aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: mélyütések Takács Máté
2015. július 26. 18:07:00

Kategória: film 4 komment

Adam Sandler már egy ideje vezeti a túlfizetett hollywoodi sztárok listáját, és a Pixel csak tovább betonozza előnytelen pozícióját: a videojátékos viccelődés megbukott. Eközben a Papírvárosok sem tudott kellőképpen gyökeret verni, ellenben Jake Gyllenhaaal Mélyütése magasra küzdötte magát. Második hete A Hangya az első.

southpaw.jpg

> új filmek
A Sony egyetlen nagy nyári dobása a korábbi rövidfilm alapján készült Pixel (Pixels; hazai bemutató: július 30.). Sovány tervezet egy rekordokat halmozó szezonra, de a stúdió talán nem annyira elbizakodottan remélte, hogy noha Adam Sandler ázsiója rohamosan csökken olyan buktákkal, mint a Kavarás vagy az Apa ég! a mulatságos és –Sandler-filmtől szokatlanul– látványos elemeket tartogató sci-fi vígjáték ülni fog a közönségnek így a nyár javában, pláne, ha a családi sikerfilmeket futószalagon gyártógyártott Chris Columbus rendezi. A Pixelnek meg is szavazták a kezdeti bizalmat, hiszen egy-két hónapja még abszolúte nagypályás versenyzőként tartották számon az előrejelzők. Ahogy azonban közeledett a premier, lehiggadtak a kedélyek: a '80-as évek videojátékai nem különösebben széles közönség felé nyitó cuccok a 21. század második évtizedében, és ennek kompenzálására bizony sokkalta nyerőbb főszereplőt kellett volna szerződtetni Sandlernél, akit ugyebár egyre inkább magára hagy az amerikai közönség. A kegyelemdöfést a borzasztó kritikák adták meg, amikkel a 88 milliót kóstáló produkció szépen be is áll a Sandler-sorba, bár ezek nélkül sem valószínű, hogy a 24 milliós nyitány lényegesen magasabb lett volna. Arra viszont jók, hogy a továbbiakban riasztólag hassanak, s így 70 milliónál messzebbre ne nagyon vigye a film. Rápazaroltak erre az emberre és brancsára egy olyan projektet, amiből simán lehetett volna az is, aminek szánták.

A Weinstein Company mindenből kifacsarja a maximumot, és Jake Gyllenhaal jó partner ebben: a Mélyütés (Southpaw; hazai bemutató: október 15.) marketingje korán el is kezdte mutogatni a színész átlényegülését, ami figyelemfelkeltő, de persze semmire nem garancia. Ellenben a hagyományos dramaturgiájú bunyós filmekkel meg lehet fejni a kasszákat, és a nem túl lelkes amerikai kritikák éppen ilyen alkotásról adnak hírt, amiből gyakorlatilag egyenesen következik, hogy a közönség leborul előtte. Az erős nézői visszajelzések nyomán simán lehet, hogy a várakozások felett, 16.5 millióval elrajtoló sportdráma augusztusban is végig tényező marad, mígnem 60 millió fölé verekszi magát. Szép teljesítmény, pláne egy 30 milliós filmtől; minden nyárnak megvan a maga drámai kedvence – idén gyakorlatilag ez az egy van műsoron.

A Csillagainkban a hiba fenomenális sikere után megvolt az esély, hogy John Green neve Nicholas Sparks-i magasságokba emelkedik az eggyel fiatalabb korosztály buzgalmának köszönhetően. A Papírvárosok (Paper Towns; hazai bemutató: július 30.) című újabb adaptáció azonban benne ragadt a nyári romantikus filmek szokványában 12.5 milliós nyitányával, aminek említett tavalyi delikvens több mint kétszeresét gyűjtötte már az első napon. Szó se róla, egy 12 millióba kerülő filmtől ez már bőven nyert ügy, és nincs a csúcs felé útban lévő főszereplő sem (a lá Shailene Woodley két A beavatott-epizód között), de a célközönséget bizony a Tökéletes hang 2. óta parlagon hevertették a stúdiók, és a Papírvárosok jellemzően olyan film, ami könnyen rezonál velük, pláne az íróból kialakítani remélt branddel felvértezve. A 20 millió közelébe szóló előrejelzések is erről árulkodnak, mármint, hogy nagyobb potenciállal bírt a Papírvárosok papíron, s bár olyan mély nyomot sem a nézőkben, sem a kritikusokban nem hagyott, mint a hiba tavaly, talán azért nem söprik ki három hét alatt a mozikból, s elkolbászol 40 millióig. Mindenesetre a Fox számításai biztosan nem jöttek be, s az Alaszka nyomábant istápoló Paramount tavaly fellángolt kedélyeit is lehűti tán ez az eredmény (ti. előtte tíz évig ültek az adaptálási terveken).

> korábbi filmek
57%-os veszteségekkel folytatja pályafutását A Hangya, ám a Disney/Marvel-produkció szénája jól áll, hiszen nem csak első helyét őrizte meg, de a 10 nap alatt összegyűlt 106 millió is szépen mutat ebben az élőszereplős filmeket szívató júliusban.

Még dobogós helyezéshez jutott a Minyonok, noha a Universal rajzfilmje felettébb gyorsan ereszt: a harmadik körben újabb 55%-ot zuhant, vagyis 22 millióval képviseli magát, miközben két hete még 115 millión állt a mutató. Sebaj, az összbevétel 260 millió fölé rúg, s a 300 milliót még behúzhatja a szolgálónép.

A sajtóban nem csak sikere kapcsán szereplő Kész katasztrófa 17 milliós második hétvégéjével két premiert is lefőzött. Amy Schumer és a Universal a sok-sok részvétnyilvánítás közepette (amit egy louisianai vetítésen lelőtt két néző családjához intéztek) serény pénzszámolgatást is tarthatott, hiszen a vígjáték 61 millió dollár felett jár két hétvégét követően – vagyis jobban áll, mint a júniusi A kém ugyanezen a ponton.

7 milliós hetedik hétvégéjével a Jurassic World 624 millióra növelte egyenlegét, amivel a harmadik helyre lépett elő az észak-amerikai öröklistán, maga mögé tessékelve a Bosszúállókat. Ugyanez érvényes a globális listára, ám tovább egyiken sem visz a dinók útja.

Nem vacakolt a Roadside Attractions, s a második hétvégén már országos szintre is emelte a Mr. Holmes vetítéseit. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint 700 mozit jelent, viszont így még őrizhetett valamelyest stabil részadataiból: 4000 dollár felett hozott minden teátrumból, vagyis közel 3 millió dollárral képviseli magát a listán ezúttal, összesen pedig 6 millió fölé ért az Ian McKellennel forgatott dráma.

> végszó & ami jön
Hiába a fő attrakció alulteljesítése, a hétvégi összforgalom másolta a tavalyit, amikor a Lucy lepett meg mindenkit 43 milliós nyitányával. Milyen meglepetéseket tartogathat a Mission: Impossible: Titkos nemzet premierje? A sorozat az előző résszel újra tényező lett, ám a legutóbbi, 209 milliós végösszeg ismételt eléréséhez alaposan neki kell lendülni. Vajon ér-e 60 milliónál többet a repülőgép oldalán csüngő Cruise? Jön még szerdán az új Vakáció, ami korhatáros és nagyon rosszul is elsülhet (mondjuk mint a Szexvideó egy éve), de most még 30 milliót sem túlzás megszavazni neki 5 napra.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A Hangya
$24.8m $106.1m $130m
2 ú  Pixel
$24.0m $24.0m $88m
3 2  Minyonok
$22.1m $261.6m $74m
4 3  Kész katasztrófa
$17.3m $61.5m $35m
5 ú  Mélyütés
$16.5m $16.5m $30m
6 ú  Papírvárosok
$12.5m $12.5m $12m
7 4  Agymanók
$7.4m $320.3m $175m
8 5  Jurassic World
$6.9m $623.8m $150m
9 11  Mr. Holmes
$2.8m $6.4m n.a.
10 6  Terminator: Genisys
$2.4m $85.7m $155m

Címkék

fox sony box office jake gyllenhaal drama adam sandler pixels romance chris columbus adaptation weinstein teenager flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr887656502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterTom 2015.07.26. 18:29:45

Tudom, hogy sok volt az új belépő, de azért ilyen egyértelműen pozitív kritikai és nézői visszajelzések mellett nekem meglepő a Hangya 57%-os esése. 30 milliót simán hoznia kellett volna. Amikor olvastam a Pixels alapötletét, nagyon tetszett a projekt, aztán mi lett belőle...

vision_j 2015.07.26. 18:57:03

Nem lehetetlen a JWnek az amerikai 2.hely már csak 36m hiányzik neki,csak az a gondja hogy hetente min 5-6milliot kellene keresnie ami Lehetetlen Küldetés a számára.

A Pixels-érdekelt volna de elnézve a külföldi kritikákat nem lehet valami jó,ami kár mert Peter D.miatt megnéztem volna.

+ 1 boxofiice èrdekeség a Terminátor 5.nek már több 300m van még pár millio és behozza a gyártási költséget.

Kovacsevics Mark 2015.07.26. 21:20:42

Arról nincs semmi hír, hogy mikor lehet megnézni itt is a Mr.Holmes-t?

cjnin 2015.07.26. 22:42:44

@MasterTom: Ugyanakkora csökkenést hozott, mint a Captain America második része (de a Guardians is ebben a tartományban végzett), mindezt a nyár miatt relatíve erősebb hétköznapok mellett. Szóval egyelőre nincs ezzel gond, a harmadik hétvégén pedig már valamivel tisztább lehet a kép.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása