aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a nagy lebowski [the big lebowski] (1998) Zalaba_Ferenc
2014. július 05. 14:10:00

Kategória: film 23 komment

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) született léhűtő, egy fejlődésben megrekedt hippi, környezete csak úgy hívja: a Fószer (illetve Töki, ha mindenképp ragaszkodni szeretnék a szinkronhoz). A Fószernek piti céljai sincsenek, a lényeg, hogy mindig legyen otthon megfelelő mennyiségű alapanyag néhány adag Fehér Orosz koktélhoz, 1-2 gramm zöld sem árt, s nincs teljes értékű nap bowling nélkül.

Az egyhangú, ám elégedett életvitelt egy fatális tévedés zavarja meg: két verőember összetéveszti ezt a Lebowskit egy másikkal, s mielőtt rájönnének, hogy valami nem kóser, altesti élvezetekben részesítik a szőnyegét. A Fószertalán együtt tudna élni a tönkre vágott szőnyeg gyorsan fakuló emlékével, ám Bush idézeteket harsogó vietnami veterán cimborája (John Goodman) unszolására felkerekedik, hogy utánajárjon a dolgoknak, és hamarosan egy szövevényes(nek tűnő?) emberrablási mizériába keveredik, melyben több a szereplő, mint egy sivár Trónok harca-epizódban.

thebiglebowski620.jpg

Ha az ember Coen-filmmel találkozik, fura dolgok történnek. Példának okáért furának tartom azt, hogy kevés az a film, amelynek sztoriját ilyen hosszan ecsetelgettem volna, mint A nagy Lebowskijét, amelynek történetesen nincs is sztorija. Továbbá az is fura, hogy elég elszánt Coen rajongóként, aki fél életét Dude-ként élte le, soha nem voltam túlzottan elragadtatva a Coen testvérek hetedik filmjétől. Talán ez az alábbi szövegsaláta végére megváltozhat, talán nem.

Nem, nem a sztori hiánya zavar. Megtanultam már, hogy értékelhető cselekmény hiányában is lehet jó filmet csinálni, jó vígjátékot meg annál inkább (Helló, Ron Burgundy!); a Coenéktől megszokott veszélyes-szeszélyes arcokból eme példány sem szenved hiányt, mi több, a kelleténél talán egy picivel több is akad belőlük - van olyan is, akinek semmi dolga a színen, és... Hékás! Álljunk csak meg egy szóra! Felesleges figura egy Coen filmben? A testvérpáros munkái mindig is arról voltak híresek, hogy tökéletesen felépített karakterrajzzal, sztoribord-hű rendezéssel dolgoznak, azaz minden egyes képkockának megvan a maga helye, minden egyes nyelvbotlás vagy köhintés előre le van fektetve, erre most csak úgy dobálóznak a karakterekkel?

Alig ocsúdok fel első megdöbbenésemből, mikor pofán csap a következő: a sajátos és kétségkívül szellemes humor mellett A nagy Lebowskiba esetenként olyan fapados viccek is beférkőznek, melyek a Rendőrakadémia-sorozat világát idézik. Példának okáért megemlíthetném azt a szanaszét vert autót, amiről persze kiderül, hogy nem azé a srácé, akit meg kívántak leckéztetni, hanem egy nagydarab fazoné... De a humor már csak ilyen: néha a pofádba mászik, néha szemtelenül univerzális, máskor csak hetekkel később esik le, de az a legjobb, amin csak te meg az nevet, aki elsütötte, mert az olyan bensőséges, olyan intim, csak a tiéd. Nos, a Lebowski egyelőre nem az enyém.

thebiglebowski620_2.jpg

Most viszont kissé elakadtam, mert miközben a fullánkokat keresem, felidéződik bennem egy rakat elmés vagy éppenséggel eszement motívum, és hülye vigyorra áll a szám. De akárhányszor is állok fel a Lebowski elől, soha nem tudom, hogy most mi a francot is láttam. Ez van, egy kibaszott amatőr vagyok. Hogy valamelyest visszahozzam magam a komolyon vehetetlenségből (elnézést), inkább pontokba szedem azt, ami lecsapódott.

# 1. Karakterisztika. Ahogy az a Coenéktől általában elvárható, A nagy Lebowski szerepgárdája is kész esettanulmány; fura, de ismerős arcok egy ismerős, de fura világból. John Goodman vietnami veteránja, aki szigorú (és mondvacsinált) szabályokhoz köti magát, s sajnálatos módon közvetlen környezetének szereplőit is, elvei persze fapadkát se érnek, és a fonákokkal teli figura a csődtömegnek és az arroganciának azon keveréke, amely mind magára, mind környezetére komoly veszélyt jelent. Ott van Donny (Steve Buscemi), a csehovi mintapéldány, aki talán a világ legbölcsebb embere, de ez eme filmből ebiztos nem fog kiderülni, ugyanis sosem hagyják, hogy befejezze a mondatot. Nihilista Kraftwerk-imitátorok, feminista intellektüel szexőrültek, kommunista prédikációkat hangoztató kapitalisták, egy pornócézár, akinek agyára mentek az Al Pacino-filmek és egy cafka, aki bárkit leszop egy ezresért. A Fószer környezete nem nevezhető éppenséggel egyhangúnak, és talán pont azért lesz ő a leginkább érdekfeszítő a maga sivárságával, mert valamennyi eszement figura megnyilvánulásait képes sztoikus nyugalommal tűrni.

# 2. Hangulat. Raymond Chandler világa (emberrablás! gazdag és rejtélyes megbízó! a végzet asszonya!) találkozik Beavis és Butt-Head csökött agyú, de alapvetően bájos debilségével. Kisérőzene gyanánt igazi stíluskavalkád: a T-Bone Burnett által és a tőle megszokott perfekcionizmussal összeválogatott latin funk, flowerpop és technopop. Tudom, veszélyesen hangzik, de ha másnak nem is, ennek tényleg megvan a helye a filmben. Ráadásul mindezt megfejelik a negyvenes években készült Busby Berkeley musicalokat idéző álombetétek, melyekkel nem kicsit vágnak oda a noirokra jellemző látomásjeleneteknek, amit alapesetben elvárnál.

# 3. Cselekmény. Coenék világában bármennyire csűrik-csavarják a szálakat, a végén minden a helyére kerül: nem marad fölös puzzle. Ráérősen cammogva ugyan, de a Fószer is elindul egy vékonyka cselekmény-fonal mentén, az újabb és újabb szereplők felbukkanásával a dolgok rendesen el is kezdenek kavarogni, ám a végén megoldás helyett csak sumákolás a néző jussa. Vagy csak elzsibbadt az egyik féltekém. Mert nekem például mai napig nem világos, hogy is zajlott le az emberrablás. Addig tiszta a kép, hogy Bunny Lebowski (a másik Lebowski felesége) eltűnik, de aztán egyszer csak újra felbukkan. Hogyan? Miért? Tökmindegy?

Minden mindegy. Nem számít, hogy az Öbölháború idejére datálható a cselekményt, a hősök viszont a 60-as és 70-es évek gondolkodását követik, 30-as és 40-es évekbe illő detektívsztorikba keverednek, és megütköznek a 80-as évek szörnyű intellektusával. Nem számít, hogy még a narrátor is elkalandozik, hozzáfűznivalója csak annyi akad, hogy "jó sztori volt, mi?". Értem én, hogy A nagy Lebowski az "ahogy esik, úgy puffan" szemléletmód előnyeiről és mérsékelt számú hátrányairól beszél, és hogy azt hozza ki egyfajta konklúzió gyanánt, hogy az lett volna a legjobb, ha a Fószer inkább maradt volna a seggén, mert igazándiból mindegy. Legyen meg a rendes napi adag Fehér Orosz, a szükséges dzsó, no meg egy szabad bowling pálya. És tulajdonképpen ha ilyen kellemesen minimalista igényeket támasztanék, akkor A nagy Lewbowski maga lenne a világ csodája.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_thebiglebowski.jpg

Címkék

kritika **** kult thriller comedy john turturro julianne moore jeff bridges philip seymour hoffman john goodman filmnoir the big lebowski coens crime movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr536474811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TommyFCIM 2014.07.05. 14:35:03

4 pont? Érvénytelen! Írj be egy ötöst!:)

Zseniális film, nálam ott van a helye a top 5-ben. Nincs még egy film amin ennyit röhögtem volna.:) Azok a karakterek és szitucációk amikbe kerülnek..:D

Thom Yerk 2014.07.05. 14:36:00

tök érdekes, hogy hasonloan vagyok mint te a filmmel: vannak jo poenok, meg is tudom nezni, de szerintem sosem lesz nagy kedvenc. valszeg azert sem mert a toki alapvetoen baromira unszimpatikus (nem egy jo indok, de ez jutott).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.05. 14:36:06

@TommyFCIM: Jelentem, beírtam magamnak egy ötöst. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.05. 14:38:50

@Thom Yerk: Valahogy úgy. Illetve én úgy érzem, vele lehet a legkönnyebben azonosulni... mégsem szeretnék. :)

Mondjuk ha sört inna, Magic the Gatheringet játszana és rövidnadrág-köntös helyett mindenhová farmer+póló kombóban járna, akkor máris könnyebben felvenném a figurát. De az egy EGÉSZEN MÁS karakter lenne! :D

OneBoy FromBrasil 2014.07.05. 14:46:13

nagy klasszikus.... a steve buscemi figurájára emlékszem, úgy, hogy ő volt az aki nagyjából normális, és az egész őrült univerzumban nagyjából reális karakter... bár lehet csak a szánnivaló lénye miatt emlékszem így. na és az egyetlen reális karakter vége lesz a leginkább szomorú (morbid-szomorú.
Moziban 2 sört ittam meg közben és egyedül néztem, ez azért fura volt:)

pizsama 2014.07.05. 14:51:17

Nálam is nagy kedvenc ez a film!

Szerintem az "emberrablás" sztorit elég könnyű amúgy lekövetni. Bunny Vegas-ba ment, és erről csak a nihilisták tudtak, a lánynak meg fogalma sem volt róla, hogy váltságdíjat követelnek érte. Aztán meg hazajött Vegas-ból.

Maga a film meg talán pont a Töki világszemlélete miatt szerethető. Hisz ki ne akarná ilyesfajta sztoikus nyugalommal elviselni ezt az életnek nevezett őrült baromságot? Úgy tűnik elég sokan: lebowskifest.com/blog/

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.05. 15:35:28

"Bush idézeteket harsogó vietnami veterán cimborája"

Eszerint Walter egyenesen Bush cimborája? Hogy mire nem képes egy kötőjel. ;)

De mindegy, szarni bele!

isvean 2014.07.05. 18:59:27

ez a film hibátlan. kötőjel, és pont.

Thoras 2014.07.05. 20:54:56

Ez a film közel hibátlan, max pont. Bunnyt pedig nem rabolják el, hanem elutazott, a nihilisták csak kamuztak. Ez amúgy konkrétan elhangzik a filmben többször is, nem értem hogy maradhattál le róla.
Érdekes, hogy egy egész cikket írtál a filmről, hogy elmond miért nem tetszik, de nekem esett le, hogy mi a konkrét bajod vele. Bármi, amit felhoztál, ahhoz rögtön hozzá is tetted, hogy az nem is baj. Felesleges karakterekről beszélsz, de nem neveztél meg egyet sem. Mondok én: a magánnyomozó nem nagyon kellett bele, de kb ennyi volt a probléma az egész filmmel, minden más tökéletesen passzol. Csak hogy trollkodjak egy picit: Ron Burgundy Dude lába nyomába sem ér.

Joga 2014.07.05. 21:29:01

5 csillag, nincs miről beszélni. :)

Nyílméregbéka 2014.07.06. 00:34:43

Ez egy kissé túl lett agyalva és elemezve, tök feleslegesen. Big Lebowski Cohenék egyik legjobb filmje, 10/10 és ennyi.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.06. 08:13:45

@Nyílméregbéka: Cohenék, mi?

@Thoras: Kicsit olyan ez az írás, mint egy vita, egy jellem fejlődése (mert addig, addig ütköztettem a dolgokat, míg meg nem szerettem a végére), amiből a film elég rendesen hiányt szenved. :)

Baleus 2014.07.06. 09:58:45

Én nem tudtam végignézni. Lehet rossz napom volt.

Pszt! 2014.07.06. 11:36:44

Én sem értem miért ajnározza mindenki ezt a filmet, teljesen átlagos. Amikor nálunk vetítették, valamiért kimaradt az életemből, és sok-sok év elteltével tavaly néztem meg.
Vannak benne jó karakterek, néhány jó poén (meg néhány erőltetett is), de zseniálisnak egyáltalán nem nevezném. Egyszer elment.

lizardking 2014.07.06. 12:16:03

Ez az a film, amit minél többször nézek meg, annál jobban bírom (pedig láttam már párszor). Elsőre én is szimplán egy érdekes, jó filmnek tartottam, aztán azt vettem észre, hogy egyre többször veszek mulatságokra (vagy otthonra) alapanyagokat a fehér oroszhoz, hogy ujjongva viszem a pulthoz a könyvesboltban az akciós A nagy Lebowski-könyvet, vagy csak egyre többször érzek vágyat a film újbóli megtekintésére. Töki (mert én nagyon bírom a magyar szinkront is) és Walter a filmtörténelem legnagyobb karakterei közt vannak, meg úgy általában a múvi tele van elcseszett és emlékezetes arcokkal. Nem is kell, hogy legyen funkciójuk azon kívül, hogy színesítsék ezt az amúgy is őrült környezetet és egyedi hangulatot. És igen, Töki jó arc, és igen, bár lehetnék én is ilyen, hogy minden mindegy, hogy szarunk a világra, csak bowlingozni (vagy akármi mást) lehessen, hogy kibírunk akármit, hogy az élet megy tovább. Neki biztosan jó, nincs túl sok gondja, kötelezettsége. Nem tudok ilyen lenni, de bárcsak tudnék.

Regggie 2014.07.06. 12:36:27

Nem Vietnámban vagyunk...4 csillag? Ezért néztem végig, ahogy a cimboráim arccal a sárban döglöttek meg!?

Thoras 2014.07.06. 13:18:11

@Baleus: Ha magyarul nézted, adj neki még egy esélyt eredeti nyelven, mert a szinkronja csapnivaló. Anno többször megnéztem a moziban, mindig végigröhögtem, majd amikor kijött megvettem VHS-en, és rohantam megnézni. Szinkronosan faarccal néztem végig. Rosszul megválasztott színészek, fahangon előadott monológok, borzalmas. Ha viszont angolul nézted, tekintsd hozzászólásomat tárgytalannak.

@Zalaba_Ferenc: Jellemfejlődés az tényleg nincs benne, de pont ez a lényeg: történik sok minden, amit Dude értetlenül néz végig, majd megvonja a vállát és visszamegy bowlingozni. A karakter maga válna hiteltelenné, ha változna. Ha nagyon bele akarnék ásni, akkor azt mondanám, hogy a film itt pont egy olyan típust jelenít meg, amely képtelen a változásra, mindegy mi történik körülötte. De felesleges itt magyarázkodni, ha neked nem jött át, akkor nem is fog. Van ez így, nekem is van olyan filmem, amit nem értem mások miért ajnároznak, miközben szerintem átlagos.

Nyílméregbéka 2014.07.06. 14:17:45

@Thoras: Remek szinkronja van a Nagy Lebowskinak, egyike még a régebbi "legendásan" jó szinkronmunkáknak.

Regggie 2014.07.06. 22:36:25

@Thoras: Én finoman szólva sem vagyok szinkonpárti, de a Nagy Lebowskiéra azt mondani, hogy rossz.. Szerintem telitalálat a szinkronja. Dörner, Helyey.. És magyarul a káromkodások is választékosabbak.
Helyes mormota! :-)

TommyFCIM 2014.07.07. 07:46:40

@lizardking: Detto.:) Mikor elsőnek láttam a filmet, én is így voltam vele. Aztán azt vettem észre, hogy folyamatosan nézem vissza a film legjobb jeleneteit, azóta biztos láttam már a filmet vagy 10*, és minden alkalommal csak jobb.:D

robagabor 2014.07.07. 08:25:17

A film narrációval kezdődik és fejeződik be, és ez a mesélő feltűnik a filmben is egyszer. Érdemes ennek figyelembe vételével nézni a filmet. Ez esetleg magyarázatot adhat arra, hogy miért nincs jellemfejlődés, de én ehhez kapcsolnám a bowling misztifikálását is az álomjelenettel. A mesélő bizonytalannak tűnik a film elején (mint aki most próbál életében először összerakni két értelmes mondatot, kicsit el is kalandozik, ha jól emlékszem), talán emiatt olyan kusza a történetvezetés.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása