aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the walking dead, s05e01 (2014) Zalaba_Ferenc
2014. október 13. 11:40:00

Kategória: tv 7 komment

- SPOILERES azoknak, akik még nem látták az első négy évadot -

Minden út Terminusba vezet. Csakhogy a menedéknek kikiáltott hely valójában kannibálok gyűjtőhelye, és úgy tűnik, ezt a rémületes felismerést Rickék hamarosan a saját bőrükön is megtapasztalják. Más testrészükről nem is beszélve. Még szerencse, hogy a kiátkozott Carol és a neki már megbocsájtott Tyresse képében hamarosan befut a felmentősereg. Csupán annyi a gebasz, hogy egy hordányi walker és közel annyi kannibál, no meg egy jól felszerelt erődítmény választja el őket egymástól.

the_walking_dead_s5_620.jpg

Durva erőszakot ígértek. Durva erőszakot kapunk. Mint minden normális évadnyitó, így az iszonyú nagy népszerűségnek örvendő zombi-road-széria ötödik évada is nagy csinnadrattával nyit, és tulajdonképpen nem tesz többet, mint legerősebb erényeit hadi rendbe állítva letaglózza nézőjét.

Nincs újdonság, nincs új fordulat, helyette torokszorító szituációk, erőszakos és akciódús tömegjelenetek, sugárban spriccelő adrenalin és vér a jussod, és ha a korábbi részekben elég kötődést és törődést fektettél ezekbe a figurákba, akkor bizony a karfádba kapaszkodva fogod végigizzadni a nyitányt, miközben bőven megbocsájtod mindazt a véletlen egybeesést, amely filmes közhelyek közé szorítja a holtak naturalizmusát és a holtak brutalitását. Mert pont akkor történik valami durva, mikor épp történne valami még durvább. Nem is egyszer. De hát ennek a résznek a "durvulás" a jelszava.

A túlélés káoszába még így is befér néhány egzisztenciális pillanat, melyről jogosan hihetted azt, hogy már mindenki rég levedlette magáról, és hogy ezek a figurák már csak azért mennek előre, hogy lélegezzenek. Valahogy úgy, mint fogva tartóik, abba az irányba haladva, de ott még nem tartva. Még nem. Erre világít rá okosan az epizód köré szőtt keret, ez szül ugyanolyan kétségbeejtő gondolatokat, hogy vajh mi rejtőzik Rick, Glenn és Daryl fejében, de főleg az előbbiében, aki már rég megszabadult minden emberségétől - már ami az egyre fogyatkozó csapatán kívüli világot illeti.

Még szerencse, hogy van egy új cél, és vele együtt egy új út, amin elindulhatnak, és hosszú idő után most először nem megint csak közvetlenül az orruk elé néznek, hanem a nézőkkel együtt valami - egyelőre megfoghatatlan, de létező - fényt látnak maguk előtt. Az majd idővel elválik, hogy ez is csak egy újabb csapda. Mert mint tudjuk, a nézettség nagy úr.

poster_thewalkingdead_s05.jpg

Címkék

horror **** amc the walking dead norman reedus andrew lincoln zombiemovie post apocalyptic tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr386786477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.10.13. 12:12:19

Daryl megszólalt egyáltalán az epizódban? :D
Nagyon tudtam örülni a stáblistautáni jelenetnek, bizakodva várom a folytatást.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.13. 14:02:29

@csgergo: Annyit biztosan mondott, hogy "Jááiiiéééé!" :)

SPOILER!!!

Amúgy rám közel se volt olyan nagy hatással a stáblista utáni jelenet. Kb. annyi volt, hogy "aha, szóval ez az a faszi, aki felbukkant az elején, meg valamikor a közepén."

csgergo 2014.10.13. 15:25:03

@Zalaba_Ferenc: De mind a kettő felbukkanása talán a legerősebb karakterdrámát hozta magával (legalábbis számomra)

SPOILER

Általa mutatták be először, hogy egy családtag elvesztése mennyivel rosszabb végkimenetelű lehet azon túl, hogy meghal (átváltozik). A 2. esetben meg láttuk, hogy milyen hihetetlen módon képesek elszakadni az emberek a való világtól. Nagyon hatásos volt mind a kettő nekm :)

A Hülyék Pörölye 2014.10.14. 00:37:22

Jó kis rész volt, sajnos kicsit elvonta a figyelmem az inger, hogy megmossam rick haját, mert sajnos már elviselhetetlen... :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.14. 10:13:15

szuper első rész volt, és kiderült, hogy daryl mellett carol az egyetlen igazi férfi. :D

Gringo 2014.10.19. 18:46:52

A kardot visszaszerzi vajon a csaj?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása