aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: jupiter descending Takács Máté
2015. február 08. 17:34:00

Kategória: film 12 komment

Az Amerikai mesterlövész tovább tör előre, de már csak a második helyen: a SpongyaBob: Ki a vízből! fantasztikusan jól nyitott az élen. Mindeközben két súlyos, ám a legkevésbé sem váratlan buktát is felszolgáltak: a Jupiter felemelkedése nyáron mégis jobban járt volna, A hetedik fiút pedig csak a nemzetközi százmillió miatt volt érdemes mégis kivenni a dobozból...

spongebob2.png

> új filmek
A rajzfilmsorozatok masszív bázissal bírnak; pár szerencsétlen viszont rosszkor próbált áttelepülni a vászonra, elég csak a Pindúr pandúrok és a Hé, Arnold! dupla kudarcára gondolni 2002-ből. 2004-ben sem volt éppen olyan széles a marketing és figyelemfelkeltés tárháza, mint manapság, az internet korában, ám SpongyaBobnak sikerült villantani első mozis bevetése alkalmával. A szép siker ellenére több mint egy évtizedet kellett várni az újabb próbálkozásra, de a zászló így csak jobban állott a Paramountnak: a SpongyaBob: Ki a vízből! (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water; hazai bemutató: február 12.) töretlenül kedvelt a képernyőn, és precízen választották meg számára a februári bemutatót, amikor a karácsonyi tényezők már nincsenek sehol, és amikor A Lego-kaland is nagyot villantott egy évvel ezelőtt. Az 56 millió dolláros rajt (az ötödik legjobb februári bemutatók között) a véltnél is nagyobb szivacs-mániáról árulkodik, és két dolog is világos: a gyerekek mellett a felnőttek is kedvelik ezeket a furcsa figurákat (bár alighanem inkább nekik is szól azzal sok sületlenséggel), illetve hogy a 3D-s dúsítás cseppet sem bizonyult elrettentőnek; a stúdió tehát mindenképpen jól tette, hogy az előzetesek középpontjába helyezte ezt az újítást, s nem árult zsákbamacskát. Az már tuti, hogy bőven százmillió fölé érkezik meg a 74 millióból készült rajzfilm, 2015 elsőként bemutatott blockbusterévé válva. Amúgy ez Antonio Banderas legnagyobb nyitánya – mennyire fokozza a zavart, ha kiegészítem azzal, hogy legnagyobb élőszereplős nyitánya?

Temessük-e Wachowskiékat? Már szívesen megtették volna ezt a Speed Racer - Totál turbó idején, még többen a Felhőatlasznál két és fél éve, de most már kár lenne habozni: a Jupiter felemelkedése (Jupiter Ascending; hazai bemutató: már a mozikban) teljes csőd az amerikai piacon, hiszen veretes költségvetése (175m) ellenében nem lesz képes 50 milliót sem kitermelni, legalábbis a 19 milliós start erre enged következtetni. A nagyot gondoló sci-fi kalandfilm tavaly nyárról vándorolt erre a próba-szerencse időszakra, ám lassacskán semmivel sem kompetitívebb egy február, mint egy július. A probléma gyökere ugyanaz, mint legtöbbször, mikor egy nagy látványfilm befürdik; a nagy látvány mellé elfelejtenek valódi nézőcsalogató elemeket tenni: téteket hangsúlyozni, sztorit megszellőztetni, sőt felmondani. Channing Tatum és Mila Kunis folyamatos jelenléte a moziműsorban ugyancsak hiábavaló, két szép szemért meg egyébért csak a legritkább esetben töltenek meg a népek 3000 mozit. Hogy mi lesz így a rendezőpárossal, illetve hogy szükséges-e a Warnernek variálnia negyedéves jövedelmén, az bizonyára napokon belül kiderül a szórakoztatóipar ilyen és más, székhez szögező izgalmait taglaló lapokból.

A Legendary Pictures stúdióváltásának áldozata lett A hetedik fiú (Seventh Son; hazai bemutató: még a mozikban) című fantasyregény-adaptáció. A Warner könnyes búcsút intett, a Universal felkarolt, s így a még 2012-ben leforgatott film 2015-ben végre mozikba kerülhetett. Az ásó már jobb szolgálatot tett volna mostanra, mint a vetítőgép, hiszen a vizuális trükkökkel kétségtelenül bőkezűen bánó trailer ugyanúgy nem tudott kapaszkodókat nyújtani a közönségnek, mint a Jupiter – meg amúgy is, két ilyen közül azért még tutira Channing és Mila jön ki jobban. A rossz időzítés és a rossz sajtó is belevájta a maga kését Szergej Bodrov (Mongol) rendezésébe, de még e sok-sok rossz körülmény ellenére is szégyenletes egy állítólagosan 95 millió dollárt kóstáló produktumtól rongyos 7 millió első hétvége gyanánt. Az út innen gyorsan vezet lefelé, szóval 15 milliónál messzebbre nyúló sorsot ne szánjunk ennek a nagyon félrement próbálkozásnak, pedig az még nyitánynak is csekély lett volna. Sebaj, a kínaiak ezen is szépítettek – ha már csodák csodájára előbb láthatták, mint az amerikaiak.

> korábbi filmek
Úgy tűnik, a múlt heti zutty tényleg csak a Super Bowl okozta nézőelszívás eredménye volt: az Amerikai mesterlövész remek változási aránnyal 24 milliós negyedik kört zár, ami negyedik hétvégék terén igencsak top 10-es helyezést jelent. A Warner fantasztikus sikerű filmje 282 milliót halmozott fel eddig, továbbra is célkeresztjében a 2014-es elsőséggel.

> végszó & ami jön
Háromból egy pocsék arány ilyen komoly versenyzők esetében, de hát úgyis mindenki számított rá, hogy a Jupiter felemelkedése és A hetedik fiú minimum egymást nyírják ki, de inkább a közönség fogja mindkettőt. 2015 eddig tehát inkább a perecelésektől hangos, viszont SpongyaBob azért megmenti a napot, na meg most már nem kell tovább várni arra, hogy bebizonyosodjék, avagy megdőljön A szürke ötven árnyalata box office-rombolásába vetett hit. Az erotikus románc jegyelővételes tornádókat kavart, amik azt sugallják, hogy a február havi nyitány-rekordot (A passió: 83.8m) komolyan veendő veszély fenyegeti. Ha abból indulunk ki, hogy a tévésorozat-alapú Szex és New York 57 milliót kaszált a premierkor, akkor a jobban terjedő könyves forrás ill. szaftosabb tartalom nyomán csakugyan elvárható 80 millió dollár három nap leforgása alatt, amit a Valentin nap és a hétfői munkaszüneti nap (President's Day) vasárnapra mért hatása erősen felturbóz majd, ugyanakkor az előrejelzések finomabbak, és 60 millió környékére teszik a négy napos rajtot. Majd kiderül, de mint tudjuk: sex sells.

A Kingsman - A titkos szolgálat a férfiaknak ad menekülőutat, már akit nem parancsol párjuk a rendhagyó romantikázásra. Az akciófilm vagány előzetessel bír, de különlegességére nem hívta fel igazán a figyelmet, szóval a hosszú távú érvényesülés itt a kalapban van. A kezdet azért 20 millió közelébe remélhető.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  SpongyaBob: Ki a vízből!
$56.0m $56.0m $74m
2 1  Amerikai mesterlövész
$24.2m $282.3m $58.8m
3 ú  Jupiter felemelkedése
$19.0m $19.0m $175m
4 ú  A hetedik fiú
$7.1m $7.1m $95m
5 3  Paddington
$5.4m $57.3m $55m
6 2  Project Almanac
$5.3m $15.8m $12m
7 7  Kódjátszma
$4.9m $74.7m $15m
8 6  Bérhaverok
$4.8m $55.1m $23m
9 4  Black or White
$4.5m $13.1m $9m
10 5  A szomszéd fiú
$4.1m $30.9m $4m

 

Címkék

fantasy box office animation sci fi warner wachowski universal mila kunis adaptation spongebob channing tatum children movie 3D cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr837152483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.08. 17:39:06

Már tavaly is megírtam, hogy a Jupiter óriási bukta lesz. Egy értelmes előzetese nem volt a filmnek. Wachowskiék mehetnek vissza a független filmekhez, aztán csináljanak valami olcsó, de egyedi cuccot.

Dean6 2015.02.08. 17:42:48

Sok értelme volt eltolni a Jupitert júliusról,ott is bukott volna és itt is...én annyira nem sajnálom. Wachowskiéknak nem is értem miért adtak ennyi pénzt...:/
SpongyaBob meg is érdemli a sikert.

Andrews 2015.02.08. 17:47:07

Már az eltoláskor lehetett tudni hogy itt valami bűzlik és igen én se vártam sokkal többet. :D

kaamir 2015.02.08. 17:54:25

Wachowskiék majdnem 16 éven át megéltek egyetlen filmből meg a nevükből. Azért ez se semmi.

tjunior 2015.02.08. 18:10:35

Azt kellene elővenni aki 175 miliót adott a Wachowski nővéreknek erre a sztorira. Szerintem érdekes párhuzamban vannak Shymalannal. Egy-egy kiemelkedő film, (Matrix-Hatodik érzék), és egy-egy jó (Felhőatlasz-Jelek) a többi alkotásuk meg katasztrófa, még is még mindig van olyan balek aki rendezői székbe ülteti őket (vagy is eddig volt).

E900 2015.02.09. 08:52:18

Na nézzük: SpongyaBob nem meglepő.
Amerikai mesterlövész sem.
Jupiter felemelkedése : hát várható volt, szeretem a látvány filmeket de ez nem tudom mi akart lenni. Mila annyira rossz színész kb mint Megan Fox. Valahogy nagyon irritált. Mind a 2 bomba nő de ez kevés ide.
Viszont: 32,500,000 lett nemzetközi. Ha Kínát is beleszámoljuk lehet akár 200 millió is majd...

E900 2015.02.09. 09:32:16

A szürke ötven árnyalatából meg elég volt már. Mindehol azt látom. Skypon is meg minden Magyar oldalon. Mi lehet akkor USA-ban?

misafeco 2015.02.09. 16:50:22

@E900: A 32 millió nemzetközileg nagyon gyér egy 175 milliós produkciótól. Nem tudom eldönteni, hogy ez, vagy az amerikai 19 millió a szánalmasabb. Jól írod, ha Kína nem menti meg a helyzetet, akkor 200 millió se jön össze, ami vérciki.

A szürke ötven árnyalata pedig nevetségesen sok pénzt fog hozni. Megdöbbentő, hogy milyen magas szintet ütöttek meg az előzetes jegyeladások, és nem csak az USA-ban. Én komolyan nem értem, hogy mire van ez a nagy izgalom.

misafeco 2015.02.09. 16:55:42

@misafeco: Ó, és ha minden igaz, még ez a 19 millió is csak a stúdió kozmetikázása, a tényleges bevétel 600k-val kevesebb.

E900 2015.02.09. 17:40:59

@misafeco: Csak azért írom mert végül a Exodus:
Gods and Kings-nek is meglett a 200 milla....
boxofficemojo.com/movies/?id=exodus.htm

tjunior 2015.02.09. 21:11:42

@E900: a karácsonyi szezonban, tegyük hozzá

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása