aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: deep water Takács Máté
2016. október 02. 17:50:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A lassú őszi szezon közepe táján a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei szerzett vezetést decens összeggel, miközben a Mélytengeri pokolra is számottevő érdeklődés mutatkozott - ami körülményesíti e kielégítő eredményeket, az a 100 millió feletti költségvetés mindkét film esetében. A sokat késő Lángelmékre nem voltak különösképpen kíváncsiak az amerikaiak, mint ahogy a Queen of Katwe című felemelő Disney-film sem bevételeivel hagy maradandó nyomot a szezonban.

miss_peregrine_kiskep.jpg

> új filmek
Ransom Riggs fotósorozat köré szőtt történetet, ennek nyomán született meg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children; hazai bemutató: már a mozikban) alapjául szolgáló fantasyregény, aminek mára két folytatását is kiadták. Jól tudjuk, jó ha ötből egy ilyen adaptáció éri meg a második részt is, de a Tim Burton rendezte produkció azért az esélyesebbek közé tartozott a kezdetek óta, részben a forrásanyag kifejezett népszerűsége, részben pedig a rendezőbe vetett hit okán. A 28 millió dolláros rajt nagyjából úgy is alakult, ahogy várni lehetett, ám a Fox számára most nem olyan egyértelműek a dolgok, mint a két évvel ezelőtti Az útvesztő esetében; az film ugyanis 34 millió dolláros költségvetés mellett húzta be a százas határt, míg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 110 millióba került, és rendkívüli módon produkálnia kell magát, hogy megcsípje ezt a szintet. Nem lehetetlenség, de kihívás. A különösebben nem erős nézői visszajelzések kétséget ébresztenek, ugyanakkor ha 90 millióig elmegy a szekér, mégis kijelenthető, hogy van még hajlandósága a fiatalságnak az ifjúsági fantasykre. Meg kellene becsülni...

Hasonló összeget kalapozott össze a Lionsgate (azon belül is a Summit) a Mélytengeri pokol (Deepwater Horizon; hazai bemutató: már a mozikban) című katasztrófa-thriller elkészítésére, jobban mondva, csaknem 160 milliót költöttek rá, de olyan szuper helyeken tették mindezt, hogy nem elhanyagolható részét vissza is igényelhették (vagy legalábbis erre lehet következtetni, semmint a közelgő premier szerényebbféle nyitányt kilátásba helyező légkörére való reagálásra). Lényeg a lényeg, a film meredek pályát választott, de a kritikák arról tanúskodnak, megérte ennyit áldozni rá, hiszen az élmény intenzív. Ennek nyomán a 20 milliós rajt még nem jelent teljes megfeneklést, viszont jobbféle forgatókönyv szerint sem tűnik úgy, hogy Peter Berg filmje 80 millió dollár fölé juthat. Ha önmagában vizsgáljuk a startot, vitán felül sikerült érdeklődést csikarni erre a megtörtént eseményre, impozáns színészgárdával, az emberi dráma és a veszélyhelyzet érzékeltetésével. Továbbá, amilyen ez a szeptember volt, még az elszaladt költségvetés mellett is a jól járt produkciók közé sorolhat be a Mélytengeri pokol.

A Relativity átmeneti csődjének újabb áldozata került végre vászonra. A tavaly nyárra programozott Lángelmék (Masterminds; hazai bemutató: október 20.) ugyanúgy járt, mint az előző, ami azért bajosabb, mert ezúttal nem férchorrorról van szó, mint a The Disappointments Room esetében, hanem a műfajban menőnek számító nevekkel propagált vígjátékról. A forgalmazó eszerint is járt el, hiszen több mint 3000 mozit kerített a komédiának, de 2000-rel is ugyanígy járt volna: 6.6 millió dollárral az első 5-be se fért be a film. Nagyon gyenge teljesítmény, pedig volt mögötte elégséges marketingmunka is; olybá tűnik, nem volt sem elég vicces, sem elég elszállt az előzetes. De az is lehet, hogy túl elszállt volt. Mindegy, a Lángelmék 20 millió dollár alatt zárja majd kapuit, ami végül is több, mint amennyit hősei zsákmányolnak.

A Disney inspiráló sportdrámával (sakkmozival) lovagolja meg az afroamerikaik számára kedvezőnek ígérkező díjszezont. A Queen of Katwében a már Oscar-díjas Lupita Nyong'o ragad bábukat és győzi le a legyőznivalókat. Kétségtelen, hogy kellő elhivatottságot igényel egy ilyen film, így a múlt heti, limitált premier csak módjával termett lóvét, és a több mint 1200 mozira való szélesedés sem fordított a dolgokon: 2,6 millió dollár és alig 2000 dolláros mozinkénti átlag jellemzi a film legnagyobb eredményét. 8 millió dollárig elcsúszkálhat az éltető kritikák mentén, egyébiránt nem válik maradandóvá.

> korábbi filmek
A csalódást jelentő nyitány után erősen esett vissza az érdeklődés A hét mesterlövész iránt. A Sony western-remake-je kevesebb mint 16 millió dollárral lett bronzérmes most, összbevétele pedig 61 millió dolláron áll. Nagyon be kellene fékezni ahhoz, hogy 100 millió feletti végösszeg kerekedjen ebből... Nem fog, pedig volt pillanat, amikor 150 milliót is kinéztek belőle.

Ezzel szemben a Sully - Csoda a Hudson folyón átlépte a jelentőségteljes bevételi határt, így a Warner zsinórban a második Eastwood-rendezést tudhatja ott esztendeje legnagyobb sikerei között. A vége 120 millió felett alakul.

A Suicide Squad - Öngyilkos osztag kellemesen nyerészkedett a bemutatója óta eltelt időben tapasztalt nagy közönségfilm-hiányon, s így a Warner terjesztése immáron 320 millió dollárnál jár. A kapuzárás éppen 325 millió alatt lesz, vagyis alig több mint ötmillióval hoz kevesebbet, mint a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala.

> végszó & ami jön
2011 óta a leggyengébb forgalmú első októberi hétvége volt ez a mostani, ami nem hangzik túl jól három 3000 mozis premierrel. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei és a Mélytengeri pokol is egy-két millióval tudott volna csak feljebb érni, ha minden klappol, így le kell nyelni ennek az őszi szezonnak a gyengélkedését (pláne, hogy az elmúlt három évben a Mentőexpedíció, a Holtodiglan ill. a Gravitáció debütált ekkor...). A folytatásban A lány a vonaton ácsingózik a dollárokért, de a nagyobb füst esete is fennforoghat, ha a Holtodiglanhoz óhajtják mérni; kétségtelen ugyanakkor, hogy nagyon kedvelt bestseller elevenedik meg. A The Birth of a Nation című afro-dráma országosan kezd, jó kritikákkal és igen pocsék sajtóval, s a családok is kapnak maguknak valamit a Middle School: The Worst Years of My Life című vígjáték képében.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Vándorsólyom kisasszony különleges...
$28.5m $28.5m $110m
2  Mélytengeri pokol
$20.6m $20.6m $110m
3  A hét mesterlövész
$15.7m $61.6m $90m
4  Gólyák
$13.8m $38.8m $70m
5  Sully - Csoda a Hudson folyón
$8.4m $105.4m $60m
6  Lángelmék
$6.6m $6.6m n.a.
7  Queen of Katwe
$2.6m $3.0m $15m
8  Vaksötét
$2.4m $84.7m $9.9m
9  Bridget Jones babát vár
$2.3m $21.0m $35m
10  Snowden
$2.0m $18.7m $40m

 

 

Címkék

fox disney fantasy box office comedy drama tim burton peter berg disaster movie adaptation lionsgate deepwater horizon lupita nyongo masterminds relativity miss peregrines home for peculiar children

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8611760779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása