aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: 47 ronin (2013) Zalaba_Ferenc
2013. december 26. 09:15:00

Kategória: film 24 komment

Ismered a mesét: miután urukat megbecstelenítik és megölik, azok roninokká lefokozott egykori szamurájai elhatározzák, hogy akár életük árán is, de megbosszulják eme gaztettet. No de hogy jön ehhez az akcióhoz Keanu Reeves?

Megmondom PR-stílusban: a japán folklór egyik legismertebb története látványos hollywoodi fantasyként éled újjá a műfajban otthonosan mozgó Keanu Reeves főszereplésével... my ass. Attól még egyetlen film sem lesz fantasy, hogy az intróban a kisállat határozóban nem szereplő dögökre vadásznak, CGI hajtincsekkel tartott evőpálcikákkal tolják a szusit, és Keanu mestere pedig úgy néz ki, mint Csőrmester unokatestvére. Ennek a sztorinak úgy kellenek ezek a méregdrága izék, mint teszem azt, a Philomenának egy autós üldözés. És legalább annyira ki is lógnak belőle. Az egyszeri néző talán nem, de én határozottan szűköltem a székemben, miközben arra gondoltam, hogy ezekre a felesleges szarságokra mennyi meg mennyi pénzt elszórhattak: a stúdió ebből 175 millió dollárt vallott be. Látszik ez a vásznon? Ha csak a tehetséget nézzük, akkor nem nagyon.

Ott van például Keanu Reeves, aki soha nem volt színészcsoda, de annál talán még ő is többet tud, hogy impotens bólogató jánosként hajbókolja végig a játékidő nagyját, és csak akkor szólaljon meg, mikor a kamera már kínosan sokat időzik rajta. Az urai által megvetett félvér figuráját annyi titok és rejtély övezi, hogy gyakorlatilag nem is karakter, csak egy fegyver, amit a megfelelő helyzetekben elő lehet rántani (mert hát valójában sokkal jobb kardmester, mint bárki a színen). Van neki szerelme is - a roninok egykori urának lánya -, de románcukhoz képest az Alkonyat-széria maga a felfokozott érzelmi változatosság. Igen, értem: Japánban mindenki minden érzelmet elfojt, mindenki visszafogott...

Kivéve ha ruhákról van szó. Emlékszem - és ez talán blaszfémia lesz a szemetekben -, hogy anno 20 percnél tovább nem voltam képes nézni a Rant, mert a szabadban tanácskozó szamurájuk úgy festettek, mint színes húsvéti tojások a fűben, és ezért csillapíthatatlan röhögőgörcs tört rám. A 47 ronin is ezt a hagyományt követi, de a röhögés ezúttal szerencsére (sajnos?) elmaradt, mivel az elsőfilmes Carl Rinch mindent megtett annak érdekében, hogy az egyébként pazarul realizált díszletek között zajló valamennyi jelenetből kiölje az életet. Ennyire unalmas és jellegtelen rendezést (egy közeli, egy távoli, egy közeli, egy távoli... mint egy monoton zsolozsma) még az álomgyár sötétebb sarkaiban is ritkán látni. A japán színészmesterség színe-java (Aszanó Tadanobutól /Ichi the Killer/ Szanada Hirojukin /Ringu/ át) ugyan teszi, amit tennie kell, de ezzel az üres statikussággal még ők sem tudnak mit kezdeni. És milyen lehetett mindez az utóforgatások előtt? 

Nehéz elképzelni, hisz a moziba került film sztorija is olyan, mintha nem is lenne: a kivert szamurájok - köztük a még általuk is megvetett Keanu Reevesszel (aki félvér, ergo a közhiedelem szerint démon!) - vonulnak, vonulgatnak, a kétórás játékidő negyedét azzal töltik, hogy elmennek... kardokért, és ugyan kizárólag tőmondatokban kommunikálnak, de minden... egyes... szó... közé... beraknak... egy... nagy... szünetet, mert érted, ők megalázottak, és ezt nehéz szavakba önteni. Sajna mire eljön a szép nagy leszámolás - ninjás lopózással, tömegcsatával, sárkányos face-offal, stb. -, az izgalom helyett inkább csak megkönnyebbülést okoz. Ennyi kín után végre itt a vég: csak úgy, mint a szepukut követő lefejezésnél.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

Címkék

kritika ** fantasy keanu reeves action martial arts asian cinema asian movies

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr205709194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nortonp 2013.12.26. 09:24:54

"Az urai által megvetett félvér figuráját annyi titok és rejtély övezi, hogy gyakorlatilag nem is karakter, csak egy fegyver, amit a megfelelő helyzetekben elő lehet rántani (mert hát valójában sokkal jobb kardmester, mint bárki a színen)."

ez alapján egy baromi érdekes, jó értelemben vett túlmisztifikált figurának tűnik, amit tök jól (és egyszerűen) Keanura lehet szabni - kár, hogy ennek ellenére ennyire félrement az egész. a leírás alapján úgy hangzik, mintha Klaatut elzavarták volna egy alternatív világba hentelni, a föld el-nem-pusztítása után, és ugyanaz az értelmetlen, logikátlan, üres katyvasz venné körül.

kescefko19 2013.12.26. 09:33:08

kár érte, pedig reméltem hogy jó lesz

A nép fia 2013.12.26. 09:34:09

Hú, jól lehúztad a filmet. Megmondom őszintén, kicsit el is vetted a kedvem.

Szerintem akkor már inkább a Hobbit 2-vel duplázok, ha mozizhatnékom támad. :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.26. 09:36:37

@A nép fia: A Wall Street farkadsa, Philomena - ezek kitűnő filmek, de még a Walter Mitty titkos életével sem lehet nagyot hibázni.

szkristof92 2013.12.26. 10:31:39

Már az első trailer óta számítottam rá, hogy ez egy kalap szar lesz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.26. 13:16:53

aucs, sejtettem, hogy nem lesz egy oscarjelölt alkotás, de azért egy tisztességes iparosmunkát elvártam volna. :S

Dean6 2013.12.26. 13:59:15

Kár érte,pedig volt rendes alapanyag,nem értem,miért kellett eltúlozni...:/ Nálam most a decemberi mozizásból kimarad,majd talán januárban.

galamb01 2013.12.26. 16:21:38

@szkristof92: és honnan tudod, hogy az is? ja, mert valaki azt mondja. jézusom.

szkristof92 2013.12.26. 16:37:42

@galamb01: És azt te milyen logikai ív mentén fúgáztad ki, hogy tényleg szarnak is tartom a filmet, anélkül hogy láttam volna? Nem, nem láttam, csak minden egyes beérkezett eddig beérkezett kritika, azt a sejtésemet támasztotta alá, amit az előzetesek megtekintése után érzetem, miszerint a film nagyon rossznak néz ki.
Persze lehetséges, hogy megnézem és pozitívan csalódok, de erre kis esélyt látok.

tombadillo 2013.12.26. 18:41:50

ha te jót röhögtél a "ran"-on, akkor lehet, hogy mégis megnézem.

stoppos76 2013.12.26. 19:09:04

Általában, az idióta cinematrixosokkal ellentétben nem szoktál fikázni egy filmet. Most hogy megtetted, kicsit megijedtem a filmtől, pedig nagyon vártam...

calealenta 2013.12.26. 20:11:58

@nortonp: tudod, KR gondolkodott: "olyan fajin ez az egész forgatókönyv, ez a szerep stb, nem is nagyon kell játszani, magától is elmegy!". Nem.
@szkristof92: attól még nem kalapszar, hogy zalaba_ferencet idegesítette. Bár ha valóban ilyen, amilyennek le lett írva, akkor egy eléggé ilyen izgalmasnak eladni próbált dögunalom lehet.
@stoppos76: a rossz vélemény sem okvetlenül fika, csak nem kell szentírásnak venni. Mondjuk ha valaki _csak_ negatív kritikákat ír, az pózerség.
Biztos az én kedvenc filmjeim közül is több kapott "fikát", sőt valszeg némelyikkel objektve egyet is értek, csak nekem meg maga a cucc tetszett, ahogy van, ha szar, akkó légy vagyok.
Na mindegy, se a fantasyt, se a kamufantasyt, se a szamurájos dolgokat nem szretem annyira, hogy rohanjak megnézni. Pláne, ha nem is akkora cuccos.

Majdénmegmondom 2013.12.26. 20:54:20

Keanunak összesen kb. 30 mondata volt az egész filmben. Nem vicc! A filmplakáton és a bemutatókon ott van az ezüst szamuráj és a tetovált fickó: alig egy-két percet szerepeltek.
Az a baj, hogy a potenciál megvolt a filmben-voltak jó trükkök, jó jelmezek, satöbbi, csak éppen forgatókönyvet felejtettek el írni hozzá.

Advanced Flight 2013.12.26. 23:21:10

@Majdénmegmondom: "csak éppen forgatókönyvet felejtettek el írni hozzá"

Business as usual.

Indriq 2013.12.27. 00:10:13

És minden japánban játszódó filmben virágoznak a cseresznyefák....

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2013.12.27. 00:17:50

Most neztem moziban es nekem tetszett, tipukus ragogumi film (megragod es egy ido utan kikopod, mert elment az ize).
Volt par kicsit vontatott jelenet, de ettol fuggetlenul nem volt rossz.

A bazi nagy vas, acel, ezust szamurajjal egy boss fight azert elkelt volna.
A madar emberes vagy milyen reszt kicsit jobban kifejthettek volna, hogy mit csinalt ott a kisfiu, stb, stb, stb mielott megpattant volna.

Kelly és a szexi dög 2013.12.27. 08:53:43

ha japán vonatkozású filmben nincs benne Ken Watanabe, az már önmagában is gyanús...!

stoppos76 2013.12.27. 10:01:39

@calealenta: Kicsit rosszul fogalmaztam, mert sietnem kellett.

ungverjaland 2013.12.27. 21:00:19

Pedig ahogy nézem a többi kritikát a 2 csillag nem is olyan rossz, ennél jobban is lehúzták a filmet. Mondjuk már az előzetesek alapján látszott, hogy ez valószínűleg nem lesz annyira jó. És tényleg nem.

goodjohnwin 2013.12.27. 22:46:50

az a stúdióvezető, aki elsőfilmesre bíz egy 175milliós projektet, meg is érdemli a sorsát.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.12.30. 21:11:33

A 47 Ronin + Neo

Nagyon enyhe spoilerek lehetnek.

Szerintem sokak fő problémája az volt ezzel a filmmel, hogy maga a marketing cseszte át az embereket.
A főhőst ugyanis minden plakátról lehagyták, és akik helyette szerepelnek azoknak kb 0 ráhatása van a történetre. Külön röhejes ez a tetkós palinál aki kemény 15! másodpercet szerepel az egész filmben és ezzel már sokat mondtam. Az óriás szamuráj is max 3 percet szerepel.

Szerintem a rendező nem igazán tudta mit rendezzen. Mert az imitt-amott felbukkanó természetfeletti elemek sőt még maga Neo is SEMMIT sem ad hozzá az alaptörténethez.

Értem már japánban miért hánytak sugárban tőle. Ez a történet nekik olyan lehet mint pl nekünk az Egri Csillagok. Egy történet a bushidó útjáról, az eltökéltségről stb...
Mi sem örülnénk ha egy filmben törökök mondjuk démonokat és ostromgólemeket szabadítottak volna Egerre.

Maga a történet szerintem jó volt a harcok, valamint a végső leszámolás is kellemes volt de ha a fentebb felsoroltakat kihagyják az SEMMIT sem változatot volna a filmen.

Egyszer mindenképpen nézhető, de marketingesek átcseszései miatt biztos sokan anyázva jöttek ki a filmről.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.13. 17:19:39

2013ben két film volt ami japán akart lenni ez, meg a Rozsi/farkas film, és mind a kettő sikeresen alázta meg a japánokat. :S

Megnéztem végül is, de senkitől nem kapom vissza soha ezt a két órát. :S

Sándor Kilencz 2014.09.03. 10:01:48

Én meg sem néztem volna, ha nem ajánlja egy haverom hogy mekkora fasza. Sokkal többet ki lehetett volna hozni a sztoriból ha a drámaiságra nagyobb hangsúlyt fektetnek jó rendezővel, jó színészekkel és a sok CGI szar nélkül. A végétől eltekintve klisékből épül fel az egész film. Egyáltalán nem is passzol a szepuku a végére.
Az vicces hogy a plakáton rajta van a tetovált fószer, és kb 1 percet szerepel a filmben. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása