aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: doctor who - the day of the doctor (2013) Kovács Erzsébet
2013. november 25. 19:30:00

Kategória: tv 25 komment

Steven Moffat, a szemfényvesztés mostanában egyre előkelőbb helyre előrukkoló mestere azt nyilatkozta a Doctor Who 50. évfordulós ünnepi különkiadásával kapcsolatban, melynek ő írta a forgatókönyvét, hogy "meg fogja változtatni a történetet". Ehhez a producer még azt tette hozzá, hogy egy, "a rajongóknak címzett szerelmes levél" lesz, és a múlt szombat este levetített, csaknem mozifilm hosszúságú (és látványú) rész végigkuncogása után biztonsággal lehet állítani, hogy ez így is van. Másfelől viszont minden imádnivalóan önironikus összekacsintással, a brit kultúrörökség büszkén humoros mutogatásával és a megszokott moffati motívumokkal együtt "A Doktor napja" is beállt a sorba a Vasember 3 és a Sötétségben - Star Trek mögé: a Doktor sötét múltját pedzegető ígéretek ellenére a sci-fi-fantasy-történelmi-kitudjami kultsorozat ötven éves fennállását ünneplő epizód szórakoztatóan pehelysúlyú lett.

doctor_who_50.jpg

Már maga az ötlet is, hogy ezúttal ne az emberi társakkal izgalmas földönkívüli vidékekre utazó Doktor jelenét, vagy jövőjét lássuk, hanem a múltját, méghozzá, ahogy Moffat nyilatkozta, a címszereplő jellemfejlődésére koncentrálva, az utóbbi évek azon hollywoodi képregényfilmjeivel rokonítja, amelyek mind-mind a főhős eredetét firtatták. Láthatjuk, hogyan készült hősünk - és ez a Doktor esetében majdnem azzal ér fel, mintha a zsidókat és a németeket egyaránt megtizedelő Hitler Beginset kellene néznünk. Ne feledjük, hogy a Doktor sötét oldala az, hogy tömeggyilkos, aki a saját népe, a gallifreyi Time Lordok és a bevallottan a nácikról mintázott dalekek közt dúló időháború végére kettős genocídiummal tett pontot. Ez az a gyereksorozathoz képest pokolfekete háttér, amelyhez az emberek világát megmentő, és ezáltal fokozatosan humanizálódó Doktor erőfeszítéseit mérjük, és innen indul "A Doktor napja" is.

Ezúttal tehát kemény fába vágták a fejszéjüket a készítők, hiszen azt az ikonikus, a történet egészét és a Doktor kilétét alapvetően meghatározó eseményt akarták megmutatni, amely tetejébe olyan kietlen és kíméletlen, hogy az ember elcsodálkozik: egy ilyen múltú karakter nem egy holokausztdráma főszereplője, hanem azé a szombat esténként sugárzott tévésorozaté, amelyen brit iskolásgyerekek generációi nőttek fel. Valószínűleg az sem véletlen, hogy idáig legfeljebb lelkiismeretfurdalásosan kurta célzásokban hallhattunk a fent említett időháborúról. Igaz, a Tízes regnálásának vége felé volt egy dupla epizód (The Stolen Earth; Journey's End), amelyik a másik végéről igyekezett megfogni a dolgot, de végül az is egy fából vaskarika megoldással intézte el a népirtás kényelmetlen problémáját.

Most pedig Moffat abszolút rá jellemző módon vágta át a gordiuszi csomót: ugyanúgy, mint ahogyan a negyedik általa írt Doctor Who-epizódot is megoldotta. Azért az jó hír lehet, hogy éppen ezt a részt szeretik talán a legtöbben (a spoilerek elkerülése végett a kommentekben találgathattok, melyikről van szó). És igen, ez a fejlemény csakugyan megváltoztat mindent. Mivel időutazós történetről beszélünk, amelyben az idő paradox újraírása vakmerően állandó elem, szerencsére "A Doktor napja" sem mond ellent önmagának, de azon már lehet vitatkozni, vajon mi lesz így a folytonossággal, illetve az sem biztos, hogy minden felnőtt néző örömmel fogadja majd a valamelyest gyerekbarátabbá változtatott Doktort.

De azért elkeseredni sem kell. Aki szereti Moffat stílusát, az itt is örömmel köszöntheti a például a Silence in the Libraryből és a Forest of the Deadből ismerős vonásokat: a múlt, a jelen és a jövő agyrobbantóan szórakoztató összekuszálását, az agyafúrt, de nem mindig világos megfejtéseket, a halálosan komoly tényezővé avanzsáló műalkotásokat (legyen az könyv, szobor vagy kép), illetve a valóság és a tárgyak által rögzített virtuális valóság egyenlővé tételét.

A szememben páratlanul nagy előnye továbbá ennek a sorozatnak az a kreatív szemtelenség, ahogyan a brit történelemmel bánik, és ebben most sem kell csalódnunk. Végre megtudjuk, miért is pikkel I. Erzsébet a Doktorra; és szerencsére közel sem ez az egyetlen szeretetteljes utalás a korábbi részekre. A rajongók örömére dugig zsúfolták a filmet belső poénokkal, úgyhogy ki-ki úgy érezheti, most megkapta a választ az új Doktorok szerelmetes természetét, fiatalságát, vicces beszólásait vagy éppen a szonikus csavarhúzó csodafegyverként való használatát illető kritikákra. Bár Tennant kissé elhalványul a Tizenegyes és Hurt háborús Doktora mellett, a három-egy Doktor csörtéi mégis olyan élénkek és viccesek, hogy időnként majdnem úgy érezheti az ember, mintha egy igazi (vagyis szeretettel készült) paródiát nézne. Persze ez éppen nem hátrány, hiszen ennek a sorozatnak a lelke az önirónia.

Hogy hány csillag? Nem pontozom, mert ha eddig nézted, ezt a mostanit is megnézed majd. És örülni fogsz annak, hogy milyen meglepően jól néz ki (igen, meglátszik, hogy volt rá pénz). Ja, és a három Doktoron kívül más kedves ismerősök is szerepelnek benne!

the day of the doctor.jpg

Címkék

anniversary sci fi john hurt doctor who time travel brit flick tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr25653973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.25. 23:03:34

Nem vagyok rajongó, sőt nem is nézem a sorozatot (néhány részt láttam csak), DE nagyon érdekel ez a különálló epizód. Mindenhol tényleg erről lehetett olvasni, és mégis csak egy óriási dologról van szó. 50 éves egy sorozat!

Összehozzák a régi, új dokikat. Még engem is lázba hoz. A napokban megnézem, aztán írok majd róla, hogy milyen lett ez egy kívülálló szemszögéből. Kíváncsi vagyok :)

Wintermoots (törölt) 2013.11.25. 23:50:24

@REMY:

de vajon mennyire érthető így? én sem láttam korábban, félek hogy pont a lényeget nem kapnám el.

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 00:15:00

@REMY: @Wintermoots: Szerencsére azért annyira nem lett belső poénos, hogy önmagában ne állna meg. Viszont ha csak önmagában nézed, akkor csak egy szokatlan sci-fi-fantasy lesz, a korábbi részek kölcsönözte többlet nélkül.
Hát igen, az ötven év. Ez igen tiszteletreméltóan hangzik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy gyakorlati okokból a legtöbb Doktor épp csak jelképesen teszi tiszteletét. Egyszóval, igazság szerint akkor nyújtja a legtöbbet, ha a két legutolsó Doktort (Tennant, Smith) ismerted, szeretted.
És azt is szem előtt kell tartani, hogy ez jellegzetesen Moffat-történet: lényegesen különbözik nemcsak az új Who első felétől (a Davies-érától), de a klasszikus, 2005 előtti Doctor Who-tól is.

nemecsek ernő áruló 2013.11.26. 05:49:44

"valamelyest gyerekbarátabbá változtatott Doktort"
Ezt a megjegyzést nem értem. A Doctor Who mindig is, amióta létezik, ifjúsági- és gyermek sorozat volt.

Sütemény1975 2013.11.26. 06:16:44

meg csak most kezdtem el az 5. evadot. de porgetem gyorsan.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.26. 06:26:35

@Kovács Erzsébet: az utolsó 3 dokitól láttam részeket, így azért annyira ismeretlen csak nem lesz :D meglátjuk...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.11.26. 09:41:13

@Fatal Error! System Halted!: A sorozatot csak messziről ugatva kb. én is úgy vagyok a fentiekkel, mint Ron. :)

TomPowell25 2013.11.26. 09:57:22

Én eddig általában mindig ugyanazt a részt (a 2005-ös elsőt) csíptem el teljes hosszában, de most neki álltam a teljes sorozatnak, mert ez a rész még engem is érdekel, és szeretem, ha értem a belsős poénokat.:)

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 11:10:38

@nemecsek ernő áruló: Nem akartam teljesen elspoilerezni a nagy etikai dilemma megoldását. Persze hogy mindig is ifjúsági sorozat volt, csak egy háborús bűnössel a főszerepben. :-)

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 11:12:58

@TomPowell25: Mondjuk azért azt meg kell jegyeznem, hogy nekem pont ez az egy ünnepi rész olyan kiemelkedően jó nem volt. Szerintem a "mezei" epizódok közt voltak ennél sokkal vérfagyasztóbban zseniálisak is. Viszont a rajongók egy részének meg nagyon tetszett.

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 11:14:46

@Zalaba_Ferenc: Pedig ennek a résznek a végén találnál egy kellemes meglepetést (ha jól emlékszem :-)

progvog 2013.11.26. 12:18:30

@Kovács Erzsébet: megmondom őszintèn, én nem találom a hasonlósàgot ez, és moffat negyedik epizódja közt, ezt kifejfenéd, kérlek?
Mondjuk az vicces, hogy a davies-érában moffat írta a legjobb részeket, amióta meg ő a főmufti, kábé mintha megőrült volna

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 12:28:57

@progvog: SPOILER! Hogyan cselezték ki a "síró angyalokat" a TARDIS körül?
A második mondatoddal egyetértek, bár én a Davies-féle érzelmes részeket is szerettem.

Spawn85 2013.11.26. 12:41:03

@TomPowell25: Az az egyik legrosszabb rész az egész sorozatból. A próbababás. (Viszont játszik benne drámasulis tanárom, Noel Clarke. Ő alakítja Mickey-t, Rose barátját.)
Szóval én mindig azt szoktam tanácsolni, hogy aki a 2005-ös évaddal indít az az 1x02-vel kezdje. :)

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 13:10:43

@Spawn85: Drámasulis tanárod? :-O
Amúgy az Autonok klasszikus ellenfelek. Szerintem az első rész se rosszabb, mint a 2005-ös évad többi földi epizódja - csak a látvány olcsó.

Spawn85 2013.11.26. 16:57:28

@Kovács Erzsébet: Igen. :) Bár tény, hogy mivel nagyon elfoglalt így a 40 hetes kurzus alatt csak néhányszor tartott nekünk órát. De nemrég találkoztam vele egy filmforgatáson és emlékezett rám a suliból még úgy is, hogy a forgatás előtt kb. 1 éve találkoztunk utoljára. Amúgy nagyon jóarc a csávó és rendkívül közvetlen de ezt kvázi minden brit színészről elmondhatom akikkel találkoztam eddig.
Egyébként több színésszel volt már szerencsém találkozni a Doctor Who-ból de csak Noel-t ismerem így közelebbről kicsit. (Meg Michelle Ryan-t de ő a Doctor Who-ban csak egyetlen epizódban szerepelt, a 2009-es húsvéti specialban a Planet of the Dead-ben)

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 17:16:19

@Spawn85: Húha. Látatlanban is gratulálok. :-) Szabad megkérdezni, hogy mit csinálsz, amikor nem Spawn85 néven kommentelsz?
Kicsit irigykedem is, mert sokszor éreztem már, amikor interjúkat néztem színészekkel, hogy egyik-másikkal bizony szívesen leülnék sörözni...

Spawn85 2013.11.26. 18:22:03

@Kovács Erzsébet: Huh, hát először is, 2011. óta Londonban élek. Igazából egy gyorsétteremben melózok, nem nagy szám, de fizetni kell az albérletet...stb... Viszont mellette hétvégente csináltam, csinálom a drámasulit (az egyik londoni drámasuli hirdetett tök olcsón kurzust direkt azért hogy bárki ki tudja próbálni magát akit kicsit is érdekel a dolog, én ezt Noel Twitterén láttam, aztán mondtam miért ne...) plusz eljárok mindenféle filmes rendezvényre szabadidőmben (premierek, díjátadók vagy pl. az itteni Comic Con...stb...) meg színházba.
Igazából Michelle-lel is azért tudtam így összehaverkodni mert tavaly 15 hétig itt játszott színházban, én meg nagy rajongója vagyok a 2007-es rövid életű Bionic Woman sorozat óta. Eleinte igazából a terv az volt, hogy kérek tőle egy autogramot meg csinálok vele egy közös fotót ha lehet. Aztán mondtam ha már 15 hétig itt lesz színházban, miért ne, meglátogattam néhányszor előadások után és beszélgettem vele egy kicsit mindig. Neki meg szerintem tetszett ez, hogy látta rajtam, hogy nemcsak egy autogram kell, hanem tényleg érdekel hogy mi van vele.
Aztán ebből lett az, hogy két hete gyakorlatilag lejött a vörös szőnyegről egy jótékonysági bál előtt csak azért, hogy megkérdezze hogy vagyok. :) Mindezt úgy, hogy előtte januárban találkoztunk utoljára, úgyhogy én abban sem voltam biztos, hogy emlékszik-e rám.

Egyébként fura akárhányszor mesélek ezekről még nekem is kicsit hihetetlenek. :)
Amúgy idén benne voltam már két filmben is statisztaként (az egyiknek Noel volt a producere), remélem ennek még lesz folytatása mert jobban tetszik (és nem utolsósorban sokkal jobban is fizet) mint a jelenlegi melóm. Aztán a jövőt még meglátjuk... :)

Kovács Erzsébet 2013.11.26. 18:49:38

@Spawn85: Köszi, hogy válaszoltál, jó volt olvasni. Sok szerencsét kívánok a jövőhöz! :-)
(Néha-néha eszembe szokott jutni, vajon milyen lehet statisztálni. De azt hiszem, én megbolondulnék a kamera jelenlététől.)

vkelly 2013.11.26. 22:26:01

Örömmel látom, hogy ez a blog is foglalkozik Doctor Who-val, csak így tovább! :)
Maga az évfordulós rész jó volt, tetszett (a kritika is nagyon jól sikerült!), de nálam akkor is a cikkben említett Blink viszi a pálmát. Szerintem az volt a tökéletes DW epizód.
Erzsi, nálad hogy néz ki a TOP 5 az új széria részeiből?

Spawn85 2013.11.27. 03:16:35

@Kovács Erzsébet: Nagyon szívesen. :)

A statisztálás igazából nem nehéz dolog. A neheze az, hogy előfordulhat, hogy sokat kell várni. A legutóbbi forgatásomon pl. reggel 7-re ott kellett lennem, de csak du. fél 3-kor vettük fel az én jelenetemet. A dolgom meg annyi volt, hogy sétáltam szemben az egyik főszereplő sráccal.
A kamerát meg többnyire nem tolják az ember képébe :). Én pl. nem is láttam mert háttal voltam neki.

@vkelly: A Blink szerintem is az egyik legjobb rész az egész sorozatból.

Amit még asszem viszont nem mondtam, hogy a Day of the Doctor-t én moziban néztem meg 3D-ben (mióta Angliában élek, nincs tévém, és őszintén szólva nem érzem, hogy hiányt szenvednék emiatt. Filmeket moziban nézek, sorozatokat meg online, másra meg nem használnám amúgy sem) és nagyon látványos volt úgy.

Kovács Erzsébet 2013.11.27. 09:28:25

@vkelly: Köszönöm, örülök, hogy tetszett. :-) Valószínűleg fogok írni a következő két részről is, mert Capaldi nagyon ígéretes újításnak tűnik.
5 legjobb? Háát, az nehéz lenne. :-) Majd mindegyik részben van valami, amiért szeretem (és szerintem kevés sorozat mondhatja el magáról, hogy ilyen ritkán lennének üresjáratai). Talán a brit történelmi részek és a "monster of the week" epizódok többsége a kedvencem (és akkor ezzel el is árultam magam, hogy az évfordulós rész annyira nem tetszett, mert a "story arc" részeket annyira nem tartom jó ötletnek - szerintem az időháborút nem lett volna szabad megmutatni, satöbbi).

Spawn85 2013.11.27. 15:34:21

@Kovács Erzsébet: Capaldi kiváló színész, nekem az egyetlen apró gondom volt vele, hogy ő már szerepelt a Doctor Who-ban korábban sőt a spin-offjában a Torchwood-ban is. Mondjuk kíváncsi vagyok, lesz-e valami vicces magyarázat rá.
(Bár ezt elég nehéz megmagyarázni, hogy a Doktor egy későbbi inkarnációja a Torchwood 3. Évadjában brit miniszterként ki akarta nyiratni Jack Harkness kapitányt. :) )

Oké, companionok közül is volt aki szerepelt korábban, ezt meg is magyarázták, illetve Karen Gillan-t első szereplésekor -ugyanabban a részben volt, mint Capaldi, a "The Fires of Pompeii"-ben- kvázi nem lehetett felismerni...

Kovács Erzsébet 2013.11.27. 16:03:54

@Spawn85: Ne aggódj, annak alapján, amit olvastam, Moffat előre megnyugtatott mindenkit, hogy meg lesz magyarázva a dolog. Legyen is, mert ha valamihez ért Moffat, az a sztori komplikálása! :-)
Az én várakozásaimat igencsak növelte az a szempár az évfordulós részben... bár félig bánom egy kicsit, hogy az internetes viccelődés ellenére biztosan nem fogja "Fuckity-bye, you Dalek bastards!"-ek kíséretében irtani az ősellent. :-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása