aeon flux

ready for the action now, danger boy?

korhatáros, de minek? Zalaba_Ferenc
2015. március 13. 23:10:00

Kategória: film 22 komment

Westend. Péntek este 8 óra. Mindjárt kezdetét veszi az Éjszakai hajsza című Liam Neeson-film, amelyben nagyon sok embert lőnek fejbe, szúrnak le, vernek agyon. És közben a szájukra sem vigyáznak. Teljesen jogos a 16-os karika. 

De minek?

A mellettem lévő sorban jómódú família, amely magával hozott egy négyéves forma gyereket (ő csendben, gondolom, némileg sokkos állapotban nézte végig a történéseket), valamint egy maximum másfél éves csecsemőt, aki végigzajongta a filmet, amely amúgy sem volt túl jó, de így még annyira sem tudott lekötni, mivel máson járt a fejem.

Szólhattam volna nekik, hogy talán fáradjanak ki a gyerekkel, mert zavarják az előadást, meg amúgy sem egy ilyen filmen van egy ekkora gyerek helye (de talán még a Bogyó és Babócához is kissé késő lett volna az este 8-tól 10-ig tartó sáv), de egyrészt lehet, hogy kellemetlen atrocitásoknak tettem volna ki magam, másrészt tényleg az én dolgom lett volna felhívni a figyelmüket arra, hogy mégis, mit művelnek?

Mondhatnád, hogy a moziüzemeltető dolga lenne figyelmeztetni a nézőközönséget az előttük álló élményre, de nem, mert egyrészt nem kötelezi rá semmi, másrészt nem is áll érdekében eltanácsolni bárkit is egy adott film látogatásától. Tiszta sor. Meg aztán aki a jegyet eladta, talán nem tudta, kinek adta el (valószínűleg nem állt be az egész család a sorba), aki meg a bejáratnál érvényesítette, nos, ő már nem mondhatja azt, hogy "bocsánat, de nem kéne". 

És itt van a hiba. Nem az üzemeltetőnél, hanem a törvényben. Abban a törvényben, ami szigorúbbnál szigorúbb szabályokat vet ki a forgalmazókra, filmszínházakra, meg még a filmekkel foglalkozó sajtóra is (bizony, bizonyos szinten ránk is), aztán ahol a legfontosabb lenne azok betartatása, ha már ennyit szívatják a szolgáltatót miatta, nos, ott kifullad az egész. Mert a korhatár a felhasználó felé csupán ajánlás jellegű.

Így aztán a nagycsalád simán beülhet, és nézheti kisgyerekestül, csecsemőstül, ahogy öt percenként kiloccsantják valakinek az agyát és közben kurvanyáznak serényen. Ez persze őket minősíti leginkább, mert ahogy elnéztem őket kifelé menet, nem úgy festettek, mint akinek nem telik bébiszitterre. De ha ők nem tudják vagy nem akarják tudni, mekkora kárt okoznak utódaik fejében, akkor talán valaki más szólhatna nekik.

Nem, mert ez a film csak "nem ajánlott", nem tilos.

Ugyanakkor ott van az érem másik oldala is: ha a korhatár betartása kötelező jellegű lenne a nézőre, az egyrészt rendesen kinyírná a mozik forgalmát (mert hát a tiltott gyümölcs: minél magasabb a szám, annál több tizenévest érdekel a téma), másrészt nehogy már egy teljesen következetlenül és követhetetlenül működő bizottság döntse el, hogy mit nézhet a nép. Ne ők mondják azt, hogy a Rontó Ralph pont ugyanolyan durva, mint A lehetetlen, és mindkettőnél durvább a Men in Black III...

Címkék

velemeny liam neeson aeonflux magyarvalosag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr757266977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2015.03.13. 23:45:49

Nekem 2009-ben volt hasonló élményem, amikor a Watchmen vetítésén azt láttam, hogy előttem három sorral egy 60 év körüli nagymama ült két unokájával az idősebbik sem lehetett több 10-12 évesnél.

2015.03.13. 23:53:42

no de nem úgy van itt is, hogy az X kivételével csak annyit jelentene, hogy szülői kíséret nélkül nem lehet bemenni?
ha jól tudom amerikában is be lehet szülővel menni R-es filmekre is, akárhány éves is a gyerek. csak az nc-17-re nem .
az persze kérdés, így mi értelme van...

freddyD 2015.03.14. 06:28:06

Tőlem kötelezővé lehetne tenni,de akkor ne legyenek sokszor teljesen nevetségesek a besorolások.

Elmézést az önpromóért, de pont erről csináltam is egy videót példák illusztrálásával, hogy sokszor mennyire elcseszett a rendszer

www.youtube.com/watch?v=IRHoEmoBD64

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.03.14. 08:04:19

Mikor anno másodjára néztem a Karib-tenger kettőt, láttam, hogy anyuka, apuka, és három éves lányuk sétál be a terembe. Oké, Disney film, de megnéztem volna, hogy Davy Jones-nak és éjszakai feltűnésének milyen hatásai voltak a gyerekre.

A Gru 2-nél meg pont azért mentem egy este fél tízes vetítésre, hogy egyetlen hisztiző kölyökkel se találkozzak. Egy persze becsúszott, aki végig nyomta a műsort, az anyjának meg eszébe nem jutott volna, hogy kivigye.

A rendszerrel is gond van, de a fő baj az adott szülő fejében uralkodó sötétség, az ellen meg nagyon nehéz tenni.
Ebből következik, hogy ha én vagy bárki szólna neki, akkor valószínűleg mindenki fejét leüvöltené és igényes monológgal, melynek főbb elemei a "f*sz közöd van hozzá?", a "kifizettem a k*rva jegyet, oké?", és a "mit akarsz a gyerektől te hülye állat?" lennének.

K. Kálmán 2015.03.14. 09:42:20

Mivel a hivatalos korhatár-szöveg úgy hangzik el, hogy "x éven aluliak számára nem ajánlott" - és itt az AJÁNLOTTon van a hangsúly - ettől kezdve a mozi nem igazán tud mit tenni, hiszen a figyelmeztetés nem tiltja, csupán csak nem ajánlja a filmet egy bizonyos kor alatt. Itt valóban a szülőkön nyugszik a valódi felelősség.

nyílméregbéka 2015.03.14. 11:42:45

Pár évvel ezelőtt a Főnix Rendjét (Harry Potter 5.) néztük Moziünnepen a Lurdy Házban.
Már csak az első sorba volt jegy.
És ott az első sorban, tőlünk pár hellyel odébb ült egy fiatal anyuka (az nem látszott, hogy hány másik felnőttel) aki előtt egy BABAKOCSI volt, benne egy CSECSEMŐ!
Ő persze a film felét végigóbégatta, anyuka csitítgatta; de különben én még 12 évesnek sem ajánlanám ezt a filmet, bár persze nyilván fel sem fogta szegényke.
De ha a mami mozizni akar, nem igaz, h. nem lenne senki, akire két órát rábízhat egy _csecsemőt_, meg egyáltalán ki az, aki _kisbabával_ megy moziba???

(ennél már csak az volt jobb, amikor a Duna Plazában az Én, Pán Pétert néztem, és a mögöttem lévő sorban anyuka ült a négyéves kisfiával. Döbbenten látták, hogy 1. a film feliratos; a gyerek persze nem tudott még olvasni, így mami minden feliratot felolvasott neki; 2. a film nem a Pán Péter mese, hanem annak szerzőjéről életrajzi film, több szomorú elemmel. Na ezen teljesen fel voltak háborodva, hogy mi az hogy ez nem gyerekfilm!? Ahelyett hogy előzőleg utánanézett volna anyuka.
A folytonos duruzsolástól aztán előrébb is ültem vagy öt sorral.
Mindezt az - akkor még csak - 1.400 Ft-os mozijegyért cserébe. Kösz.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.14. 13:28:05

Ne tekintsük az embereket gyerekeknek. Mindenki maga döntse el, milyen filmet néz és mit enged megnézni a gyerekének.

A skandináv liberális terrorban van olyan, hogy az állam beleüti az orrát folyton a családok belügyeibe.

Gringo 2015.03.14. 13:41:26

@maxval bircaman szerkesztő: a faszér kell mindenhova betrollkodni!

2015.03.14. 13:41:36

@maxval bircaman szerkesztő:

hozod a formád: "liberális terror"
:)

isvean 2015.03.14. 14:48:00

"skandináv liberális terror"
azt gondoltam, a mai nap is egy unalmas, debileszme-mentes nap lesz, de NEM! megjött a kárpátok lidérce, és megaszonta, szóval jól van, nem álmodtam, amikor azt hittem... na mindegy. skandináv liberális terror :DDDD

exterminador 2015.03.14. 15:33:36

Pedig én most csodálatos módon egyetértek maxval első mondatával, abban teljesen igaza van! (Persze, azzal a megszorítással, hogy én csecsemőt vagy 3-4 éves gyereket egyáltalán nem vinnék moziba, mert csak zavarja a többieket.)
Kár, hogy a második mondatával már a szokásos színvonalát hozza.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.14. 15:44:21

@maxval bircaman szerkesztő: Ugyan fogalmam sincs, milyen az a skandináv liberális terror, de a felnőttek sokkal butábbak és veszélyesebbek tudnak lenni, mint a gyerekek, mert felnőttnek hiszik magukat, élvezik az ezzel járó jogokat, és sokkal nagyobb ostobaságot művelnek, mint egy gyerek. Jelen esetben el nem tudom képzelni, hogy a gyerekek döntöttek úgy, hogy SpongyaBob vagy Shaun, a bárány helyett inkább Liam Neesont akarnak nézni.

Kovács Erzsébet 2015.03.14. 15:56:07

Gyapjas barátunk kezébe vehetne egy értelmező kéziszótárat, mert az első mondata tudtommal épp liberális nézeteket tartalmaz.
Egyébként szerintem is a nézőfejekben kellene rendet tenni. Ne az állam mondja meg, hogy mit nézhet meg valaki vagy sem.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.03.14. 16:34:48

Aki nem bírja a közösséget, vegyen házimozit és azt nézze. Vagy bérelje ki egy vetítésre a termet.

Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy nyilvános vetítésekre csak a prolik mennek?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.14. 16:44:55

@beszélő majom: És csak a prolik bírják a közösséget? A nem prolik antiszociálisak?

Súlyosak vagytok.

Baldan8 2015.03.14. 16:53:17

@Zalaba_Ferenc: A Song of the Sea-t se felejtsük ki a sorból. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.14. 17:14:36

@Baldan8: Igazad van. Pont ma láttam. Fenomenális.

És szombat délelőtt ketten voltunk a fiammal rajta az Allee-ban. :(

Baldan8 2015.03.14. 19:52:01

Imádtam én is. Urániában voltunk ma vagy 25-30-an, bár nyilván csak azért mert ez volt az egyetlen eredeti nyelvű vetítés a városban.

Neki hogy tetszett?

Tegnap még a poszt előtt pont erről a "Gyerekek és filmek" témáról beszélgettünk haverommal, és rengeteg kérdés felmerült, egyet csak felteszek már: hogyan reagálnak a gyerekek a felnőtteknek szóló kikacsintásokra? Egyetlen ilyen élményem van, amikor a Shrek valamelyik részének vetítésén egy kb. 5 éves kislány két mondatonként megkérdezett valamit a filmmel kapcsolatban az anyukájától, majd az egyik szereplő azt mondta: "metafizikai paradoxon", és K.O., onnantól egy mukkot sem szólt a film végéig.

marcio 2015.03.15. 11:09:01

Nekem van egy pozitív tapasztalatom, premier utáni nap néztük az Intersellart IMAX-ban, délután, csúcsidőben, meg amúgy is telt házas volt. Anyuci jött egy négy éves forma kis sráccal, mondtam is haveromnak, hogy ajjaj ebből baj lesz... Tévedtem, nem lett, a két és fél óra alatt a kis srác meg se mukkant :)

Persze negatívat is tudnék írni, de hála égnek csak keveset. De a rendszer változtatásán tényleg érdemes lenne elgondolkodni.

Atkakukac1989 2015.03.15. 12:04:31

Itt tényleg a szülőkkel van a baj. De amíg a közönség nagy része nem is választ tudatosan, csak a moziban vetített előzetes vagy a plakát alapján, addig ne várjunk javulást. Sok szülőnek a tudatáig nem jut el, hogy oké, lehet ez a film engem érdekel, de hoppá a gyerekemmel vagyok, talán nem kéne. Ááá mindegy, jó lesz ez egynek.

killerbasser 2015.03.16. 00:25:04

Ha valaki behoz egy csecsemőt, és az sír, akkor az anyukáját meg kell dobálni pattogatott kukoricával :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.16. 08:28:22

ennél csak az a rosszabb, mikor a szülők csak magukba engedik be a 2-3-4 12-14 éves gyereket szülői felügyelet nélkül.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása