak a stúdiók számára, mígnem kifújtak (Szex és New York, Charlie angyalai), vagy egyszerűen nem folytatták őket (Starsky és Hutch, S.W.A.T. - Különleges kommandó). A '80-as évek két nagy kedvencéből is hosszú éveken át próbáltak játékfilmet formálni; a Dallasból inkább tévés folytatás lett, a Baywatch pedig egy korhatáros vígjátékként éledt újjá. A Paramount felel a Förtelmes főnökök és a Személyiségtolvaj rendezőjének munkáját dicsérő Baywatchért (hazai bemutató: július 13.), ami két jól csengő nevet (és mutatós felsőtestet) prezentál Dwayne Johnson és Zac Efron képében, meg pár telt idomot, csak hogy a tévés verzió ki nem mondott szellemiséget itt teljesen a nézők arcába tolják. Az átlényegítés érthető, hiszen az eredeti sorozat másolatának nem lenne ma közönsége, ellenben az ilyen vaskos poénos komédiák simán félre tudnak menni - és az ábra szerint a Baywatch is kisiklott. Már rossz visszhanggal lépett a mozikba csütörtökön, és épp csak egy johnsonnyival produkálta magát jobban a hétvégén, mint Efron vígjátékai az utóbbi időkből. 18,1 millió dollárral nyitott, meg még 4,6-ot gyűjtött be első napján - nem túl bizalomgerjesztő a kétségtelenül machinált számot mutató 69 millió dolláros költségvetés mellett. A Baywatch tehát a kudarcok számát gyarapítja, így a két májusi vígjáték kellemetlenkedés lett csak a könnyed műfaj számára.

> korábbi filmek
Az Alien: Covenant nyilvánvalóvá tette 36 milliós nyitányával, hogy nem pályázik 100 millió dolláros bevételre. A második hétvége fordulatát követően a 75 millió dollár is kihívásnak ígérkezik: 71%-kal hozott most kevesebbet a Fox terjesztése, mint egy hete. Végtére is, egy sci-fi horrornak ez a 70-80 millió dollár jó bevételi szint, csak hát nem akármilyen sci-fi horrorról van szó - és most talán megint elcsöndesedik tizenpár évre.

A galaxis őrzői vol. 2. maradt hát az idei nyári szezon első havának egyetlen igazi nyertese. A Disney képregényhősös filmje a negyedik hétvégéjén is a második helyen áll, majdnem 20 millió dollárral, összbevétele pedig 333 millió - azonos az első részéével pályafutása zárultával.

Még mindig top 10-es helyezéssel átlépte az 500 millió dollárt A szépség és a szörnyeteg. Ez megint csak a Disney bankszámláját fárasztja.

> végszó & ami jön
A tavalyinál is kevésbé volt mozgalmas ez a Memorial Day Weekend, így a kiemelt hétvége válságát folytatja: utoljára 2014-ben termelt ki az élmezőny igazán jelentős összeget. A Salazar bosszúja az igencsak csökkentett elvárásoknak hellyel-közzel megfelelt, a Baywatch váratlanul rossz kritikákkal szembesülve meg-megbicsaklott a kasszáknál is. Nagy teher nyugszik a Wonder Woman vállán: nem csak a DC-filmeknél megszokott top bevételeket kell hoznia, de a mostani szezon is a segítségére szorul. Jön még mellette a Captain Underpants című nem reklámozott animációs film is, amely a DreamWorks utolsó munkája a Fox logója alatt.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
$62.2m $62.2m $230m
2  A galaxis őrzői vol. 2.
$19.9m $333.2m $200m
3  Baywatch
$18.1m $22.7m $69m
4  Alien: Covenant
$10.5m $57.3m $97m
5  Minden, minden
$6.2m $21.5m $10m
6  Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás
$4.4m $13.6m $22m
7  Ó, anyám!
$3.9m $40.2m $42m
8  Arthur király: A kard legendája
$3.2m $33.9m $175m
9  Bébi úr
$1.7m $169.0m $125m
10  A szépség és a szörnyeteg
$1.6m $500.6m $160m

Címkék

disney fantasy box office comedy baywatch paramount sequel pirates of the caribbean adventure beauty and the beast alien covenant guardians of the galaxy vol 2 pirates of the caribbean dead men tell no tales

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1212546359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.05.28. 18:04:35

Ki fogja terjeszteni a jövő heti után érkező DreamWorks filmeket?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása