aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: bumps Takács Máté
2015. október 18. 17:58:00

Kategória: film 1 komment

Megszórták a stúdiók a kínálatot, és a három határozottan különböző újdonság csak ímmel-ámmal faragott utat magának: a Libabőr első lett, de csak szerény siker válhat belőle, míg a Kémek hídja szolidabb kezdését gyümölcsöző pályafutással válthatja meg. Kifejezetten rosszul csak a Bíborhegy járt, hiszen del Toro kissé költséges gyermeke alulmúlta a megengedőbb várakozásokat is.

goosebumps_kiskep.jpg

> új filmek
Emlékszem, hogy láttam a tékában annak idején egyet-kettőt ezekből a Libabőr-filmekből, de elég ijesztőnek tűntek ahhoz, hogy ott is hagyjam őket. Amerikában persze mélyebb benyomást tettek a kölykökben R.L. Stine könyvei és a '90-es évek közepén készült videofilmek, úgyhogy nem is csoda, hogy már akkoriban, az évtized végén megkíséreltek egy moziverziót belőle, ami csak nem jött össze. A Sony igencsak megkésve, de tető alá hozta 58 millióból a Libabőrt (Goosebumps; hazai bemutató: október 29.), ám ez a késedelem némi zavart okozott, legalábbis akkor, ha kapcsolódni szerettek volna az eredeti művekhez, s nem pusztán egy random ifjúsági horrorral kívánták elárasztani 3500 mozi vásznait. A régiek ugyanis különösebben nem mozgósodtak, a mostani gyerekek pedig csak egy Jack Black-ökörködésnek vélhetik a 2010-es Gulliver utazásai rendezőjének termékét. Ez az ajánlólevél most egy kicsit csalóka, ugyanis a kritikák elnézőek a filmmel szemben, s ez valamennyire feltornázta még az elvárásokat is (de nem a stúdió hivatalos elvárásait, persze), amiknek alig-alig sikerült megfelelni: 23,5 millió dollárral befogta a Mentőexpedíciót, s ez a nem különösebben figyelemreméltó összeg érzékelteti, hogy egy nagy szörnyes trükkhalmazzal nehéz érvényesülnie egy előzetesnek. A legjobb eset 75 millió dollár körüli végződést sugall, ami nem rossz, de franchise-ban aligha lesz érdemes gondolkodni utána.

Steven Spielberg legutóbb alaposan meglepett mindenkit a bevételi listákon, miközben a Lincoln 180 millió dollár fölé prédikálta magát, így hát érdeklődéssel figyeljük majd, miként alakulnak a Kémek hídja (Bridge of Spies; hazai bemutató: november 26.) dolgai a jövőben. A kezdet visszafogott, de kielégítő: a tengerentúlon a Disney által istápolt hidegháborús thriller 15 millióval rajtolt el, miközben a kritika és a nézők is széles körben éltetik, és ez ilyen őszi időszakban elég szokott lenni az üdvösséghez. Tom Hanks viszontagságai 40 millió dollárt követeltek meg, úgyhogy ezúttal is mindenki pénzénél lesz – na meg Oscar-jelölésénél.

Gullermo del Toróról ez már aligha mondható el. Miközben a Tűzgyűrű folytatása egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül az első rész nyögvenyelős amerikai szereplése miatt, a látnoki erejűnek meg méltán elismertnek titulált filmes újabb dédelgetett munkájára mondtak érzékelhető nemet az amerikaiak. A Bíborhegy (Crimson Peak; hazai bemutató: már a mozikban) régimódi horrort ígért a közönségnek, de sok egyebet nem, és ez most nem egészen 13 millió dollárra volt elegendő – ilyen mélyre nemigen merészkedtek a prognózisok, mert hát mégis csak látványosnak és nem a szokásos zsánerköröket futónak tűnt a Universal csaknem 3000 moziban pörgetett filmje. A nem túl kielégítő kritikák és gyenge nézői reakciók nem ígérnek hosszú maradást az 55 milliós projektnek, így 30 millió után már csak a hiányzó dollárokat lehet számolgatni.

Már nem múlhat el hét keresztény kötelékben fogant dráma nélkül, ami ezúttal egy sportfilm formájában érkezett Woodlawn címmel. A természetesen igaz történetet vázoló művet a célközönség körbeünnepelte, de csak 4 millió dollárt szórt el rá, ami gyenge átlagot takar (egy moziból kevesebb mint 3000 dollárt), ám egy darabig talán még marad az érdeklődés és 10 millió fölé küzdi magát.

> korábbi filmek
21.5 millió dolláros harmadik hétvégével ezúttal ezüstérmes a Mentőexpedíció. A Fox sci-fije csaknem 145 millió dollárt termelt október eleje óta, ami igazán remek teljesítmény, és dobogós helyezetté avatja Ridley Scott rendezései között (a Gladiátor és a Hannibal mögött).

Gyenge kezdés után alaposan visszaesett a Pán. A Warner veszteségei napról napra nőnek ezen a teljesen félrement projekten, ami a 35 milliót már nem fogja elérni – 150 milliós költségvetés mellett.

Ugyancsak méretesednek kínjai a Kötéltáncnak, hiszen Robert Zemeckis filmje eleve hitvány nyitányának kétharmadát veszítette el – vagyis most 1,2 milliót hoz közel 2500 teátrumból. Várhatóan még a 10 milliós küszöb előtt kivonja a Sony a forgalomból.

> végszó & ami jön
Semmi kiugró és semmi tragikus – ez jellemzi a premiereket, az összforgalom pedig elvan magában, 100 millió dollár felett, ami októberben kielégítő teljesítmény. Jövő héten jó pár film zsúfolódik be: Az utolsó boszorkányvadász Vin Diesel tesztje lesz, hogy autók nélkül is képes-e valamire. Ezen kívül csupa esélyleső: a Jem and the Holograms a dalos kedvű lánykákat, a Rock the Kasbah pedig a Bill Murray-rajongókat célozza meg, és mindkettő tábornak akadnak tagjai szép számmal (lásd a Tökéletes hang 2. és a St. Vincent esetét). Jön még a Paranormal Activity: The Ghost Dimension is, hogy végleg pontot tegyen a franchise végére, és végre a Steve Jobs is országos szintre lép.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Libabőr
$23.5m $23.5m $58m
2 1  Mentőexpedíció
$21.5m $143.8m $108m
3 ú  Kémek hídja
$15.4m $15.4m $40m
4 ú  Bíborhegy
$12.9m $12.9m $55m
5 2  Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó
$12.3m $136.4m $80m
6 3  Pán
$5.9m $25.7m $150m
7 4  A kezdő
$5.4m $58.7m $35m
8 5  Sicario - A bérgyilkos
$4.5m $34.7m $30m
9 ú  Woodlawn
$4.1m $4.1m $25m
10 6  Az útvesztő: Tűzpróba
$2.8m $75.4m $61m

Címkék

horror sony disney thriller jack black guillermo del toro box office universal spielberg tom hanks adaptation children movie the martian

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr117987759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2015.10.18. 19:28:47

Azért vagyok egy kicsit szkeptikus bármelyik filmnek a lefutását illetően, mert túl sok film kerül a moziba és lefedik egymás érdeklődési körét, elvonják egymásról a figyelmet, így én a Kémek hídjának sem szavaznék túl hosszú életet, ha már a jövőhéten csak 5 széles bemutató lesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása