aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2015: a berlinale nyertesei Németh Barna
2015. február 14. 20:54:00

Kategória: film 8 komment

Véget ért a Berlini Filmfesztivál, a kattintás után kiderül, kit díjazott a Darren Aronofsky vezette zsűri. Spoiler: akárcsak tavaly (Grand Budapest Hotel, Boyhood), úgy valószínűleg idén is adott a fesztivál egy Oscar-filmet.

golden-bear.jpg


A zsűri díjai

Arany Medve a legjobb filmnek: Taxi (r.: Jafar Panahi)
A történetismertetőt lásd alul, a FIPRESCI-díjnál.

taxi.jpg

                                                                                Taxi

A zsűri nagydíja: El Club (The Club, r.: Pablo Larrain)
Az Oscarra jelölt No rendezőjének új filmje valahol a világ végén játszódik, ahol néhány pap él egy fedél alatt egy apácával. Amikor egy új pap érkezik közéjük, megjelenik egy idegen is, aki mindenféle vádakkal illeti a jövevényt...

Legjobb rendező: Aferim! (r.: Radu Jude) ÉS Małgorzata Szumowska (Body)
Aferim!: 1835, Kelet-Európa. Két lovas érkezik, egy szökött cigány szolgát keresnek, akinek állítólag viszonya is volt gazdája feleségével. Az út hosszú, közben sokféle néppel összefutnak...
Body: Janusz halottkémként dolgozik, szóval nehéz sokkolni bármivel is. Sajnos anorexiás lányával mégsem tud mit kezdeni, aki még mindig halott édesanyját gyászolja. Attól tartva, hogy a lány öngyilkos lesz, beutaltatja egy klinikára, ahol lánya egy olyan doktornőt kap, akinek még szintén nem hegedtek be a múlt ütötte sebei.


Ezüst Medve a legjobb színésznek: Tom Courtenay (45 Years)
Ezüst Medve a legjobb színésznőnek: Charlotte Rampling (45 Years)
A sokat méltatott Weekend után Andrew Haigh rendező megint a reflektorfénybe került, ám ezúttal a következő Oscar is szóba került, különösen a színészei kapcsán. A filmbéli házaspár a 45. házassági évfordulójukra készül, amikor egy váratlan levél érkezik: egy gleccserbe fagyva találták meg a férj régi, első szerelmét...

Legjobb elsőfilm: 600 Millas (600 Miles, r.: Gabriel Ripstein)
A Tim Roth főszereplésével készült thriller egy mexikói csempészről szól, aki a drogkarteleket látja el amerikai fegyverekkel, de azt persze nem tudja, hogy egy amerikai ügynök figyeli őt...

Legjobb forgatókönyv: El botón de nacár (írta.: Patrició Guzmán)
Bővebben lásd alul, az Ökumenikus Zsűri díjainál.

Művészeti díj: Sturla Brandth Grøvlen (operatőr, Victoria) ÉS Jevgenyij Privin és Szergej Mihalcsuk (operatőrök, Under Electric Clouds)
Alfred Bauer-díj: Ixcanul (Volcano, r.: Jayro Bustamante)

45_years.jpg

 

45 Years

 

A független zsűrik díjai

FIPRESCI-díjak

Jafar Panahi: Taxi - A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének versenyprogramra vonatkozó díját az iráni Jafar Panahi vehette át legújabb, már most sokat méltatott Taxi című alkotásáért. A filmben egy taxisofőr (maga Panahi) járja Teherán utcáin, a legkülönbözőbb sorsú és társadalmi rétegbe tartozó utasokat fuvarozva, rajtuk keresztül festve képet napjaink Iránjáról.

Az Ökumenikus Zsűri díjai

Patricio Guzmán: El botón de nácar (The Pearl Button) - A víz az úr, különösen egy olyan országban, amelynek több ezer kilométer hosszú tengerpartja van. Chile ilyen ország, az óceán mindennek a része: a hétköznapi életnek, a politikának, a történelemnek. A tenger mindent hall és benne minden visszhangzik.

Ugyanezen zsűri Panoráma szekcióra vonatkozó díját Hal Hartley kapta, az 1997-ben megkezdett trilógiájának (Henry Fool, Fay Grim) záródarabjáért, amely a Ned Rifle címet viseli, középpontjában Henry és Fay fiával.

Az Europa Cinemas zsűrijének díja

Marte Volt és Ole Giæver: Mot naturen (Out of Nature) - Egy középkorú norvég férfi egyedül indul kirándulni a hegyek közé, ahol végre egyedül maradhat a gondolataival... amelyeket a néző is hallhat. A film része a Scope50 elnevezésű programnak, amelynek Magyarország is részese, de erről később még bővebben is lesz szó.

Teddy

Sebastián Silva: Nasty Baby - Freddy művész, de már az alkotói folyamatba is csak egyetlen vágya tükröződik: gyereket szeretne. Barátjával megkérik közös hölgy ismerősüket (Kristen Wiig), hogy hordja ki a babájuk, de a helyzet nem ennyire egyszerű...

A Német Művészmozik Szövetségének díja

Sebastian Schipper: Victoria - Az éjszakai életben táncosnőként dolgozó spanyol lány egy este rossz társaságba kerül, amikor elvállalja, hogy sofőrködik egy négy fős kis csapatnak, nem is sejtve, hogy nagyon hosszú lesz ez az éjszaka...

aferim.jpg

Aferim!

Címkék

berlin filmfesztival dij berlinale dijszezon eurocinema dijszezon 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr327175109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh Barna 2015.02.14. 21:46:12

Trivia: Ha Tom Courtenay tényleg kap majd Oscar-jelölést, azzal új rekordot állít fel, hiszen az első jelölése után 50 évvel még senki nem kapott újabb jelölést. Az eddigi rekorder Katherine Hepburn, nála 48 év telt el az első és utolsó jelölése között.

butch2038 2015.02.14. 21:47:51

Terrence Malick a végén csak ki lett nullázva...

Vektor- 2015.02.14. 22:28:16

@Németh Barna: De nem fog. A Sundance Select túl kicsi forgalmazó ahhoz, hogy komoly jelöléseket szerezzen a 45 Years-nek. Cotillard is csak az elmúlt 10 év egyik leggyengébb mezőnyének köszönhette a jelölését, Courtenay-nak és Ramplingnak is nagyobb neveket kell majd megelőznie, mint Aniston.

Németh Barna 2015.02.14. 23:33:50

@Vektor-: Ja, mert a nagy nevek nem tudnak elhullani, mint ahogyan idén is elhullott jó néhány. Különben sem kéne valamit kerek perec kijelenteni februárban.

Cotillard pedig szerintem annak köszönheti a jelölést, hogy abban a 6000 emberben akad olyan is, akinek agya van, nem csak újság előfizetése és partimeghívásai.

Vektor- 2015.02.15. 00:00:25

@Németh Barna: Ramplingnak van 1% esélye, ha elkezd díjakat nyerni a kritikusoknál, mint Cotillard, de kevés olyan év van, amikor egy legjobb film jelölésre teljesen esélytelen, kicsi film komoly jelölés kaphat egy Sundance kaliberű forgalmazóval. Courtenayról meg ne is beszéljünk, lásd idén Spall, aki egy híresebb rendező filmjével és egy sokkal erősebb forgalmazóval sem jutott sehova, hiába nyert fontos díjakat.

Németh Barna 2015.02.15. 00:25:16

@Vektor-: Írtam egy triviát, ennyi, fölösleges belelovalni magad. Az Oscart bele kell írni a headline-ba, mert bele kell. Hadd ne magyarázzam el, hogy miért nem Jafar Panahi van kiemelve. Ettől függetlenül én továbbra is szeretnék a minőséggel foglalkozni, a tök semmi (és egyre kevésbé szórakoztató) Oscar cirkuszt pedig meghagynám arra a pár hétre év végén.

ungverjaland 2015.02.15. 10:20:06

Mondjuk Panahiról oda lehetett volna írni, hogy úgy csinál filmeket (immáron a harmadikat), hogy amúgy az iráni kormány 20 évre eltiltotta a filmkészítéstől. Hihetetlenül nagy zseni, hát ha még hagynák rendesen filmeket készíteni, akkor mire lenne képes. Meg sajnos amúgy is méltatlanul kevesen ismerik, pedig a legnagyobb kortárs rendezők között a helye.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása